Hoogte algemene heffingskorting

Hoogte algemene heffingskorting De algemene heffingskorting is een korting waar iedereen recht op heeft. De werkgever kan deze korting toepassen via de loonheffingskorting. De hoogte van de algemene heffingskorting verschilt per jaar en hierbij gaat het om een maximaal bedrag. U krijgt niet meer terug dan dat u aan belasting betaalt. Als u een fiscale partner heeft kunt u het resterende deel wellicht via zijn inkomen alsnog ontvangen.

Wanneer algemene heffingskorting?

Zodra u belasting moet betalen in Nederland en in Nederland woont, heeft u recht op de algemene heffingskorting. De algemene heffingskorting is een korting op de te betalen belasting. Over uw loon wordt loonheffing ingehouden. De werkgever verrekent dit op uw loonstrook al met de loonheffingskorting. Hieronder valt ook de algemene loonheffingskorting.

Uitzondering

Er is echter een uitzondering. U heeft geen recht op de algemene heffingskorting als u jonger bent dan 30 jaar en u voor minimaal 6 maanden door uw ouders onderhouden wordt voor ten minste 406 per kwartaal.

Hoogte algemene heffingskorting

Voor de algemene heffingskorting geldt een maximaal bedrag. Dit bedrag wordt voor elk jaar opnieuw vastgesteld. Het is een maximaal bedrag omdat u niet meer heffingskorting, belasting, terug kunt krijgen dan wat u daadwerkelijk moet betalen. Indien u een fiscale partner heeft kunt u wellicht daar het resterende deel toe laten passen, zie volgend hoofdstuk.

Algemene heffingskorting 2011 en 2010

Maximale hoogte
algemene heffingskorting
Jonger dan 65 jaar65 jaar of ouder
2010 1.987,00 925,00
2011 1.987,00 910,00

Algemene heffingskorting bij de partner

Zoals al aangegeven kunt u niet meer algemene heffingskorting terug krijgen dan dat u aan belasting moet betalen. In geval van een fiscale partner is het mogelijk om uw resterend bedrag van de algemene heffingskorting op het inkomen van uw partner toe te passen. Dit kan uiteraard alleen als deze partner genoeg inkomen heeft en meer belasting moet betalen dan de heffingskortingen die hij of zij zelf al ontvangt. Zodra u gezamenlijk belasting aangifte doet, zal dit automatisch verrekend worden. Dit wordt in de volksmond ook wel de aanrechtsubsidie genoemd.

Afbouw aanrechtsubsidie

De aanrechtsubsidie wordt sinds 2009 afgebouwd. Dit gebeurt jaarlijks met 6,66% tot 2024. Voor 2011 is dat dus nog 80%. Dit geldt voor iedereen behalve wanneer de fiscale partner die het minste of geen inkomen heeft:
  • geboren is voor 1 januari 1972
  • geboren is na 31 december 1971 met een thuiswonend kind jonger dan 6 jaar op 31 december 2011 en ingeschreven staat op hetzelfde adres.

Wanneer loonheffingskorting toepassen?

De werkgever zal meestal de algemene heffingskorting toepassen op uw loon via de loonheffingskorting. Zodra u in loondienst gaat werken vult u vooral in een belastingformulier in of uw werkgever de loonheffingskorting moet toepassen ja of nee. De loonheffingskorting kan maar een keer tegelijk toegepast worden. Dus als u 2 banen of meer heeft zult u moeten kiezen. Echter wordt aan het eind van het jaar, bij uw belasting aangifte, gekeken naar uw totale inkomen. Blijkt dan dat u recht heeft op meer loonheffingskorting, dan zal dit verrekend worden. Als u deze korting eerder nodig heeft, kunt u een voorlopige aangifte toen. Let er wel op dat als uw situatie gedurende het jaar verandert, u kans heeft dat u teveel heeft ontvangen en u dus achteraf terug moet betalen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Vissies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recht op de algemene heffingskortingRecht op de algemene heffingskortingIedere belastingplichtige in Nederland heeft recht op de algemene heffingskorting. Deze algemene loonheffingskorting is…
Recht op de aanrechtsubsidie minstverdienende partnerRecht op de aanrechtsubsidie minstverdienende partnerDe aanrechtsubsidie is hetzelfde als de algemene heffingskorting voor de minst verdienende partner. Deze korting is het…
Aanrechtsubsidie minstverdienende partner omlaagAanrechtsubsidie minstverdienende partner omlaagHoe hoog is de aanrechtsubsidie 2021, 2022 en 2023, ook wel algemene heffingskorting minst verdienende partner genoemd.…
Aanrechtsubsidie minstverdienende partner en AOWAanrechtsubsidie minstverdienende partner en AOWDe aanrechtsubsidie is een andere naam voor de algemene heffingskorting minst verdienende partner. Iemand die minder ver…

Loonheffingskorting toepassen?Loonheffingskorting toepassen?Bij elke baan moet opgegeven worden of u loonhefftingskorting wilt laten toepassen. Vaak wordt hier voor gekozen. Echter…
Fiscale eenheid - de voordelen en de nadelenFiscale eenheid - de voordelen en de nadelenEen onderneming die bestaat uit meerdere vennootschappen kan er voor kiezen om voor deze vennootschappen een zogenaamde…
Bronnen en referenties
  • Belastingdienst.nl
Vissies (41 artikelen)
Gepubliceerd: 29-08-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.