Succesvol beleggen in aandelen: 8 tips

Succesvol beleggen in aandelen: 8 tips Succesvol beleggen in aandelen is en blijft een hele opgave voor iedere belegger. In het beste geval kan je een heel mooi centje verdienen. Het kan echter ook tegenslaan en op korte tijd kan je heel veel geld kwijtspelen. Wie een verstandig beleggingsprofiel aanhoudt, hoeft deze angsten niet uit te staan. Een goede belegger houdt enkele basistips in het achterhoofd en maakt werk van een beleggingsstrategie. Deze belegger is iemand die heel goed weet waar hij mee bezig is en volgt de aangereikte beleggingstips heel nauw op. Indien hij dit niet zou doen, bestaat er meer kans dat het beleggingsavontuur op een fiasco uitdraait. Ontdek zelf de tips om succesvol in aandelen te beleggen.

Beleg met geld dat je kan missen

Voor je aan beleggen begint, bekijk je het beste heel goed je huidige en toekomstige verplichtingen op financieel vlak. Als je met moeite je huur of hypotheek kan betalen, dan is het geen goed idee om te gaan beleggen in aandelen. Indien je in de toekomst geld zou nodig hebben om je verbouwing te financieren, dan laat je je geld beter op een spaarrekening staan. Neem je toch deze risico’s, dan zal beleggen heel wat stress met zich meebrengen. Het geld heb je immers nodig om rond te komen in je alledaagse uitgaven. Indien je toch zou beleggen met geld dat je niet kan missen, dan zal je bij een verkeerde beleggingskeuze in paniek geraken om vervolgens opnieuw een verkeerde keuze te maken. Met alle gevolgen van dien.

Eenvoud in beleggen siert de belegger

Indien je net begonnen bent met beleggen, dan volg je het best je uitgestippelde beleggingsstrategie. Ga alvast niet dagelijks aandelen aan- en verkopen maar heb vertrouwen in de keuzes die je maakt. Bij elke aan- en verkoop betaal je immers ook een transactiekost waarbij het beleggen heel snel heel duur wordt. Zeker als je nog niet veel winst hebt gemaakt. Ga ook niet investeren in biotechnologische bedrijven of in sectoren die heel volatiel zijn. Dit kan je pas doen na jarenlange ervaring. Een startende belegger kan hier immers heel veel geld mee verliezen. Indien je belegt in hele grote bedrijven, dan is de kans op faillissement heel klein en zal je plotseling niet al je geld kwijt zijn. Grote bedrijven zoals Coca-Cola, Shell, McDonald's, Unilever en dergelijke zijn relatief stabiel en zullen op één dag geen tientallen percenten van hun waarde kwijtspelen, tenzij er zich natuurlijk iets uitzonderlijks afspeelt. Hou het dus eenvoudig als belegger.

Wees slim in de aan- en verkoop van aandelen

Het juiste moment om aandelen te kopen of verkopen bestaat niet. Je moet voor jezelf uitmaken wat je ambitie was voor dit aandeel en dan er naar handelen. Het ideale moment voor aankoop is wanneer de prijs van het aandeel laag is. Als de prijs hoog is, dan is het moment daar om te verkopen. Toch zal je bijna nooit aan bodemprijs kunnen instappen, of aan plafondprijs kunnen uitstappen. Ga ook niet te snel verkopen als de koers van je aandeel lager zou staan als de prijs waartegen je hebt ingekocht. Het feit dat aandelenkoersen stijgen en dalen is nu eenmaal eigen aan beleggen. Wees steeds geduldig en wacht je kans af om te verkopen bij hogere koersen.

Succesvol beleggen in aandelen: diversifieer je aandelenportefeuille

Een goede belegger diversifieert zijn aandelenportefeuille. Hij zal de waarde van zijn beleggingen spreiden over verschillende sectoren, zoals bijvoorbeeld in bankaandelen, cyclische aandelen, detailhandelsaandelen enzovoort. Het is alvast een “must” om je geld te spreiden over verschillende aandelen. Wie gokt op één paard, loopt het risico om al het investeringsgeld kwijt te spelen. Indien je belegt in meerdere aandelen, dan zal het ene aandeel eventueel wat stijgen en het andere wat dalen. Over je ganse aandelenportefeuille kan je op die manier financiële drama’s vermijden. Het verlies bij het ene aandeel kan worden gecompenseerd door de winst bij een ander aandeel uit je portefeuille.

Ga voor maximale winst en aanvaard je verliezen

Geld verliezen hoort er af en toe bij. Maak voor jezelf uit wat het maximaal verlies is dat je wil lopen. Af en toe moet je durven toegeven dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt, en bijgevolg met verlies verkopen. Zo hou je toch nog iets over van je belegging om vervolgens eventueel in een nieuw goed aandeel te beleggen. Het verlies kan zo gecompenseerd worden met de winst van het nieuwe aandeel. Indien de koers van een aandeel echt goed loopt, tracht dan niet te snel te verkopen. Het zou immers kunnen dat je te vroeg verkoopt, waardoor je uiteindelijk een heleboel winst laat liggen. Als je tevreden bent met de winst, ook al is die klein, dan verkoop je best onmiddellijk. Indien je toch iets meer wil, verkoop dan wat later en hoop op een hogere koers de dagen of weken erna.

Ken je bedrijf waarin je belegt

Wie aandelen gaat kopen, moet zich goed informeren over de toestand van het bedrijf. Je maakt daarom het best een grondige analyse. Hoe zit het met de jaarrekeningen? Wordt er winst gemaakt? Wat is de ambitie van het management? Hoe zullen zij de aandeelhouders tegemoetkomen? Zijn er dividenduitkeringen of inkoop van eigen aandelen gepland? Wie wil slagen en succes wil hebben in het beleggen van aandelen, moet deze cruciale informatie over de gezondheid van het bedrijf absoluut doornemen.

Opties voor de gevorderde belegger

Handelen in opties is niet hetzelfde als handelen in aandelen. Bij opties heb je het recht om aan een onderliggende waarde te kopen of verkopen, of een plicht om de onderliggende waarde af te nemen of te leveren. Die onderliggende waarde is dan een aandeel. Door het hefboomeffect van een optie kan je met een kleine investering een heel hoog rendement behalen. Zelfs meer dan bij aandelen. Er bestaan call- en put opties.

Volg de kudde niet

Als je gaat beleggen, dan is er vaak de neiging om de algemene trends te volgen. Is de sector “zonne-energie” erg in trek, dan zal iedereen snel wat aandelen inslaan. Doe dit alvast niet. Wanneer iedereen begint te kopen, ben je meestal te laat. De grote fondsen en institutionele beleggers hebben op dat moment immers al aangekocht en zullen, bij de koersstijging door de grote vraag, gaan verkopen. Uiteraard met een daling van het aandeel als gevolg. Maak vooral je eigen keuzes op basis van feiten en analyse. Beursanalisten hebben de waarheid ook niet altijd in pacht. Succesvol beleggen in aandelen vereist koelbloedigheid van jezelf.

Lees verder

© 2014 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…
Zelf beleggen (of via de bank)?Zelf beleggen (of via de bank)?Als je gaat beleggen en je bent een beginnende belegger ga je je verdiepen in de ins en outs van beleggen. Dan is de vra…
Beleggen: splitsing en handel van aandelenBeleggen: splitsing en handel van aandelenAls een onderneming plannen bekendmaakt om de coupure van de aandelen te verkleinen, zijn de handelaren er als de kippen…
Structured productsStructured productsHier volgt een overzicht en uitleg van zogeheten "structured products", samengesteld uit de standaardproducten.
Belegging in whisky: vloeibaar goud?Belegging in whisky: vloeibaar goud?De vraag is hoog, de prijzen stijgen en oude voorraden raken op veel plaatsen op. Ideale vooruitzichten derhalve om in w…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Optie, 18 november 2014
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.