Fiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenen

Fiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenen Wat is fiscaal loon en hoe kun je het fiscaal loon berekenen? Brutoloon, nettoloon, fiscaal loon, verzamelinkomen en toetsingsinkomen… er zijn zoveel termen, dat veel consumenten het spoor bijster zijn.

Wat is fiscaal loon?

Fiscaal loon is het loon dat op uw jaaropgaaf staat en waarover loonheffing is berekend. Het brutoloon vormt samen met de vergoeding Zorgverzekeringswet het fiscale loon. Hierover betaalt u loonbelasting en premies volksverzekeringen.

Fiscaal loon belastingaangifte

Bij de belastingaangifte is fiscaal loon het bedrag dat u moet invullen op uw belastingaangifte bij “loon”.

Fiscaal loon: loon voor loonheffing

Fiscaal loon wordt ook wel “tabelloon” of “loon voor loonheffing” genoemd. Het wordt “tabelloon” genoemd, omdat dit het loon is waarmee met behulp van de loonbelastingtabellen de loonheffing die moet worden ingehouden, kan worden afgelezen.

Fiscaal loon, bruto loon, netto loon

  • Het fiscaal loon is de optelsom van brutoloon en bijdrage zorgverzekeringswet. Het fiscaal loon is dus altijd hoger dan het brutoloon.
  • Het brutoloon is het loon dat de werknemer ontvangt van de werkgever. Het is het nettoloon inclusief premies volksverzekeringen en belastingen.

Fiscaal loon berekenen

Het fiscaal loon wordt berekend aan de hand van het brutoloon en de bijdrage voor de zorgverzekeringswet.

Wat is een jaaropgaaf?

De jaaropgaaf is het overzicht dat u krijgt van uw werkgever of uitkeringsinstantie. In dit overzicht staat de optelsom van uw loon, belastingen en heffingskortingen in een kalenderjaar. Uw werkgever of uitkeringsinstantie verstrekt ieder jaar een jaaropgaaf. U ontvangt uw jaaropgaaf aan het begin van het nieuwe jaar, in januari of februari.

Loonheffing

Loonheffing is de verzamelnaam voor loonbelasting en premies volksverzekeringen. Uw werkgever of uitkeringsinstantie houdt de loonheffing in op het loon of de uitkering.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geen verschil meer tussen sociaal en fiscaal loonGeen verschil meer tussen sociaal en fiscaal loonOp je loonstrookjes en de jaaropgave staan een sociaal loon en een fiscaal loon genoemd. Waar hier tot 2013 nog twee ver…
Bedrag arbeidskorting 2020Bedrag arbeidskorting 2020De arbeidskorting 2020 zal voor velen van ons tot een paar honderd euro hoger zijn dan in 2019. Hebt u er ook recht op?…
Loon en salaris uitgelegdLoon en salaris uitgelegdLoon is, evenals salaris, de beloning voor arbeid die men niet in zelfstandige dienst verricht. Loon is dus de vergoedin…
Loondoorbetaling bij ziekteLoondoorbetaling bij ziekteAls je als werknemer ziekt wordt, is de werkgever verplicht om het loon door te betalen. Voor hoelang geldt de loondoorb…
Terugvragen van BTWTerugvragen van BTWEr zijn verschillende situaties waarbij u uw BTW kan terugvragen. Dat kan bijvoorbeeld in het geval dat een bedrijf een…
Bronnen en referenties
  • Belastingdienst
  • De Ondernemer
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 23-07-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.