Beleggen in Zwitserse franken

Beleggen in Zwitserse franken Steeds meer mensen beleggen in Zwitserse franken. Dat komt omdat ze hun vertrouwen hebben verloren in aandelen. De Zwitserse frank is populair omdat de koers van de euro en de koers van de Amerikaanse dollar onder druk staan. Dit komt door de oplopende schulden. Er kan op verschillende manier belegd worden in Zwitserse franken. Dat kan rechtstreeks op de beurs, maar ook door een vreemde valutarekening te openen bij een Nederlandse bank. Er zijn steeds meer beleggers die gaan investeren in vreemde valuta. Dat komt omdat zij op zoek zijn naar alternatieven voor het beleggen in aandelen. Een van de valuta waar ze bij uitkomen is de Zwitserse frank. Wat is er aan de hand? In 2008 stortte de Amerikaanse huizenmarkt in elkaar. Als gevolg daarvan konden veel huizenbezitters hun hypotheek niet meer aflossen. Daardoor raakten vervolgens verschillende banken weer in de financiële problemen. Verschillende banken gingen failliet, terwijl andere banken met veel moeite en steun van de verschillende overheden overeind gehouden konden worden. Wereldwijd kelderde de aandelenkoersen. Beleggers verloren als gevolg daarvan veel geld. In 2011 werden beleggers opnieuw getroffen door Eurocrisis en sommige van hen verloren opnieuw veel geld. Als gevolg daarvan besloten veel van hen minder risico te nemen en op zoek te gaan naar alternatieve beleggingsvormen.

Beleggen in Zwitserse franken

Het investeren in valuta is interessant, omdat er altijd even veel mensen geld verliezen als er mensen zijn die geld verdienen. Als voorbeeld: er is een persoon die in Zwitserse franken belegt en euro's gebruikt om deze te kopen. Andersom is er een persoon die in euro's belegt en deze met Zwitserse franken betaald. Wanneer de Zwitserse frank meer waard wordt maakt de persoon die deze heeft gekocht meer winst. Andersom verliest de persoon die euro's heeft gekocht geld. Vreemde valuta kan dus een aantrekkelijke optie voor iemand zijn wanneer hij gelooft dat hij of zij meer inzicht of slimmer is dan de gemiddelde persoon die belegt in vreemde valuta. De meeste mensen denken doorgaans dat zij slimmer zijn dan de gemiddelde persoon en dat verklaart waarom er veel mensen beleggen in euro. Zij moeten overigens wel rekening houden met transactiekosten. Iedere keer dat zij een transactie doen wordt een klein percentage betaald aan de bank of broker. Iemand die dus veel belegt kan winst maken door te beleggen in vreemde valuta, maar alsnog vanwege de transactiekosten op een verlies uitkomen.

De economie van Zwitserland

Het beleggen in Zwitserse franken kan een aantrekkelijke belegging zijn, omdat de Zwitserse frank gedurende de laatste zestig jaar zeer stabiel is geweest. Dit komt mede door de sterke Zwitserse economie. Zwitserland heeft een zeer neutrale rol in de wereldwijde politiek. Daarmee heeft het land veel kapitaal aangetrokken en zijn de Zwitserse banken groot geworden. Het land kende aanvankelijk het bankgeheim, waardoor veel belastingontduikers hun geld stalden in Zwitserland. Zo gebruikten de Nazi's de Zwitserse bank om het goud en geld van omgekomen Joden weg te sluizen. Het bankgeheim staan overigens onder druk, doordat met name de Europese Unie en de Verenigde Staten het zat zijn dat zij veel inkomsten mislopen. Zij zetten Zwitserland internationaal onder druk het bankgeheim op te geven.

Vreemde valutarekening openen

Veel beleggers zoeken een uitvlucht naar andere valuta, omdat de koers van de euro onder druk staat. Dit komt omdat binnen de eurozone verschillende landen, zoals België, Griekenland, Italië, Spanje, Ierland en Portugal, slechts met moeite aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Daardoor moeten rijkere landen, zoals Nederland en Duitsland, bijspringen. Ook zorgt het ervoor dat beleggers voorzichtiger zijn geworden hun geld te investeren in euro's. Ook een andere grote munt, de Amerikaanse dollar, staat onder druk. Dat heeft onder andere te maken met de slechte situatie van de Amerikaanse economie. Ook heeft het land een steeds grotere staatsschuld. Verschillende kredietbeoordelaars ontnamen de Verenigde Staten in de zomer van 2011 de hoogste kredietbeoordeling. Dat was tot dan toe nog nooit voorgekomen. Beleggers gaan dus op zoek naar andere valuta om te beleggen en dan is de Zwitserse frank een goed alternatief. Zwitserse franken kunnen rechtstreeks op de beurs worden gekocht of door een vreemde valutarekening te openen. Dit kan bij verschillende Nederlandse banken, zoals de ING Bank, de ABN-Amro, Aegon, de SNS Bank en de Rabobank. Soms is wel een voorwaarde dat u ondernemer bent.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sparen in Zwitserse frankenSparen in Zwitserse frankenVeel mensen willen in Zwitserse franken sparen. De Zwitserse frank heeft als munt namelijk een zeer betrouwbare reputati…
Lenen in Zwitserse frankenLenen in Zwitserse frankenSteeds meer mensen sluiten een lening af in Zwitserse Franken. Dit komt omdat de Zwitserse Frank een erg stabiele munt i…
Beleggen in vreemde valutaBeleggen in vreemde valutaEr zijn steeds meer mensen die gaan beleggen in een vreemde valuta. Door het kopen en verkopen van dollars, yens, franke…
Sparen in Zwitserse frank CHFSparen in Zwitserse frank CHFU kunt ook vandaag sparen in Zwitserse frank, omdat het moeilijk is om vertrouwen te houden in de euro. Sparen of belegg…

Belastbare inkomsten uit eigen woningDe fiscale regelingen met betrekking tot de eigen woning, vallen onder de noemer belastbare inkomsten uit eigen woning.
Hoeveel belasting betalen over Google Adsense inkomsten?Hoeveel belasting betalen over Google Adsense inkomsten?Indien u naast uw regulier inkomen ook nog bijverdiensten hebt, moet u hierover nog belasting betalen. Dit is dus ook he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • http://www.dekritischebelegger.nl/economie/valuta/zwitserse-frank-uitgelicht/
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 26-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.