Ondernemer & Belastingaftrek - Fiscale Faciliteiten (aftrek)

Ondernemer & Belastingaftrek - Fiscale Faciliteiten (aftrek) Ondernemers die voldoen aan het urencriterium (1225 uur per jaar) hebben recht op alle faciliteiten c.q. belastingaftrek. Zelfstandigenaftrek, kleinschaligheidsaftrek, scholingsaftrek, stakingsaftrek, oudedagsreserve en diverse andere fiscale faciliteiten. Wanneer ben je voor de Inkomstenbelasting precies ondernemer? Welke fiscale faciliteiten gelden voor de ondernemer zonder urencriterium, winstdelende crediteur en medegerechtigde? Een overzicht van alle fiscale faciliteiten - Belastingaftrek.

Wanneer ben je Ondernemer - Voor de Inkomstenbelasting en Omzetbelasting?

Ondernemer Inkomstenbelasting. Voor de beoordeling of je wel of geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, kijkt de Belastingdienst naar de feitelijke omstandigheden van je ondernemerschap om te bepalen of je winst uit onderneming geniet. Je dient rechtstreeks verbonden te zijn voor verbintenissen van je onderneming (i.t.t. voor de belastingveranderingen van 2001). In de praktijk betekent deze verbondenheid dat je, bijvoorbeeld ten aanzien van zakelijke crediteuren (mede)aansprakelijk moet zijn voor de schulden van je onderneming. Als je een onderneming drijft in de vorm van een eenmanszaak, voldoe je aan dit criterium. Wanneer je bijvoorbeeld commanditaire vennoot bent, voldoe je niet aan deze voorwaarde.

Ondernemer Omzetbelasting. De belastingdienst stelt voor de BTW andere voorwaarden aan het ondernemerschap dan bij de Inkomstenbelasting. Zo kan het dus voorkomen dat een ondernemer wel voor de BTW ondernemer is, maar niet voor de Inkomstenbelasting. De BTW regels gelden voor ondernemers. Een ondernemer voor de BTW houdt in: zelfstandig een bedrijf of beroep uitoefenen. Voor de BTW gelden de volgende eisen:
 • Regelmatig zelfstandig een bedrijf of beroep uitoefenen
 • Winst beogen dan wel maken is niet van belang
 • De werkzaamheden dienen niet incidenteel of alleen in besloten kring uitgevoerd te worden
 • De rechtsvorm van de ondernemer/de onderneming is niet van belang

Ondernemer en Fiscale Faciliteiten - Aftrek Belasting - Belastingaftrek

Fiscale Ondernemersfaciliteiten - Aftrek. Indien je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, kan je gebruik maken van fiscale faciliteiten -oftewel Belastingaftrek- die exclusief voor ondernemers gelden, zoals b.v. de ondernemersaftrek en de fiscale oudedagsreserve. In de tabel hieronder staat een overzicht van alle fiscale faciliteiten (belastingaftrek).

Winst Genieten uit Onderneming - Winstgenieters

Winstgenieters Onderneming. Naast ondernemers zijn er ook anderen die winst uit onderneming genieten. Dit onderscheid is belangrijk voor de toekenning van de ondernemersfaciliteiten. In de volgende situaties ben je wel winstgenieter, maar geen ondernemer:
 • Je bent medegerechtigde en geniet een deel van de winst uit de onderneming, maar je bent geen ondernemer of aandeelhouder
 • Je bent winstdelende crediteur en hebt aan een onderneming een lening verstrekt die voldoet aan een van de volgende voorwaarden:
  • de lening fungeert als eigen vermogen
  • de lening levert een rentevergoeding op die in grote mate afhankelijk is van de winst

Er zijn drie soorten winstgenieters:
 • Ondernemers
 • Medegerechtigden
 • Winstdelende Crediteuren

Indien je winst uit onderneming geniet als medegerechtigde of winstdelende crediteur kun je gebruik maken van een beperkt aantal ondernemersfaciliteiten.

Ondernemer en Urencriterium - 1225 uur per jaar

Urencriterium 1225 uur. Om voor bepaalde ondernemersfaciliteiten in aanmerking te komen geldt ook het zogenaamde urencriterium. Dit houdt in dat je voor de belastingdienst pas als ondernemer wordt beschouwd indien je minimaal 1225 uur per jaar besteedt aan het feitelijk drijven van je onderneming.

Fiscale Faciliteiten Ondernemers - Urencriterium en Belastingaftrek

Fiscale Ondernemersfaciliteiten - Belastingaftrek. In onderstaande tabel staat een overzicht van alle fiscale faciliteiten voor de:
 • Ondernemer die aan het urencriterium voldoet
 • Ondernemer die niet aan het urencriterium voldoet
 • Winstdelende crediteur en Medegerechtigde

Fiscale Ondernemers FaciliteitOndernemer die voldoet aan urencriteriumOndernemer die niet voldoet aan urencriteriumWinstdelende Crediteur en MedegerechtigdeVerklaring Begrippen te vinden in Belastingbegrippen ondernemers: A tot en met Z, onder:
Zelfstandigenaftrek Belasting Z
Aftrek speur-ontwikkelingswerk Belasting S
Meewerkaftrek Belasting M
Stakingsaftrek Belasting S
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek Belasting K
Energie-investeringsaftrek Belasting E
Milieu-investeringsaftrek Belasting M
Scholingsaftrek Belasting S
Willekeurige afschrijving Belasting A
Oudedagsreserve Belasting O
Handhaven en afnemen van de oudedagsreserve Belasting O
Doorschuiven bij voortzetting na huwelijksontbinding Belasting D
Doorschuiven bij voortzetting na overlijden Belasting D
Bijzondere waardering van woning bij zelfbewoning in geval van staking bij overlijden Belasting W
Maximumverliesregeling Belasting V
Tonnageregeling bij zeescheepvaartbijzondere winstbepaling
In aanmerking nemen vanverliezen die worden geledenvoor start van onderneming
Kwijtschelding successierechtbij bedrijfsopvolging

Lees verder

© 2007 - 2020 Sila, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ondernemersaftrek 2018 en 2019Ondernemersaftrek 2018 en 2019Wat is de ondernemersaftrek 2016, 2017 en in 2018 en 2019, hoeveel is het, welke zakelijke posten? Welke aftrekposten va…
Gedeeltelijk arbeidsongeschikt: verlaagd urencriteriumGedeeltelijk arbeidsongeschikt: verlaagd urencriteriumZelfstandig ondernemers die minimaal 1225 uur per jaar werken in hun bedrijf, kunnen aanspraak maken op allerlei gunstig…
Het urencriterium voor ondernemersHet urencriterium voor ondernemersAls je als ondernemer in aanmerking wilt komen voor ondernemersaftrek, waaronder de zelfstandigenaftrek en de startersaf…
Zelfstandig ondernemen naast een baanZelfstandig ondernemen naast een baanDe meeste startende zelfstandig ondernemers hebben moeite om rond te komen van de inkomsten uit de onderneming. In eerst…

Belastingdienst: tarieven 2019 en buitengewone lastenBelastingdienst: tarieven 2019 en buitengewone lastenAftrekbare ziektekosten? Teruggave bril en lenzen in 2019? De aftrekbare zorgkosten en ziektekosten behoren tot de buite…
Belastingdienst & de verzilveringsregeling & TSZ regelingBelastingdienst & de verzilveringsregeling & TSZ regelingVaak is het belastbare inkomen zo laag dat u geen voordeel heeft van alle heffingskortingen in 2019 en 2020. U hebt bijv…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
 • De Ondernemerspocket. Uitgave Belastingdienst
 • Weslinger, H. Financieel Adviseur. Nieuwsbrief Fiscale en Financiële Zaken.

Reageer op het artikel "Ondernemer & Belastingaftrek - Fiscale Faciliteiten (aftrek)"

De infoteur van dit artikel heeft aangegeven wegens omstandigheden moeilijk of niet te kunnen reageren.
Reageren op het artikel of reageren op reacties blijft mogelijk, maar antwoord van de infoteur zal mogelijk uitblijven.

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sila
Laatste update: 04-12-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!