Fiscaal partnerschap 2020 en 2021

Fiscaal partnerschap 2020 en 2021 Het fiscaal partnerschap 2022 en 2023 regelt de hoogte van uw toeslag (zorgtoeslag en dergelijke) en de inkomstenbelasting die voor u geldt. Voldoet u aan de eisen voor een fiscaal partnerschap en wat zijn dan die eisen en voorwaarden. Uw fiscaal partnerschap kan betekenen dat de belastingdienst u geen toeslag betaalt, maar ook dat u samen met uw partner minder belasting hoeft te betalen. Wat wordt het in uw situatie? Alleen meerderjarigen kunnen elkaars partner zijn.

Fiscaal partnerschap 2022 en inkomen

Als op u het fiscaal partnerschap 2022 van toepassing is, heeft dat meteen gevolgen voor de toeslagen die u ontvangt of daardoor juist niet ontvangt. De fiscale toeslagen zijn in beginsel vooral bedoeld voor lagere en midden inkomens en twee mensen hebben meer geld te besteden als ze elk een inkomen hebben dan een persoon. Als uw partner uw fiscale partner is, is hij of zij ook uw toeslagpartner en kijkt de Belastingdienst bij de bepaling van de hoogte van de toeslag, zoals de zorgtoeslag en huurtoeslag, of het gezamenlijke inkomen niet te hoog is. Het gezamenlijke inkomen van u en uw partner. Bij de huurtoeslag speelt ook het inkomen van medebewoners een rol.

Fiscaal partnerschap 2022 en inkomstenbelasting

Bij de aangifte inkomstenbelasting doen fiscale partners in de regel ook gezamenlijk hun belastingaangifte. We kennen in ons land een individuele belastingheffing, de inkomens worden dus niet zomaar opgeteld. Bij de inkomstenbelasting heeft fiscaal partnerschap ook voordelen en maakt een een extra belasting aftrek mogelijk. Als u een fiscale partner hebt, mag u namelijk allerlei gezamenlijke kosten zo onderling verdelen dat de fiscale aftrek maximaal is. De fiscus keurt het goed dat u uw eigen aftrekposten, ook voor studie of scholing bijvoorbeeld, dan aftrekt bij uw partner. Het spreekt voor zich dat nooit meer dan 100% van de gemaakte kosten kan worden afgetrokken. Overigens is het aantal aftrekposten in de loop der jaren een stuk kleiner geworden, houdt daarom uw aftrekposten inkomstenbelasting in de gaten. Fiscaal partnerschap heeft bij de toeslagen nauwelijks voordelen.

Wanneer fiscaal partnerschap 2022 en 2023, eisen en voorwaarden

In veel gevallen is er sprake van een fiscaal partnerschap. Dan moet minimaal aan één van de volgende voorwaarden zijn voldaan:
  1. Jullie waren vorig jaar al fiscale partners en jullie situatie is niet gewijzigd.
  2. Jullie zijn getrouwd, zijn in 2022 respectievelijk 2023 nog steeds gehuwd.
  3. Jullie hebben een notarieel samenlevingscontract en zijn op hetzelfde adres in het GBA ingeschreven.
  4. Jullie wonen op hetzelfde adres en hebben gezamenlijk een kind of uw kind is ook door uw partner is erkend.
  5. U hebt een samengesteld gezin.
  6. Jullie wonen samen in een gezamenlijk koophuis als eigen woning.
  7. Jullie wonen samen en zijn geregistreerd bij een pensioenfonds.
  8. Jullie wonen op hetzelfde adres, u bent ouder dan 27 jaar en er is ook een minderjarig kind ingeschreven. Dat kan een kind zijn dat met een kind samen bij een ouder woont. Overigens biedt een zakelijke verhuur nog wel eens uitkomst om hier onderuit te komen.
  9. Jullie wonen op hetzelfde adres en er is ook een minderjarig kind ingeschreven zonder dat de medebewoner uw ouder is.

Uw hebt een pleegkind in huis in 2022 of 2023

Tot 2018 is een pleegkind van 18 jaar en ouder automatisch uw fiscale partner. Met ingang van 1 januari 2018 hoeft dat niet meer het geval te zijn. Als u en uw pleegkind niet elkaars fiscale partner willen zijn, dienen jullie daartoe een verzoek in bij de Belastingdienst. Die zal het voor u uitzoeken en bij een akkoord een beschikking sturen. Dit kan gunstig zijn voor bijvoorbeeld de uitbetaling van de fiscale toeslagen.

Wanneer zijn we geen fiscale partners 2022 en 2023?

In alle andere situaties zijn jullie geen fiscale partner. Hebt u een LAT-relatie, wonen jullie dus niet samen, dan zijn jullie geen fiscale partners. Waren jullie getrouwd, maar is de echtscheiding aangevraagd en wonen jullie niet meer samen, dan zijn jullie geen fiscale partners. Wonen twee mensen samen, zonder een samenlevingscontract, zonder kind, zonder een gezamenlijk koophuis en zonder een gezamenlijke registratie bij een pensioenfonds, ook dan zijn jullie geen fiscale partners. Soms is het fiscaal partnerschap een voordeel, soms een nadeel, maar uw woonsituatie bepaalt of het ook voor u geldt. Kiezen is nauwelijks aan de orde. Twee belangrijke uitzonderingen zijn de personen die zijn verwikkeld in een echtscheiding en de partner die kan kiezen of hij in Nederland dan wel in het buitenland belastingplichtig wordt. Het fiscaal partnerschap kan ook fiscale voordelen hebben, bekijk dus altijd wat voor u de gevolgen zijn.

Lees verder

© 2013 - 2024 Info4mij, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer eindigt een fiscaal partnerschap?Wanneer eindigt een fiscaal partnerschap?Wanneer stopt uw fiscaal partnerschap in 2023? Vaak is de vraag of personen elkaars fiscale partners zijn, maar ook wann…
Wanneer fiscaal partnerschapWanneer fiscaal partnerschapHet fiscaal partnerschap 2023 en 2024 is voor uw huishoudboekje van groot belang. Het fiscaal partnerschap heeft bijvoor…
Kwalificerende buitenlandse belastingplichtige 2020 en 2021Kwalificerende buitenlandse belastingplichtige 2020 en 2021In 2021, 2022 en 2023 kunt u als u in het buitenland woont niet meer kiezen tussen binnenlands belastingplichtig of niet…
Samenwonen en belasting betalenSamenwonen en belasting betalenWelke gevolgen heeft samenwonen financieel voor de belasting die u moet betalen (inkomstenbelasting, erfbelasting)? Gaat…

Eigen belastingdomein: belastingaangifte 2020 en 2021 onlineEigen belastingdomein: belastingaangifte 2020 en 2021 onlineIedereen heeft een eigen belastingdomein en eigen deel van de website van de Belastingdienst voor zijn belastingaangifte…
Aftrekposten inkomstenbelasting 2020 en 2021Aftrekposten inkomstenbelasting 2020 en 2021Ook al hebt u over 2022 minder aftrek, de aftrekposten inkomstenbelasting blijven belangrijk bij uw belastingaangifte in…
Reacties

Richard van Arkel, 19-08-2020
Sinds 29-05-2020 zijn ik en mijn inmiddels ex vrouw officieel gescheiden.
Tot 16-08-2020 heb ik nog bij haar in de huurwoning gewoond omdat ik niets passende kon vinden.
Momenteel woon ik op een boot waar geen officieel postadres bij zit en heb briefadres aangevraagd op adres van mijn ex vrouw.
Wat betekent dit voor ons fiscaal partnerschap?
Zijn wij nu nog voor heel 2020 fiscaal partners of alleen een deel daarvan?
Ik kom er niet uit graag uw reacties hierop

MvG Richard Reactie infoteur, 20-08-2020
Beste Richard van Arkel,
In een jaar dat er een echtscheiding wordt aangevraagd kunt u ervoor kiezen om vanaf het moment van aanvraag geen fiscale partner meer te willen zijn of juist dat u het hele jaar nog wel fiscale partner wilt zijn. Een briefadres zorgt er niet voor dat jullie (weer) fiscale partners zijn. U wordt daar ook niet als bewoner gezien.

H. vd Bosch, 14-02-2020
Ik ontvang AOW sinds 2015. Mijn echtgenote ontvangt per 24 juli 2019 AOW. Moeten we apart op de belastingaangifte over 2019 onze inkomsten opgeven of kan ik haar AOW optellen bij die van mij. Mag dat wel of niet en heeft dat ueberhaupt fiscale consequenties? Reactie infoteur, 14-02-2020
Beste H. vd Bosch,
Jullie doen wel gezamenlijk belastingaangiften maar geven elk jullie eigen AOW op. Optellen zou betekenen dat er meer belasting moet worden betaald.

Hans, 25-10-2019
Hallo,
Mijn vrouw en ik wonen en zijn ingeschreven in Duitsland. Zijn wij voor de Nederlandse belastingdienst fiscale partners? Ik heb gehoord dat dit niet mogelijk is omdat wij gemigreerd zijn naar DL. Reactie infoteur, 11-01-2020
Hallo Hans,
Dat hangt van de inkomsten vanuit Nederland af en of u een kwalificerende buitenlandse belastingplichtige bent:

https://financieel.infonu.nl/belasting/130391-kwalificerende-buitenlandse-belastingplichtige-2019-en-2020.html

Maurits, 06-08-2019
Goedeavond,

Sinds afgelopen maand wonen mijn vriendin en ik samen in huurwoning (ingeschreven bij gemeente). Mijn vriendin studeert nog (beperkte inkomsten uit bijbaan) en ik werk fulltime.
Is het voordelig om fiscaal partnerschap aan te vragen?

Van wat ik op internet kan vinden kunnen we dan de algemene heffingskorting dubbel toepassen (wat belasting bespaart over mijn inkomen). Zijn er ook nadelen? Is er bijvoorbeeld een effect op de uitwonende studiebeurs van mijn vriendin?

Alvast bedankt!

Groetjes,
Maurits Reactie infoteur, 07-08-2019
Goedenavond Maurits,
Zolang uw vriendin niet is ingeschreven op het adres van een ouder, kan ze recht houden op een uitwonende beurs (mbo). In 2019 moet je aan bepaalde criteria voldoen om fiscale partners te zijn en is dit geen keuze (samenlevingscontract, gehuwd en zo verder).

Eline, 27-06-2019
Beste,

Ik heb een lat-relatie en nu ben ik zwanger met een wayong uitkering en krijg ik toeslagen. Mijn vriend is een Belg. En zit in schuldsanering in België. Mijn vraag is worden wij nu fiscaal partners? En hoe zit het met de toeslagen? En word hij nu mijn toeslagpartner? Ik kom er niet aan uit.

Alvast bedankt.

Groetjes Reactie infoteur, 28-06-2019
Beste Eline,
Als jullie niet op eenzelfde adres staan ingeschreven, is hij niet uw toeslagpartner. Dat verandert wel als jullie gaan samenwonen of getrouwd zijn.

Anna123, 02-05-2019
Hallo
Mijn man en ik gaan scheiden, we hebben veel uit te zoeken dus dit kan wel een jaar duren. Maar nou heb ik een huurwoning toegewezen gekregen en daar kan ik over 2 maand in. Nou zag ik in de berekening van de huurtoeslag dat ik wat huurtoeslag zal krijgen omdat ik wel een fiscaal partner heb maar niet op hetzelfde adres. De hypotheekrente betalen we nog samen omdat we in gemeenschap van goederen zijn getrouwd.
Kunnen we nou wel of geen hypotheekrente aftrekken bij de aangifte IB? Dus naar de huurtoeslag?

Overigens willen bij de scheiding afspreken dat mijn aankomende ex partner de koopwoning voor max. 2 jaar zal bewonen om een hypotheek te kunnen regelen. Dit is de regel van 2 jaar hypotheekrente aftrek als je gescheiden bent.
Maar dit staat toch los van bovenstaande vraag over IB en huurtoeslag?

Alvast dank! Reactie infoteur, 07-05-2019
Hallo Anna123,
Als er een echtscheidingsverzoek is ingediend en u gaat elders wonen, dan hebt u nog maximaal twee jaar hypotheekrenteaftrek. Als u elders gaat wonen en er is geen echtscheidingsverzoek ingediend, dan wordt uw deel van de huidige koopwoning box 3 vermogen zonder hypotheekrenteaftrek.

Jessica0204, 25-04-2019
Hallo,

Mijn partner verdient ruim meer dan ik, en heb ik hem als fiscaal partner opgegeven bij mijn belastingaangifte dit jaar voor het eerst.
Nu krijg ik ongeveer net zoveel geld terug als hij, wat best wel veel is.
Kan dit kloppen? Reactie infoteur, 26-04-2019
Hallo Jessica204,
Een fiscale partner kan extra belastinggeld opleveren door de verdeling van aftrekposten (de aftrek bij het hoogste inkomen plaatsen) of via de aanrechtsubsidie minstverdienende partner (algemene heffingskorting bij een laag inkomen). Anders waarschijnlijk niet.

Jurgen, 23-04-2019
Hallo,

Uit een eerdere relatie heb ik 2 kinderen die beiden bij de moeder ingeschreven staan. We hebben een co-ouderschapsplan sinds 2017 en de kinderen zijn 50/50 bij beiden. Nu wil ik fiscaal partnerschap aangaan voor 2018 met mijn nieuwe relatie die bij mij is komen wonen. We voldoen aan geen enkele van de gestelde criteria. De enige optie is dat er een kind ingeschreven staat bij mij. Geldt co-ouderschap hier ook voor? Voor de combinatiekorting en de SVB geldt het wel, vandaar nu mijn verwarring. Bij voorbaat dank! Reactie infoteur, 23-04-2019
Hallo Jurgen,
Als bij u een kind is ingeschreven terwijl er een volwassen partner bij u woont, zijn jullie fiscale partner en kan het co-ouderschap blijven bestaan.

Lenie, 23-03-2019
We zijn augustus 2018 getrouwd onder huwelijkse voorwaarden. Daarvoor had ik een eigen koophuis. Deze is pas verkocht en zelf wil ik een ander huis er voor terug kopen. Dus zonder mijn partner. Klopt het dat ik dan minder hypotheek kan krijgen ivm AOW van mijn partner? Reactie infoteur, 25-03-2019
Beste Lenie,
Als de hypotheek is gebaseerd op één inkomen in plaats van twee, zal in de meeste gevallen de maximaal haalbare hypotheek ook lager zijn.

F., 06-03-2019
Als ik de aangiftes van mijn partner en mij gezamenlijk invul, komen we beiden op €0,-. Maar als ik ze apart invul, kom ik op €0 maar mijn partner op ruim €1100 teruggave!
Het verschil zit 'm er in dat de voorlopige teruggaaf alleen op mijn naam staat en die komt dan niet in zijn individuele aangifte. Vraag: mogen wij als fiscaal partners apart aangifte doen? Dat zou ons dus ruim €1100 opleveren…? Reactie infoteur, 06-03-2019
Beste F,
Apart belastingaangifte doen is in 2019 op zich toegestaan, maar kan minder overzichtelijk zijn als er sprake is van gezamenlijke uitgaven of inkomsten.

Harry, 03-03-2019
Per 12-09-2018 gaan samenwonen, samenlevingscontract bij notaris en hypotheek afgesloten op 2 namen,
Voor de toeslagen zijn wij nu vanaf 01-10-2018 toeslagpartners en dit staat zo ook op de persoonlijke site van mijn toeslagen, per 01-10-2018 is ook de zorgtoeslag stopgezet door ons en we kregen een nieuwe beschikking van de toeslagen dat de zorgtoeslag ongewijzigd bleef tot 01-10-2018 en daarna 0 werd. Klopt allemaal.
Nu moeten we belasting aangifte doen over 2018 en hebben de keuze om wel of niet het hele jaar 2018 als fiscale partner te worden gezien, doen we dit wel dan kunnen we alle aftrekposten op het hoogste inkomen aftrekken. De vraag is nu: heeft dit gevolgen voor de toeslagen en worden wij dan ook automatisch voor heel 2018 toeslagpartner? Reactie infoteur, 05-03-2019
Beste Harry,
Als u ervoor kiest om het hele jaar fiscale partners te zijn, heeft dat alsnog direct gevolgen voor de toeslagen m.i.v. 1-1-2018.

Patrick, 22-02-2019
Mijn partner en ik zijn uit elkaar sinds november 2018. (geen geregistreerd partnerschap en niet getrouwd)
Mijn ex partner welke in een huurwoning woont krijgt sinds zij op dat adres staat ingeschreven toeslagen. (huur, zorg, KGB)

Als wij nu kiezen voor een gezamenlijke belastingaangifte 2018, heeft zij dan toch over de maanden sinds november 2018 recht op de toeslagen of wordt mijn inkomen dan voor het hele jaar meegeteld en dient zij dan haar toeslagen over de betreffende maanden terug te betalen? Reactie infoteur, 23-02-2019
Beste Patrick,
Uw inkomen wordt meegeteld bij een gezamenlijke belastingaangifte inkomstenbelasting.

Gj, 31-01-2019
Bij het aangaan van een geregistreerd partnerschap ben je tevens fiscaal partner. Geldt dit ook als we niet op hetzelfde adres wonen? De een heeft een koopwoning en de ander een (sociale) huurwoning. Reactie infoteur, 31-01-2019
Beste Gj,
Bij een geregistreerd partnerschap zijn jullie ook fiscale partners als jullie niet op het zelfde adres wonen.

R., 23-01-2019
Goedemiddag,
Ik ben een alleenstaande moeder die samen met haar gehandicapte zoon woont. Mijn zoon wordt 24 januari 28 jaar.
Mijn zoon krijgt een wajong uitkering. Ook woont mijn dochter bij ons. Mijn dochter wordt eind mei 18 jaar.
De belastingdienst ziet mijn zoon en mij als toeslagpartners. Onze zorgtoeslag en mijn kindgebonden budget wordt daardoor aangepast/verlaagd/verdwijnt. wat kan ik hier nog aan doen? Reactie infoteur, 24-01-2019
Goedemiddag R,
Die rare situatie ontstaat inderdaad als er twee kinderen bij u in huis wonen waarvan eentje jonger dan 18 jaar en eentje ouder dan 27 jaar. U kunt altijd bezwaar maken.

A. Brusselaars, 22-01-2019
Goedemiddag,
Ik ben van plan om tijdelijk bij mijn alleenstaande vader te gaan wonen. Ik ben in juli 2018 27 jaar geworden. Ben ik nu ook automatisch fiscaal partner met mijn vader? Het is de bedoeling dat ik tot 01-01-2020 bij hem blijf wonen. Mijn vader heeft een koopwoning, maar daar ben ik geen mede-eigenaar van. Heeft het voor mijn vader consequenties als ik tijdelijk bij hem woon?
Graag uw reactie.
M.vr.gr.
A. Brusselaars Reactie infoteur, 22-01-2019
Goedemiddag A. Brusselaars,
U bent geen toeslagpartner of fiscale partner van uw vader, dat zou anders zijn wanneer u zelf ook een kind zou hebben op hetzelfde adres.

Lon, 20-01-2019
Beste,

Mijn vriend en ik hebben beiden een eigen koopwoning. Hij heeft twee dochters uit zijn vorige relatie en ik een zoon. Hij wil evt bij mij komen wonen met de kinderen en zijn eigen huis gaan verhuren. Hij is internationaal chauffeur dus alleen 2 dagen per week aanwezig en de kinderen komen om het weekend. Wij gaan niet trouwen, geen samenlevingsovereenkomst of pensioenregelingen delen. Wordt hij dan toch fiscaal partner? Reactie infoteur, 21-01-2019
Beste Lon,
Als uw vriend zich bij u inschrijft en er zijn ook eigen kinderen op dit adres ingeschreven, dan zijn jullie fiscale partners.

P., 08-01-2019
Beste,

Ik en mijn vriendin willen in 2020 trouwen. Op dit moment ontvangt zij veel toeslagen (Huur, zorg, etc.) Als wij gaan trouwen vervallen deze omdat wij fiscaal partner worden (op zich logisch) Echter rekent de belastingdienst bij toeslagen in kalenderjaren. Stel dat we halverwege het jaar trouwen, moeten we een half jaar terugbetalen. (Wat complete waanzin is, maar dat daar gelaten). Hoe is dit het beste op te lossen? Buiten de oplossing om op 1 jan 2021 te trouwen. Zijn er geen regels of wetten die hier rekening mee houden? buitengewoon frustrerend systeem dit. Reactie infoteur, 09-01-2019
Beste P,
Als jullie al samenwonen maar willen trouwen, zijn jullie al fiscale partners. Als jullie gaan trouwen en dan fiscale partners worden, wordt dit door de gemeente aan de Belastingdienst doorgegeven die vervolgens een herberekening maakt om te zien waarop op jaarbasis recht bestaat. Per 1 januari van een jaar trouwen (1 januari 2020 bijvoorbeeld) en tijdig de toeslagen opzeggen is dan vaak de goedkoopste oplossing, helaas.

Gul, 05-01-2019
Beste,

İk ben na een lange periode in Turkije gewoond te hebben weer terug in Nederland sinds oktober 2017. İk ben getrouwd in Turkije en heb een kind. Mijn kind is ook mee met mij. Mijn man kwam pas in maart 2018 bij ons. Wij logeren sindsdien bij mijn ouders onder 1dak. İs hij nu in de periode van oktober2017 t/m december 2017 fiscaal partner van mij? Reactie infoteur, 07-01-2019
Beste Gul,
Een burgerlijk huwelijk in Turkije is ook in Nederland geldig als u dit huwelijk bij uw gemeente meldt. Een huwelijk voor de kerk of een andersoortig huwelijk is hier geen geldig huwelijk. Na deze inschrijving zijn jullie ook volgens de Nederlandse wet getrouwd en fiscale partners. Belangrijk is welke datum de gemeente hierbij zal hanteren.

Leen Strijker, 14-12-2018
Het volgende verhuur sinds jullie dit jaar een kamer aan een vrouw met een kind en er is daarbij contract opgesteld voor de huur bij de belasting is dat bekend, de zelfde maand is mijn vriend met MVV als gezinslid bij mij komen wonen volgens wat ik lees is hij op die manier niet mijn fiscale partner maar klopt dat. Reactie infoteur, 09-05-2020
Beste Leen Strijker,
U vriend is niet uw fiscale partner maar voor de huurtoeslag wel een medebewoner.

Karin, 10-10-2018
Hallo,

Ik heb de volgende vraag: Ik woon al bijna 4 jaar in Duitsland met mijn vriend. We hebben samen een kind gekregen eind 2017. Van de Nederlandse overheid heb ik het standaard jaarlijkse bericht gekregen dat ik mijn inkomen over 2017 moet doorgeven om de hoogte van het terug te betalen bedrag aan DUO (studieschuld) te berekenen. Nu is de kwestie, bij het verzamelinkomen moet ik eigenlijk ook het inkomen van mijn vriend doorgeven toch? Ik denk dat omdat we nu samen een kind hebben en in dezelfde woning wonen. Het zou gunstiger zijn voor mijn terugbetalingsregeling als zijn inkomen niet wordt meegerekend. Nederland weet alleen niet dat ik een kind heb (het kind is alleen in Duitsland gemeld). Ben ik verplicht deze informatie te geven? Is het nog mogelijk het inkomen van mijn partner buiten beschouwing te laten? Ze vragen om het inkomen uit 2017. We zijn pas ouder sinds begin november 2017. Kan men zijn partner die laatste twee maanden van het jaar nog buiten beschouwing laten?

Ik hoop dat u mij verder kan helpen.

Met vriendelijke groet,
Karin Reactie infoteur, 07-01-2020
Hallo Karin,
Voor DUO telt sinds 2012 het inkomen van de partner altijd mee voor de bepaling van uw draagkracht en volgens de Nederlandse belastingregels zijn jullie al op 1 januari 2017 fiscale partners. Wellicht kunt u met DUO andere afspraken maken:

https://financieel.infonu.nl/geld/190906-studieschuld-minder-of-niets-aflossen-in-2019-en-2020.html

Ia, 24-09-2018
Ik zoek me suf maar vind nergens antwoord op mijn aanvullende vraag over het fiscaal partnerschap: Is het toegestaan om wel samen te wonen inclusief kinderen, maar om officieel op 2 gescheiden adressen te blijven wonen? Dit omdat het verschil in kinderopvangtoeslag bij een fiscaal partnerschap enorm (nadelig) is bij het inschrijven op 1 adres. Reactie infoteur, 25-09-2018
Beste Ia,
U behoort zich volgens de Belastingdienst in te schrijven in de woning waar u hoofdzakelijk bent.

Loek, 31-08-2018
Mijn vrouw en ik zijn (om speciale reden) nog op papier getrouwd maar wonen al drie jaar ieder met eigen kinderen uit eerdere huwelijken in eigen koopwoningen. Wij hebben ieder een eigen baan. Volgens Belastingdienst blijven wij fiscaal partner, ondanks ieder eigen aangifte sinds jaren. Aangiftes zijn gedaan door een belastingadviseur. Nu hebben wij naheffingen over drie jaar gekregen omdat volgens belastingdienst maar over één woninghypotheken rente aftrek is. Klopt dit wel? Reactie infoteur, 09-05-2020
Beste Loek,
Helaas is dat correct: zolang jullie nog getrouwd zijn, zijn jullie fiscale partners en kan er maar één eigen woning met hypotheekrenteaftrek zijn. Hierbij maakt het niet uit of jullie duurzaam gescheiden leven.

Mechteld, 31-07-2018
Mijn ex partner en ik hebben een half jaar samengewoond op mijn adres. Wij zijn uit elkaar. Hij verblijft nu op een zakelijk adres. Omdat hij nog steeds op mijn adres staat ingeschreven zijn wij fiscaal partners (we hebben geen samenlevingscontract). Ik wil hier vanaf. Maar zover ik erachter ben gekomen kan dit alleen als hij zich inschrijft op een nieuw woonadres. Wat kan ik tot die tijd doen betreffende fiscaal partners. Ik wil zo heel graag geen partners meer zijn omdat hij erg onbetrouwbaar blijkt te zijn. Reactie infoteur, 09-05-2020
Beste Mechteld,
Zonder samenlevingscontract waren jullie niet per se elkaars fiscale partners. Wellicht is er een keer een gezamenlijke belastingaangifte gedaan. Ga dus eerst na of jullie wel fiscale partners waren. Omdat hij niet meer bij u woont, kunt u de gemeente inschakelen om dit te constateren en hem bij u uit te laten schrijven.

Jennifer, 01-07-2018
Mijn vriend en ik zijn (tijdelijk) uit elkaar, ingeschreven bij gemeente op ander adres sinds 21 april. Samenlevingscontract, kind en koophuis.
Nu ontvang ik (omdat ik op een ander adres sta ingeschreven en hierdoor geen fiscaal partner ben)kindgebonden budget, alleenstaande ouderkorting en hogere kinderopvangtoeslag. Stel dat wij besluiten toch weer samen te gaan wonen in 2018, moet ik dan alles terugbetalen omdat we opnieuw fiscaal partners zijn? Reactie infoteur, 09-05-2020
Beste Jennifer,
Is het samenlevingscontract wel ontbonden, want anders kunnen jullie ook nu nog fiscale partners zijn. Als jullie weer gaan samenwonen, zal er een herberekening voor het hele jaar worden gemaakt. Of u ook terug moet betalen, kan dan worden bezien.

Lana,, 24-06-2018
Ik ben een alleenstaande moeder en woon met mijn 2 kinderen.
Mijn zusje is bij mij komen wonen toen ze 17 jaar was in maart is zij 18 jaar geworden.
Tot die tijd heb ik altijd aanvullende kgb ontvangen en kinderopvang toeslag.
Nu zij 18 is geworden is zij beschouwd als mij fiscaal partner dit heeft effect gehad op de hoogte van mijn toeslagen.
Nu moet ik vanaf januari de te teveel ontvangen toeslag terug betalen, omdat ze mij niet beschouwen als alleenstaande ouder.
Maar wat ik niet begrijp is dat ze haar al voor dat ze meerderjarig was zien als mijn fiscaal partner. Zij heeft ook geen inkomsten. Reactie infoteur, 25-06-2018
Beste Lana,
Als u op 1 januari 2018 jonger was dan 27 jaar, zijn jullie geen partners.
Bent u 27 jaar of ouder dan speelt dat uw zus ook op 1 januari 2018 bij u woonde. Ze werd inderdaad uw toeslagpartner toen ze 18 jaar werd, maar omdat ze al bij u woonde wordt dat door de Belastingdienst met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2018 doorgevoerd.

Peter Bosman, 23-06-2018
Hallo ik ben gehuwd met een surinaamse dame. Zij heeft geen inkomsten en heeft ook nooit in nl gewoond. Is zij dan fiscale partner? Zij is wel aangemeld bij mijn pensioen fonds. Uwv kort mij met 300 euro maar zegt dat ik er niets voor terug krijgt. Let wel gehuwd en woonachtig in suriname heeft geen meldingsplicht aan nl. Ik heb dat aangemeld bij abp i.v.m nabestaande pensioen. Wat kan ik hiermee?
Groetjes peter
Ps ik ben een Nederlandse man die aow en pensioen heeft opgebouwd. Reactie infoteur, 11-01-2020
Hallo Peter Bosman,
Suriname is voor het fiscaal partnerschap een uitzondering. Een Surinaamse die in Suriname woont, hoeft zich niet te kwalificeren als belastingplichtige om bijvoorbeeld ook recht te hebben op aftrekposten in Nederland en de heffingskortingen, waaronder de aanrechtsubsidie. De aanrechtsubsidie verloopt via uw inkomen. Jullie zijn dan wel fiscale partners:

https://financieel.infonu.nl/belasting/130391-kwalificerende-buitenlandse-belastingplichtige-2019-en-2020.html

Marian, 12-06-2018
Hallo infoteur
U stelt dat pleegkinderen als gelijkwaardig worden gezien als eigen kinderen en dat er kinderbijslag zou kunnen worden aangevraagd. Is dat wel juist? Voor pleegkinderen ontvang je immers een onkostenvergoeding welke niet als inkomen wordt meegeteld. Regelingen als kinderbijslag, kinderkorting e.d. gelden niet voor pleegkinderen. En stel je voor: mijn zoon woont bij mij, we zijn beide boven de 27 dus geen toeslagpartners en er komt een maand een pleegkind wonen. Dat zou betekenen dat we een heel jaar toeslagpartners worden? Reactie infoteur, 13-06-2018
Hallo Marian,
Dubbelop gaat inderdaad niet. Dus als u voor een pleegkind een pleegkindvergoeding krijgt, krijgt u niet ook de kinderbijslag. In andere gevallen kan dat wel.

Marian, 08-06-2018
Hallo
Ik heb de volgen de vraag. Ik ben 69 en door scheiding komt mijn 46 jarige zoon bij mij wonen samen met twee pleegkinderen. Volgens de wegstreep regels van toeslagpartnerschap zijn wij geen toeslagpartners de kinderen zijn niet van ons en komen in de belasting aangiftes niet ter sprake. feit is dat ze wel moeten worden ingeschreven als medebewoner.
Ik heb huurtoeslag en zorgtoeslag Huurtoeslag is aangepast naar inkomen van medebewoner Logisch.
Maar nu wordt er gesteld dat ik toeslagpartner ben met mijn zoon op basis van inwonende kinderen.
Pleegkinderen geef je onderdak maar het zijn geen eigen kinderen ze komen en gaan en zij zouden geen invloed moeten hebben op het inkomen of de status van de pleegouders.
Na contact te hebben met de belastingdienst omdat digitaal deze situatie niet te regelen was heb ik pleegcontracten op moeten sturen.Ik dacht nog dan weten ze zeker dat het om pleegkinderen gaat. Maar nu staan ze in het systeem en waren het ineens onze kinderen anders hadden ze het nooit geweten.en zijn wij toeslagpartners.
Wat klopt hier niet.
Ik hoor het graag Reactie infoteur, 11-06-2018
Hallo Marian,
Als de pleegkinderen jonger zijn dan 18 jaar, worden ze door de Belastingdienst gelijkwaardig gezien aan eigen kinderen. Uw zoon kan ook kinderbijslag voor hen krijgen. Omdat uw zoon met pleegkinderen bij uw woont wordt hij, als hij ouder is dan 27 jaar, vervolgens als uw fiscale partner en toeslagpartner beschouwd.

Olde Heuvel, 26-05-2018
Naast mijn woonhuis heb ik een recreatiewoning, dus vrjistaand, maar er is 1 huisnummer. Als ik de recreatiewoning verhuur, wordt dit als inwoning door de fiscus beschouwd? Reactie infoteur, 28-05-2018
Beste Olde Heuvel,
De term inwoning wordt gebruikt als er bijvoorbeeld een broer of kennis bij u komt wonen. In dit geval gaat u de woning verhuren en is er sprake van een huurder.

Matthijs, 11-05-2018
Mijn vrouw en ik werken allebei en zijn fiscaal partner. Bij de belastingaangifte was het het gunstigst als ik een bedrag terugbetaal en mijn vrouw een bedrag ontvangt. Omdat het bedrag dat ik betaal kleiner is dan het bedrag dat mijn vrouw terugkrijgt krijgen we dan netto een bedrag terug. Ik krijg nu mijn definitieve aanslag met acceptgiro om 'mijn' terug te betalen bedrag aan de Belastingdienst over te maken (mijn vrouw heeft haar definitieve aanslag nog niet). Moet ik nu terugbetalen of is het ook mogelijk dat niet te doen en dat wij in 1 keer het nettobedrag overgemaakt krijgen (dit ter voorkoming van het rondpompen van geld)? Reactie infoteur, 14-05-2018
Beste Matthijs,
Voor de terugbetaling krijgt u een aantal weken de tijd. Wellicht loont het om nog even te wachten, ook al lijkt het erop dat de Belastingdienst geen verrekening toepast. Duurt dit wachten te lang, dan betaalt u alsnog op tijd uw deel en uw vrouw ontvangt haar volledige bedrag terug.

Biker, 23-04-2018
Geachte meneer/mevrouw.
Ik woon samen met mijn vriendin en tot op heden voldeden wij aan de regels om GEEN fiscale partners nog toeslag partners te zijn.
Nu heeft mijn vriendin met haar ex een co-ouderschap-regeling, en stond het kind bij de vader ingeschreven.
Nu is het kind door omstandigheden bij ons ingeschreven en zijn we dus ook meteen fiscale partners.
Mijn vraag is nu als het kind volgend jaar weer bij de vader wordt ingeschrven, zijn wij dan ook geen fiscale partners meer?

m.v.gr. Biker Reactie infoteur, 24-04-2018
Geachte Biker,
De fiscus behandelt jullie dan als fiscale partners totdat u doorgeeft dat de situatie gewijzigd is.

Ageeth Ket, 12-04-2018
Mijn dochter heeft op 29 december een huis gekocht met haar partner. Ze zijn ieder voor 50% eigenaar van de woning. Vanaf die datum hebben ze ook een samenlevingscontract. Ze zijn voor 2017 geen fiscale partners. Mijn dochter heeft de kosten koper voor 100% opgevoerd als aftrekpost. Haar partner uiteraard niets. Nu kan mijn dochter haar aangifte ondertekenen en verzenden. Als haar partner dit wil doen moet mijn dochter mede ondertekenen. Hoe zit dit? Reactie infoteur, 13-04-2018
Beste Ageeth Ket,
Als uw dochter 100% van de kosten aftrekt, terwijl ze maar voor 50% eigenaar is, is dat fiscaal gezien alleen mogelijk als ze gezamenlijk als fiscale partners belastingaangifte inkomstenbelasting doen. Anders heeft ze geen recht op de tweede 50%.

B., 08-04-2018
Hallo,

Ik ben zwanger van een vriend, we hebben besloten het te houden ook al hebben we geen relatie.
Worden we nu ook fiscale partners als hij de ongeboren vrucht erkent, het kindje na de geboorte erkent en gedeeltelijk voogdij krijgt?
Ik maak me hier een beetje zorgen om, we wonen niet samen en hebben ook geen relatie.
Wel wil ik hem heel graag als vader zien voor ons kindje, hier hebben we ook al wel duidelijk over gesproken.
Het liefst willen we dit wettelijk regelen, maar voor mij liever niet als we dan ook fiscale partners worden. Reactie infoteur, 09-04-2018
Hallo B,
Zolang jullie niet op hetzelfde adres zijn ingeschreven, betekent een gezamenlijk (erkend) kind niet automatisch dat jullie ook fiscale partners zijn.

J., 05-04-2018
Ik woon sinds 2015 samen met mijn vriend. Hetzelfde jaar bevallen van onze dochter. Dit maakt ons financiële partners. Nu hebben hij in 2014 en wij samen in 2015,2016 en een deel van 2017 teveel aan huurtoeslag gekregen. Men kwam er bij de belasting pas in 2017 achter dat wij financiële partners zijn. Ik heb hiervoor gebeld, dit is een fout van hun maar wij hadden dit zelf in de gaten moeten houden. Dus wij betalen ruim 350 pm terug. Dit jaar hebben we onze belasting aangifte gedaan en krijg ik 2500 euro terug en hij 450 euro. Mijn vraag is gaat dit verrekend worden met onze achterstand. De brieven komen op mijn partner zijn naam binnen, het huurhuis staat op zijn naam, ik ben inwonend dacht ik. Het zou fijn zijn als ik hier antwoord op zou krijgen, belastingdienst zelf wijst me op hun site door maar daar kom ik moet uit. Reactie infoteur, 06-04-2018
Beste J,
De Belastingdienst mag een fiscale teruggave verrekenen met een een vordering die nog open staat. De toeslagen worden ook door de Belastingdienst uitbetaald en dus is verrekening mogelijk. In de praktijk echter blijkt dit door gebrek aan afstemming niet altijd te gebeuren.

C., 21-03-2018
Vorig jaar ben ik getrouwd. Mijn partner heeft een eigen onderneming en heeft vorig jaar flink geïnvesteerd. Hierdoor krijgt hij belasting terug. Ik moet nu aangifte doen van inkomstenbelasting en moet aangeven of ik fiscaal partners wil zijn en of we samen aangifte willen doen.

Is het verstandig om fiscaal partner te zijn als hij vorig jaar veel uitgegeven heeft? Of juist wel? Reactie infoteur, 22-03-2018
Beste C,
Als jullie getrouwd zijn, zijn jullie per definitie fiscale partners, maar omdat hij een onderneming heeft, kunnen jullie niet gezamenlijk belastingaangifte inkomstenbelasting doen.

A., 17-03-2018
De vriendin van mijn zoon is een gescheiden moeder met 2 minderjarige kinderen. Zij heeft geen huis en woont wisselend bij haar moeder, vriendin of bij mijn zoon. Zij heeft dus geen woonadres, maar een briefadres. Een briefadres mag kennelijk maar tijdelijk (max. 12 maanden). De gemeente gaat het briefadres nu weigeren, met als gevolg dat uitkering, zorgverzekering, zorgtoeslag etc. wordt stopgezet.
Wat zijn de fiscale gevolgen als ik haar en haar kinderen op mijn adres inschrijf. Ik ben alleenstaand, heb een baan en een koophuis. Reactie infoteur, 19-03-2018
Beste A,
Dan wordt u fiscale partner met de vriendin. Dat kan gevolgen hebben voor toeslagen, uitkeringen en sommige fiscale aftrekposten.

Miriam, 10-03-2018
Op 1 maart 2013 gingen mijn ex-man en ik uit elkaar en is hij naar een appartement verhuisd. Dit heb ik bij de belastingdienst gemeld en mijn belastingadviseur heeft destijds toeslagen voor mij aangevraagd. De definitieve scheiding was pas in oktober 2014. Nu heeft de BD bepaald dat ik de ontvangen toeslagen over de periode tot oktober 2014 moet terugbetalen omdat wij tot die tijd nog getrouwd waren. Echter overal op internet, ook op de website van de belastingdienst, staat dat je geen fiscale en/of toeslagpartner meer bent vanaf een maand na de verhuizing naar een andere woning. Nu staat er letterlijk in het schrijven: het maakt niet uit of u op hetzelfde adres staat ingeschreven. Volgens mij klopt dit dus niet en had ik wel gewoon recht op die toeslagen. Note: wij wonen in België en werken in NL, dus de melding van de scheiding heb ik zelf gedaan (omdat dit niet automatisch via de gemeente verloopt). Reactie infoteur, 12-03-2018
Beste Miriam,
Jullie waren fiscale partners tot het moment dat het verzoek tot echtscheiding officieel bij de rechtbank werd ingediend en de partner uit de woning is vertrokken, dat is vaak veel eerder dan het moment van de uitspraak tot echtscheiding. Wel bestaat de mogelijkheid om langer elkaars fiscale partners te zijn door in het jaar van de echtscheidingsaanvraag nog gezamenlijk belastingaangifte te doen.

Harry Spruijt, 28-02-2018
Vraag: ik ben vrijwilliger bij een welzijnsorganisatie en kom daardoor veel in aanraking met toeslagen. Een probleem daarbij is dat als het fiscale partnerschap in een jaar wijzigt, de toegekende toeslag met terugwerkende kracht vanaf 1 januari moet worden terugbetaald. Denk hierbij aan samenwonen, maar ook het krijgen van een kind.
Nu hoor ik "ergens" dat deze regeling in het Belastingplan 2018 wordt aangepast. Klopt dit? Het zou natuurlijk rechtvaardiger zijn de toeslag aan te passen op de datum van wijziging van het fiscale partnerschap of krijgen van een kind. Reactie infoteur, 02-03-2018
Beste Harry Spruijt,
De aanpassing houdt juist in dat het inkomen dat is verkregen na vertrek van een partner niet meer meetelt bij de vaststelling van de voor vertrek genoten toeslagen. Anders gezegd, niet het jaarinkomen telt dan, maar het inkomen totdat de partner is vertrokken.

Sylvana, 17-02-2018
Goedemiddag,

Mijn ex en ik hebben een dochter van 3. Per 1 maart woont hij niet meer bij ons en staat hij ook niet meer op dit adres ingeschreven. Heb ik nu de rest van het jaar wel recht op toeslagen? en moet ik zijn loon van de 2 maanden dat hij hier heeft gewoond meerekenen bij het aanvragen van de toeslagen? Reactie infoteur, 19-02-2018
Beste Sylvana,
Tot het moment dat uw ex bij u woonde telt zijn salaris mee, als er niet voor het hele jaar gezamenlijk belastingaangifte wordt gedaan en er geen geldig huwelijkscontract of samenlevingscontract meer is.

Mh, 14-02-2018
Hallo,

Ik ben 29 jaar en woon nog thuis bij mijn moeder. We werken beiden en hebben een gemiddeld inkomen en ontvangen zorgtoeslag. Elk jaar laten we de belastingaangifte invullen bij de belastingdienst en elk jaar is er onduidelijkheid over. Zijn we nou fiscaal partner of niet? Er wordt gezegd dat dit onze keus is en tot nu toe zijn we nog geen fiscaal partner. Klopt dit?
Mvg M. Reactie infoteur, 15-02-2018
Hallo Mh,
Als er geen klein kind in huis woont en jullie niet beiden eigenaar van de woning zijn, dan zijn jullie geen fiscale partners tenzij jullie daarvoor kiezen. Voor de huurtoeslag zijn jullie wel medebewoners.

Dennis, 11-01-2018
Goedendag,
Ik en mijn (ex)vrouw zijn per 14 november 2017 gescheiden maar wonen t/m 31 januari 2018 op hetzelfde adres.
Wij hebben samen 1 zoontje van 2 jaar welke wij in co-ouderschapsvorm opvoeden.
Stopt ons fiscaal partnerschap op 31 januari wanneer wij niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven?
Of ben ik verplicht het hele jaar fiscaal partner te zijn. Dit is voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting namelijk erg belangrijk aangezien ik daar bij fiscaal partnerschap geen recht op zou hebben. Reactie infoteur, 12-01-2018
Beste Dennis,
Jullie zijn in 2017 gescheiden en daarom stopt jullie fiscale partnerschap op 31 januari 2018, zodra jullie niet meer op hetzelfde adres zijn ingeschreven.

Jeroen, 22-12-2017
Goedendag,
Mijn vriendin en haar 5 jarige zoontje en ik wonen samen in mijn koopwoning.
Ik ontvang inkomen uit mijn onderneming en zij is onlangs in haar proefperiode terwijl ze zich ziek gemeld had toch ontslagen door haar werkgever.
Nu probeert ze een aanvullende bijstands- of ww uitkering aan te vragen maar het uwv stelt dat ze hier niet voor in aanmerking komt omdat men beweert dat ik te veel zou verdienen en omdat we fiscaal partners zijn.
Ik krijg het idee dat het uwv en haar werkgever mij opzadelen met dit probleem en ik dus uiteindelijk de financiële lasten op mijn bordje krijg.
Nu las ik op dit forum iets over zakelijke verhuur en dat dit een mogelijkheid zou kunnen zijn om het fiscaal partnerschap te kunnen omzeilen om zo haar werkgever en/ of het uwv weer verantwoordelijk te maken voor het bijdragen en voorzien in haar uitkering.
Zou deze zakelijke verhuur een oplossing kunnen zijn of zijn er nog andere wegen te bewandelen? Reactie infoteur, 23-12-2017
Goedendag Jeroen,
Een ww-uitkering zou niet afhankelijk moeten zijn van uw inkomen, bij een bijstandsuitkering is dat anders door het fiscaal partnerschap (er is immers ook een minderjarig kind aanwezig). Bij zakelijke verhuur waarbij de huur ook daadwerkelijk wordt betaald, vervalt dit fiscaal partnerschap als jullie niet samen een huishouding vormen.

Monique, 16-12-2017
Hallo. Wegens ziekte van mij ben ik in juli 2016 bij een vriend van mij ingetrokken die mij verzorgde. Inmiddels ben ik weer aan het werk. Ik krijg zorgtoeslag. Wij wonen in een huurwoning zonder toeslagen. Ook woont zijn studerende zoon van 20 op dit adres. Ik sta ingeschreven voor een eigen woning. Ik weet dat wij geen fiscale partners zijn ik die als "alleenstaande" mijn eigen aangiftes. Nou werd mij verteld door kennissen dat als ik langer dan een jaar "samenwoon" ik automatisch wordt gezien als fiscaal partner. Dat is niet de bedoeling. Wij delen verder wel de kosten wat ik normaal vind maar hoe zit het nou. Ik wil geen terugbetaal toestanden van de belastingdienst ofzo en als ik over een jaar of twee een eigen huurwoning vind dan ga ik hier weer weg. Vorig jaar kreeg ik best heel veel geld terug van mijn aangifte. Ik hoop dat u mij een juist antwoord kan geven in duidelijke taal. Groet Monique Reactie infoteur, 18-12-2017
Hallo Monique,
Als jullie in 2017 geen fiscale partners zijn voor de inkomstenbelasting, zijn jullie dat, onder gelijkblijvende omstandigheden, in 2018 ook niet.

Eric, 15-12-2017
Wij willen per 1 maart samen gaan wonen. zij is moeder van 4, waarvan er 1 bij haar woont, zorg- en huurtoeslag en kindgebonden budget. ze heeft een WW uitkering, (parttime 15 uur), roodstand van 800
ik woon bij mijn ouders, heb zorgtoeslag en een gemiddeld inkomen. maar wel een creditcard schuld van 2500 en roodstand 500
zijn we dan per 1 maart alle toeslagen kwijt of zijn we per 1 januari alle toeslagen dan al kwijt? kan ik dan mijn creditcard schuld eventueel delen met mijn nieuwe partner bij de belastingaangifte ofzo en wat voor voordeel heb je bij heffingskortingen precies als je gaat samenwonen? Reactie infoteur, 15-12-2017
Beste Eric,
Jullie worden fiscale partners vanaf het moment van samenwonen. Vanaf dat moment zal naar beide inkomens worden gekeken. Uw vermogen in box 3 (ook de schulden) kunt u onderling zo verdelen dat het fiscaal het beste voor jullie uitpakt, als het totaal maar optelt tot 100%. Het gaat daarbij om de stand per 1 januari, in dit geval waarschijnlijk 1 januari 2019.

Lina, 08-12-2017
Hallo, mijn vriend en ik willen gaan samenwonen in december 2017 - soort van proefsamenwonen om te kijken of dat goed gaat. Ik huur nu en appartement en ontvang daar huurtoeslag voor, en hij zou dan bij mij komen intrekken. Hij wordt dan onderhuurder, omdat ik dat zo ook met een vriendin had gedaan zodat het huurtoeslag alleen op mijn inkomen werd berekend. Stel het gaat goed tussen ons en we zouden willen trouwen of een kind krijgen, dan worden we natuurlijk fiscaal partners van elkaar. Maar vanaf wanneer zijn we dan fiscaal partners? Hij verdient meer dan ik dus dan zou ik heel veel toeslag terug moeten betalen.

Eigenlijk is mijn vraag dus: vanaf wanneer gaat het fiscaal partnerschap in na het samenwonen? En geldt dat dan voor je belastingaangifte van alleen dat jaar? Dus bijv samenwonen in dec 2017, trouwen in Feb 2019. Zijn we dan in 2018 ook fiscaal partners omdat we al samen woonden? Reactie infoteur, 08-12-2017
Hallo Lina,
Als hij onderhuurder is (en betaalt), is er strikt genomen geen sprake van samenwonen. Als je in 2019 trouwt, gaat het fiscaal partnerschap hooguit terug tot 1 januari 2019 (als jullie op 1 januari 2019 samenwonen tenminste).

Tinus, 04-12-2017
Hallo,

Mijn vriendin heeft 3 kinderen, woont in een huurhuis en ontvangt huur-, zorgtoeslag en kindgebonden budget. Ik woon niet op hetzelfde adres.
Wij hebben nu samen een huis gekocht en krijgen 27 december de sleutel.
Ik schrijf me half januari op het nieuwe adres in en mijn vriendin blijft tot eind februari gehuurd zitten. Per 1 maart schrijft ze zich ook in in ons nieuwe huis met haar 3 kinderen.

Nu heb ik de volgende vragen.
1. Zijn wij per 27 december fiscaal- en dus toeslagpartner?
2. Moet mijn vriendin eventuele toeslagen over 2017 terug betalen?
3. Heeft mijn vriendin nog recht op deze toeslagen nadat we het huis hebben gekocht en we niet allebei in het nieuwe huis staan in geschreven?

Alvast bedankt.
Groet, Tinus Reactie infoteur, 05-12-2017
Hallo Tinus,
Zolang jullie in dit geval niet op hetzelfde adres wonen, zijn jullie geen fiscale partners. De gekochte woning speelt nog geen rol bij de vermogenstoets toeslagen in 2017. Voor de toeslagen 2018 is het opletten, omdat de eerste toeslagen 2018 al in december 2017 kunnen worden uitbetaald.

Scotty, 28-11-2017
Hallo, vanwege het delen van de woon-, leefkosten willen een vriend van mij en ik samen een woonruimte huren. We vragen ons af of dit nog financiële, vooral fiscale consequenties voor ons heeft waar we dan bij stil moeten staan. Een van ons werkt, een van ons heeft op dit moment een uitkering. Geen van beiden heeft kinderen. We hebben nu beiden tijdelijke huurwoningen en een officieel postadres. Reactie infoteur, 29-11-2017
Hallo Scotty,
Dat hangt vooral van de soort uitkering af en of u recht hebt op een huurtoeslag. Bij een bijstandsuitkering zal de gemeente waarschijnlijk naar het gezamenlijke inkomen kijken (bij de WW bijvoorbeeld niet), voor de huurtoeslag is één van jullie een medebewoner en tellen daarom twee inkomens mee.

Marco, 10-11-2017
Ga per 1 december 2017 uit elkaar en heb zelf nu een huis gekocht. Huis waar ik woonde stond op mijn partners naam. Hoe zit het met het fiscaal partnerschap?
Kunnen wij tot 1 december 2017 gezamenlijk nog aangifte te doen en per 1 december 2017 alleen aangifte doen? Reactie infoteur, 11-11-2017
Beste Marco,
Jullie kunnen ervoor kiezen om nog het hele jaar fiscale partners te zijn of tot 1 december 2017. Voorwaarde is wel dat er in de rest van 2017 niet ook nog een andere fiscale partner is.

Mirjam, 10-11-2017
Helaas is het volgende van kracht:
1ste graad familieleden kunnen geen zakelijke verhuur aangaan.
Zie: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/bgr-2017-69.html
Daarom kom ik niet onder fiscaal partnerschap uit volgens de belastingdienst.
Mijn situatie: alleenstaande moeder met minderjarig kind met koopwoning die mantelzorgwoning gerealiseerd heeft voor haar moeder in haar bestaande woning.
mvg Reactie infoteur, 10-11-2017
Beste Mirjam,
Dat is een besluit van de Regionale Dienst Werk en Inkomen Kromme Rijn Heuvelrug. Wellicht kan er in uw geval ontheffing worden verleend.

Vincent de Kock, 25-10-2017
Mijn vriendin staat sinds 23-10 ingeschreven op mijn adres (koopwoning) en we verwachten het samenlevingscontract op 1 december rond te hebben… mag ik haar het hele jaar 2017 als fiscaal partner berekenen? Wat ik kan vinden op de belasting site wel, alleen de notaris had het er over dat dit pas na 6 maanden ingaat… bedankt vast Reactie infoteur, 26-10-2017
Beste Vincent de Kock,
Voor de inkomstenbelasting kunt u haar voor geheel 2017 als uw fiscale partner kiezen.

Info4mij (91 artikelen)
Laatste update: 24-01-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.