Beleggen: splitsing en handel van aandelen

Beleggen: splitsing en handel van aandelen Als een onderneming plannen bekendmaakt om de coupure van de aandelen te verkleinen, zijn de handelaren er als de kippen bij om in die nieuwe stukken te gaan handelen. Als een onderneming aankondigt dat de aandelen worden gesplitst in de verhouding van drie op een, kan een dergelijk besluit een positieve invloed op de koers hebben. Een uitleg over de mogelijke oorzaak.

Splitsing van aandelen

Voorbeeld

Als de koers van die aandelen 300 Euro is, dan is de notering na de splitsing 100 Euro. Veelal komt de koers echter iets boven dat peil uit, omdat de optisch aanzienlijk lagere notering vraag naar die aandelen uitlokt.

Aandeelhouders

Voordat de officiële handel in de aandelen met de kleinere coupure van start gaat, is het mogelijk dat de aandeelhouders hun fiat aan dat besluit geven. Dat vergt enige tijd. Om aan dit bezwaar tegemoet te komen is de handel op basis van 'as, if and when issued' (A, I & W) tot stand gekomen. Deze handel geschiedt op voorwaarde dat de voorgestelde plannen ook werkelijk wordt uitgevoerd. Stemmen de aandeelhouders tegen de verkleining van de coupure, dan worden alle transacties in de aandelen met de kleine coupure als niet-gedaan beschouwd.

Introductie op beurs en spookhandel

De handel op basis van A, I & W kan ter gelegenheid van allerlei situaties van de grond komen. Dat gebeurt onder meer wanneer een onderneming plannen heeft om naar de beurs te komen: een introductie. Voordat er dan officieel in dat fonds zaken kunnen worden gedaan, is het mogelijk om op basis van 'as, if and when issued' te gaan handelen in die aandelen. Deze handel heeft op het eind van de jaren tachtig vele andere benamingen gekregen. Een daarvan is de "grijze handel", een andere "spookhandel". Die termen gebruikt met vaak door hen die populair willen doen of weinig van de beurshandel af weten. De echte beursuitdrukking blijft "as, if and when issued".

Meer weten over beleggen

Meer weten over beleggen? Lees dan de special Beleggen in vastgoed en vind alle informatie om succesvol te beleggen in aandelen
© 2008 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggingsvormen: aandelenBeleggingsvormen: aandelenEr zijn veschillende beleggingsvormen. Eén vorm van beleggen is beleggen in aandelen. Een aandeel is een eigendomsbewijs…
Beleggen: Markt en BeursBeleggen: Markt en BeursBeleggen is het laatste decennium erg populair geworden. Steeds meer particulieren zien het als een mooie manier om wat…
Wat zijn "onderaandelen"?Iedereen is bekend met het fenomeem het aandeel, maar velen kennen niet of hebben nog nooit van een onderaandeel gehoord…
Beleggen: AandelenBeleggen: AandelenEr zijn legio beleggingsmogelijkheden. Zo kunt u bijvoorbeeld beleggin in obligaties, valuta’s, onroerend goed, opties,…

Beleggen in aandelen: uitkering stockdividend uitgelegdBeleggen in aandelen: uitkering stockdividend uitgelegdDe leek zal dit vreemd in de oren klinken: de meeste beleggers zitten niet te springen om inkomsten uit hun effectenport…
Verbeter rendement aandelenportefeuille met optiesVerbeter rendement aandelenportefeuille met optiesTopmanagers die miljoenen opstrijken door het incasseren van opties. Dit heeft het imago van opties geen goed gedaan. Ja…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: FraukeFeind, Pixabay
  • Bron: De praktijk van het beleggen
  • www.babylon.com
Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 21-01-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.