Beleggen in platina
Edelmetalen, daar heeft men ongetwijfeld wel eens van gehoord. Over het algemeen is platina niet het eerste edelmetaal waar men aan denkt als het om beleggen gaat. De meeste mensen denken bij het woord ‘edelmetaal’ direct aan goud en zilver, de bekendste edelmetalen. Echter is platina onder beleggers wel zeer bekend en populair.
Wat is platina?
Platina is een zeer waardevol grijswit edelmetaal. Het wordt in scheikundige termen aangeduid met het symbool Pt en atoomnummer 78. Anno 1736 werd platina ontdekt tijdens een ontdekkingsreis in Peru. Het grijswitte metaal is werd toen
plata 'zilver' genoemd, oftewel 'metaalplaatje'. Platina wordt vaak gebruikt bij de productie van juwelen omdat het kneedbaar en buigzaam is, wat het geschikt maakt voor bewerking. Tevens is het een sterk en duurzaam edelmetaal en het is een hypo-allergeen edelmetaal. Daarmee is platina bij uitstek zeer geschikt om sieraden te produceren omdat het onschadelijk is en geen huidirritaties oplevert bij mensen met een gevoelige huid. Ondanks bewerking behoudt platina daarnaast zijn wittige kleur en is het edelmetaal goed te combineren met edelstenen. Een kwart van de vraag naar platina is dan ook afkomstig van de juwelenindustrie. Anno 1790 werd er voor het eerst een sieraad gemaakt van platina.
Een andere reden voor de populariteit van platina is dat het bestand is tegen invloeden van lucht en zoutzuur. Dit edelmetaal kan dus niet vergaan of beschadigd raken waardoor het een geschikt metaal is om te gebruiken bij verschillende industriële takken. Meer dan de helft van de vraag naar platina komt voort uit de industriële sector. In twintig procent van alle geproduceerde goederen wordt platina gebruikt in het productieproces of in het eindproduct. Platina wordt onder andere gebruikt bij de productie van glasvezel, medicijnen, petroleum, verf en de raffinage van ruwe olie. Doordat platina een schaars product is en het een belangrijke stof is voor veel industrieën, heeft de overheid van de Verenigde Staten dit edelmetaal uitgeroepen tot ‘strategisch metaal’.
De voornaamste vraag naar platina in de juwelenindustrie komt uit de Aziatische markt, waarbij Japan goed is voor 95 procent van de totale vraag. De belangrijkste leveranciers van platina zijn Zuid-Afrika, Rusland, Canada, Zimbabwe en de Verenigde Staten. Daarnaast wordt platina ook vaak gebruikt voor (industriële) apparatuur die bestand moet zijn tegen hoge temperaturen.
De prijs van platina
Platina is kostbaar en is af en toe zelfs duurder dan goud. Vaak wordt de prijs van platina voor internationale goederenmarkten uitgedrukt in Amerikaanse dollars per troy ounce (ongeveer 31,1 gram). Voor één zo’n troy ounce dient men eerst tien ton erts te delven, wat al snel acht weken tijd in beslag neemt. Anno 2008 bereikte platina dan ook een recordprijs van maar liefst 2273 Amerikaanse dollars.
Platina is niet alleen schaarser dan goud en zilver maar er wordt ook slechts in een beperkt aantal regio’s platina gedolven. Over de periode 2010 tot en met 2015 werd er per jaar rond de 130 ton aan platina gedolven waarvan de grootste hoeveelheden in Zuid-Afrika, Rusland en Noord-Amerika.
De platinavoorraad is zeer klein ten opzichte van de voorraad goud en zilver. Op het moment dat er voor een periode van een jaar geen platina meer zou worden gemijnd, zou de beschikbare voorraad voor slechts ongeveer zeven maanden voldoende zijn (wanneer er op dezelfde wijze en in dezelfde hoeveelheid platina wordt gebruikt).
Waarom beleggen in platina?
Op momenten dat het met valuta’s minder gaat, kan het rendabel zijn om te investeren in de prijsstabiele edelmetalen. Daarnaast is de populariteit van platina vrij groot als gevolg van de vraag naar dit edelmetaal voor industriële toepassingen. Over het algemeen wordt er echter minder platina gedolven dan de markt vraagt. Er kan dus vaak niet met het beschikbare aanbod worden voorzien in alle vraag naar platina. Wanneer er sprake is van meer vraag dan aanbod drijft dit meestal de prijs omhoog. In dit geval wordt platina dus meer waard naarmate het verschil tussen vraag en aanbod groter wordt. Ervaren beleggers speculeren daarom op een tekort aan platina, wat de prijs nog meer kan doen stijgen. Ook is het voor beleggers interessant om in platina te investeren wanneer men een valutacrisis voorziet. Op het moment dat een groot gedeelte van de bevolking hun vertrouwen in een bepaalde valuta verliest, kiezen beleggers ervoor om die munteenheid om te zetten in een stabielere vorm van waarde, veelal (zeldzame) grondstoffen. Platina leent zich hier dan ook uitstekend voor.
Hoe te beleggen in platina?
Er zijn verschillende manieren om te beleggen in platina. Zo kan men fysiek platina inkopen, wat voor velen een onhandige methode is in verband met een benodigde opslagplaats. Een eenvoudigere manier is om gebruik te maken van een beurs of een broker. Wanneer men ervoor kiest om te beleggen in platina via een futurecontract dient er een contract tussen twee partijen te worden opgesteld. Hierin wordt een verkoopdatum, de hoeveelheid te verkopen platina en een verkoopprijs afgesproken. De hoeveelheid platina wordt dan op de afgesproken datum automatisch verhandeld. Ook is het mogelijk om in te zetten op de platinakoers via online beleggingssoftware.