De Spaanse beurs

Op de Effectenbeurs van Spanje (Spaans: Bolsa de Madrid) worden effecten zoals aandelen en obligaties verhandeld. Deze beurs is de grootste van de vier beurzen in Spanje. Índice General de la Bolsa de Madrid (IGBM) is de algemene aandelenindex van de Effectenbeurs van Madrid. Deze aandelenindex omvat 113 bedrijven, waaronder de 35 bedrijven van de marktkapitalisatiebewogen index ‘IBEX 35’. Ook zijn er andere indexen te vinden op deze beurs zoals de FTSE-Latibex index voor Latijns-Amerikaanse aandelen en de Ibex New Market index voor bedrijven in opkomst. Er staan verschillende bekende bedrijven aan de beurs genoteerd zoals Banco Santander Central Hispano, Iberia, NH Hoteles, Repsol YPF en Telefónica.

De geschiedenis van de Spaanse beurs

In 1831 werd de Bolsa de Madrid officieel opgericht. In 1993 volgde er een overschakeling van de Bolsa de Madrid naar volledig elektronische handel voor vastrentende effecten. De beurs wordt door de eis in de Spaanse wet beheerd en geëxploiteerd door de Sociedad Rectora de la Bolsa de Valores de Madrid SA. Deze vennootschap is opgericht naar het recht van het Koninkrijk van Spanje. 41 grote financiële instellingen en 12 vastgestelde effectenhandelaren maken deel uit van het lidmaatschap van de Effectenbeurs van Madrid. Ongeveer 1477 binnen- en buitenlandse bedrijven hadden op 31 december 2001 hun aandelen genoteerd aan deze beurs en in mei 2007 bedroeg de totale marktkapitalisatie van de aandelen genoteerd op de Effectenbeurs van Madrid €1,276.26 miljard euro.

De Spaanse financiële toezichthouder

In Spanje heet de financiële toezichthouder ‘CNMV’. CNMV staat voor La Comisión Nacional del Mercado de Valores.
De CNMV is het orgaan dat zorgt voor de toezicht en inspectie van de Spaanse effectenmarkten. Daarnaast houdt zij ook toezicht op de activiteiten van de betrokkenen op de Spaanse effectenmarkten. Deze Spaanse overheidsinstantie is verantwoordelijk voor het financieel reglement van de effectenmarkten in Spanje. De CNMV valt onder het ministerie van Economie en Financiën van Spanje. De CNMV werd opgericht door Wet 24/1988, van de effectenmarkt. Dit was een belangrijke hervorming van de Spaanse financiële systeem.

Het doel van de CNMV is om de stabiliteit en transparantie van de financiële markten te waarborgen, bescherming te bieden aan beleggers en ervoor te zorgen dat de tussenpersonen en makelaars zich correct gedragen. De CNMV heeft een aanzienlijke hoeveelheid informatie bij de uitoefening van haar bevoegdheden. Hiervan is een groot deel opgenomen in officiële documenten. Deze informatie wordt beschouwd als openbare informatie. De CNMV richt zich als toezichthoudend orgaan vooral op bedrijven die beleggingsdiensten en collectieve beleggingsinstellingen aanbieden en bedrijven die effecten aan het publiek op de primaire markten aanbiedt. Ook zorgt de CNMV voor toezicht door ervoor te zorgen dat transacties veilig uitgevoerd kunnen worden.

IBEX 35

De Spaanse IBEX 35 is een marktkapitalisatiebewogen index en het is de aandelenindex van de Spaanse effectenbeurs Bolsa de Madrid (de belangrijkste beurs van Spanje). De index bestaat uit 35 aandelen en wordt beheerd en berekend door Sociedad de Bolsas. Dit is een dochteronderneming van Bolsas y Mercados Españoles (BME). Deze onderneming beheert de effectenmarkten van Spanje.

De geschiedenis

De Ibex 35 werd gestart op 14 januari 1992.
In het jaar 2001 t/m 2007 maakte de index een sterke binnenlandse groei door met behulp van de van de bouw en onroerend goed aandelenmarkt. Hierdoor was de prestatie van de index beter dan veel van zijn westerse collega’s. Op 8 november 2007 bereikte de IBEX 35 een maximum van 15,945.70.

De recessie van de beurs in de week van januari 2008 werd gekenmerkt door een extreme volatiliteit op de markten. De grootste één dag procentuele daling en stijging van de geschiedenis van de IBEX 35 werd toen bereikt. De tweede grootste daling in de Spaanse aandelenmarkt volgde op 21 januari 2008, toen de index met 7,5% lager sloot. Drie dagen later nam het een record aan van 6,95%.

De selectie van de IBEX 35

Tweemaal per jaar vindt er een beoordeling plaats waarin de samenstelling van de IBEX 35 wordt beoordeeld. Deze beoordeling vindt altijd plaats in juni en december. Eventuele wijzigingen worden verricht op de eerste handelsdag van juli of januari. De beoordeling wordt gedaan door de zogenaamde Technical Advisory Committee. De Technical Advisory Committe bestaat uit vertegenwoordigers van de beurzen- en derivatenmarkten en gerenommeerde experts uit de academische en financiële gebied. Maar hoe worden deze bedrijven gekozen voor opname in de index? Bij elke beoordeling worden de 35 bedrijven gekozen die in de afgelopen zes maanden de hoogste handelsvolume in euro hadden. Maar de voorwaarde hiervoor is wel dat de gemiddelde marktkapitalisatie van de aandelen tenminste 0,3% van de totale marktkapitalisatie van de index.

De huidige samenstelling 2014

  1. Abertis
  2. Acciona
  3. Acs
  4. Amadeus lt hold
  5. Arcelormittal Reg
  6. Banco Sabadell
  7. Banco Santander
  8. Bankia SA
  9. Bankinter
  10. Bbva
  11. Bco Popular Espanol
  12. Bolsas Y Mercados
  13. Caixabank
  14. Dia
  15. Ebro foods
  16. Enagas
  17. Ferrovial
  18. Fomento Constr.
  19. Gamesa
  20. Gas Natural Sdg
  21. Grifols A
  22. Iberdrola
  23. Inditex
  24. Indra Sistemas
  25. Intl. Cons. Air Grp
  26. Jazztel
  27. Mapfre
  28. Mediaset Espana
  29. Ohl
  30. Red Electrica Corp
  31. Repsol
  32. Sacyr
  33. Technicas Reunidas
  34. Telefonica
  35. Viscofan
© 2014 - 2024 Belegger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spanje: politieke indeling: de Spaanse grondwetSpanje: politieke indeling: de Spaanse grondwetMet welke grondwet begon de geschiedenis van de Spaanse grondwetten? Wordt de allereerste opgedrongen grondwet door de N…
Spanje: politieke indeling: de gemeentenSpanje kent zowel miljoenensteden als gemeenten waar minder dan 100 inwoners wonen. Hoe is het gemeentebestuur geregeld…
Spanje: Politieke indeling: Het staatshoofdHet staatshoofd van Spanje is de Koning. De Spaanse Koning is Don Juan Carlos de Borbón y Borbón. Zijn erfgenaam op de S…
Taalcursus Spaans in SpanjeSpaans leren in Spanje is ideaal! De Spaanse passie die de Spanjaarden toepassen in het dagelijks leven werkt aanstekeli…

De Italiaanse beursDe Italiaanse beursDe belangrijkste effectenbeurs van Italië is de Borsa Italiana. In 1997 werd de Borsa Italiana geprivatiseerd en sinds 2…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/IBEX_35
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Bolsa_de_Madrid
  • http://www.cotizaciones.me/bolsa-cotizaciones/acciones/espana--ibex35.html
Belegger (50 artikelen)
Gepubliceerd: 29-04-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.