Fiscaal partner, een keuze of een verplichting?

Uitgangspunt van de belastingwetgeving is dat ieder belast gaat worden voor zijn eigen inkomen. Fiscale partners hebben het voordeel dat ze met aftrekposten kunnen schuiven. Bij het invullen van de jaarlijkse aangifte is het de truc om de aangifte zo in te vullen dat u de waarheid niet verdraaid, maar dat u voor uzelf wel de best mogelijke uitkomst uit de uitgifte krijgt. Iedereen betaalt het liefst zo weinig mogelijk belasting, en krijgt bij de definitieve aangifte over een belastingjaar zoveel mogelijk belastinggeld terug. Met bepaalde aftrekposten kunnen fiscale partners schuiven. Een voordeel kan worden behaald als één van de partners met de inkomsten in een hogere belastingschijf zit.

Wanneer is er sprake van fiscale partners?

In het verleden konden partners onder voorwaarden kiezen om wel of niet als fiscaal partners gezien te worden. Tegenwoordig is vastgelegd wanneer is sprake is van een fiscaal partnerschap. Gehuwden en geregistreerde partners zijn fiscaal partners van elkaar. Ongehuwd samenwonenden worden als fiscaal partner aangemerkt als ze op hetzelfde adres zijn ingeschreven bij de gemeente. Daarnaast moet aan één van de volgende voorwaarden worden voldaan:
  • De partners hebben samen een kind
  • Er is een notarieel samenlevingscontract opgesteld
  • Eén van de partners heeft een kind die door de ander is erkend
  • Bij het pensioenfonds is de partner toegevoegd
  • Beide eigenaar van het huis (hoofdverblijf)

Schuiven met aftrekposten

De fiscaal partners mogen alleen schuiven met de aftrekposten indien ze het gehele jaar aangemerkt worden als fiscaal partners. Als er slechts een deel van het jaar sprake is van fiscaal partnerschap, moeten de partners uitdrukkelijk verzoeken om aangezien te worden als fiscaal partners voor het gehele jaar. Dit is slechts mogelijk met één partner over het betreffende jaar.

Hoe zijn de belastingschijven voor de inkomstenbelasting ingedeeld?

De hoogte van de inkomstenbelasting dat voldaan moet worden over de bruto inkomsten, is afhankelijk van de hoogte van het bedrag aan inkomen. De belastingheffing is namelijk progressief. Dit houdt in dat de belastingdruk hoger wordt, naarmate het inkomen hoger is. Over het laagste deel van het inkomen, moet u 33 procent heffing betalen. Bij een inkomen hoger dan (afgerond) € 56.000, zal het meerdere belast gaan worden tegen 52 procent. Het is dus aantrekkelijk om aftrekposten toe te bedelen aan de partner met het hoogste inkomen. Een bedrag aftrekken tegen 52 of 33 procent, maakt een groot verschil in de teruggave.

Welke aftrekposten kunnen er verdeeld worden?

Uitgangspunt blijft dat ieder belast gaat worden voor hun eigen inkomsten, maar bij bepaalde kosten is het lastig toe te bedelen. Om de regeling eenvoudig te houden is er voor gekozen om onderstaande kosten zelf onderling te mogen verdelen. Uiteraard gaan belastingplichtigen hier creatief mee om. Ze proberen de meest gunstige spreiding aan te houden.

Kosten die onderling toegerekend kunnen worden aan de partners zijn:

  • De belastbare inkomsten uit de gezamenlijke eigen woning
  • Persoonsgebonden aftrek (bijvoorbeeld levensonderhoud van de kinderen en aftrekbare giften)
  • Inkomsten uit aanmerkelijk belang (box twee)
  • Het gezamenlijk vermogen dat onder de heffing van box drie valt (= sparen en beleggen)
  • Te verrekenen dividend belasting
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fiscaal partnerschap 2020 en 2021Fiscaal partnerschap 2020 en 2021Het fiscaal partnerschap 2022 en 2023 regelt de hoogte van uw toeslag (zorgtoeslag en dergelijke) en de inkomstenbelasti…
Wanneer eindigt een fiscaal partnerschap?Wanneer eindigt een fiscaal partnerschap?Wanneer stopt uw fiscaal partnerschap in 2023? Vaak is de vraag of personen elkaars fiscale partners zijn, maar ook wann…
Aftrekposten verdelen onder de fiscale partnersAftrekposten verdelen onder de fiscale partnersDoor slim te schuiven met aftrekposten tussen de fiscale partners, kunt u de meest gunstige fiscale benadering voor uzel…
Fiscaal partnerschap 2019 & 2020Fiscaal partnerschap 2019 & 2020Fiscaal partnerschap reikt verder dan getrouwd zijn, geregistreerd zijn als partners en gezamenlijk belastingaangifte do…

Welke toeslagen zijn er?Mensen met een laag inkomen hebben recht op één of meerdere toeslagen. Deze toeslagen zijn bedoeld om de lagere inkomens…
Bij leven schenken, verlaagt de erfbelastingDe belastingheffing over schenkingen is gelijk aan de heffing over erfenissen na overlijden. Toch kan het belastingheffi…
Bronnen en referenties
  • Belastingdienst.nl
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 14-12-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.