Succesvol beleggen zoals Warren Buffett

Succesvol beleggen zoals Warren Buffett Warren Buffett is de absolute top voor beleggers. Hij is de meest succesvolle belegger uit de hedendaagse geschiedenis met een uitgekiende beleggingsstrategie. Voor vele beleggers is hij bijna magisch. Vele mensen en bedrijven volgen de adviezen van Warren Buffett en dat willen wij natuurlijk ook. Hij maakt veel gebruik van indexbeleggen en de visie dat u alleen moet beleggen en investeren in zaken die u ook snapt. Wie is deze Warren Buffett eigenlijk en hoe kunt ook u in de index beleggen met indexvolgers? Indexbeleggen, u hebt er bijna geen omkijken naar.

Wie is Warren Buffett?

Warren Buffett is met het grote fortuin dat hij bezit een van de rijkste Amerikanen. Hij werd geboren op 30 augustus 1930 in Omaha, de grootste stad in de Amerikaanse staat Nebraska. Hij studeerde aan de universiteit van Nebraska en vervolgens de Columbia Graduate Business School in New York. Warren Buffett houdt niet van veranderen als dat niet nodig is. Hij leeft en werkt nog steeds in Omaha, en weet zijn beleggingen zo uit te kiezen dat van verkoop alleen sprake is als er flinke winsten kunnen worden gemaakt. Het beleggingsvehikel bij uitstek is zijn Berkshire Hathaway. Coca Cola is een van de favorieten. Waarom? Omdat iedereen begrijpt dat daar flink winst mee kan worden gemaakt. Een uitgekiende strategie leidt zo tot dat extra geld verdienen op de beurs.

Succesvol beleggen

Warren Buffett is steeds op zoek naar beleggingen met een minimaal risico, en hij is beroemd om zijn speculaties tegen de Britse pond. Dit alles maakte hem superrijk. Alles staat of valt bij een zeer gedegen voorbereiding. Hij stapt niet in een bedrijf of belegging als hij het niet volledig begrijpt. Bovendien beperkt hij zijn risico door in maximaal 10 beleggingen te stappen. Allemaal beleggingen waar hij volledig in gelooft. Dat wil niet zeggen dat hij een luie belegger is, want aan alle beleggingen gaat veel tijd van studie vooraf. Warren doet aan fundamentele analyse, waarbij het gaat om de intrinsieke waarde van een bedrijf. Op basis hiervan bepaalt hij de marktwaarde en de toekomstige marktwaarde van een onderneming en zijn aandelenkapitaal. De technische analyse die door vele traders wordt gebruikt, is dus niet aan hem besteed. Veel van zijn geld zit ook in indexbeleggen. Koop zolang aandelen goedkoop zijn.

Indexbeleggen en Warren Buffett

Indexbeleggen is een beleggingsvorm die haast door Buffett is uitgevonden. Met indexbeleggen volgt u een bepaalde index van de beurs. U verslaat met de indexvolgers de beurs niet, maar doet het ook weer niet slechter dan de gekozen benchmark. Een bijkomend voordeel is dat de transactiekosten laag zijn. U zorgt gewoonweg dat uw beleggingsportefeuille de opbouw heeft van de index. Verdwijnt een bepaalde onderneming uit de index dan verkoopt u die aandelen, komen er nieuwe bij dan koopt ook u aandelen bij. Eenvoudiger kan haast niet. De index tracker is een goedkope manier van beleggen, omdat er nauwelijks kosten hoeven te worden betaald. Bovendien is er inmiddels een groot aanbod van deze trackers en ETFs. Wie relatief goedkoop wil beleggen, kiest dus voor de index trackers. Let altijd op de transactiekosten bij beleggen, bij trackers zijn die kosten gelukkig laag.

Beleggen via beleggingsrekening

U kunt natuurlijk zelf eenvoudig een beleggingsrekening openen en beleggen in de AEX-index. Deze vorm van indexbeleggen kan net zo succesvol zijn als het in de index beleggen van Warren Buffett. Het mooie is ook dat u zelf bepaalt hoeveel risico u met beleggen wilt nemen. U kunt ook kiezen voor een mengvorm van sparen en beleggen. Beleggen kan vanaf elk bedrag. Er is geen vermogensbeheerder die eist dat u een paar ton bezit. Neen, u belegt in de index door aan te geven hoeveel u daarin wilt beleggen en de rest gaat vanzelf.

Periodiek beleggen

Omdat niemand weet wanneer een koers van een aandeel laag staat en kopen met spreiding minder risico betekent, kunt u uw aankopen ook gelijkmatig spreiden in de tijd. U koopt voor een bepaald bedrag elke maand een aantal aandelen. Dat heet periodiek beleggen en kan al voor een relatief klein bedrag per maand. Over het hele jaar gezien investeert u zo toch een aardig bedrag.

Slot

Succesvol beleggen betekent ook kijken naar hoe andere succesvolle beleggers op de beurs dat doen en dan is iemand als Warren Buffett, lange tijd CEO van Berckshire, een goed voorbeeld.
© 2010 - 2024 Geld4you, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Indexbeleggen uitgelegdIndexbeleggen uitgelegdWat is indexbeleggen? Indexbeleggen of in ETF's beleggen is het nieuwe beleggen in de trend op de effectenbeurs. Het is…
Beleggen in trackers of ETF'sBeleggen in trackers of ETF'sBeleggen in trackers en indexbeleggen kan voor elke belegger aantrekkelijk zijn. Bij ABN AMRO kan dit vaak zonder transa…
Beleggingsstrategie van Warren BuffettBeleggingsstrategie van Warren BuffettAls kind kocht hij zijn eerste aandelen. Ondertussen heeft hij een vermogen van 65,6 miljard (Forbes, 2016) opgebouwd do…
Passief beleggen in trackers (periodiek beleggen)Passief beleggen in trackers (periodiek beleggen)Passief beleggen kan veel beter bij u passen dan actief beleggen. Passief beleggen doet u met beleggen in indexfondsen e…

Goud blinkt niet altijdGoud blinkt niet altijdGoud. Dit edelmetaal spreekt al eeuwen tot de verbeelding van beleggers en andere beursfanaten. De belangstelling voor g…
Hedge Funds op het verkeerde beenHedge Funds op het verkeerde beenDe prijs van tarwe is binnen 1 jaar met 50% gestegen. De hoge prijzen wijzen erop dat speculanten willen profiteren van…
Geld4you (5 artikelen)
Laatste update: 11-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.