De Franse beurs

De Franse beurs Frankrijk kent één beurs en dat is de Paris Bourse. De Paris Bourse maakt gebruik van één elektronisch handelssysteem. Hiermee kunnen aandelen verhandeld worden. De Parijse beurs is in 2002 gefuseerd met de beurs van Brussel en Amsterdam. De naam veranderde toen naar Euronext Parijs (EFP).Door deze fusering had de beurs een groot belang in binnen- en buiten Europa. Op 4 april 2007 fuseerde Euronext samen met de Amerikaanse NYSE Group. De Parijse beurs staat bekend als NYSE Euronext. De CAC 40 index behoort tot de Franse beurs. Deze wordt onderhouden en berekend door Euronext.

De geschiedenis van Euronext

Op 22 september 2000 werd de holdingmaatschappij Euronext N.V. opgericht. De holding werd bij de oprichting in Amsterdam gevestigd. Inmiddels heeft de holding vestigingen in België, Frankrijk, Portugal, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De Londense optie- en termijnbeurs LIFFE (London International Financial Futures and Options Exchange) werd in januari 2002 overgenomen door Euronext waardoor deze twee gecombineerd zijn in Euronext.liffe. Op 6 januari 2002 kreeg Euronext de beurs van Lissabon erbij. De markten van Euronext Lissabon, Parijs, Amsterdam en Brussel werden op 2 september 2002 geïntegreerd in een gemeenschappelijk platform. Euronext heeft als doel om de grootste Europese financiële markt te worden. Euronext had daarbij een grote concurrent, namelijk de Deutsche Börse om de London Stock Exchange over te nemen.
Op 17 mei 2005 lanceerde Euronext Alternext. Dit is een nieuwe pan-Europese beurs speciaal voor het midden- en kleinbedrijf. De opzetting van Nmax in 19997 was een nieuwe poging om een pan-Europese beurs voor het MKB op te zetten. Dit werd in tegenstelling tot Alternext geen succes.
De New York Stock Exchange wilde op 2 juni 2006 Euronext overnemen door een bod hierop te doen. Er werd hierbij circa 8 miljard euro geboden door de Amerikanen. In april 2007 kwam de fusie, waardoor de grootste beurs ter wereld ontstond. Er werd uiteindelijk 10 miljard dollar betaald voor de Euronext.

De CAC 40 index

De CAC 40 is de aandelenindex van de Franse beurs. Deze aandelenindex bestaat uit de 40 belangrijkste bedrijven. In 1988 begon de index met een beginwaarde van 1000 punten. Vier maal per jaar wordt de index herwogen. De CAC 40 is één van de belangrijkste nationale indices van de Europese beurs.

De geschiedenis van de CAC 40

De naam CAC 40 staat voor Cotation Assistee en Continu. Deze naam ontleent de CAC 40 aan de vroege automatiseringsysteem van de Beurs van Parijs ( Bourse Paris). Op 31 december 1987 werd er een basiswaarde van 1000 vastgesteld. Dit komt overeen met een marktkapitalisatie van 370,437,43 3,957.70 Franse frank.

De selectie

Per kwartaal wordt de samenstelling van de index CAC 40 beoordeeld. Dit wordt gedaan door een onafhankelijke Index Steering Committe (In het Frans: Conseil Scientifique). Er kunnen ook wijzigingen worden aangebracht. Wanneer dit gedaan wordt, worden de wijzigingen uitgevoerd na een minimum van twee weken na de evaluatievergadering.

Aandeelhouders

De CAC 40 is bijna uitsluitend samengesteld uit Franse gevestigde bedrijven. Toch hebben buitenlandse investeerders een grote percentage beurs genoteerde aandelen van 45% in handen. Dit is meer dan enige andere grote Europese index. De Japanse, Amerikaanse, Duitse en Britse investeerders worden gerekend tot de meest belangrijke aandeelhouders van de CAC 40 index.

De samenstelling

 1. Accor S.A.
 2. AIRBUS GROUP
 3. Alcatel-Lucent
 4. Alstom SA
 5. ARCELORMITTAL REG
 6. AXA Group
 7. BNP Paribas SA
 8. Bouygues SA
 9. Cap Gemini S.A.
 10. Carrefour SA
 11. Compagnie de Saint-Gobain
 12. Compagnie Generale DES Etablissements Michelin SCA
 13. Credit Agricole S.A.
 14. Danone
 15. Electricite de France SA
 16. Essilor International SA
 17. GDF SUEZ S.A.
 18. Gemalto NV
 19. KERING
 20. Lafarge S.A.
 21. L’Air Liquide SA
 22. Legrand SA
 23. L’Oreal SA
 24. LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SA
 25. ORANGE
 26. Pernod-Ricard SA
 27. Publicis Groupe SA
 28. Renault Soci
 29. Safran SA
 30. Sanofi
 31. Schneider Electric S.A.
 32. Societe Generale Group
 33. SOLVAY
 34. Technip SA
 35. VINCI S.A.
 36. Total SA
 37. Unibail-Rodamco SE
 38. Vallourec SA
 39. Veolia Environnement S.A.
 40. Vivendi Soci

Handelsuren

U kunt handelen in de beurs van Frankrijk van maandag t/m vrijdag van 09:00 uur tot 17:30.
© 2014 - 2024 Belegger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De New York Stock ExchangeDe New York Stock ExchangeDe New York Stock Exchange (NYSE) is de belangrijkste aandelenbeurs van de Verenigde Staten en tevens de grootste en mee…
Betekenis indexcijfers op EuronextBetekenis indexcijfers op EuronextIedereen kent wel de AEX index en de Midkap als de twee bepalende indexcijfers van Euronext Amsterdam. Maar er zijn nog…
Beleggen in warrants en certificatenBeleggen in warrants en certificatenDe voordelen van warrants en certificaten zijn legio. Warrants en certificaten zijn genoteerd op de beurs, worden verhan…
Grotere concurrentie Euronext: eerst CHI-X en nu TurquoiseGrotere concurrentie Euronext: eerst CHI-X en nu TurquoiseDe concurrentie voor het Damrak begint steeds serieuzere vormen aan te nemen en dat drukt de transactiekosten van belegg…

Wat is Plus500?Plus500 is een online broker. Het is van oorsprong een Israëlisch bedrijf maar de officiële registratie en het hoofdkant…
Wat is de effectenbeurs?Wat is de effectenbeurs?De term beleggen op de beurs wordt vaak genoemd in het financiële nieuws. De officiële term voor de beurs is eigenlijk e…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Laganart, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://en.wikipedia.org/wiki/CAC_40
 • https://www.abnamro.nl/nl/prive/beleggen/beleggingsorders/beurskenmerken/frankrijk.html
 • http://www.investopedia.com/terms/p/paris-stock-exchange-par-.p.asp
 • http://www.beursfoon.nl/lp/cac.asp
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Euronext
Belegger (50 artikelen)
Gepubliceerd: 01-05-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.