Het ideale inkomen en belastingdruk

Het ideale inkomen en belastingdruk Er is een relatie tussen het ideale inkomen en de belastingdruk. Er zijn verschillende manieren om het ideale inkomen te bepalen, maar er zijn ook mensen die menen dat het niet bestaat. Wat is precies een ideale inkomensverdeling en welke rol speelt de belastingdruk bij het ideale inkomen en de ideale inkomensverdeling?

Het ideale inkomen

Over het bestaan van het ideale inkomen lopen de meningen uiteen. Volgens sommigen wil een mens altijd meer verdienen, volgens anderen ligt het ideale inkomen op ongeveer anderhalf keer modaal (E 50.000,-). weer een andere manier om naar het ideale inkomen te kijken is door dit af te meten aan de belastingdruk.

De invloed van de belastingdruk op het ideale inkomen

Mensen ervaren het als ideaal wanneer het verschil tussen bruto inkomen en netto inkomen zo klein mogelijk is. Bij zwart werken is dit verschil nul. Echter aan zwart werken kleven een flink aantal nadelen waaronder problemen met het uitgeven van dit geld. Het streven naar een lage belasting is mogelijk op een legale manier via belastingparadijzen of brievenbusfirma’s.

Marginale belastingdruk

Vooral voor stijgingen in de marginale belastingdruk zijn mensen gevoelig. Het gaat dan om de belastingdruk over de laatst verdiende euro’s. Door een hoger belastingtarief voor het hoogste gedeelte van het inkomen of het wegvallen van belastingvoordelen kan het minder aantrekkelijk worden om meer te verdienen. Het ideale inkomen komt dan lager te liggen.

De manier waarop geld verdiend wordt

De manier waarop het geld wordt verdiend kan ook van invloed zijn op het ideale inkomen. Een ondernemer kan uiteindelijk op een hoger inkomen uitkomen met dezelfde inzet, kennis en aantal uren als iemand in loondienst door de belastingvoordelen die bij het ondernemerschap horen. De ondernemer loopt echter ook het risico dat zijn inkomen een stuk lager ligt, door het zogenoemde ondernemersrisico dat hij loopt.

Hoger inkomen, belastingdruk en geluk

Hoe meer geld iemand verdient, hoe meer belasting deze persoon betaald. Vaak moet voor een hoger inkomen harder worden gewerkt en de vraag is of degene er ook echt gelukkiger van wordt. Ieder mens heeft een bepaalde ondergrens aan geld nodig om te overleven. Daarboven gaan andere factoren een rol spelen. Is het werk leuk? Is er voldoende vrijheid? De vraag is of een beetje meer netto inkomen opweegt tegen meer uren, werkdruk en verantwoordelijkheden die vaak meekomen met meer verdienen.

Ideale inkomensverdeling versus het ideale individuele inkomen

Hoe we denken over inkomens is terug te vinden in ons belastingstelsel. Een belastingstelsel gaat echter over opvattingen over de ideale inkomensverdeling en niet over het ideale individuele inkomen. De meningen over hoeveel een topman maximaal mag verdienen lopen uiteen, net als hoeveel belasting een topman moet betalen. Het is echter voor politici belangrijk om in de gaten te houden dat de inkomensongelijkheid niet teveel groeit. Inkomensongelijkheid kan je onder andere tegengaan door het heffen van verschillende belastingtarieven, het zogenoemde progressieve belastingstelsel. Een te grote inkomensongelijkheid is namelijk een enorme brom van onrust en kan op den duur leiden tot een revolutie.

Het progressieve belastingstelsel

Nederland heeft een progressief belastingstelsel. Dit betekent dat de gemiddelde belastingdruk toeneemt naarmate iemand meer verdient. Dit model zorgt over het algemeen niet voor de hoogste opbrengsten voor de schatkist, maar wel voor de meeste draagvlak. Uiteraard binnen een bepaalde grens. Wanneer de hoogste top teveel belasting moet gaan betalen zullen zij meer hun best doen om belasting te ontwijken, waardoor de opbrengst uiteindelijk lager wordt.

Lees verder

© 2014 - 2025 Informeren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marginale belastingdrukMarginale belastingdrukDe marginale belastingdruk voor mensen met een hoger inkomen zal door de belastingplannen van het kabinet Rutte 2 in de…
Overwerken voor de BelastingdienstOverwerken voor de BelastingdienstOp extra verdiensten bovenop het inkomen drukt een zware belastingheffing en premiedruk. De belastingdruk op de extra in…
Belastingdruk 2019 en 2020 naar 60 procent?Belastingdruk 2019 en 2020 naar 60 procent?De belastingdruk in 2019 en 2020 gaat voor een aantal van ons naar 60 procent. Deze lastenverhoging en lastenverzwaring…
Bijverdienen naast de AOW! Mag dat?Bijverdienen naast de AOW! Mag dat?Niet iedere gepensioneerde heeft een pensioen opgebouwd naast de AOW. Het opgebouwde pensioen kan ook te laag zijn ten o…
Zwart geld en inkerenHet is heden ten dage goed gebruik om met een beschuldigende vinger te wijzen naar diegenen die hun spaargeld op een Zwi…
Bronnen en referenties
  • ‘De heilige graal van het inkomensideaal’ door André Vos (Het Financieele Dagblad, 5 april 2014)
Informeren (88 artikelen)
Laatste update: 10-05-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.