Dividenden en het wonder van de samengestelde intrest

Dividenden en het wonder van de samengestelde intrest De beurs is voor mensen met geld. Deze misvatting houdt mensen die maar net rondkomen inderdaad weg van de beurs, waardoor die stelling vaak zichzelf waarmaakt. Nochtans is elk vermogen ergens begonnen. Dus waarom ook niet het jouwe?

Niet voor jou?

Aandelen zijn voor iedereen toegankelijk, hoezeer de reputatie dat soms ook tegenspreekt. Hoewel je met aandelen wel degelijk “gratis” geld kan verdienen, wordt er toch wel een beetje inspanning van je gevraagd en dat is vooral lezen. Leer alles wat je kan over aandelen en dividenden. Als je met de paar euro’s die je kan missen lukraak maar wat aankoopt, kan je evengoed een casino binnenstappen of een loterijbiljet kopen. Met beide kan je veel geld verdienen, maar de kans is kleiner dan op de beurs, véél kleiner. Met een beetje studie ontdek je al gauw dat aandelen op basis van verschillende criteria gewaardeerd worden. Eén van die criteria is het dividendrendement. Om dat te begrijpen beginnen we met het dividend zelf.

Dividend

Een varken voor het vlees, een koe voor de melk en een aandeel voor de dividenden”, boerenwijsheid

Het dividend is geld dat een onderneming uitkeert aan zijn aandeelhouders als beloning voor het kapitaal dat ze van hen gekregen heeft (in boekhouders jargon: vergoeding aan het kapitaal). Meestal is dat een deel van de winst, maar er zijn gevallen waar dat zelfs na een verlieslatend jaar nog gebeurt (Het is natuurlijk niet de bedoeling dat die onderneming verlies blijft maken, want dan houdt het verhaal snel op). Wie de dividenduitkeringen van ondernemingen opzoekt in dagbladen of op websites van de ondernemingen zelf, merkt dat dit dividend wordt uitgedrukt per aandeel. Als een onderneming aankondigt dat het 1,00 € per aandeel zal uitkeren en je hebt 10 aandelen, ontvang je 10,00 € (zonder rekening te houden met roerende voorheffing).

Dividendrendement

Het dividendrendement is de verhouding van dat dividend per aandeel tot de koers van dat aandeel. Heb je het aandeel gekocht aan 10,00 € en de onderneming keert 0,80 uit per aandeel, dan is het bruto dividendrendement 8 %. Bedraagt de roerende voorheffing 25 % dan zal de bank waarlangs je dat aandeel hebt gekocht die belasting inhouden en doorstorten naar de staat. Jijzelf ontvangt op dat moment dus 75 % van die 0,80 € per aandeel, wat het netto dividendrendement op 6 % brengt. Vergeleken met de rente die je op spaarrekeningen kan krijgen lijkt een rendement van 6 % irreëel, maar er zijn heus wat bedrijven die dit rendement of hoger bieden. Of je die genoeg vertrouwt, maak je voor jezelf uit. Voorts zijn er best wat betaalbare aandelen te vinden van bekende, betrouwbare ondernemingen. Gouden advies: koop wat je kent! Koop geen aandeel van een verafgelegen bedrijf in Zimbabwe waar je niets van afweet, zelfs al is het dividendrendement 20 %. Anders kan je weer evengoed dat loterijbiljet kopen. Natuurlijk houdt niets je tegen dat bedrijf wel van binnen en buiten te leren kennen en alsnog het aandeel te kopen.

Ga in ieder geval na
 • of het een legale onderneming is
 • of de onderneming winstgevend is en waarschijnlijk nog even blijft
 • of ze regelmatig dividenden uitkeren (die garantie heb je nooit, maar veel bedrijven kondigen het ruim op voorhand aan)
 • of de dividenden constant blijven of zelfs groeien

Beschouw het dividendrendement niet los van andere elementen, hou rekening met de gezondheid van het bedrijf en de vooruitzichten voor de sector waarin het actief is. Free Record Shop was lange tijd een gezonde en bloeiende onderneming, maar de markt voor cd’s en dvd’s is door de ontwikkeling van technologie en internet voor een groot deel opgedroogd.

Een team van de Universiteit van Antwerpen distilleerde uit een omvangrijk onderzoek van 170 jaar Brusselse beursgeschiedenis een paar “ijzeren wetten”:
 • Aandelen leverden een gemiddeld jaarlijks rendement van 2,54 % op.
 • Door het risico bestaat de kans dat je binnen een hele periode van 40 jaar geen rendement hebt. Maar binnen die zelfde periode is het verlies op cash en obligaties groter.
 • Het rendement van aandelen wordt grotendeels gegenereerd door dividenden.
In aanvulling op deze “wetten” weet het onderzoek nog aan te tonen dat de koersschommelingen op korte termijn inderdaad voor velen lucratief kunnen zijn, maar dat de daardoor tijdelijke kapitaalstoename op langere termijn vaak niet de inflatie compenseert.

Samengestelde intrest

"Want wie heeft, aan hem zal gegeven worden; en wie niet heeft, hem zal worden afgenomen zelfs wat hij heeft.” Marcus 4:25
Twee componenten bepalen hoe snel een kapitaal aangroeit: de jaarlijkse rentevoet en de mate waarin je de verkregen opbrengsten kan herbeleggen.
 • Geval A: Wanneer je 1.000,00 euro spaargeld belegd hebt aan 2,50 % heb je een opbrengst van 25,00 €.
 • Geval B: Wie daarentegen 100.000,00 heeft gespaard krijgt 2.500,00 €.
De relatieve opbrengst is exact gelijk, maar de absolute opbrengst in het tweede geval is 100 maal groter. Wat is nu het punt, vraag je je misschien af. Stel dat in de twee gevallen de houders van de rekening geen andere inkomsten hebben dan de intresten en ze ontvangen beide een factuur van 24,00 €. De eerste persoon zal 96 % van zijn inkomen moeten uitgeven aan die factuur, de tweede slechts 0,96 %. De eerste kan maar 4% herbeleggen, de tweede 99,04 %. Dat is een reusachtig verschil. En hoe hoger de intrestvoet, hoe groter ook de disproportie. Deze wiskundige eigenschap verklaart waarom de rijken altijd maar rijker worden, en de meeste mensen op een zelfde niveau blijven steken. Dertig procent van de meest vermogenden zijn dat op basis van (her)beleggingen.

Wiskundig geformuleerd zal het kapitaal over een periode van 20 jaar respectievelijk als volgt gegroeid zijn:
 • Geval A 1.000,00 € * (1,001^20) = 1.020,19 €
 • Geval B 100.000,00 € * (1,024^20) = 160.693,80 €
Conclusie: Hoewel de enkelvoudige intrest voor beiden gelijk is, zal door de mate van herbelegging en het effect van samenstelling van de intrest zowel de relatieve als absolute groei voor geval B beduidend groter zijn.
Wie van zijn intresten leeft blijft rijk; wie van de intresten op zijn intresten leeft, wordt rijker

Alle begin is moeilijk

De kunst is dus om je opbrengsten, hoe klein ook in het begin, volledig te herbeleggen. Dit zal niet altijd lukken, maar je kan er wel naar streven. Je kan dit bereiken door een eenvoudige berekening toe te passen. Hoeveel aandelen heb je nodig, op basis van het dividendrendement, om één “gratis” aandeel te verwerven? Voorbeeld: Als het dividendrendement 10 % is, heb je 10 aandelen nodig voor één nieuw (houd wel rekening met de aankoopkosten). Eventuele koersdalingen van het aandeel op dat moment spelen alleen maar in je voordeel, voor zover die te wijten zijn aan louter beurssentiment en niet aan structurele oorzaken binnen of rond het bedrijf. Wees als een tuinier: je hoeft de grond echt niet elke dag om te spitten, maar hou je planten wel in het oog.

Om te her-beleggen moet je onherroepelijk eerst beleggen. Elke reis begint met de eerste stap. En ook al word je geen Warren Buffet of George Soros, een paar extra euro’s kunnen nooit kwaad.
© 2013 - 2024 Ces1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rente berekenen: formule enkelvoudige en samengestelde renteRente berekenen: formule enkelvoudige en samengestelde renteRente berekenen speelt in de financiële wereld een belangrijke rol. Bij renteberekening is rente of intrest de vergoedin…
Beurs: toelichting beurstermenBeurs: toelichting beurstermenBelangrijke beurstermen zijn onder meer: aandelen, beleggen, beurs, beursindex, beurskosten, beursorder, dividend, grens…
Sparen en beleggen met succesSparen en beleggen met succesIedereen droomt wel eens van een klein fortuin, een aardig reservepotje en financiële zekerheid op oudere leeftijd. Maar…
Verdubbel snel uw geld met samengestelde renteVerdubbel snel uw geld met samengestelde renteWat is rente op rente, rendement op rendement, want u kunt er snel rijk mee worden. Met een samengestelde rente of inter…

Beleggen met hefboom op de beurs in 2021Beleggen met hefboom op de beurs in 2021Veel koersbewegingen op de effectenbeurs in 2023? Dan kunt u op de beurs beleggen met hefboom en zo enorme winsten op uw…
Bronnen en referenties
 • "Wetten"-alinea: Trends.be, Daen Killemans 31 jan 2013 10:52, op basis van het onderzoek van J.Annaert, F.Buelens en M.Deloof (Univ.A'pen)
Ces1 (45 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.