Robeco Plus (fondsenrekening) en Roparco

Robeco Plus (fondsenrekening) en Roparco Robeco Plus is de merknaam die beleggingsmaatschappij Robeco gebruikt voor zijn fondsenrekeningen. Met Robeco Plus kan men in een groot aantal beleggingsfondsen investeren. Bij een account van Robeco Plus hoort ook een Roparco-rekening. Wat zijn de voordelen en nadelen van Robeco Plus? Hoe werkt dit beleggingssysteem? Wat is een Roparco-rekening?

Beleggingsfondsen

Bij Robeco Plus kunt u via de 'Fondsselector' kiezen uit circa 80 verschillende beleggingsfondsen. Bij elk fonds staat (onder meer via de Morning Star rating) aangegeven in welke categorie dit fonds zit qua rendement en risico (doorgaans betekent een hoger risico ook kansen op een hoger rendement). Ook staat er vermeld wat de rendementshistorie van het product is (oftewel: hoeveel rendement is er in de afgelopen drie jaar geboekt met dit fonds).

Vanzelfsprekend staat er ook globaal aangegeven, waar elk fonds in investeert. Bij sommige fondsen is dat redelijk duidelijk: het 'Robeco Chinese Equities' belegt bijvoorbeeld in toonaangevende Chinese aandelen. Omschrijvingen van andere fondsen zijn heel wat vager. Het is aan te raden om uw risico te spreiden en aankopen te doen bij meerdere fondsen.

Wat is het systeem?

Hoe begint men als klant bij Robeco? Men opent een rekening bij Robeco (een Roparco-spaarrekening). Deze zal gekoppeld worden aan uw 'gewone' bankrekening bij een andere bank (bijvoorbeeld ING, ABN of Rabobank). Die 'gewone' bankrekening is dan uw 'tegenrekening'. Vanaf uw tegenrekening kunt u geld overmaken naar de Roparco-rekening (u kunt dit elke keer doen wanneer het u uitkomt, maar u kunt het ook automatisch bijvoorbeeld elke maand laten doen). Vervolgens kunt u met het geld dat u op uw Roparco-rekening heeft staan aankopen doen bij de diverse beleggingsfondsen.

Wat is Roparco

Wat is Roparco? Roparco is de spaarrekening van Robeco. Een Roparco-rekening kan aan een fondsenrekening worden gekoppeld, maar ook aan een Robeco One-account. Over het geld dat u op de Roparco-rekening heeft staan, ontvangt u een kleine rente. (Per 19 februari 2015 was dat bijvoorbeeld 1 procent voor particuliere klanten en 0,80 procent voor zakelijke klanten.)

De Roparco-rekening is in de praktijk vaak een soort 'doorgeefluik'. Met geld op de Roparco-rekening kunt u aankopen doen in de fondsen van Robeco. Wanneer u daarentegen een belegging verkoopt, dan gaat dat bedrag automatisch naar uw Roparco-rekening. Daarna zou u het bedrag vanaf uw Roparco-rekening naar uw 'tegenrekening' (uw 'gewone' bankrekening) over kunnen maken.

Roparco is echter niet alleen functioneel als een 'doorgeefluik'. In woelige economische situaties kan het ook dienen als een soort 'vluchtheuvel'. Bijvoorbeeld: wanneer in een duistere economische tijd de koersen sterk dalen, dan kunt u uw geld tijdelijk op de Roparco-rekening zetten. Daar krijgt u dan nog een kleine rente over. En als u denkt dat de koersen weer zullen gaan stijgen, kunt u het bedrag weer overmaken naar de fondsen. Het tegoed dat op de Roparco-rekening staat, valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Hierdoor is uw Roparco-saldo tot 100.000 euro gegarandeerd. (In het geval van een gezamenlijke rekening is het gegarandeerd tot een maximum van 200.000 euro.)

Voordelen en nadelen?

Wat zijn de voordelen en nadelen van een Robeco Plus-rekening (fondsenrekening), vergeleken met andere opties, zoals Robeco One of aandelenhandel? Een voordeel vergeleken met Robeco One is dat de klant de kosten lager kan houden dan de automatische kosten die bij Robeco One in rekening worden gebracht (zie hieronder bij 'Kosten Fondsenrekening').

Een voordeel vergeleken met de aandelenhandel is, dat bij de Robeco Fondsenrekeningen (Robeco Plus) fulltime professionals bezig zijn om deze fondsen zo goed mogelijk samen te stellen. Uw risico's zijn daardoor bij de fondsenrekening verspreid over zeer veel beleggingen in talloze bedrijven, hetgeen de kans op een grote instorting verkleint.

Keuzes: temperament en interesses

Voor de rest zal de keuze voor één van deze drie optie (Robeco One, Robeco Plus of toch aandelenhandel via bijvoorbeeld Binck) vooral bepaald worden door het temperament en de interesses van de belegger. Wie alles uit handen wil geven en eigenlijk geen interesse in de financiële wereld heeft, zal snel voor Robeco One gaan. Wie geen grote risico's wil nemen, maar net iets meer invloed op zijn beleggingen wil hebben dan de modale Robeco One-klant, zal mogelijk kiezen voor een Robeco Plus (of beleggingsrekeningen bij een ander financieel bedrijf). Wie veel interesse heeft in de financiële wereld en ook zelf grote risico's kan en wil nemen, zal echter eerder in de aandelenhandel actief worden.

Kosten Robeco Plus (fondsenrekening)

Doorgaans is het zeer goed mogelijk om bij een Fondsenrekening duidelijk minder kosten te hebben dan bij Robeco One. Dit hangt echter wel af van het beleggingsgedrag van de eigenaar van de Fondsenrekening. De meeste tarieven zijn bij een Fondsenrekening lager dan bij Robeco One, behalve de kosten voor het doen van online transacties. Bij Robeco One zijn de online transacties gratis, terwijl men daar bij een Fondsenrekening een klein percentage voor moet betalen. Globaal gezien is het dus zo, dat wanneer een belegger niet erg veel transacties doet, een Fondsenrekening goedkoper is. Bij een Fondsenrekening betaalt men voor online transacties 0,20 procent. Bij telefonische transacties moet men 0,35 procent betalen (dit is overigens hetzelfde tarief als men betaalt voor telefonische transacties bij Robeco One).

Dienstverleningskosten

De dienstverleningskosten zijn bij Fondsbeleggen 0,36 procent tot aan een bedrag van 25.000 euro. Over het bedrag tussen de 25.000 en 50.000 euro is dat percentage 0,24 procent. Voor het bedrag vanaf 50.000 euro zijn de dienstverleningskosten bij het Fondsbeleggen slechts 0,16 procent. Ter vergelijking: bij Robeco One betaalt men aan dienstverleningskosten 0,56 procent tot 100.000 euro en 0,4 procent over het bedrag boven de 100.000 euro.

Rendement en ervaringen

Hoeveel rendement kan men behalen met een fonds van Robeco? In de periode 2012 tot voorjaar 2015 was bijvoorbeeld Robeco US Large Cap Equities een succesvol beleggingsfonds van Robeco, met een rendement van 24,48 procent over deze periode van drie jaar. In de periode 2017-2020 had het fonds Robeco Global Consumer Trends een rendement van 19,78 procent.

Hoewel de meerderheid van de fondsen in de loop der jaren mooie, hoge rendementen boekten, zitten er ook fondsen tussen waar het heel wat minder goed mee ging. Het fonds Robeco Emerging Debt daalde in de periode 2012-2015 bijvoorbeeld met 4,21 procent. 92 procent van de klanten van Robeco geeft echter aan dat men (zeer) tevreden is over de rendementen van hun beleggingsfondsen.
© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Robeco One - een eenvoudig beleggingsproductRobeco One - een eenvoudig beleggingsproductRobeco One is een product van de vermogensbeheerder Robeco. Dit product is vooral bedoeld voor beleggers die zich niet v…
Beleggen in een 130/30 fondsBeleggen in een 130/30 fondsFondsen die zowel long als short beleggen om zo nog meer rendement te maken, trekken steeds meer de aandacht. Ze hantere…
Berekenen beleggingsfondsen te hoge kosten?Berekenen beleggingsfondsen te hoge kosten?Beleggingsfondsen zijn een populaire en eenvoudige manier om te beleggen. Maar zijn het wel de juiste instrumenten voor…
Wat zijn indexfondsen?Wat zijn indexfondsen? Wat zijn de voordelen en nadelen van indexfondsen en welke risico’s brengen deze beleggingsproduc…

Obligatiebelegging: koersvorming en risico'sObligatiebelegging: koersvorming en risico'sWanneer u aan obligaties denkt, associeert u dat waarschijnlijk met termen als "veilig" of "betrouwbaar". Kortom, ze zij…
Goudprijs: actuele waarde en duidingGoudprijs: actuele waarde en duidingDe goudprijs is een complex gegeven waarover vaak veel vragen zijn bij beleggers. Wat fundamenteel inzicht in het tot st…
Bronnen en referenties
  • https://www.robeco.nl/product/beleggingsfondsen/fondsenrekening.jsp
  • https://www.robeco.nl/product/beleggingsfondsen/
  • http://www.dekritischebelegger.nl/beleggen/
  • http://www.morningstar.nl/nl/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 18-08-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.