Berekening dekkingsverplichting opties

Berekening dekkingsverplichting opties Wanneer u in opties gaat beleggen is er de mogelijkheid om opties te gaan schrijven. Hier zal uw bank echter een dekkingsverplichting voor vragen. De dekkingsverplichting kunt u zelf uitrekenen met behulp van de marge-formules. Het is handig om zelf van tevoren te controleren hoeveel marge er gevraagd gaat worden door de bank en of de optie die u wilt gaat schrijven bij uw optiestrategie past.

Berekening dekkingsverplichting met de marge-formules

Wanneer u opties wilt gaan schrijven, zal de bank een dekkingsverplichting van u vragen. Met het schrijven van een put optie gaat u namelijk een verplichting aan om de onderliggende waarde tegen een afgesproken prijs af te nemen. Met een call optie gaat u de verplichting aan om de onderliggende waarde tegen een afgesproken prijs te moeten leveren.

Het schrijven van een call optie

Stel u heeft 100 stuks aandelen ASML in bezit met een huidige koers van 80,-. Om het rendement te verhogen kunt u gedekt een call optie schrijven op de aandelen omdat u deze in bezit heeft. Bijvoorbeeld: de serie december 2015 uitoefenprijs 80,-. De premie die u hierbij ontvangt is begin oktober 2015 5,-. Omdat u de aandelen in bezit heeft wordt door de bank hier geen marge voor gerekend. Wat betekent dit voor u?

Senario 1:
Op de derde vrijdag van december staat het aandeel ASML op 82,-. U heeft de verplichting om de aandelen te leveren voor 80,-. Het aandeel staat immers boven de 80,-. U heeft echter 5,- premie gekregen voor uw optie. De aandelen zijn dus in feite voor 75,- gekocht. De winst is dus 500,- ofwel een rendement van 6,6%.

Senario 2:
Op de derde vrijdag van december staat het aandeel ASML op 75,-. U hoeft de aandelen niet te leveren omdat deze lager staan dan 80,-. U heeft de aandelen voor 80,- gekocht en een premie van 5,- ontvangen. De aankoopprijs heeft u zo kunnen verlagen naar 75,-. U heeft met de huidige koers van 75,- geen verlies geleden maar ook geen winst.

Het schrijven van een put optie

Stel u heeft 100 stuks aandelen ASML in bezit met een huidige koers van 80,-. Om het rendement te verhogen kunt u overwegen om een put optie te schrijven. Bijvoorbeeld: de serie december 2015 uitoefenprijs 75,-. De premie die u hierbij ontvangt is begin oktober 2015 2,60. Wanneer het aandeel ASML op de derde vrijdag van december 2015 lager staat dan 75,- zal u nogmaals 100 stuks aandelen geleverd krijgen. De bank zal hier marge voor vragen. Wat betekent dit voor u?

Senario 1:
Op de derde vrijdag van december staat het aandeel ASML op 78,-. U hoeft de aandelen niet af te nemen omdat deze boven
de 75,- staan. U heeft 2,60 premie gehad voor uw optie. Deze premie van 260,- mag u houden en is uw winst.

Senario 2:
Op de derde vrijdag van december staat het aandeel ASML op 74,-. U heeft de verplichting om de aandelen af te nemen voor de afgesproken prijs van 75,-. U krijgt nu 100 stuks aandelen geleverd tegen een prijs van 75,- per stuk. U heeft echter 2,60 premie gehad die u kunt zien als korting op uw aankoop. De aandelen zijn voor 75,- 2,60 = 72,40 gekocht. Het aandeel staat op dat moment 74,-. De winst is dus toch nog 1,60 x 100 = 160,-.

Betekenis en toepassing van de marge-formules

Voor het berekenen van marge gebruikt de bank de marge-formules. Er zijn twee formules, namelijk de marge-formule voor de call optie en voor de put optie. Hieronder staan ze:
  • Marge-formule voor call opties: M = P + %(2S - E)
  • Marge-formule voor put opties: M = P + %(2E - S)

Wat betekenen nu deze formules:
  • Calloptie: M = marge, P = ontvangen premie, % = dekkingspercentage, 2S = 2x slotkoers, E = uitoefenprijs
  • Putoptie: M = marge, P = ontvangen premie, % = dekkingspercentage, 2E = 2x uitoefenprijs, S = slotkoers

Marge

De marge is de uitkomst van de totaalsom. Deze marge is het bedrag dat de bank per optiecontract als dekking vraagt. Dit noemt men de margeverplichting, dekkingsverplichting, of ook wel vaak de marginverplichting.

Ontvangen premie

De ontvangen premie die u krijgt bij het schrijven van de optie. U gaat een verplichting aan en u krijgt daarvoor een risicopremie.

Dekkingspercentage

De meeste banken stellen elke maand hun dekkingspercentage opnieuw vast. Sommige banken doen dit op een willekeurig tijdstip. Dit kan bijvoorbeeld wanneer er opeens zeer slecht nieuws naar buiten komt over de economie. De verwachting is dat de beurzen dan zullen gaan zakken en de risico's toenemen. De bank zal dan zijn dekkingspercentage meestal verhogen. Wanneer het een rustige beurs is zal de bank juist zijn dekkingspercentage verlagen. Ook per aandeel kan het percentage verschillen. Bij een beweeglijk aandeel is het percentage hoog. Bij een rustig aandeel is dit laag.

Slotkoers

De laatst gehandelde koers op de beursdag noemt men de slotkoers. Deze slotkoers wordt in de marge-berekening ingevuld.

Uitoefenprijs

De uitoefenprijs is de prijs waarop u de aandelen moet leveren bij een call optie en moet afnemen bij een put optie. Dit zijn alle betekenissen van de marge-formules. Het is nu tijd voor het uitrekenen van de benodigde marge van bijvoorbeeld de put optie.

Marge-berekening putoptie

Zoals in voorgaand voorbeeld schrijft u een put optie op het aandeel ASML. U schrijft de put optie ASML december 2015 uitoefenprijs 75,- met een te ontvangen premie van 2,60. Begin oktober 2015 is de koers 80,-. Deze gegevens gaan we nu invullen in de put formule:

M = P + %(2E - S)
M = 2,60 + 10% (2 x 75 - 80)
M = 2,60 + 10% (150 - 80)
M = 2,60 + 10% (70)
M = 2,60 + 7
M = 9,60

Voor één optie moet deze uitkomst dus met 100 vermenigvuldigd worden. M = 960,- per optie.

Marge-berekening calloptie

Stel u heeft geen aandelen ASML maar u wilt wel een call optie schrijven. De bank zal dan een marge vragen hiervoor. Stel dat begin oktober 2015 u de call optie ASML december 2015 uitoefenprijs 80,- met een te ontvangen premie van 5,- schrijft. Begin oktober 2015 is de koers 80,-. Deze gegevens gaan we nu invullen in de call-formule.

M = P + %(2S - E)
M = 5 + 10% (2 x 80 - 80)
M = 5 + 10% (160 - 80)
M = 5 + 10% (80)
M = 5 + 8,0
M = 13,0

Voor één optie moet deze uitkomst dus met 100 vermenigvuldigd worden. M = 1300,- per optie.

Tot slot

U kunt nu zelf berekenen hoeveel marge er gevraagd wordt door de bank per contract. Houd er rekening mee dat u voldoende ruimte aanhoudt zodat u de koersschommelingen van de onderliggende waarde goed kunt opvangen. Veel succes, en zoals altijd, wees voorzichtig.
© 2015 - 2024 Oom-dagobert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dekkingsverplichting optimaal benuttenDekkingsverplichting optimaal benuttenVoor het schrijven van opties wordt door de banken een dekkingsverplichting gevraagd. Hoeveel dit is kunt u met de marge…
Geld verdienen met het schrijven oftewel verkopen van optiesGeld verdienen met het schrijven oftewel verkopen van optiesMet opties zijn mooie winsten te behalen zonder dat je hiervoor grote investeringen hoeft te doen. Met het schrijven van…
Wat is een optie?In deze tijden van kredietcrisis neemt de aandacht voor beleggen alleen maar toe. Toch bestaat er ook nog veel onduideli…
Beleggen in optiesBeleggen in optiesMet de huidige rentestanden op een spaarrekening loont het niet meer om te sparen. De rente is minder dan de inflatie. D…

Beleggen in platinaBeleggen in platinaEdelmetalen, daar heeft men ongetwijfeld wel eens van gehoord. Over het algemeen is platina niet het eerste edelmetaal w…
Beleggen in edelmetalen: palladiumBeleggen in edelmetalen: palladiumGoud, zilver, koper, platina: allemaal edelmetalen die bij vrijwel iedereen bekend zijn. Echter wordt palladium vaak ver…
Bronnen en referenties
  • www.beleggenmetkennis.nl/dekkingsverplichting.html
  • www.beleggen.com
Oom-dagobert (5 artikelen)
Laatste update: 27-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.