Belastingdruk en ondernemerschap

Belastingdruk en ondernemerschap Langzaam wordt Nederland in fiscaalopzicht voor ondernemers onaantrekkelijker. Vergelijken we Nederland met andere landen dan blijft de ontwikkeling in Nederland achter. De Nederlandse overheid wil het belastingklimaat wel verbeteren, maar het lukt nog steeds niet. Een Nederlandse ondernemer heeft nog steeds gemiddeld met negen belastingen te maken.

Fiscale tijdsbesteding van een Nederlandse ondernemer

Een Nederlandse ondernemer wordt jaarlijks geconfronteerd met het vastleggen van gegevens voor negen belastingen. De gemiddelde administratieve tijdsbesteding is ongeveer 150 minuten per week. Een hele verbetering is de aangifte van de BTW. Er zijn ondernemers die de BTW aangifte iedere maand moeten doen. Anderen mogen de BTW aangifte per kwartaal en sommigen mogen de BTW aangifte eenmaal per jaar doen. De BTW aangifte gaat volledig digitaal. Naast de fiscale belastingen heeft de ondernemer ook te maken met de gemeentelijke belasting en de belasting die wordt opgelegd door het waterschap.

Administratieve verlichting

Voor de betaling van belastingen moet een ondernemer nu naar verschillende instanties. De meeste werkzaamheden moet een ondernemer administratief uitvoeren voor de Belastingdienst. De aanslagen van het waterschap en de gemeente hoeven alleen gecontroleerd te worden op onvolkomenheden. Bij constatering van onvolkomenheden moet de ondernemer wel zelf in actie komen. Het zou dus handiger voor een ondernemer zijn als de belastingzaken op één en hetzelfde adres geregeld zouden kunnen worden.

Vereenvoudiging wet en regelgeving

Er wordt al jaren gepleit voor een vereenvoudiging van de regelgeving. De praktijk laat echter zien dat de regels op fiscaal gebied complexer worden en daarnaast nemen de BTW vrijstellingen eveneens toe. Ook het beperken van geheel of gedeeltelijke aftrekbaarheid van sommige uitgaven leidt naar complexere wetgeving en verhoging van kosten voor de ondernemer.

Verrekenbaarheid van verliezen

Als het inkomen in box 1 of 2 in een bepaald belastingjaar negatief is, bijvoorbeeld omdat het een verlies uit de onderneming is, dan kan het negatieve inkomen in toekomstige jaren verrekend worden. Het verrekenen van een verlies uit een bepaald jaar kan alleen met een positief inkomen in box 1 of 2 van een ander jaar. Als het negatieve inkomen nog niet helemaal verrekend kan worden dan verrekend te Belastingdienst het overblijvende verlies alsnog met een positief inkomen van andere jaren. De Belastingdienst houdt bij het  vaststellen van de definitieve aanslag al automatisch rekening met nog te verrekenen verliezen en eventuele belastingkortingen.
 

Zijn er nog te verrekenen verliezen uit werk en woning (box 1) van vorige jaren

Als er nog te verrekenen verliezen uit werk en woning (box 1) van eerdere jaren zijn, dan kunnen de volgende verliezen (nog) worden verrekend:
  1. gewone onverrekende verliezen uit een periode van 9 jaar voorafgaande aan het betreffende belasting jaar waarover een aangifte moet worden gedaan;

vanaf 2012 kunnen ondernemingsverliezen niet meer onbeperkt worden verrekend, maar geld ook een termijn van 9 jaar. Dus een verlies uit 2002 of eerder kan vanaf 2012 niet meer in een aangifte worden verrekend.
© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenFiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenWat is fiscaal loon en hoe kun je het fiscaal loon berekenen? Brutoloon, nettoloon, fiscaal loon, verzamelinkomen en toe…
Ondernemer & Belastingaftrek - Fiscale Faciliteiten (aftrek)Ondernemer & Belastingaftrek - Fiscale Faciliteiten (aftrek)Ondernemers die voldoen aan het urencriterium (1225 uur per jaar) hebben recht op alle faciliteiten c.q. belastingaftrek…
Het ideale inkomen en belastingdrukHet ideale inkomen en belastingdrukEr is een relatie tussen het ideale inkomen en de belastingdruk. Er zijn verschillende manieren om het ideale inkomen te…
Investeringsaftrek - kleinschaligheidsinvesteringsaftrekDe wetgever heeft een aantal aantrekkelijke regelingen opgezet om het investeren door ondernemers fiscaal te stimuleren.…

Wat houdt de WOZ-waarde in?De afkorting WOZ staat voor Wet waardering onroerende zaken. Dit is een waarde-indicatie voor woningen en andere onroere…
Aanmerkelijk belang, box twee van ons belastingstelselAanmerkelijk belang, box twee van ons belastingstelselEr is sprake van een aanmerkelijk belang indien iemand een belang heeft van minimaal 5 procent van de aandelen in een on…
Bronnen en referenties
  • www.belastingdienst.nl
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Gepubliceerd: 13-11-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.