Belastingvrij beleggen

Belastingvrij beleggen Belastingvrij beleggen is beleggen met maximaal fiscaal voordeel. Zo is de koerswinst op uw belegging belastingvrij, maar er is nog meer fiscaal voordeel te halen als u kiest voor een groenfonds. Groene beleggingen zijn fiscaal voordelig door extra vrijstellingen en een hogere heffingskorting op uw vermogen. Beleg ook slim in 2020 en 2021 door de vrijstellingen maximaal te benutten.

Benut de vrijstellingen van belastingvrij beleggen 2020 en 2021


Beleggen met belastingvoordeel

Wie op de beurs belegt, houdt niet alleen in de gaten dat hij niet te veel transactiekosten of beheerkosten hoeft te betalen, maar bekijkt ook of er een fiscaal voordeel met de beleggingen is te halen. Dit extra voordeel is natuurlijk direct van invloed op uw rendement. Zoals bekend wordt al uw vermogen in box 3 dat boven een bepaalde vrijstelling uitkomt belast met de vermogensrendementsheffing. Of het uw tweede huis, spaargeld of beleggingen op de beurs zijn, voor de fiscus is het allemaal vermogen. Hoe kunt u dan zo veel mogelijk belastingvrij beleggen?

Belastingvrij beleggen

De gewone vrijstelling in box 3 van de inkomstenbelasting bedraagt per persoon 25.000, samen met uw partner dus 50.000. Dat deel van uw vermogen is dus belastingvrij bezit. Over het meerdere betaalt u 1,2% belasting. Daar staat tegenover dat koerswinsten op uw beleggingen of bijvoorbeeld de waardestijging van een tweede woning die zich gedurende het jaar voordoet niet belast is in dat jaar, maar een jaar later. Als u uw geld dan nog niet hebt uitgegeven aan wat anders. Zijn er koersverliezen geweest, dan zal uw vermogen een jaar later automatisch lager zijn, en betaalt u navenant minder vermogensrendementsheffing. Maar er zijn extra vrijstellingen mogelijk als u het slim aanpakt.

Groene beleggingen, beleggen in een groenfonds

De overheid wil groene beleggingen stimuleren en wil ook particulieren meer betrekken bij het beleggen in een groenfonds of groene projecten. Er zijn een aantal banken waar u terecht kunt voor een erkend groenfonds. Zo biedt de ASN bank het ASN Groenprojectenfonds aan dat bijvoorbeeld belegt in recycling, ecologische woningbouw en milieuvriendelijke energiebronnen. Of de Triodos bank die met het Triodos Groenfonds allerlei milieuvriendelijke projecten financiert zoals het grote zonnedak op de RAI. Het mes snijdt bij dit soort projecten aan twee kanten: er komt geld beschikbaar voor belangrijke milieuprojecten en u hebt een extra belastingvoordeel op uw belegging.

Extra belastingvoordeel bij erkend groenfonds

De Belastingdienst houdt een lijst bij van groenfondsen en groene beleggingen die in aanmerking kunnen komen voor een extra verhoogde belastingvrijstelling. Een bank met een groenfonds vraagt een groenverklaring bij de Belastingdienst aan en als die wordt afgegeven, krijgt u op uw investering in een dergelijk fonds een extra vrijstelling per persoon. Vraag wel altijd of de bank waarmee u in zee gaat de groenverklaring ook heeft gekregen:

Vrijstellingen bij beleggen in een groenfonds, groene beleggingen 2020 en 2021

BelastingjaarAlleenstaandeMet fiscale partner
2021 60.429 120.858
2020 59.477 118.954
2019 58.539 117.078
2018 57.845 115.690

Wat wordt mijn belastingvrijstelling op beleggen dan maximaal?

De totale vrijstelling kan nooit hoger zijn dan de investering die u doet. Stel u investeert 100.000 euro in 2021 in een groenfonds dan is uw maximale vrijstelling gelijk aan 60.429 per persoon. Verdeelt u het over u en uw fiscale partner, dan is deze investering geheel belastingvrij.

Extra heffingskorting van 0,7% in 2020 en 2021

Maar daar blijft het niet bij, u krijgt ook nog eens een extra heffingskorting van 0,7% over uw totale vrijstelling in box 3 (inclusief belegging in een erkend groenfonds).

Dividendbelasting betalen

In de meeste gevallen wordt bij een groenfonds het dividend opnieuw in het project gestopt en zo herbelegd. Als u over een belegging toch dividendbelasting betaalt, geeft u bij uw aangifte inkomstenbelasting de betaalde dividendbelasting op en die wordt dan verrekend met de overige inkomstenbelasting. Anders gezegd, de dividendbelasting krijgt u dan gewoon terug.

Belasting op beleggen in 2020 en 2021 op basis van historisch rendement

Dat bij de belasting op vermogen met een hoog forfaitair rendement wordt gerekend vinden velen onrechtvaardig, omdat de spaarrente relatief laag is. Anderzijds kunnen bij het beleggen wel grote rendementen worden gehaald. Daarom wil het kabinet de vermogensrendementsbelasting meer gaan baseren op het historisch rendement en dat is bij sparen lager dan vier procent (de kleine spaarder wordt ontzien). Dat hoeft niet te betekenen dat u minder vermogensbelasting gaat betalen, in tegendeel.

Conclusie: hoe belastingvrij is beleggen in een groenfonds in totaal?

Dat betekent dat u in 2020 maximaal recht op de volgende vrijstellingen: 30.846 per persoon plus maximaal 59.477 plus mogelijk 0,7% van uw investering in het fonds (zonder fiscale partner). Wat dan nog over is aan vermogen in box 3, wordt belast met vermogensrendementsheffing. Maar ook dat kan nog worden verlaagd als u naast vermogen nog schulden in box 3 hebt, want die kunt u grotendeels op uw vermogen in mindering kunt brengen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belastingvrij sparen in 2020 en 2021Belastingvrij sparen in 2020 en 2021Belastingvrij sparen in 2020 en 2021, sparen met fiscaal voordeel, belastingvrij geld bijverdienen in 2020 en 2021, bela…
Is groensparen of groen beleggen fiscaal slim?Is groensparen of groen beleggen fiscaal slim?Belastingvrij groen sparen of groen beleggen? In 2020 en 2021 kunt u fiscaal gezien het beste omzien naar de mogelijkhei…
Fondsbeleggen & beleggen in cultuurFondsbeleggen & beleggen in cultuurU kunt bij de Triodosbank slim fondsbeleggen in cultuur in 2017. Het Triodos Cultuurfonds is een groot succes. Denk aan…
Belasting spaargeld 2019 omlaag?Belasting spaargeld 2019 omlaag?Over uw spaargeld 2019 en uw vermogen betaalt u belasting, de vermogensrendementsheffing box 3. Maar die vermogensbelast…

Beleggen in warrants en certificatenBeleggen in warrants en certificatenDe voordelen van warrants en certificaten zijn legio. Warrants en certificaten zijn genoteerd op de beurs, worden verhan…
Crowdfunding: geld investeren in bedrijven via SymbidCrowdfunding: geld investeren in bedrijven via SymbidHet is een erg aantrekkelijke optie om geld te investeren in kleine bedrijfjes via het platform van Symbid. Dit bedrijf…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 03-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.