Beleggen in koper
Als u eens rondkijkt op de beleggersmarkt dan zult u zien dat er veel mogelijkheden zijn om in te beleggen. Zo kunt u beleggen in goud, zilver en platina. Echter zijn er nog veel metalen waarin u kunt beleggen. U kunt bijvoorbeeld ook beleggen in koper. Het metaal koper wordt de laatste tijd veel gestolen, vooral op-en langs het spoor komt dit vaak voor. Dit is niet voor niets, want koper kan veel geld opleveren. Vanaf het voorjaar van 2014 is de prijs van koper gestegen en hierdoor wordt er steeds meer belegd in koper.
Wat is koper?
Koper is een grondstof en het behoort tot de hard commodities, oftewel “ harde grondstoffen”.
Het is een metaalsoort dat rood van kleur is. Het materiaal is zeer buigzaam en hierdoor is het eenvoudig te vervormen. Het heeft daarnaast een groot geleidingsvermogen voor warmte en elektriciteit en daarom wordt het veel gebruikt in de industrie. Het wordt veel toegepast zoals in materialen zoals in: koperdraad, muntgeld, elektromagneten, muziekinstrumenten, elektrische circuits en waterleidingen.
Koper wordt vaak gebruikt om er andere metalen van te maken, dit worden ook wel een legering genoemd. Een legering is dus een vast mengsel van een metaal met een of meerdere elementen. Zo wordt in combinatie met koper en andere edelmetalen de volgende metalen gefabriceerd: aluminiumbrons, babbitmetaal, constantaan, messing of nikkeline.
De prijsontwikkeling van koper
Vanaf het voorjaar van 2014 is een prijstoename zichtbaar in hard commodities, oftewel metalen. Ook de prijzen van koper zijn in, zowel Shanghai en in Londen, vanaf het voorjaar 2014 al enkele weken op rij gestegen. Deze stijging van koper wordt veroorzaakt door de beperkte voorraden. Hierdoor hebben Chinese afnemers het ervoor over om een hoge premie voor fysieke levering van koper te betalen. Deze premie is sinds jaar 2011 niet meer zo hoog geweest. De kopervoorraden zijn zo klein, omdat veel koper fysiek is opgeslagen. Er ligt in totaal ongeveer 1 miljoen ton opgeslagen, dit dient als onderpand voor bankkredieten.
Een andere oorzaak van de stijging van de koperprijs is dat de overheidsinstelling China’s State Reserve Bureau (SRB) is teruggekeerd op de kopermarkt. De SRB is vanaf het jaar 2014 weer actief op de kopermarkt en koopt grote voorraden koper op. Deze partij heeft zichzelf als doelstelling gesteld dat de kopervoorraden aan het eind van 2015 2 miljoen ton is. Wat de partij met kopervoorraden van plan is, is onbekend.
Mede door het betreden van de kopermarkt door de RSB is er een einde gekomen aan de dalende koperprijzen aan het begin van 2014. In het midden van maart stond de koperprijs op $6321 dollar per ton. De prijs van $6321 was een dieptepunt voor de kopermarkt en sindsdien zijn de prijzen omhoog geklommen naar $6600 per ton. Volgens betrouwbare bronnen op de kopermarkt komt de koperstijging doordat de RSB in de periode van maart-april 2014 tussen de 200.000 en 350.000 ton koper heeft opgekocht. Daarnaast heeft de RSB nog eens 500.00 ton van de wereldmarkt gehaald. Door het opkopen van deze grote kopervoorraden zijn de voorraden van koper nu laag en zoals al eerder is genoemd, zijn hierdoor de premies voor directe levering van koper gestegen. De premie is namelijk vanaf het begin 2014 tot het voorjaar van 2014 ineens gestegen van $70 per ton tot $130 per ton. Er wordt verwacht dat de stijging van de prijs voortzet tot zeker het einde van 2014.
Hoe beleggen in koper?
Zoals al eerder is besproken, is er vanaf het voorjaar van 2014 een stijging zichtbaar in de prijs van koper. Dit komt vooral doordat een RSB, een Chinese overheidsinstelling, grote hoeveelheden koper heeft opgekocht. Door de stijgende prijzen van koper kan het erg aantrekkelijk zijn om te gaan beleggen in koper. Er zijn diverse methoden te onderscheiden hoe u kunt beleggen in koper.
Een methode die u kunt toepassen, maar die wordt afgeraden, is door fysiek koper in te kopen. Dit is niet handig omdat u dan over een grote opslagplaats moet beschikken. Het is veel handiger om te gaan beleggen op de beurs. Er zijn diverse financiele instrumenten die u kunt inzetten op de beurs:
Beleggen in de grondstof koper
Er zijn diverse brokers en beleggingsfondsen waarbij u kunt beleggen in de grondstof koper. Als u voor deze methode kiest, dan moet u kijken wij welke brokers of beleggingsfonds u wilt gaan beleggen. Het grote verschil tussen een broker en beleggingsfonds is dat u bij een broker veel zelfstandiger kunt beleggen. Daarnaast heeft u meer vrijheid en als u een internetverbinding heeft dan kunt u altijd en overal beleggen.
Beleggen in de grondstof koper via een futurecontract
U kunt ook beleggen in koper via een futurecontract, dit wordt ook wel een termijncontract genoemd. Een future contract is een financieel contract tussen twee partijen waarin wordt vastgelegd wanneer, hoeveel en tegen welke prijs koper wordt verhandeld. Het is een contract voor in de toekomst en als de datum is aangebroken dan wordt de koper automatisch verhandeld. Een futurecontract voor koper is dus een transactie voor koper in de toekomst.
Beleggen in de grondstof koper via een optie
U kunt ook beleggen in koper via een optie. Een optie is het recht om koper te kopen of verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs en dit wordt voor een bepaalde periode vastgelegd. Het gaat hier om een recht, u bent dus niet verplicht om de koper binnen het tijdsbestek te kopen of te verkopen.
Beleggen in de grondstof koper via een ETF
U kunt ook beleggen in de koper via een Exchange traded fund, oftewel een ETF. Een ETF wordt ook wel een tracker genoemd, het volgt de kopermarkt in zijn algemeen. De kopermarkt wordt dus in zijn algemeenheid gevolgd en hierdoor hoeft u niet afzonderlijke koperprijzen te volgen. Als u gebruik maakt van een kopertracker dan kan u dit veel tijd besparen.