Fiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenen

Fiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenen Wat is fiscaal loon en hoe kun je het fiscaal loon berekenen? Brutoloon, nettoloon, fiscaal loon, verzamelinkomen en toetsingsinkomen… er zijn zoveel termen, dat veel consumenten het spoor bijster zijn.

Wat is fiscaal loon?

Fiscaal loon is het loon dat op uw jaaropgaaf staat en waarover loonheffing is berekend. Het brutoloon vormt samen met de vergoeding Zorgverzekeringswet het fiscale loon. Hierover betaalt u loonbelasting en premies volksverzekeringen.

Fiscaal loon belastingaangifte

Bij de belastingaangifte is fiscaal loon het bedrag dat u moet invullen op uw belastingaangifte bij “loon”.

Fiscaal loon: loon voor loonheffing

Fiscaal loon wordt ook wel “tabelloon” of “loon voor loonheffing” genoemd. Het wordt “tabelloon” genoemd, omdat dit het loon is waarmee met behulp van de loonbelastingtabellen de loonheffing die moet worden ingehouden, kan worden afgelezen.

Fiscaal loon, bruto loon, netto loon

  • Het fiscaal loon is de optelsom van brutoloon en bijdrage zorgverzekeringswet. Het fiscaal loon is dus altijd hoger dan het brutoloon.
  • Het brutoloon is het loon dat de werknemer ontvangt van de werkgever. Het is het nettoloon inclusief premies volksverzekeringen en belastingen.

Fiscaal loon berekenen

Het fiscaal loon wordt berekend aan de hand van het brutoloon en de bijdrage voor de zorgverzekeringswet.

Wat is een jaaropgaaf?

De jaaropgaaf is het overzicht dat u krijgt van uw werkgever of uitkeringsinstantie. In dit overzicht staat de optelsom van uw loon, belastingen en heffingskortingen in een kalenderjaar. Uw werkgever of uitkeringsinstantie verstrekt ieder jaar een jaaropgaaf. U ontvangt uw jaaropgaaf aan het begin van het nieuwe jaar, in januari of februari.

Loonheffing

Loonheffing is de verzamelnaam voor loonbelasting en premies volksverzekeringen. Uw werkgever of uitkeringsinstantie houdt de loonheffing in op het loon of de uitkering.
© 2011 - 2020 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geen verschil meer tussen sociaal en fiscaal loonGeen verschil meer tussen sociaal en fiscaal loonOp je loonstrookjes en de jaaropgave staan een sociaal loon en een fiscaal loon genoemd. Waar hier tot 2013 nog twee ver…
Bedrag arbeidskorting 2020Bedrag arbeidskorting 2020De arbeidskorting 2020 zal voor velen van ons tot een paar honderd euro hoger zijn dan in 2019. Hebt u er ook recht op?…
Loon en salaris uitgelegdLoon en salaris uitgelegdLoon is, evenals salaris, de beloning voor arbeid die men niet in zelfstandige dienst verricht. Loon is dus de vergoedin…
Loondoorbetaling bij ziekteLoondoorbetaling bij ziekteAls je als werknemer ziekt wordt, is de werkgever verplicht om het loon door te betalen. Voor hoelang geldt de loondoorb…
Terugvragen van BTWTerugvragen van BTWEr zijn verschillende situaties waarbij u uw BTW kan terugvragen. Dat kan bijvoorbeeld in het geval dat een bedrijf een…
Bronnen en referenties
  • Belastingdienst
  • De Ondernemer

Reageer op het artikel "Fiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Ahmet Yener, 05-11-2014 14:57 #4
Ik heb een vraag;
Hoeveel zal (ongeveer) fiscaal loon bedragen als bruto loon € 19.600 bedraagt?

Nn, 02-10-2012 20:03 #3
"Het fiscaal loon is de optelsom van brutoloon en bijdrage zorgverzekeringswet. Het fiscaal loon is dus altijd hoger dan het bruto loon." is te kort door de bocht. U houdt geen rekening met bijvoorbeeld pensioenpremies. Fiscaal loon kan lager zijn dan brutoloon, al zal dat misschien niet vaak voorkomen. In ieder geval is uw antwoord zeer onvolledig; vooral de zin "Het fiscaal loon is de optelsom van brutoloon en bijdrage zorgverzekeringswet.".

Eline, 26-03-2012 14:19 #2
Het fiscaal loon is dus het bruto loon + premie zorgverzekeringswet. Maar hoe zit het dan met mensen die een toeslag hebben per maand op hun loon en die toeslag ook nog eens verschilt per maand. Nu rekenen ze bij ons alles onder fiscaal loon waardoor het fiscaal loon echt veel hoger uitkomt dan bruto loon en we niet meer een woning kunnen huren omdat we dan veel te veel verdienen.

Pn, 01-02-2012 10:49 #1
Ik heb zo'n onleesbare salarisstrook. Welk bedrag moet ik nu op het formuler bij 'loon', is dat nu bedrag voordat er de loonbelasting van afgetrokken is, of dat daarna? Ik zou zeggen, dat erna, want anders ga je toch ook belasting betalen over geld dat je al betaald hebt? Of is dit nu een domme opmerking, help? Iemand?

Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 23-07-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 4
Schrijf mee!