Welke toeslagen zijn er?

Mensen met een laag inkomen hebben recht op één of meerdere toeslagen. Deze toeslagen zijn bedoeld om de lagere inkomensgroepen tegemoet te komen wat betreft de kosten van het levensonderhoud. Iedere Nederlander is verplicht om belastingen te betalen. De belastingheffing moet wel afgestemd worden op de draagkracht van de belastingplichtigen. De meer verdienende of vermogende mensen zullen zwaarder belast worden dan de mensen met lagere inkomens en geen vermogen. Om de heffing te reguleren kennen wij een belastingheffing die zwaarder gaat worden naarmate het inkomen hoger is. Om eenvoudig de heffing te kunnen sturen zijn er toeslagen in het leven geroepen.

Welke toeslagen hebt u recht op?

In hoeverre u recht hebt op toeslagen, is sterk afhankelijk van uw persoonlijke situatie en uw inkomen. U kunt recht hebben op de volgende toeslagen:
  • Huurtoeslag
  • Kinderopvangtoeslag
  • Zorgtoeslag
  • Kindgebonden budget

Recht op huurtoeslag

Deze toeslag is bedoeld als een bijdrage van de overheid aan de huurkosten, die te hoog zijn gezien uw inkomen. In hoeverre u recht hebt op huurtoeslag is afhankelijk van:
  • De hoogte van het inkomen
  • Leeftijd van de huurder
  • Gezinssamenstelling
  • De hoogte van de te betalen huur
  • Soort huurhuis

Het moet gaan om een zelfstandige woonruimte, en u moet bij de gemeente zijn ingeschreven op dit adres. De huurtoeslag kan alleen ontvangen worden door iemand met een Nederlandse nationaliteit of met een geldige verblijfsvergunning.

Hoogte van de huurtoeslag?

De hoogte van de huurtoeslag is onder andere afhankelijk van het gezinsinkomen en de hoogte van de huur. Een alleenstaande huurder tussen de 23 en 65 jaar ontvangt huurtoeslag als het inkomen niet meer bedraagt dan 21.625 (2011). Daarnaast mag het spaarvermogen niet meer bedragen dan (afgerond) 21.000. Voor mensen die gezamenlijk een huishouding voeren, geldt dat het inkomen niet hoger mag zijn dan 29.350 per jaar.

Recht op kinderopvangtoeslag

Deze tegemoetkoming is bedoeld voor werkende ouders die hun kinderen naar geregistreerde kinderopvang brengen. De hoogte van de tegemoetkoming is afhankelijk van het inkomen en het aantal kinderen dat naar de opvang wordt gebracht. Om de hoogte van de omvang te berekenen, verwijzen wij u naar de website van de Belastingdienst. De website heeft namelijk een zeer gebruiksvriendelijke berekeningstool en de hoogte van de kinderopvangtoeslag is sterk aan veranderingen onderhevig.

Om de kinderopvangtoeslag te krijgen, moet het kind naar een geregistreerde opvang gaan, en de ouders moeten werken, of een opleiding volgen om de kansen op werk te vergroten.

Recht op zorgtoeslag

Om de hoogte van de premie van de zorgverzekering te compenseren, ontvangen verzekerden met een laag inkomen een compensatie. Tot het jaar 2006 had deze groep recht op een ziekenfondsverzekering, waar een lage premie voor betaalt hoefde te worden. Na de introductie van de huidige zorgverzekering, moet iedereen dezelfde premie betalen.

De zorgtoeslag geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar. In hoeverre er recht bestaat op deze toeslag is afhankelijk van de hoogte van het inkomen.

Recht op kindgebondenbudget

Ouders met kinderen tot 18 jaar, kunnen recht hebben op deze toeslag. Dit budget wordt uitgekeerd naast de kinderbijslag. De hoogte van de tegemoetkoming hangt af van het aantal kinderen binnen het gezin, de leeftijd van de kinderen en de hoogte van het gezinsinkomen. De ouders die hier recht op hebben, hoeven het niet aan te vragen, maar krijgen er automatisch recht op.

Voor meer informatie over de toeslagen, verwijzen wij u naar Toeslagen.nl.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijbaan of bijverdiensten: gevolgen voor toeslagenBijbaan of bijverdiensten: gevolgen voor toeslagenWanneer je een huurhuis, kinderen of een zorgverzekering hebt kan je hiervoor een bijdrage in je kosten krijgen. Een der…
Modaal inkomen tussen wal en schip?Modaal inkomen tussen wal en schip?Het modaal inkomen is bij benadering het gemiddelde inkomen van Nederland. De gezinnen die rond moeten komen van een der…
Toeslag aanvragen over afgelopen jaar of jarenToeslag aanvragen over afgelopen jaar of jarenHet kan gebeuren dat u vergeten bent om een fiscale toeslag aan te vragen. Stel u bent de zorgtoeslag uit 2021 vergeten,…
Toeslag terugbetalen - voorkom vervelende verassingenToeslag terugbetalen - voorkom vervelende verassingenHet komt als een nare verassing: een brief van de Belastingdienst waarin staat dat u een groot bedrag aan ontvangen toes…

Actieve informatieplicht BelastingdienstActieve informatieplicht BelastingdienstU hebt in 2023 en 2024 als belastingplichtige een wettelijke actieve informatieplicht naar de Belastingdienst toe. Als u…
Fiscaal partner, een keuze of een verplichting?Uitgangspunt van de belastingwetgeving is dat ieder belast gaat worden voor zijn eigen inkomen. Fiscale partners hebben…
Bronnen en referenties
  • Toeslagen.nl
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 15-12-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.