Beleggen in nikkel

Beleggen in goud, zilver en platina zijn bekende voorbeelden van beleggingsvormen. Echter zijn er nog veel meer mogelijkheden. U kunt namelijk ook beleggen in nikkel, dit is net zoals goud, zilver, platina, tarwe, rijst en olie een grondstof. Nikkel behoort tot de hard commodities, oftewel de harde grondstoffen.

Wat is nikkel?

Zoals in de inleiding al is genoemd, behoort nikkel tot de hard commodities. Het is net zoals goud, zilver, platina, staal en koper een metaalsoort. Het wordt in veel toepassingen gebruikt, het wordt voornamelijk gebruikt in de productie van roestvast staal. Maar liefst 70 procent van het wereldwijd geproduceerde nikkel wordt gebruikt bij de productie van roestvast staal. Daarnaast wordt het toegepast in oplaadbare batterijen, muntgeld (1 en 2 euro muntstukken) en als katalysator.

De productie van nikkel

Rusland, Indonesië, Canada en Australië zijn werelds grootste nikkelproducenten. Naast deze landen komt er ook veel nikkel uit Griekenland en Finland. Nikkel ligt zowel opgeslagen in landbodems of op de zeebodem. Op het land ligt er meer dan 130 miljoen ton opgeslagen, het is onbekend hoeveel nikkel er ligt opgeslagen op de zeebodem.

De prijsontwikkeling van nikkel

In het jaar 2014 is de waarde van veel metaalsoorten gestegen. Zo is de waarde van zink, lood, aluminium en koper in waarde toegenomen. Ook de waarde van nikkel is vanaf het jaar 2014 gestegen. Vanaf mei 2014 is de prijs van nikkel ineens hard gestegen. Een termijncontract dat drie maanden, vanaf februari 2014 tot mei 2014, aan de London Metal Exchange had gestaan, is bijna toegenomen met 5 procent naar een bedrag van 20,870 dollar per ton. Dit is de hoogste notering sinds februari 2012. Ook het tempo van de prijsstijging was gedurende deze drie maanden, van februari tot mei 2014, erg hoog. De prijsstijging was zelfs het hoogste sinds februari 2010. Een reden voor deze stijging is het exportverbod van nikkel in Indonesië. Indonesië heeft namelijk aan het begin van 2014 de export van nikkel verboden, omdat de regering de bouw van smelters in eigen land wil financieren. De Indonesische regering hoopt hiermee dat de werkgelegenheid in het land toeneemt. Een andere reden voor de flinke prijsstijging is het conflict in 2014 dat zich afspeelt tussen Rusland en Oekraïne. Er zijn door diverse wereldleiders naar aanleiding van dit conflict maatregelen genomen tegen Rusland. Rusland is een grote producent van nikkel en door de genomen maatregelen is de prijs van nikkel omhoog gegaan. Volgens analisten op de beurs komt de prijsstijging ook doordat industriële gebruikers verwachten dat er in het derde en vierde kwartaal van 2014 een tekort aankomt en daarom wordt er veel nikkel ingeslagen. De prijs van nikkel is in het jaar 2014 dus bijna van waarde verdubbeld. Er wordt verwacht dat de prijs door de hier bovengenoemde maatregelen in 2014 en opeenvolgende jaren nog verder gaat stijgen.

Hoe beleggen in nikkel?

Nikkel wordt niet direct verhandeld op de algemene effectenbeurs of bij een online broker. Het wordt verhandeld op speciale beurzen zoals de London Metal Exchange. Op deze beurs komt het vraag en aanbod van metalen bij elkaar en op basis van het vraag en aanbod komt er een prijs tot stand. Als u gaat beleggen in nikkel via de Londen Metal Exchange, dan krijgt u het metaal niet fysiek in handen. U gaat speculeren op een prijsstijging van een bepaalde nikkelkoers. Er zijn verschillende financiële instrumenten die u kunt inzetten als u gaat beleggen op de London Metal Exchange:

Beleggen in nikkel via een futurecontract

U kunt beleggen in nikkel via een futurecontract. Een future contract is een financieel contract tussen twee partijen waarin wordt vastgelegd wanneer, hoeveel en tegen welke prijs er in nikkel wordt belegd. Het is een contract voor in de toekomst en als de desbetreffende datum is aangebroken dan wordt de nikkel automatisch verhandeld.

Beleggen in nikkel via een optie

U kunt ook beleggen in nikkel via een optie. Een optie is het recht van een koper om tegen een vooraf vastgestelde prijs nikkel te kopen of te verkopen. Een optie is een soort contract en ook in een optie wordt vastgelegd voor welke periode het geldt. Het gaat hier echter om een recht, u ben als koper dus niet verplicht om binnen het tijdsbestek de nikkel te kopen of te verkopen.

Beleggen in nikkel via een ETF

U kunt ook beleggen in nikkel via een Exchange Traded Fund, oftewel een ETF. Een ETF wordt ook wel een tracker genoemd, het volgt de nikkelmarkt in zijn algemeen. De nikkelmarkt wordt dus in zijn algemeenheid gevolgd en hierdoor hoeft u niet afzonderlijke nikkelprijzen te volgen. Als u gebruik maakt van een nikkeltracker dan kunt u veel tijd besparen.

Tips voor het beleggen in nikkel

U kunt dus kiezen uit verschillende mogelijkheden als u wilt gaan beleggen in nikkel. Bedenk voor uzelf welke methode het meest geschikt voor u is. Als u gaat beleggen is het verstandig om uw keuze altijd te baseren op een nieuwsbericht. Het is niet slim om lukraak te gaan beleggen, want dan is de kans groter dat u uw eigen inleg verliest. Tenslotte kunt u als u gaat beleggen in nikkel ook altijd limieten instellen. Het voordeel van deze limieten is dat u nooit meer kunt verliezen dan dat u vooraf heeft ingesteld, een voorbeeld van zon limiet is een stop loss. Een stop loss is een limiet waarbij de belegging in nikkel automatisch gesloten wordt als de nikkel onder een bepaalde waarde komt. Een ander voorbeeld van een limiet is een profit call. Bij een profit call wordt de belegging in nikkel automatisch verkocht als de waarde van nikkel boven een bepaalde waarde uitkomt. Door een profit call in te stellen bent u verzekerd van winst als de koers van nikkel gaat stijgen. Zo komt u niet in de verleiding om de koers te lang open te laten staan en de koers uiteindelijk weer gaat zakken. Tenslotte is het verstandig om uw belegging in nikkel altijd te evalueren. Ga bij uzelf na wat er goed ging of slecht ging en bedenk wat u in de toekomst beter kunt verbeteren.
© 2014 - 2024 Belegger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij een nikkel allergie?Wat te doen bij een nikkel allergie?Terwijl velen van ons hebben gehoord van een huisstofmijtallergie, een honden of kattenallergie, een pinda allergie, glu…
Nikkelprijs: de prijs van nikkelNikkelprijs: de prijs van nikkelDe nikkelprijs is de afgelopen jaren voortdurend gestegen. Het beleggen in nikkel kan erg voordelig zijn. Er zijn versch…

De Braziliaanse beursDe Braziliaanse beursBM&F Bovespa (Bolsa de Valores, Mercadorias & Futuros de São Paulo) is de Braziliaanse effectenbeurs gelegen in São Paul…
Beleggen in edelmetaal palladiumBeleggen in edelmetaal palladiumPalladium is een edelmetaal waarvan bekend is dat het straks onbetaalbaar wordt, maar waarvan men niet weet wanneer dat…
Bronnen en referenties
  • http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/22615897/__Sterke_prijsstijging_nikkel__industrie_vreest_tekort__.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nikkel
Belegger (50 artikelen)
Gepubliceerd: 16-05-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.