Structured products

Structured products Hier volgt een overzicht en uitleg van zogeheten "structured products", samengesteld uit de standaardproducten.

Warrants:

Behelst het recht om tegen een bepaalde vooraf vastgestelde prijs te mogen handelen, worden uitgegeven op mandjes met aandelenkapitaal. Kunnen niet worden verkocht (geschreven), kopen van een call of put is anticiperen op verwachte koersbewegingen. Het zijn rechten, geen plichten. Door de constructie van mandjes kan een belegger tegen aanvaardbare kosten een grotere spreiding verwezenlijken. Warrants geven ook de mogelijkheid te beleggen op markten die voor de Nederlandse belegger moeilijk toegankelijk zijn vanwege de hoge kosten. Ze kunnen bovendien verhandeld worden in kleinere contractgroottes dan bij opties, maar ze zijn wel relatief duurder. Warrants geven een soort schaduw-positie in 1 fonds of in een pakket aandelen (index): men is geïnteresseerd in prijsschommelingen, niet in de onderliggende waarde.

Exchangeables:

Vergelijkbaar met een convertible, ook hier gaat het om een obligatie met een gekoppelde calloptie, echter de belegger krijgt in ruil voor zijn obligaties aandelen van een andere instelling. De looptijd is korter en bovendien gaat het om bestaande en geen nieuwe aandelen.

Reverse convertibles:

Obligaties met een geschreven (short) putoptie, echter het recht om tot conversie over te gaan ligt bij de uitgevende (financiële) instelling, onderliggende waarde is beperkter dan bij opties, gemak van één transactie i.p.v. een constructie. Ook vervalt de marginverplichting, die is immers al 100%.

Clickfonds:

Met name interessant bij een stijgende beurs die overgaat in een dalende (op bepaalde grenzen wordt de daling afgedekt met puts). Relatief veilig, maar met de nodige kosten.

Aandelenlease:

Beleggen met geleend geld, vaak is het beter zelf geld te lenen en te beleggen of langlopende callopties aan te schaffen. Echter gemak, minderkredietwaardigheid en onvoldoende geld zijn ook vaak de redenen.

Krediet op effecten:

Aandelen ter financiering van nieuwe aandelen belenen of ter dekking van geschreven putopties (extra leverage). Grote risico’s.
© 2007 - 2020 Senger, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in omgekeerd converteerbare obligatiesBeleggen in omgekeerd converteerbare obligatiesIn 2020 beleggen in converteerbare obligaties, beleggen in convertibles? Met de converteerbare obligaties is veel geld t…
Beleggingsinstrumenten en de risico'sBeleggingsinstrumenten en de risico'sBeleggingsinstrumenten kennen verschillende risico's. De hoogte van het risico van een beleggingsproduct bepaalt vaak de…
Converteerbare obligaties (convertibles)Converteerbare obligaties (convertibles)Convertibles zijn obligaties met daaraan toegevoegd een optie-element OF obligaties met een langlopende call-optie of ca…
Warrants als beleggingWarrants als beleggingWarrant = recht (uitoefenrecht of conversierecht) om gedurende de looptijd een bepaald aantal aandelen, obligaties of vr…

De statistische kant van beleggen: rendement en risicoDe statistische kant van beleggen: rendement en risicoAssetallocatie (invulling van de portefeuille) heeft alles te maken met rendementen en risico's. Aan de hand van het ris…
Vermogensstructurering en rebalancingVermogensstructurering en rebalancingVermogensstructurering (of strategische assetallocatie) = vermogen spreiden in een bepaalde verhouding over liquiditeite…

Reageer op het artikel "Structured products"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Senger
Gepubliceerd: 02-05-2007
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Schrijf mee!