Investeringsaftrek - kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

De wetgever heeft een aantal aantrekkelijke regelingen opgezet om het investeren door ondernemers fiscaal te stimuleren. Deze faciliteiten kun je als ondernemer in de jaarlijkse belastingaangifte claimen. Bij het aangaan van investeringsverplichtingen is het altijd slim te kijken of je fiscaal voordeel kunt behalen. In dit artikel zal de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (hierna: KIA) aan de orde komen.

Investeringsaftrek

De wetgever heeft een aantal aantrekkelijke regelingen opgezet om het investeren door ondernemers fiscaal te stimuleren. Deze faciliteiten kun je als ondernemer in de jaarlijkse belastingaangifte claimen. Bij het aangaan van investeringsverplichtingen is het altijd slim te kijken of je fiscaal voordeel kunt behalen. In dit artikel zal de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (hierna: KIA) aan de orde komen.

Iedere onderneming heeft bedrijfsmiddelen nodig om de benodigde omzet te kunnen behalen. Afhankelijk van het soort onderneming zal het aantal bedrijfsmiddelen een meer of minder groot gedeelte van je balanstotaal zijn. Maar alle bedrijfsmiddelen hebben gemeen dat ze de ondernemer helpen de onderneming te drijven en kwalificeren als materiële vaste activa.

Investeren

Als je als ondernemer verplichtingen aangaat voor het aanschaffen of verbeteren van bedrijfsmiddelen, dan spreek je van investeren. De kosten voor het aanschaffen of verbeteren van het bedrijfsmiddel moeten daadwerkelijk op jou als ondernemer drukken. Eventuele subsidies voor het aanschaffen van bedrijfsmiddelen moeten in mindering komen op het aanschafbedrag van het bedrijfsmiddel. Voor dit gedeelte van de aanschafkosten drukken er geen kosten op jou als ondernemer.

Vervaardigen

Een bedrijfsmiddel kun je zelf binnen je onderneming ontwikkelen. In dat geval zijn de kosten verbonden aan het vervaardigen van het bedrijfsmiddel van belang. Ondermeer de materiaalkosten en het arbeidsloon zijn kosten die verband houden met het vervaardigen van een bedrijfsmiddel. Over dit bedrag kun je KIA claimen.

Bedrijfsmiddel

Een bedrijfsmiddel is een duurzaam kapitaalgoed. Daarmee wordt bedoeld dat het bedrijfsmiddel bestemd is om meer dan één jaar mee te gaan in het productieproces van je onderneming. Een voorbeeld van een bedrijfsmiddel kan zijn de machine waarmee een boer het gras maait of een kassa voor een supermarkt. Deze bedrijfsmiddelen zijn allemaal bedoeld om te gebruiken in het productieproces van de onderneming en gaan meerdere productie cycli mee.

Onderhoud tegenover verbeteren

Een bedrijfsmiddel dient met enige regelmaat een onderhoudsbeurt te krijgen. De kosten voor onderhoud kun je als ondernemer rechtstreeks ten laste van je winst brengen. Als een onderdeel is versleten en vervangen moet worden, dan spreek je van kosten voor onderhoud.

Maar soms kun je kosten ook zien als kosten voor verbeteren van je bedrijfsmiddel. Deze kosten dien je te activeren op je balans. Daardoor komen deze kosten als investering weer in aanmerking voor de KIA.
© 2011 - 2024 Belastingadvies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zakelijke aftrekposten ondernemer 2018, 2019 en 2020Zakelijke aftrekposten ondernemer 2018, 2019 en 2020Uw zakelijke kosten kunnen volledig aftrekbaar zijn van de winst in 2018, 2019 en 2020, andere kosten zijn gedeeltelijk…
Ondernemer & Belastingaftrek - Fiscale Faciliteiten (aftrek)Ondernemer & Belastingaftrek - Fiscale Faciliteiten (aftrek)Ondernemers die voldoen aan het urencriterium (1225 uur per jaar) hebben recht op alle faciliteiten c.q. belastingaftrek…
Belastingbegrippen ondernemers: A tot en met ZBelastingbegrippen ondernemers: A tot en met ZAls je ondernemer bent, krijg je door je onderneming met de Belasting-dienst en vele belastingbegrippen te maken. In dit…
De artiestenregelingAls u een evenement organiseert waarbij artiesten optreden, kunt u als inhoudingsplichtige worden aangemerkt. Dit kan da…

Verliesverrekening inkomstenbelastingIn de inkomstenbelasting kun je als ondernemer een verlies lijden. Dit verlies kun je onder voorwaarden verrekenen met p…
Vakantiehuis & belastingEen vakantiehuis kan een aantrekkelijke optie zijn, maar er komen financiële en fiscale aspecten bij kijken. Zo moet je…
Bronnen en referenties
  • Fiscaal memo 2011 Register Belastingadviseurs
Belastingadvies (39 artikelen)
Gepubliceerd: 17-05-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.