Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde
De WOZ-beschikking is de grondslag voor veel belastingen en heffingen. Belangrijk is daarom dat je ieder jaar de correcte waarde van je huis doorgeeft. Ook is het van belang dat je bezwaar maakt als de WOZ-waarde van je huis niet klopt.
Belastingaangifte
Elk jaar ontvang je zo rond de maand maart de nieuwe WOZ-beschikking van je woning. Hierop staat de waarde van je woning vermeld. Deze waarde is van groot belang op de IB-aangifte (de Inkomsten Belasting aangifte) bij de belastingdienst. Dit is niet alleen belangrijk voor je eigenwoningforfait, maar tevens belangrijk voor bijvoorbeeld een verhuurde woning, of je 2e, 3e of soms wel 4e woning. Ook word de WOZ-waarde gebruikt voor de lokale heffingen, zoals onroerend zaakbelasting, rioolheffing en waterschapsbelasting. Meer dan genoeg reden om hier eens goed naar te kijken en de juiste cijfers te bepalen en door te geven.
Waardedalingen
Veel mensen denken dat de WOZ-waarde een bepaald percentage is van de verkoopwaarde van de woning. Dat is niet correct. De WOZ-waarde vermeld de vrije verkoopwaarde. De peildatum van de beschikking gaat ten alle tijden over het voorafgaande jaar (Dus bijvoorbeeld een beschikking van 2011 heeft als peildatum 1-1-2010). De crisisjaren zijn duidelijk terug te zien in de afgelopen paar jaar. De WOZ-waarde is gemiddeld met 2,3% gedaald ten opzichte van de jaren ervoor. Om de juistheid te bepalen kun je kijken naar verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in jouw buurt. Tevens is het handig om een taxatierapport aan te vragen bij jouw gemeente, hieruit kun je opmaken welke referentiewoningen de gemeente heeft gebruikt voor het vaststellen van de waarde van jouw woning.
Bezwaar maken
Ontvang je een WOZ-beschikking van de gemeente waarin de waarde van je huis hoger is dan het hoort te zijn, maak dan zo spoedig mogelijk bezwaar tegen de WOZ-beschikking. Dit moet binnen 6 weken na dagtekening gebeuren. Door grondig onderzoek te verrichten zou je goede argumenten kunnen voorleggen aan de gemeente/belastingdienst. Je zou goed moeten vermelden (en onderbouwd) waarom je denkt dat de woning minder waard is. Des te meer argumenten des te beter. Meld bijvoorbeeld ook de verkoopgegevens van vergelijkbare woningen in jouw buurt, welke niet door de gemeente zijn genoemd, maar wel in jouw voordeel werken.
Bezwaarschrift opmaken
Een bezwaarschift kan op verschillende manieren worden ingediend. Je kunt dit doen via je DigiD-code om vervolgens digitaal bezwaar te maken. Dit werkt wel het snelst. Je kunt ook bezwaar maken door het formulier (wat is meegezonden met de beschikking) in te vullen en te retourneren. Hieronder nog een voorbeeld van een brief welke je ook nog kunt gebruiken;
Voorbeeld bezwaarschrift met handige tips
Aan de gemeente [naam gemeente]
Afdeling Belastingen
[adres]
[postcode, plaats]
[plaats, datum]
betreft: bezwaarschrift
Geachte heer/mevrouw,
Hierbij maak ik, [naam], bezwaar tegen de waardebeschikking van [datum]
met [kenmerk] en [beschikkingsnummer] inzake het onroerend goed gelegen
aan [adres] te [plaats].
De reden van mijn bezwaar is het feit dat
[hier moet je aangeven op grond van welke argumenten de beschikking
vernietigd dient te worden; je kunt daarbij o.a. de volgende argumenten
gebruiken]
- bij de waardebepaling geen rekening is gehouden met de volgende
waardedrukkende aspecten:
slechte fundering / scheuren in muur / geluidshinder / overlast windmolen /
nabijheid UMTS-zendmast / olietank in tuin / etcetera
- het gehanteerde referentiepand / de gehanteerde referentiepanden
onvoldoende vergelijkbaar is/zijn met bovengenoemd pand omdat
[hier moet je aangeven waarin uw pand verschilt van de referentiepanden]
- de gemeente onvoldoende aannemelijk maakt dat de waardestijging van
bovengenoemd pand meer bedraagt dan het gemiddelde voor de gemeente
[naam gemeente] van [percentage] procent.
- ...
Op grond van het bovenstaande verzoek ik je de bovengenoemde beschikking
te vernietigen en de waarde nader te bepalen op € [bedrag]
Hoogachtend,
Lees verder