Aanmerkelijk belang, box twee van ons belastingstelsel

Aanmerkelijk belang, box twee van ons belastingstelsel Er is sprake van een aanmerkelijk belang indien iemand een belang heeft van minimaal 5 procent van de aandelen in een onderneming. De Belastingdienst stelt regels vast om voldoende inkomsten te genereren. Indien er mazen in de wet zitten, hebben zij de mogelijkheid om deze te repareren. Dit is ook het geval bij een aanmerkelijk belang, want er is bijvoorbeeld ook sprake van aanmerkelijk belang als een belastingplichtige minder dan 5 procent van de aandelen bezit en de fiscale partner bezit ook aandelen. Samen bestaat er een mogelijk wel een aanmerkelijk belang.

Het aanmerkelijk belang valt in box twee van ons belastingstelsel. De heffing bestaat uit 25 procent over het resultaat uit de aandelen.

Onderstaande regelingen zijn ingesteld om te voorkomen dat men belasting kan ontduiken, door fiscaal creatief te werk te gaan.

Wat is de meesleepregeling?

Deze regeling ziet erop toe dat alle voordelen die voortvloeien uit de betreffende aandelen, belast gaan worden in box twee. Iemand die een lager percentage aan aandelen in de onderneming bezit, en die bijvoorbeeld een koopoptie heeft voor meer aandelen, kan voor de Fiscus toch gelijkgesteld worden met iemand die een aanmerkelijk belang heeft.

Wat is de meetrekregeling?

Deze regeling is ingesteld om misbruik te voorkomen. Indien deze regeling niet bestond, was het mogelijk om aandelen te plaatsen bij de kinderen, zodat de aandelen in box drie komen in plaats van in box twee. De aandelen die zijn ondergebracht bij de kinderen kunnen er toch voor zorgen dat de ouders een aanmerkelijk belang hebben.

Wat is een fictief aanmerkelijk belang?

Op het moment dat iemand niet meer in het bezit is van 5 procent van de aandelen (bijvoorbeeld doordat er nieuwe aandelen zijn uitgegeven), gaat de waarde over naar box drie. Het gevolg is dat er eerst afgerekend moet worden in box twee. Als aandelen bijvoorbeeld zijn aangekocht voor 2.000 per stuk en de waarde is gestegen naar 5.000, dan moet er eerst afgerekend worden (25 procent over 3.000 per aandeel). De bezitter van de aandelen kan de Belastingdienst verzoeken om een fictief aanmerkelijk belang aan te houden, zodat er nog niet afgerekend hoeft te worden.

Aandelen niet in box twee, maar in box drie

Bezitters van aandelen in een BV die minder dan 5 procent bezitten, vallen met de aandelen niet in box twee, maar in box drie. De heffing in box drie is vriendelijker in vergelijking met de heffing in box twee. Voordelen uit de aandelen, zoals dividend en koersstijgingen bij verkoop, zal in box twee belast gaan worden met 25 procent. In box drie wordt er belasting geheven over het vermogen. Aandelen die meer waard worden in box drie zorgt ook voor een hogere belasting, maar de heffing is lager.

Hoogte belastingheffing in box drie?

Voor zover het vermogen boven de vrijstelling uit komt, zal het meerdere belast gaan worden. Er wordt 30 procent belasting geheven over een fictief rendement van 4 procent. Het maakt niet uit hoeveel rendement er in de werkelijkheid is gemaakt. De heffing komt neer op een heffing van 1,2 procent over het vermogen boven de vrijstelling.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belasting box 2, inkomsten uit aanmerkelijk belangBelasting box 2, inkomsten uit aanmerkelijk belangAlhoewel de Nederlandse Wet op de Inkomstenbelasting nooit spreekt over boxen, is deze benaming toch algemeen geacceptee…
Aanmerkelijk Belang  Box II InkomstenbelastingAanmerkelijk Belang Box II InkomstenbelastingAls u een eigen vennootschap heeft, kwalificeert u als aanmerkelijk belanghouder of directeur grootaandeelhouder (hierna…
Wat houdt het boxenstelsel in?Ons belastingstelsel is verdeeld in drie verschillende boxen. De hoogte van de heffing verschilt per box, en de bedragen…
De drie boxen van ons belastingstelselDe drie boxen van ons belastingstelselOns belastingstelsel is verdeeld over drie boxen, namelijk box één, box twee en box drie. Welke inkomsten vallen in welk…

Belastingdruk en ondernemerschapBelastingdruk en ondernemerschapLangzaam wordt Nederland in fiscaalopzicht voor ondernemers onaantrekkelijker. Vergelijken we Nederland met andere lande…
Belasting: vrijstelling voor elektrische auto'sBelasting: vrijstelling voor elektrische auto'sSteeds meer mensen kopen een elektrische auto. Het is aantrekkelijk om een elektrische auto te kopen vanwege de vrijstel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Aanmerkelijk_belang
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 10-11-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.