De Italiaanse beurs

De Italiaanse beurs De belangrijkste effectenbeurs van Italië is de Borsa Italiana. In 1997 werd de Borsa Italiana geprivatiseerd en sinds 2007 is de beurs onderdeel van de London Stock Exchange. De Borsa Italiana is gevestigd aan het plein Piazza degli Affari in Milaan.

De geschiedenis

Op 16 januari 1808 werd de Borsa di Commercio (handelsbeurs) opgericht door Eugène de Beauharnais, de onderkoning van het Napoleontische Koninkrijk van Italië. In tegenstelling tot veel andere beurzen die begonnen als een bundeling van commissionairs, opereerde de beurs als een publieke instelling. De eerste aandeel “Società Ferroviaria del Lombardo Veneto” (de Spoorwegonderneming Lombardije-Venetië) werd geïntroduceerd in 1859. Er ontstonden aparte effectenbeurzen in diverse andere Italiaanse steden. Ook was er nog geen sprake van een Italiaanse eenheid.

De eerste beleggingsfondsen werden in 1964 geïntroduceerd aan de beurs. Deze beleggingsfondsen waren officieel in Luxemburg. In de jaren die volgden kreeg de beurs van Milaan steeds meer invloed ten opzichte van de beurzen in Italiaanse steden. In het jaar 1998 besloot de overheid de beurs te privatiseren. De Borsa Italiana fuseerde in oktober 2007 met het veel grotere London Stock Exchange.

Verantwoordelijkheden van de Borsa Italiana

De Borsa Italiana heeft als primaire doelstelling om de ontwikkeling van de markten te waarborgen, hun liquiditeit te maximaliseren en transparantie en concurrentievermogen bij het nastreven van een hoge mate van efficiency.

De belangrijkste verantwoordelijkheden van de Borsa Italiana zijn:
 • Toezicht houden op transacties
 • Vaststellen van de regels en procedures voor de toelating van tussenpersonen
 • Toezicht houden op de openbaring van beursgenoteerde ondernemingen
 • De regels en procedures bepalen voor toelating en notering op de markt voor bedrijven

De FTSE MIB index

De FTSE MIB is de aandelenindex van de Italiaanse beurs en is tevens ook één van de belangrijkste index van de Italiaanse beurs. De voormalige index S&P/MIB werd in juni 2009 vervangen door deze index. In 2014 bestaat deze aandelenindex uit 40 fondsen, maar dit kan in tegenstelling tot veel andere indices zoals de AEX en de CAC 40 in de toekomst variëren. De index wordt eenmaal per kwartaal herwogen. Ook vindt er twee keer per jaar overleg plaats waarin er wordt gekeken naar eventuele wijzigingen in de samenstelling van de FTSE MIB index. De FTSE MIB index is een marktwaarde gewogen index.

Deel uitmaken van de FTSE MIB

Bedrijven die in aanmerking willen komen om deel uit te maken van de FTSE MIB index moeten aan een aantal voorwaarden voldoen, namelijk:
 • Bedrijven moeten een financiële haalbaarheid hebben
 • Van het bedrijf moet tenminste 30% van de aandelen openbaar worden gedreven
 • Op de Italiaanse beurs komen alle effecten in aanmerking voor de beurs
 • Vertegenwoordiging van de meest liquide aandelen die representatief zijn voor hun industriële sectoren

De samenstelling van de FTSE MIB index

 1. A2a
 2. Atlantia
 3. Autogrill
 4. Azimut Holding
 5. Banca Monte Paschi Siena
 6. Banca Pop Emilia Romagna
 7. Banca Pop Milano
 8. Banco Popolare
 9. Buzzi Unicem
 10. Campari
 11. Cnh Industrial
 12. Enel
 13. Enel Green Power
 14. Eni
 15. Exor
 16. Fiat
 17. Finmeccania
 18. Generali
 19. Gtech
 20. Intesa Sanpaolo
 21. Luxottica
 22. Mediaset
 23. Mediobanca
 24. Mediolanum
 25. Moncler
 26. Pirelli & C
 27. Prysmian
 28. Saipem
 29. Salvatore Ferragamo
 30. Snam
 31. Stmicroelectronics
 32. Telecom Italia
 33. Tenaris
 34. Terna – Rete Elettrica Nazionale
 35. Tod’S
 36. Ubi Banca
 37. Unicredit
 38. Unipolsai
 39. World Duty Free
 40. Yoox

Handelstijden

Tussen 9:00 uur in de ochtend en 17:35 uur in de middag vindt de normale handel plaats. Het is mogelijk om orders voor en na de normale handel in te leggen. Er kan dan door professionele partijen gehandeld worden.
© 2014 - 2024 Belegger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amsterdamse effectenbeurs (AEX) en andere effectenbeurzenIn dit artikel zullen we ingaan op de bekendste Nederlandse effectenbeurs: de Amsterdamse effectenbeurs. Ook zullen we i…
Wat is de effectenbeurs?Wat is de effectenbeurs?De term beleggen op de beurs wordt vaak genoemd in het financiële nieuws. De officiële term voor de beurs is eigenlijk e…
De Amsterdamse effectenbeurs (AEX), handel in aandelenDe Amsterdamse effectenbeurs (AEX), handel in aandelenDe Amsterdamse effectenbeurs is de oudste financiële handelsbeurs ter wereld en nu in eigendom van het bedrijf Euronext.…
Betekenis indexcijfers op EuronextBetekenis indexcijfers op EuronextIedereen kent wel de AEX index en de Midkap als de twee bepalende indexcijfers van Euronext Amsterdam. Maar er zijn nog…

De Franse beursDe Franse beursFrankrijk kent één beurs en dat is de Paris Bourse. De Paris Bourse maakt gebruik van één elektronisch handelssysteem. H…
De Spaanse beursOp de Effectenbeurs van Spanje (Spaans: Bolsa de Madrid) worden effecten zoals aandelen en obligaties verhandeld. Deze b…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Sotutto, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Borsa_Italiana
 • http://www.borsaitaliana.it/borsaitaliana/chi-siamo/la-societa/chi-siamo.en.htm
 • http://en.wikipedia.org/wiki/FTSE_MIB
Belegger (50 artikelen)
Gepubliceerd: 30-04-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.