Beleggen in warrants en certificaten

Beleggen in warrants en certificaten De voordelen van warrants en certificaten zijn legio. Warrants en certificaten zijn genoteerd op de beurs, worden verhandeld zoals aandelen, en bieden een gemakkelijke en efficiënte manier om op koersveranderingen in te spelen of een effectenportefeuille af te dekken. Met een kleine investering maken beleggers met warrants en certificaten kans op een grote winst, terwijl een eventueel verlies is beperkt tot een vooraf bekend maximum.

Wat is een certificaat?

Een certificaat is een op de beurs genoteerd effect met een gelimiteerde looptijd. Certificaten worden door banken uitgegeven. De voorwaarden waaronder ze op de expiratiedatum worden afgelost zijn vanaf de uitgifte bekend. Er zijn verschillende types certificaten, elk met hun eigen beleggings- en risicoprofiel.

Wat is een warrant?

Een warrant is een op de beurs verhandelbaar financieel instrument. De belegger verwerft hiermee het recht, maar niet de verplichting, om een beleggingsinstrument (de ‘onderliggende waarde’) te kopen (call-warrants) of te verkopen (put-warrants) tegen een vooraf vastgestelde prijs (de uitoefenprijs), tot een vooraf vastgelegde datum (de expiratiedatum). De looptijd van de warrant eindigt op deze datum. Voor het warrantrecht betaalt de koper een premie. Deze premie is lager dan de prijs van de
onderliggende waarde

Voordelen

Omdat ze op de beurs genoteerd zijn, bieden warrants en certificaten een groot aantal voordelen:

Eenvoud

Warrants en certificaten worden op de beurs op dezelfde manier verhandeld als aandelen. Men kan ze tijdens een handelsdag altijd kopen en verkopen.

Transparantie

Uitgebreide informatie over elk product is beschikbaar op de websites van de uitgevende instellingen en NYSE Euronext.

Liquiditeit van warrants en certificaten

De liquiditeit van warrants en certificaten wordt gegarandeerd door de uitgevende instelling, die voortdurend aan- en verkoopprijzen bekendmaakt.

Veiligheid

De uitgifte van warrants en certificaten wordt gecontroleerd en goedgekeurd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) of door een andere toezichthouder uit een lidstaat van de Europese Unie. Ze worden verhandeld op NextWarrants®, het gereglementeerde segment voor warrants en certificaten van Euronext, de Europese markt van NYSE Euronext.

De manier waarop warrants en certificaten zijn samengesteld biedt de volgende voordelen

Hefboomeffect

Bij aankoop van een warrant of certificaat betaalt de belegger alleen een premie. Omdat deze premie vaak aanzienlijk lager is dan de koers van de onderliggende waarde, kan hij met een geringe inleg profiteren van de koersbewegingen van de onderliggende waarde. De ‘hefboom’ is het aantal warrants of certificaten dat een belegger kan kopen voor de prijs van de onderliggende waarde. Om de hefboom te bepalen deelt men de prijs van de onderliggende waarde door de premie van de warrant of het certificaat (gecorrigeerd voor pariteit).

Risico beperkt tot het geïnvesteerde bedrag

In tegenstelling tot wat bij o.a. futures en sommige opties het geval is, weten beleggers in warrants altijd hoeveel ze maximaal kunnen verliezen. Het verlies bedraagt ten hoogste het geïnvesteerde bedrag, ofwel de betaalde premie.

Gemakkelijke toegang tot alle beleggingscategorieën

Dankzij warrants en certificaten kan men posities openen in beleggingscategorieën die in het algemeen moeilijk toegankelijk zijn voor particuliere beleggers, zoals grondstoffen, valuta en aandelenmandjes van een specifieke bedrijfssector. Ook kan men beleggen in buitenlandse aandelen en indices. De transactiekosten komen overeen met die van binnenlandse aandelen.

Spreiding met warrants en certificaten

Door de verscheidenheid in beleggingscategorieën, sectoren en geografische gebieden, zorgen warrants en certificaten voor extra spreiding in een portefeuille die vooral uit aandelen en obligaties bestaat.

Dekking

De koers van sommige warrants of certificaten beweegt tegengesteld aan de koers van hun onderliggende waarden. Met warrants en certificaten kunnen beleggers hun portefeuille indekken tegen het risico van een dalende markt, of profiteren van een koersdaling van de onderliggende waarde.

Verwachting

Door te investeren in warrants en certificaten, met looptijden die soms wel een aantal jaren bedragen, kunnen beleggers profiteren van de koersontwikkeling van een onderliggende waarde, zonder deze waarde zelf te hoeven kopen. Door de hefboomwerking is hun investering beperkt. Zij kunnen wachten op een geschikt moment om de onderliggende waarde te kopen. Omgekeerd kunnen beleggers dankzij warrants (put-warrants) of certificaten de verkoop van bezittingen uit hun portefeuille uitstellen, terwijl ze beschermd zijn tegen prijsdalingen.

Hoe bepaalt men het risico bij warrants en certificaten

Het risicoprofiel van de verschillende certificaten en warrants loopt sterk uiteen. Bepaalde producten volgen de prestaties van de bijbehorende onderliggende waarde één op één: hun risico is vergelijkbaar met dat van de onderliggende waarde. Andere producten daarentegen versterken de koersbewegingen van de onderliggende waarde. Hun koersontwikkeling hangt niet alleen af van de prestaties van de onderliggende waarde, maar ook van andere factoren. Hun risico is (aanzienlijk) groter dan dat van de onderliggende waarde zelf.

Op welke onderliggende waarden zijn warrants en certificaten uitgegeven?

Warrants en certificaten geven toegang tot een groeiend aantal onderliggende waarden. Deze onderliggende waarden kunnen in zes categorieën worden ingedeeld:
  • Binnen- en buitenlandse aandelen
  • Nationale, internationale en thematische aandelenmandjes
  • Nationale indices
  • Internationale indices en sectorindices
  • Valuta
  • Grondstoffen
  • Rentetarieven

Wat is het segment van warrants en certificaten?

Euronext richtte in 2002 het segment van warrants en certificaten op, om de warrants en certificaten van de verschillende Euronext-beurzen samen te voegen. Het doel was om hun zichtbaarheid en toegankelijkheid te vergroten. Het aantal producten dat genoteerd staat verandert voortdurend en hangt af van het aantal nieuwe uitgiftes en het aantal producten dat op hun expiratiedatum uit de notering wordt gehaald. Deze voortdurende verversing heeft als voordeel dat beleggers altijd kunnen kiezen uit producten die aansluiten bij de laatste ontwikkelingen op de financiële markten.
© 2014 - 2024 P1234, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in opties en warrantsBeleggen in opties en warrantsWat houdt beleggen in opties (put optie of call optie) en beleggen in warrants (gedekte warrant of ongedekt) in? Wat zij…
Warrants als beleggingWarrants als beleggingWarrant = recht (uitoefenrecht of conversierecht) om gedurende de looptijd een bepaald aantal aandelen, obligaties of vr…
Beleggen: AandelenBeleggen: AandelenEr zijn legio beleggingsmogelijkheden. Zo kunt u bijvoorbeeld beleggin in obligaties, valuta’s, onroerend goed, opties,…
Beleggen voor dummiesBeleggen voor dummiesWie een goed belegde boterham wil, kan het best beleggen. Het klinkt logisch, maar is het dat ook? Want beleggen brengt…

Binck Fundcoach, beleggen in fondsen en ETF'sBinck Fundcoach, beleggen in fondsen en ETF'sMet Binck Fundcoach heb je een platform waarmee je gemakkelijk in beleggingsfondsen en ETF's kunt handelen. De website v…
Belastingvrij beleggenBelastingvrij beleggenBelastingvrij beleggen is beleggen met maximaal fiscaal voordeel. Zo is de koerswinst op uw belegging belastingvrij, maa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AhmadArdity, Pixabay
  • BinckBank N.V.
  • Euronext
P1234 (72 artikelen)
Laatste update: 21-02-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.