Belastingaangifte 2019 te laat ingediend, uitstel of boete?

Belastingaangifte 2019 te laat ingediend, uitstel of boete? Alle inwoners van Nederland die van de Belastingdienst een aangiftebrief krijgen, zijn verplicht om voor 1 mei 2021 de belastingaangifte 2020 te doen. Wanneer de aangifte te laat bij de Belastingdienst binnen is, riskeer je als belastingplichtige een boete van honderden euro's. Een boete kun je voorkomen door op tijd de belastingaangifte in te dienen of door uitstel aan te vragen bij de Belastingdienst. Ook wanneer je uitstel aanvraagt bij de Belastingdienst moet het verzoek tot uitstel in ieder geval voor 1 mei worden ingediend.

belastingaangifte


Wie moet belastingaangifte doen in 2021?

Iedereen die een brief krijgt van de Belastingdienst met het verzoek tot belastingaangifte is verplicht om de belastingaangifte in te dienen. Wie geen brief heeft ontvangen is niet verplicht om aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen te doen. Wel is het raadzaam om vrijwillig aangifte te doen, wanneer je verwacht dat je meer dan 45 belasting moet betalen of denkt dat je geld terugkrijgt van de Belastingdienst. Dit om vervelende verassingen in de toekomst te voorkomen.

Voor welke datum moet ik mijn belastingaangifte 2020 indienen

Sinds 2015 is de aangifteperiode voor de belastingaangifte veranderd. Sinds 2015 kan de belastingaangifte worden ingediend vanaf 1 maart en moet deze binnen zijn voor 1 mei. De gewijzigde aangifteperiode heeft te maken met de grote drukte bij de Belastingdienst en de mogelijkheid om gebruik te maken van een 'vooraf ingevulde aangifte'.

Belastingaangifte 2020, voor 1 april 2021

Hoewel je aangifte pas voor 1 mei bij de Belastingdienst binnen hoeft te zijn kan het slim zijn om je belastingaangifte al voor 1 april 2021 in te dienen. Wanneer je, je aangifte voor woensdag 1 april indient, dan garandeert de Belastingdienst je teruggave vóór half juli. Wanneer het blijkt dat je een bedrag aan de Belastingdienst moet betalen dan is het indienen van je aangifte voor 1 april vooral slim, omdat er dan geen belastingrente betaald hoeft te worden.

Uitstel belastingaangifte aanvragen

Wanneer je denkt dat het je niet gaat lukken om voor 1 mei je belastingaangifte in te dienen, dan kun je uitstel aanvragen bij de Belastingdienst. Uitstel van je belastingaangifte kun je aanvragen zonder opgave van reden.

Hoe kan ik uitstel belastingaangifte aanvragen?

Uitstel aanvragen van het doen van aangifte is eenvoudig te regelen door te bellen naar de naar de BelastingTelefoon. Bel daarvoor naar telefoonnummer 0800 - 0543. Het is ook mogelijk om online uitstel aan te vragen. Dit doe je via Mijn Belastingdienst.

Wanneer krijg je geen uitstel?

Het is niet altijd mogelijk om uitstel van de belastingaangifte aan te vragen bij de Belastingdienst. De Belastingdienst zal je geen uitstel verlenen wanneer je in het verleden al meerdere malen te laat bent geweest met het indienen van de aangifte. Echter, is de laatste aangifte wel op tijd geweest, dan zal de belastingdienst alsnog uitstel verlenen.

Nadelen uitstel belastingaangifte

Uitstel aanvragen van de belastingaangifte kan voordelen hebben, maar er kleven ook nadelen aan het vragen van uitstel. Wie uitstel van de belastingaangifte aanvraagt en uiteindelijk nadat de belastingaangifte alsnog is ingediend een bedrag moet betalen aan de Belastingdienst, moet over dit bedrag belastingrente betalen vanaf 1 juli.

Belastingaangifte te laat

Wanneer je belastingaangifte te laat is en het is al 1 mei 2021 geweest dan hoef je je niet direct grote zorgen te maken. De Belastingdienst zal je niet gelijk een boete opleggen, maar eerst een herinneringsbrief sturen. Na het ontvangen van deze herinneringsbrief heb je nog ongeveer tien dagen de tijd om je aangifte alsnog in te dienen.

Boete wanneer de belastingaangifte over 2020 te laat is ingediend

Wanneer je ook na de herinneringsbrieven van de belastingdienst de aangifte niet indient zal de Belastingdienst je een boete opleggen. Boetes worden niet alleen opgelegd wanneer je geld moet betalen aan de Belastingdienst. Ook wanneer je geld terug moet krijgen van de belastingdienst na het indienen van de belastingaangifte krijg je een boete zodra de belastingaangifte te laat door de Belastingdienst is ontvangen.
© 2016 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitstel belastingaangifte 2021 (controleer gegevens)Uitstel belastingaangifte 2021 (controleer gegevens)U wilt uitstel voor uw belastingaangifte 2024 over aanslagjaar 2023. Wie 1 mei 2024 voor zijn aangifte inkomstenbelastin…
Belastingaangifte, checklist en documenten BelastingdienstBelastingaangifte, checklist en documenten BelastingdienstWelke documenten en papieren hebt u of uw fiscale partner zeker nodig voor uw belastingaangifte 2023 en 2024? Let op de…
DigiD machtiging belastingaangifte 2020 inkomstenbelastingDigiD machtiging belastingaangifte 2020 inkomstenbelastingGaat u ook digitaal belastingaangifte voorjaar 2021 over het jaar 2020? U kunt met DigiD ook iemand anders machtigen om…
Heffingsrente 2020 en 2021 is nu belastingrente 2020, 2021Heffingsrente 2020 en 2021 is nu belastingrente 2020, 2021Wat is belastingrente en hoeveel betaalt u in 2022 en 2023, de heffingsrente stijgt immers weer. Vanaf 1 januari 2013 is…

Slachtoffer 'foute' belastingadviseur: wat te doen?Slachtoffer 'foute' belastingadviseur: wat te doen?Veel Nederlanders vinden de belastingaangifte te ingewikkeld om zelf te doen en nemen een belastingadviseur of -consulen…
OESO, verschillende belastingparadijzen en de zwarte lijstOESO, verschillende belastingparadijzen en de zwarte lijstWereldwijd bestaan er diverse belastingparadijzen. Deze landen bieden één of meerdere fiscale voordelen aan, zodat bedri…
Bronnen en referenties
  • http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/aangifte_doen/aangifte_inkomstenbelasting/aangifte_2015/aangifte_doen_over_2015
  • http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/belastingaangifte_2015/content/hoe_vraag_ik_uitstel_aan
  • http://www.z24.nl/geld/mogelijk-weer-uitstel-belastingaangifte-597860
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 24-06-2021
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.