Hoogte algemene heffingskorting

Hoogte algemene heffingskorting De algemene heffingskorting is een korting waar iedereen recht op heeft. De werkgever kan deze korting toepassen via de loonheffingskorting. De hoogte van de algemene heffingskorting verschilt per jaar en hierbij gaat het om een maximaal bedrag. U krijgt niet meer terug dan dat u aan belasting betaalt. Als u een fiscale partner heeft kunt u het resterende deel wellicht via zijn inkomen alsnog ontvangen.

Wanneer algemene heffingskorting?

Zodra u belasting moet betalen in Nederland en in Nederland woont, heeft u recht op de algemene heffingskorting. De algemene heffingskorting is een korting op de te betalen belasting. Over uw loon wordt loonheffing ingehouden. De werkgever verrekent dit op uw loonstrook al met de loonheffingskorting. Hieronder valt ook de algemene loonheffingskorting.

Uitzondering

Er is echter een uitzondering. U heeft geen recht op de algemene heffingskorting als u jonger bent dan 30 jaar en u voor minimaal 6 maanden door uw ouders onderhouden wordt voor ten minste 406 per kwartaal.

Hoogte algemene heffingskorting

Voor de algemene heffingskorting geldt een maximaal bedrag. Dit bedrag wordt voor elk jaar opnieuw vastgesteld. Het is een maximaal bedrag omdat u niet meer heffingskorting, belasting, terug kunt krijgen dan wat u daadwerkelijk moet betalen. Indien u een fiscale partner heeft kunt u wellicht daar het resterende deel toe laten passen, zie volgend hoofdstuk.

Algemene heffingskorting 2011 en 2010

Maximale hoogte
algemene heffingskorting
Jonger dan 65 jaar65 jaar of ouder
2010 1.987,00 925,00
2011 1.987,00 910,00

Algemene heffingskorting bij de partner

Zoals al aangegeven kunt u niet meer algemene heffingskorting terug krijgen dan dat u aan belasting moet betalen. In geval van een fiscale partner is het mogelijk om uw resterend bedrag van de algemene heffingskorting op het inkomen van uw partner toe te passen. Dit kan uiteraard alleen als deze partner genoeg inkomen heeft en meer belasting moet betalen dan de heffingskortingen die hij of zij zelf al ontvangt. Zodra u gezamenlijk belasting aangifte doet, zal dit automatisch verrekend worden. Dit wordt in de volksmond ook wel de aanrechtsubsidie genoemd.

Afbouw aanrechtsubsidie

De aanrechtsubsidie wordt sinds 2009 afgebouwd. Dit gebeurt jaarlijks met 6,66% tot 2024. Voor 2011 is dat dus nog 80%. Dit geldt voor iedereen behalve wanneer de fiscale partner die het minste of geen inkomen heeft:
  • geboren is voor 1 januari 1972
  • geboren is na 31 december 1971 met een thuiswonend kind jonger dan 6 jaar op 31 december 2011 en ingeschreven staat op hetzelfde adres.

Wanneer loonheffingskorting toepassen?

De werkgever zal meestal de algemene heffingskorting toepassen op uw loon via de loonheffingskorting. Zodra u in loondienst gaat werken vult u vooral in een belastingformulier in of uw werkgever de loonheffingskorting moet toepassen ja of nee. De loonheffingskorting kan maar een keer tegelijk toegepast worden. Dus als u 2 banen of meer heeft zult u moeten kiezen. Echter wordt aan het eind van het jaar, bij uw belasting aangifte, gekeken naar uw totale inkomen. Blijkt dan dat u recht heeft op meer loonheffingskorting, dan zal dit verrekend worden. Als u deze korting eerder nodig heeft, kunt u een voorlopige aangifte toen. Let er wel op dat als uw situatie gedurende het jaar verandert, u kans heeft dat u teveel heeft ontvangen en u dus achteraf terug moet betalen.

Lees verder

© 2011 - 2020 Vissies, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Algemene heffingskorting 2012Algemene heffingskorting 2012Iedere belastingplichtige in Nederland heeft in 2012 of 2013 recht op de algemene heffingskorting. Deze algemene loonhef…
Aanrechtsubsidie 2013 aanvragen, minstverdienende partnerAanrechtsubsidie 2013 aanvragen, minstverdienende partnerDe aanrechtsubsidie 2013 is hetzelfde als de algemene heffingskorting voor de minst verdienende partner 2013. Deze korti…
Aanrechtsubsidie 2015 minstverdienende partnerAanrechtsubsidie 2015 minstverdienende partnerHoe hoog is de aanrechtsubsidie 2015, ook wel algemene heffingskorting minst verdienende partner 2015 genoemd. Op welke…
Aanrechtsubsidie 2016 minstverdienende partnerAanrechtsubsidie 2016 minstverdienende partnerDe aanrechtsubsidie 2016 is een andere naam voor de algemene heffingskorting minst verdienende partner 2016. Deze aanrec…

Loonheffingskorting toepassen?Loonheffingskorting toepassen?Bij elke baan moet opgegeven worden of u loonhefftingskorting wilt laten toepassen. Vaak wordt hier voor gekozen. Echter…
Fiscale eenheid - de voordelen en de nadelenFiscale eenheid - de voordelen en de nadelenEen onderneming die bestaat uit meerdere vennootschappen kan er voor kiezen om voor deze vennootschappen een zogenaamde…
Bronnen en referenties
  • Belastingdienst.nl

Reageer op het artikel "Hoogte algemene heffingskorting"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Vissies
Gepubliceerd: 29-08-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!