Beleggen, gestructureerde beleggingsproducten
Kies voor meer zekerheid in beleggen door beleggingen in gegarandeerde beleggingen. Dit is veel veiliger op de beurs. Met structured notes en gestructureerde beleggingsproducten profiteert u van een mogelijke heropleving van de beurzen met een garantie van de inleg. Wel of niet beleggen in gestructureerde beleggingsproducten, is dus de vraag. Een paar tips op een rij om te begrijpen waar dit over gaat. Rendement en risico gaan vaak hand in hand, maar gestructureerde producten kunnen u juist beschermen.
Gestructureerde beleggingsproducten en derivaten
Inmiddels zijn er vele gestructureerde beleggingsproducten en derivaten, waarin op de beurs gehandeld kan worden. Denk bijvoorbeeld aan de structured notes en certificaten, maar ook op derivaten als de
turbo's en gelinkte waardepapieren, zoals de
beleggingsinstrumenten trackers of Etfs. Maandelijks komen er wel tientallen beleggingsproducten bij. De ene biedt op papier nog betere perspectieven dan de andere, terwijl vaak een track record nog ontbreekt. En dat maakt het voor de doorsnee consument er vaak niet gemakkelijker op: u moet zich goed in de instrumenten verdiepen. De wereldwijde markt van gestructureerde producten wordt inmiddels geschat op 30 miljard euro, en neemt snel toe.
Beleggen in beleggingsproducten
Een groot voordeel van gestructureerde beleggingsproducten is dat u posities in kunt nemen die tot voor kort alleen voor de professionele markt toegankelijk was. Denk aan de opkomende markten en grondstoffen. De markten waar de beurzen hard op en neer kunnen gaan, en waar het rendement groot is. Het zijn de markten met een groot groeipotentieel die als eerste uit een economische crisis raken en weer snel hun marktaandeel terug zullen winnen en verder vergroten.
Nadeel gestructureerde beleggingsproducten
Een belangrijk nadeel is dat de gestructureerde producten vaak ingewikkeld zijn. Om de risico’s niet uit de hand te laten lopen, zijn er allerlei ingenieuze constructies bedacht. Zodat u bijvoorbeeld uw inleg niet verliest, of minimaal een bepaald rendement gegarandeerd krijgt. Maar die constructies zijn bedacht door professionals die van de hoed en de rand weten. Ook weten zij waar bewust toch nog risico’s zijn blijven zitten, omdat de kosten anders wel erg hoog zouden worden en het voorgespiegelde rendement te laag.
De beleggingsportefeuille beschermen is altijd verstandig
Iedereen die belegt, zou zich eerst moeten afvragen of hij begrijpt waarin hij belegt en wat de risico’s zijn. Het moet passen in uw portefeuille en uw cliëntprofiel, en u moet weten wat de beheerkosten van de producten zijn. Er zijn inmiddels zoveel varianten op de markt dat het de kunst is om de pareltjes eruit te vissen, want de rendementen kunnen van product op product zeer sterk verschillen. Het is zeer aan te bevelen om track records van producten er op na te slaan en zo mogelijk informatie in te winnen bij uw bank of op de verschillende websites. Als u dat doet, en het past in uw portefeuille dan kunnen gestructureerde producten een zeer welkome aanvulling op uw beleggingen zijn. Een adviseur kost meestal wat, maar in producten stappen die u niet begrijpt kan u altijd nog veel meer geld kosten. Zorg dus voor goede informatie en spreidt uw risico.
Slot
Niet voor niets is
Warren Buffett een zeer succesvolle belegger: hij belegt alleen in zaken die hij echt begrijpt en voldoende transparant zijn. Laat ook zelf dus geen kansen liggen.
Lees verder
Reactie
Roel Thijssen, 17-08-2009
Geachte redactie, helaas staat er vervelende fout in dit artikel. ETFs zijn juist geen gestructureerde produkten. ETFs, ook wel trackers genoemd zijn geen derivaten. De grootste aanbieder van ETFs, ook wel trackers genoemd, is iShares en die is zeer transparant hetgeen tegenwoordig (terecht) de norm is. De schrijver haalt ETNs en ETFs door elkaar.
Reactie infoteur, 05-02-2020
Beste Roel Thijssen,
1. De ETF's zijn inderdaad geen gestructureerde beleggingsproducten, maar wel qua waarde afgeleid van de onderliggende waarden, en daarmee in de letterlijke zin een derivaat: een afgeleid financieel product.
2. Anders dan vele gestructureerde beleggingsproducten zijn ETF's relatief goedkoop te verhandelen en veel transparanter in hun koersvorming.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw