Lenen in Zwitserse franken

Lenen in Zwitserse franken Steeds meer mensen sluiten een lening af in Zwitserse Franken. Dit komt omdat de Zwitserse Frank een erg stabiele munt is. Een lening of hypotheek in Zwitserse Franken kan erg voordelig uitpakken als de koers van de Frank ten opzichte van de euro stijgt. Andersom zijn er uiteraard risico's aan verbonden, want de koers kan ook dalen. Dat hebben veel Hongaren en Polen ondervonden tijdens de kredietcrisis.

Hypotheek afsluiten in Zwitserse Franken

Het is mogelijk om een hypotheek of een lening af te sluiten in Zwitserse Franken. Dit kan door een lening af te sluiten bij een Zwitserse bank, maar soms is het ook mogelijk om dit bij een Nederlandse bank te doen. In Nederland houdt onder andere het adviesbureau De Jager De Looff & Partners zich actief bezig met aanbieden van leningen en hypotheken in Zwitserse banken. Er zitten bepaalde risico's aan deze leningen, maar u kunt er ook veel aan verdienen. Als de koers van de munt stijgt ten opzichte van de euro, dan wordt uw lening ook goedkoper en bent u in euro's uiteindelijk minder kwijt. Andersom werkt het ook zo.

Geld lenen in Zwitserse Franken

De Zwitserse Frank, afgekort de CHF, wordt gebruikt in Zwitserland en Liechtenstein. De Centrale Bank van Zwitserland is verantwoordelijk voor de uitgifte van de munt. De Zwitserse Frank geldt als een stabiele munt. Het lenen in een valuta van een ander land en daaraan te verdienen is in principe met elke munt mogelijk, maar de Zwitserse Frank is één van de weinige munten die zich er echt goed voor leent. Veel andere munten, zoals de Britse pond en de Amerikaanse dollar, zijn te instabiel en fluctueren te veel. Dit hebben veel IJslanders ondervonden doordat de koers van de IJslandse kroon kelderde ten opzichte van de Britse pond of Japanse yen. Veel IJslanders hadden hun hypotheken in deze valuta afgesloten. Sommigen zagen hun lening daardoor verdubbelen. De koers tussen de euro en de Zwitserse Frank is echter stabiel. Het beleid van Zwitserland is hier ook op gericht.

Zwitserse Frank

De Zwitserse Frank CHF is de munteenheid van Zwitserland. De Frank is één van de sterkste onafhankelijke munten van Europa. De Zwitserse Frank wordt als betaalmiddel gebruikt in Liechtenstein en Zwitserland. Daarnaast geldt ze als betaalmiddel in de Italiaanse enclave Campione d'italia. De Centrale Bank van Zwitserland en de Zwitserse Nationale Bank is verantwoordelijk voor de uitgave van de Frank.

Omzetten naar euro's

Bij het afsluiten van een lening of hypotheek in Zwitserse Franken is het belangrijk dat u de mogelijkheid openhoudt om de rekening zo snel als mogelijk weer in euro's over te zetten, ook wel converteren genoemd. Dit is belangrijk in het geval dat de koers van de Frank toch snel gaat kelderen. In dat geval zou uw lening kunnen verdubbelen. Dat is met veel Polen en Hongaren gebeurt. Deze hadden leningen afgesloten in Zwitserse Franken, maar toen de Poolse Zloty en de Hongaarse Forint snel aan waarde verloren tijdens de kredietcrisis verdubbelde de leningen van deze Hongaren en Polen.
© 2009 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sparen in Zwitserse frankenSparen in Zwitserse frankenVeel mensen willen in Zwitserse franken sparen. De Zwitserse frank heeft als munt namelijk een zeer betrouwbare reputati…
Sparen in Zwitserse frank CHFSparen in Zwitserse frank CHFU kunt ook vandaag sparen in Zwitserse frank, omdat het moeilijk is om vertrouwen te houden in de euro. Sparen of belegg…
Beleggen in Zwitserse frankenBeleggen in Zwitserse frankenSteeds meer mensen beleggen in Zwitserse franken. Dat komt omdat ze hun vertrouwen hebben verloren in aandelen. De Zwits…
Studiefinanciering aanvragenStudiefinanciering aanvragenStudiefinanciering kan je aanvragen voor een studie aan universiteit, HBO of MBO. De bijdrage bestaat uit een basisbeurs…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 08-12-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.