Beleggen in aandelen met weinig geld

Beleggen in aandelen met weinig geld Veel mensen denken dat je alleen kunt beleggen in aandelen met veel geld, maar dat hoeft niet zo te zijn. Ook met weinig geld kun je beleggen in aandelen. Dit vergt wel een betere voorbereiding dat wanneer je met veel geld zou gaan beleggen in aandelen. Er zijn een aantal factoren waar je als belegger in aandelen beter op moet letten dan wanneer je met veel geld gaat beleggen in aandelen.

Voorbereiding

Voordat er ingegaan wordt op de voorbereiding voor het beleggen in aandelen, zal er eerst worden ingegaan op het begrip 'weinig geld'. Met weinig geld wordt bedoeld een aantal honderden Euro's, in plaats van grotere bedragen van bijvoorbeeld duizenden Euro's of meer. In de voorbereiding moeten er een aantal stappen worden genomen om optimaal voor de dag te komen om je toekomstige aandelenportefeuille goed te kunnen beheren. Hieronder zullen deze stappen uitgebreid worden besproken.

Stap een: Doelen stellen

Mocht je denken dat je snel rijk zult worden door het beleggen in aandelen met weinig geld, dan moet je even uit de droom worden geholpen. Het beleggen in aandelen is een lange termijn investering. Als toekomstige zelfstandige belegger in aandelen ben je afhankelijk van de grillen van de beurs. Het is al zo vaak gezegd, maar beleg nooit met geld wat je niet kunt missen. Stel jezelf lange termijn doelen, want er zullen jaren komen dat het op de beurs niet zo goed gaat. Dit betekent dat de beurskoersen schommelen en dat je als aandeelhouder virtueel in het rood kunt staan. Er zijn diverse doelstellingen waarvoor je kunt beleggen. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in aandelen voor een extra potje voor de pensioen, maar je kunt ook bijvoorbeeld beleggen in aandelen voor de kinderen of kleinkinderen, maar dit kan verder worden ingevuld door de belegger zelf. Bij de doelen die vastgesteld worden moet wel worden berekend hoeveel geld je nodig zult hebben en in hoeveel jaar je het geld bij elkaar belegd zult hebben. Daarnaast moet worden bekeken hoeveel geld je per periode(maand,kwartaal) kunt missen voor het beleggen in aandelen. Daarnaast is het handig om wat geld achter de hand te houden, mochten de aandelenkoersen flink dalen.

Stap twee: Verdiepen in de aandelenmarkt

Afhankelijk van hoe goed de belegger in aandelen op de hoogte is van de gang van zaken op de aandelenmarkten is het van belang om te weten hoe sommige zaken werken. Wanneer kun je bijvoorbeeld met een limietorder aandelen verkopen en wanneer kun je met een bestensorder aandelen verkopen op de beurs? Het kan geen kwaad om boeken te lezen over beleggingsadviezen en beleggingsstrategieën. Daarnaast biedt het internet genoeg voorbeelden over beleggen in aandelen. Echter moet je als toekomstige belegger in aandelen ook verdiepen in beursgenoteerde bedrijven. In eerste instantie kijk je of je genoeg geld hebt om eventueel aandelen te kunnen kopen van een bepaald bedrijf, want je hebt geen onbeperkt budget. Je kijkt als belegger voornamelijk naar winstprognoses en winstcijfers, maar je kijkt ook of een bedrijf wel voldoende solvabiliteit heeft of voldoende bezittingen op de balans heeft staan. Daarnaast is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de diverse economische, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in de diverse branches. Deze ontwikkelingen hebben min of meer invloed op de beurskoersen. Natuurlijk moet een belegger afgaan op feiten en cijfers, maar het gevoel van een belegger kan ook helpen.

Stap drie: Een beleggingsstrategie formuleren

Een beginnende belegger in aandelen hoeft niet een ingewikkelde beleggingsstrategie uit te dokteren. Door middel van boeken, internet en andere hulpmiddelen kan een belegger een eigen beleggingsstrategie formuleren die past bij de situatie van de belegger. Sommige beleggers kiezen voor middelen. Dit betekent dat er elke maand met een vast bedrag aandelen worden aangekocht. Dit zorgt ervoor dat er tegen diverse koersen aandelen wordt gekocht. Er zijn beleggers die graag aandelen kopen wanneer een koers van een aandeel een dieptepunt heeft bereikt. Daarnaast kan het laten maken van een beleggersprofiel er voor zorgen dat de voorgenomen beleggingsstrategie een beetje wordt bijgestuurd.

Beginnen met beleggen

Als een belegger de voorbereiding heeft doorlopen, dan is de belegger een paar stappen verwijderd van het beleggen in aandelen. Hieronder zal verder worden ingegaan op het uitkiezen van een bank of een broaker en de transactiekosten die een bank of broker rekent.

Het uitkiezen van een bank of een broker en transactiekosten

Als je al een betaalrekening hebt bij een bank, dan ligt het voor de hand dat de toekomstige belegger daar zijn effectenrekening opent. Echter kunnen de hoge transactiekosten, het hoge bewaarloon, de hoge variabele kosten en de verdere voorwaarden een reden zijn om de effectenrekening te openen bij een broker. De transactiekosten kunnen voor iemand die belegt met weinig geld ervoor zorgen dat de winst een beetje verdampt. Bij het uitkiezen van een bank of een broker moet je ook goed kijken naar de toekomst. Misschien heb je de smaak te pakken gekregen en wil je opeens beleggen op de Dow Jones of beleggen in opties? Mocht je de keuze hebben gemaakt voor een bank of broker, dan kun je een beleggingsrekening openen. Maar eerst moet je in sommige gevallen een vragenlijst invullen. Met deze vragenlijst wordt een beleggersprofiel opgemaakt van jou als belegger. Daarnaast moet je uiteraard een storing doen voordat je kunt beginnen met beleggen.

Bijhouden van de beleggingen

Als je eenmaal de laatste stap hebt doorlopen dan is het een kwestie van goed en actief bijhouden van beleggingen. Welke aandelen moeten er in de gaten worden gehouden? Wanneer moet ik mijn aandelen verkopen of wanneer moet ik juist aandelen bijkopen? Moet ik geld bijstorten omdat de koersen dalen? Hoe verloopt de situatie in de bouwsector? Gaat de Europese Centrale Bank de rente verhogen. Dit zijn allemaal dingen waar je als belegger rekening moet houden. Elke dag kan nieuwe dingen met zich meebrengen. Blijf niet telkens een strategie aanhouden, maar verander van strategie wanneer dat nodig is.
© 2010 - 2024 Daddycortez99, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…
Beleggen: (vergelijking) transactiekosten voor beginnersMet het beleggen in aandelen zijn sommige mensen ontzettend rijk geworden, maar ook al vele mensen bijna al hun vermogen…
Jongeren en geld beleggenHeb je je geld een tijdje niet nodig? En kun je wel wat extra geld gebruiken? Dan is beleggen misschien wel wat voor jou…
Lagere beleggingstarievenLagere beleggingstarievenBij beleggen kan er veel geld aan de strijkstok blijven hangen. Dat komt omdat de bank hoge beleggingskosten in rekening…

Koop en verkoop Zwitserse staatsobligatiesKoop en verkoop Zwitserse staatsobligatiesDe Zwitserse staatsobligaties worden gezien als de meest veilige obligaties ter wereld. Dat komt omdat het land een ster…
Spanje: het kopen en verkopen van Spaanse staatsobligatiesSpanje: het kopen en verkopen van Spaanse staatsobligatiesSpaanse staatsobligaties zijn erg in trek. Dat komt deels doordat Spanje een hoge rente biedt aan investeerders. Aan de…
Daddycortez99 (31 artikelen)
Gepubliceerd: 26-09-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.