Aanrechtsubsidie minstverdienende partner omlaag

Aanrechtsubsidie minstverdienende partner omlaag Hoe hoog is de aanrechtsubsidie 2021, 2022 en 2023, ook wel algemene heffingskorting minst verdienende partner genoemd. Op welke teruggave en belastingkorting of heffingskorting hebt u recht als u minder verdient dan uw fiscale partner en dus een lager of geen inkomen hebt? Wat zijn de voorwaarden voor deze aanrechtsubsidie en algemene heffingskorting? De aanrechtsubsidie daalt elk jaar een beetje voor wie na 1963 geboren is, maar is nog altijd veel geld. U krijgt het bedrag aan de hand van uw gezamenlijke belastingaangifte inkomstenbelasting. Als u aan de voorwaarden voldoet natuurlijk. Is de heffingskorting vergeten in een eerder jaar, dan kan hij in 2023 nog worden aangevraagd vanaf belastingjaar 2018.

Verschil tussen aanrechtsubsidie en algemene heffingskorting

De naam aanrechtsubsidie is ontstaan toen sommige partijen de uitbetaling van dit bedrag zagen als de subsidiëring van het niet gaan werken en het toch geld terugkrijgen van de Belastingdienst. Een wat negatieve benaming die vaak niet terecht is omdat vele mensen onvrijwillig thuis zitten en niet aan het werk kunnen, maar het geld wel goed kunnen gebruiken. Het kan bovendien gaan om personen die een behoorlijke inkomensdaling ondervinden en daardoor buiten de boot dreigen te vallen. Juist deze groepen lopen zonder aanvullende regelgeving hun algemene heffingskorting mis. Daarom is door eerdere kabinetten besloten om een aanrechtsubsidie in het leven te roepen die bij een voldoende inkomen van de fiscale partner toch tot uitbetaling zal leiden. Iets later is besloten om het bedrag procentueel jaarlijks te verlagen en afhankelijk te maken van uw leeftijd.

Wat is de algemene heffingskorting minst verdienende partner binnen de inkomstenbelasting?

Een positievere benaming dan aanrechtsubsidie is de algemene heffingskorting minstverdienende partner. Hoe werkt het dan? Elk individu in ons land heeft in beginsel recht op de algemene heffingskorting. De algemene heffingskorting is belastingkorting op uw loonbelasting en inkomstenbelasting. Maar deze belastingteruggave kan niet hoger zijn dan wat u aan inkomstenbelasting betaalt. In het geval dat u geen inkomen hebt of een laag inkomen, zou dat betekenen dat u niet het maximale bedrag krijgt uitbetaald. Als u een fiscale partner hebt die voldoende inkomen heeft, kan wat u tekort komt alsnog worden teruggeven als aanrechtsubsidie. Dat betekent dus dat de aanrechtsubsidie een aanvulling is op wat aan algemene heffingskorting ontvangt of deze geheel vervangt.

Voorwaarden aanrechtsubsidie 2021 minstverdienende partner 2021

De voorwaarden zijn voor deze heffingskorting uit 2021 zijn:
  • U bent tenminste 21 jaar oud.
  • U hebt tenminste zes maanden dezelfde fiscale partner. U kunt ook weduwe of weduwnaar zijn.
  • U hebt te weinig of geen inkomen om de algemene heffingskorting maximaal uit te laten betalen.
  • Het inkomen van uw fiscale partner is wel hoog genoeg.

Voorwaarden aanrechtsubsidie 2022 en 2023, minstverdienende partner 2022 en 2023

De voorwaarden zijn voor deze heffingskorting uit 2022 en 2023 zijn:
  • U bent tenminste 21 jaar oud.
  • U hebt tenminste zes maanden dezelfde fiscale partner. U kunt ook weduwe of weduwnaar zijn.
  • U hebt te weinig of geen inkomen om de algemene heffingskorting maximaal uit te laten betalen.
  • Het inkomen van uw fiscale partner is wel hoog genoeg.

Hoeveel aanrechtsubsidie minst verdienende partner krijg ik?

Niet alleen de hoogte van uw inkomen en het inkomen van uw partner zijn van belang, maar ook het geboortejaar van de aanvrager:
  • Als u geboren bent vóór 1962 hebt u recht op het maximale bedrag van de algemene heffingskorting minst verdienende partner. Dit is in 2020 gelijk aan € 2.711, in 2021 is dit € 2.837. In 2022 gaat dit omhoog naar € 2.888 en in 2023 is het bedrag € 3.070.
  • Is de aanvrager van de algemene heffingskorting minst verdiende partner geboren in of na 1962 dan hebt u in 2020 recht op € 542 en in 2021 op € 379. In 2022 is dit € 523, maar let op, vanaf 2023 is de algemene heffingskorting voor de minstverdienende partner gelijk aan 0, als deze geboren is na 1962.

De aanrechtsubsidie is geen inkomen en is niet van invloed op de inkomensafhankelijke algemene heffingskorting van uw fiscale partner. Wie wel een eigen inkomen heeft maar niet aan de maximale bedragen komt, heeft alleen recht op de aanvulling tot genoemde bedragen. Mensen met een bijbaan of extra verdienste, moeten naar hun totale inkomen als individu kijken om te voorkomen dat te veel belastinggeld wordt teruggevraagd, waarna er sprake zal zijn van een naheffing.

Hoe kan ik de aanrechtsubsidie aanvragen?

In 2023 kunt u, ook als u over 2018 of later nog geen belastingaangifte inkomstenbelasting hebt gedaan of als u een correctie wilt aanbrengen in de belastingaangifte inkomstenbelasting, dit nog doen tot uiterlijk 31 december 2023. Op basis van de gezamenlijke aanvraag van u en uw fiscale partner kan Belastingdienst berekenen waarop uw recht hebt. Omdat de inkomens en aftrekposten precies bekend zijn, is ook meteen duidelijk op welk bedrag aan aanrechtsubsidie u nog recht hebt.

Conclusie aanrechtsubsidie als heffingskorting, minstverdienende partner 2022 en 2023

Als minst verdienende partner kunt u in 2020 recht hebben op een aanrechtsubsidie van € 542 tot € 2.711 en in 2021 van € 379 tot € 2.837, afhankelijk van uw leeftijd en inkomen. De subsidie gaat duidelijk omlaag voor wie na 1963 geboren is (nog maar € 523 in 2022), wie ouder is profiteert volledig van de stijgende algemene heffingskorting. In 2023 is de aanrechtsubsidie gelijk aan nihil als de partner geboren is na 1962

Lees verder

© 2014 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recht op de aanrechtsubsidie minstverdienende partnerRecht op de aanrechtsubsidie minstverdienende partnerDe aanrechtsubsidie is hetzelfde als de algemene heffingskorting voor de minst verdienende partner. Deze korting is het…
Aanrechtsubsidie minstverdienende partner en AOWAanrechtsubsidie minstverdienende partner en AOWDe aanrechtsubsidie is een andere naam voor de algemene heffingskorting minst verdienende partner. Iemand die minder ver…
Aanrechtsubsidie 2020 minstverdienende partnerAanrechtsubsidie 2020 minstverdienende partnerAls u weinig tot geen inkomen hebt, kunt u recht hebben op de aanrechtsubsidie, voluit de algemene heffingskorting minst…
Hoeveel algemene heffingskorting?Hoeveel algemene heffingskorting?De algemene heffingskorting 2022 en 2023 is een belangrijke belastingteruggave voor veel mensen. Wie voldoende inkomen h…

Premiekorting jongere werknemerPremiekorting jongere werknemerVanaf 1 juli 2014 is de regeling premiekorting voor jongere werknemers ingevoerd. Werkgevers kunnen bij de loonaangifte…
Inkomstenbelasting 2021 & belastingtarieven en schijvenInkomstenbelasting 2021 & belastingtarieven en schijvenDe twee belastingschijven in de loonbelasting en inkomstenbelasting (tweeschijvenstelsel en tweetaks) zien we ook in 202…
Reacties

Melvin, 14-03-2018
Mijn vriendin is Mexicaanse zij heeft een verblijfsvergunning voor 5 jaar. wij wonen nu meer dan 1 jaar samen. Ze staat bij mij ingeschreven echter zijn we niet getrouwd en heeft ze ook geen inkomsten. Moet ik hier rekening mee houden als ik belastingaangifte ga doen?

Met vriendelijke groet
Melvin Reactie infoteur, 21-06-2020
Beste Melvin,
U kunt ervoor kiezen om als fiscale partners belastingaangifte te doen. Wellicht heeft zij dan recht op de aanrechtsubsidie. Maar u mag ook alleen voor uzelf belastingaangifte doen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

T. Eilander, 23-10-2017
Mijn vrouw is van voor 1963 en werkt niet. Ik verdien ongeveer 50.000 per jaar. Mijn vrouw krijgt maandelijks van de belasting een bedrag van ongeveer €133,00. Dit was in het verleden meer. Heeft u enig idee waarom mijn vrouw zoveel minder krijgt?

Met vriendelijke groet,
Theo Eilander Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste T. Eilander,
Als uw vrouw geen ander inkomen heeft, lijkt me 133 euro per maand te laag (is niet 1/12 deel). Dit kan worden gecorrigeerd bij uw belastingaangifte inkomstenbelasting in het voorjaar:

https://financieel.infonu.nl/belasting/194871-aanrechtsubsidie-2020-minstverdienende-partner.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Henriëtte, 03-10-2017
Tot welk jaar kun je met terugwerkende kracht aanrechtsubsidie terugvragen? Reactie infoteur, 21-06-2020
Beste Henriëtte,
U kunt tot maximaal vijf jaren terug uw belastingaangifte corrigeren:

https://financieel.infonu.nl/belasting/32141-belastingdienst-herstel-zo-fout-in-je-belastingaangifte.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Trees, 22-07-2017
Hallo, ik heb al jaren aanrechtvergoeding. Ik ben van 1959 maar vanaf januari doe ik schoonmaakwerk. Ik verdien niet meer dan netto 1800 euro per jaar. Mijn vraag is heb ik dan even goed recht op aanrechtvergoeding? Reactie infoteur, 24-07-2017
Hallo Trees,
Als u netto na belasting 1800 euro ontvangt, krijgt u ongeveer 650 euro aanrechtsubsidie minder.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Van Riet, 10-03-2017
Hallo ik heb al jaren aanrechtsubsidie. Mijn man is 63 jr en gaat met vroeg pensioen, en krijgt een z.g.n oprotpremie. Ik ben ook 63 jr geen inkomen, behoud ik de aanrechtsubsidie?

Met vriedenlijke groet Marit Reactie infoteur, 13-03-2017
Hallo Van Riet,
Als het inkomen van uw man niet te veel daalt, houdt u uw aanrechtsubsidie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Petra, 06-01-2017
Wij hadden al mei de belastingaangifte gedaan, een beschikking is nooit gekomen. Toen we een paar keer gebeld hadden werd ons wel verteld dat we het geld sowieso moeten krijgen. We hadden 5 sept. weer de belastingaangifte verstuurd, dat moest van de medewerkers daar. Het geld zou dus 15 nov. uitbetaald worden. Weer niets. We hebben daarna nog een klacht geschreven waar nooit op geschreven is. Bedankt voor uw reactie.
Met vriendelijke groeten, Petra Reactie infoteur, 08-01-2017
Beste Petra,
Dat u opnieuw belastingaangifte moest doen is al raar, het lijkt erop dat die was zoekgeraakt. U kunt het belastingkantoor in uw regio vragen om tekst en uitleg (niet het algemene verzamelpunt dus).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Petra, 04-01-2017
Geachte heer/mevrouw,

We hebben belastingaangifte gedaan van 2015 en we hebben dus recht op de algemene heffingskorting. We hebben het geld nog steeds niet ontvangen, we hebben ook al zo'n 4x naar de belastingdienst gebeld. Zij vertelden ons dat wij inderdaad recht hebben op de algemene heffingskorting. We hebben alle 4 keren gevraagd waarom deze nog niet binnen is en hun antwoord is: 'We weten niet waarom het geld is uitbetaald'. Alles is ook binnen de belastingdienst besloten, zeggen zij, dus het geld moeten we krijgen. We hebben ook al klacht ingediend, deze is ook niet behandeld, niet eens een reactie. Weet u misschien wat wij verder kunnen doen? De belasting doet hier helemaal niets aan. We hopen graag een reactie te krijgen en tips om verdere stappen te ondernemen. Bij voorbaat dank.

Met vriendelijke groeten,
Petra Reactie infoteur, 06-01-2017
Geachte Petra,
Onduidelijk is wanneer u belastingaangifte hebt gedaan, maar eerst moet uw aangifte worden behandeld, vervolgens krijgt u hierover een beschikking en pas daarna wordt er uitbetaald. Dat alles kan wel even duren, zeker met de reorganisatie die bij de Belastingdienst gaande is. Het beste is het om de vinger aan de pols te houden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Henk, 11-11-2016
Geachte Hr/Mevr., Als blijkt dat omdat mijn vrouw volgend jaar ook vier maanden een bijstandsuitkering moet aanvragen, zij geen aanrechtgeld krijgt (ik denk het trouwens niet, maar stel het is zo ), krijgt zij dan het jaar daarop (omdat zij dan nog maar 63 is en nooit gewerkt heeft) toch weer haar aanrechtgeld?
Hoogachtend, Henk. Reactie infoteur, 21-06-2020
Geachte Henk,
Of uw vrouw recht heeft op aanrechtsubsidie kan inderdaad elk jaar opnieuw worden bekeken op basis van de dan verkregen inkomens.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Arvind, 12-08-2016
Beste heer/mevrouw,

Ik ben in buitenland getrouwd in 2013. Ze is in Nederland gekomen in feb 2015. Heeft mijn partner recht op aanrechtsubsidie voor het jaren 2013, 2014 & 2015?
Met vriendelijke groet,
Arvind Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Arvind,
Als jullie gezamenlijk belastingaangifte inkomstenbelasting doen, is er recht op de aanrechtsubsidie:

https://financieel.infonu.nl/belasting/109578-recht-op-de-aanrechtsubsidie-minstverdienende-partner.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Vermanen, 11-08-2016
Ik kom in de ww, heeft mijn vrouw recht op aanrechtsubsidie? Reactie infoteur, 12-08-2016
Beste Vermanen,
Ja, zolang uw jaarinkomen maar hoog genoeg is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

T. Fasen, 31-07-2016
Hallo,
Ik ontvang aanrechtsubsidie. Nu is het zo dat mijn moeder zo slecht kan en hulp nodig heeft bij van alles. Mijn moeder heeft recht op 2,5 uur huishoudelijk hulp per week. Als ik mijn moeder wekelijks 2,5 uur zou helpen en dit betaald zou krijgen uit een PGB wat voor consequenties heeft dat voor mijn aanrechtsubsidie?
Groet Trees Reactie infoteur, 01-07-2020
Hallo T. Fasen,
Over uw inkomen uit pgb betaalt u belasting en daarbij hebt u recht op de algemene heffingskorting. Dat kan betekenen dat u minder aanrechtsubsidie krijgt, maar of dat zo is, hangt ook af van uw leeftijd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jikkie Zwier, 20-07-2016
Ik word straks 65 krijg ik dan nog aanrechtbelasting? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Jikkie Zwier,
Zolang uw inkomen relatief laag is en dat van uw fiscale partner niet, hebt u geen aanrechtbelasting, maar recht op een aanrechtsubsidie (beetje geld terug dus).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Maria, 05-07-2016
Wij wonen in Duitsland. Mijn man heeft overheidspensioen plus aow, belasting over inkomen wordt in NL betaald. In NL niet premieplichtig. Ik heb geen inkomen, geb. jaar 1958. Heb ik ook nog recht op de volledige aanrechtsubsidie of slechts een gedeelte hiervan? Reactie infoteur, 21-06-2020
Beste Maria,
U moet zich kwalificeren als buitenlandse belastingplichtigen en fiscale partners. Omdat u zelf geen inkomen hebt, zal dat niet lukken:

https://financieel.infonu.nl/belasting/130391-kwalificerende-buitenlandse-belastingplichtige-2019-en-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Roos, 30-06-2016
Hallo,
Mijn echtgenoot uit 1962 verdient bruto 52.000, ikzelf ben uit 1965 en werk maar 5 uurtjes per week en verdien daar 3.600 bruto per jaar mee. Heb ik dan recht op de aanrechtsubsidie en zo ja… hoeveel is dat dan?
Mvg. Roos Reactie infoteur, 01-07-2020
Hallo Roos,
U hebt dan nog recht op ongeveer 540 euro aanrechtsubsidie (2020):

https://financieel.infonu.nl/belasting/109578-recht-op-de-aanrechtsubsidie-minstverdienende-partner.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Theo Evers, 25-06-2016
Hallo
Ik ontvang al enkele jaren een arbeidongeschiktheidsuitkeuring.
Mijn vrouw heeft geen werk. Komen we volgens jullie in aanmerking voor de aanrechtsubsidie en is het mogelijk die met terugwerkende kracht aan te vragen. Ik heb gelezen dat het mogelijk is dat voor een periode van 5 jaar te kunnen doen.
Graag een reactie op mijn vraag en bedankt voor je tijd.

Theo Evers Reactie infoteur, 26-06-2016
Beste Theo Evers,
Uw vrouw heeft er recht op, maar de mate waarin de aanrechtsubsidie kan worden uitbetaald is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen (de belastingteruggave moet dus wel mogelijk zijn).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Maria, 09-06-2016
Hartelijk dank voor uw snelle reactie, ik vergeet nog iets te vragen: wordt het bedrag dat mij toekomt rechtstreeks op mijn rekening overgemaakt of verrekend met aangifte van mijn echtgenoot? Reactie infoteur, 10-06-2016
Beste Maria,
Als uw rekening bekend is, wordt dit bedrag op uw rekening gestort.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Maria, 09-06-2016
Mijn man heeft al gezamenlijk aangifte gedaan. Ik heb geen eigen inkomen en ben van 1958. Moet ik nu zelf nogmaals (gezamenlijk) aangifte doen om de aanrechtsubsidie te krijgen? Reactie infoteur, 09-06-2016
Beste Maria,
Als er al gezamenlijk belastingaangifte is gedaan, hoeft u dat niet meer apart te doen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Henk, 02-06-2016
Wanneer ik met pensioen ga en mijn vrouw pas over 4 jaar en ik wel heffingskorting krijg over mijn pensioen kan mijn vrouw dan ook haar aanrechtsubsidie behouden? Mijn pensioen is ruim 31.000 bruto (pensioen en aow) of is heffingskorting over pensioen weer anders dan algemene heffingskorting? Bij voorbaat dank, Henk. Reactie infoteur, 02-06-2016
Beste Henk,
Ja, zolang uw vrouw geen of weinig inkomen heeft en u wel voldoende belasting betaalt, heeft zij recht op haar eigen heffingskorting via de aanrechtsubsidie. Dat is bij uw inkomen het geval.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Harma, 12-05-2016
Hallo,

Ik (1991) heb een laag inkomen van om en nabij € 2000 per jaar, mijn partner € 38000 per jaar.

Heb ik ook recht op een aanrechtsubsidie? En hoe en waar kan ik dit aanvragen?

Mer vriendelijke groeten,

Harma Reactie infoteur, 13-05-2016
Hallo Harma
Als jullie fiscale partners zijn en gezamenlijk belastingaangifte doen, hebt u recht op de aanrechtsubsidie minstverdienende partner.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

R. Luijten, 09-05-2016
Ik werk in belgie, woon in nederland. Ik betaal belasting in belgie. Mijn vrouw heeft geen inkomen.Hebben wij dan recht op aanrechtsubsidie minstverdiende en hoe is het als ik de helft van het jaar in nederland zou werken Reactie infoteur, 10-05-2016
Beste R. Luijten,
Als u in Nederland niet belastingplichtig bent voor de inkomstenbelasting, kunnen u en uw vrouw ook geen gebruik maken van de heffingskortingen in Nederland. Dat verandert zodra er voldoende inkomen in Nederland is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

G. de Vries, 21-04-2016
Beste heer/mevr,
Ik heb een fiscaal loon van 5458,- per jaar. Mijn partner werkt 20 uren. Heb ik ook recht op aanrechtsubsidie? Alvast bedankt voor uw reactie.
m vr gr Gerard Reactie infoteur, 21-04-2016
Beste G. de Vries,
Als u nog geen AOW hebt, hebt u nog recht op ongeveer 235 euro aan aanrechtsubsidie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Henk, 18-04-2016
Ik zit in de WW. Als ik volgend jaar nog 3 maand, na mijn WW, bijstandsuitkering krijg (mijn vrouw heeft nooit gewerkt), voordat ik met pensioen kan (november 2017), krijgt mijn vrouw dan nog steeds haar aanrechtsubsidie? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Henk,
Dat hangt van uw totale inkomen af en hoeveel belasting u betaalt. Minimaal moet dat nog het bedrag zijn dat uw vrouw als aanrechtsubsidie kan krijgen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jean, 10-04-2016
Ik (1961) verdien 50.000,- bruto per jaar. Mijn vrouw (1959) verdient 2400,- bruto per jaar (uit een pgb bij iemand, ik weet niet of dit uitmaakt). Nou moet ze over dit bedrag 800,- belasting betalen bij de aangifte over 2015. Hoe kan dit nou, ze blijft toch ver onder de belasting vrije voet. Deze is toch iets van 4500 oid? Reactie infoteur, 11-04-2016
Beste Jean,
Dat komt doordat er kennelijk geen rekening is gehouden met de heffingskortingen waarop uw vrouw recht heeft. Juist dit kunt u weer recht trekken bij de aangifte inkomstenbelasting als u haar loon opgeeft en hoeveel belasting door haar is betaald.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ruud, 31-03-2016
Ik werk fulltime en mijn vrouw is al jaren chronisch ziek zonder uitkering. We hadden nog nooit van deze heffing gehoord en gaan het aanvragen. De vraag is nu of het ook nog aangevraagd kan worden voor de jaren ervoor? Zo ja tot hoeveel jaar terug kan je het aanvragen? Reactie infoteur, 21-06-2020
Beste Ruud,
Als u er recht op hebt kunt u de inkomensafhankelijke heffingskorting nog tot maximaal vijf jaren terug bij de Belastingdienst aanvragen:

https://financieel.infonu.nl/belasting/32141-belastingdienst-herstel-zo-fout-in-je-belastingaangifte.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jet, 22-03-2016
Ik ben 48jr en heb bijbaantje t/m eind van deze maand. ik heb totaal €890 bruto verdiend. de rest van het jaar zal ik geen inkomsten hebben. mijn man verdient €45.000 per jaar. betekent dat voor mij mbt "aanrechtsubsidie " voor 2016 dat ik dan recht heb €1174 -/- 890 =€ 284,= Reactie infoteur, 23-03-2016
Beste Jet,
Neen het is anders. Zonder algemene heffingskorting zou u ongeveer 300 euro belasting betalen. Dit komt in mindering op de 1.174 euro.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. Papa, 20-03-2016
Ik ben van 20-8-1954 en mijn vrouw is van 8-1-1958. Als ik 67 word en stop met werken en dan mijn AOW + pensioen krijg, moet mijn vrouw nog 4 jaar wachten op haar pensioen, krijgt mijn vrouw dan gedurende die 4 jaar nog gewoon haar aanrechtsubsidie? Dus tot aan haar AOW? Reactie infoteur, 21-03-2016
Beste J. Papa,
Ja, tot het moment dat ze over een eigen inkomen belasting betaalt, zoals straks bij haar AOW.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Petra, 04-03-2016
Ik ben jonger dan mij partner die heeft aow. Ik ben 56 en geen inkomen, heb ik recht op aanrechtsubsidie? Reactie infoteur, 04-03-2016
Beste Petra,
Ja, maar als uw partner alleen AOW heeft, krijgt u waarschijnlijk niet het volledige bedrag uitbetaald.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anna, 02-03-2016
Ik heb heel het jaar gewerkt in Nederland. In oktober ben ik verhuisd naar België. Ik werk wel nog steeds in Nederland. Ik ben daarom ook belastingplichtig in Nederland. Mijn partner is heel het jaar werkloos geweest. Heeft hij nog steeds recht op aanrechtsubsidie? Ookal woont hij sinds oktober met mij in België. Reactie infoteur, 03-03-2016
Beste Anna,
Tot oktober is er aanrechtsubsidie mogelijk, daarna niet meer.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Moon, 01-03-2016
Ik 1993 heb geen inkomen, mijn man 1989 heeft in 2015 wegens ziekte maar twee maanden loon gehad, veder geen uitkeringen, hebben wij dan nog recht op aanrechtsubsidie over 2015? We hebben wel beiden een aangifte over 2015 moeten doen. Hadden we dat samen moeten doen? Zoja, kan dat alsnog? Reactie infoteur, 02-03-2016
Beste Moon,
Als bij een gezamenlijke belastingaangifte blijkt dat de belasting die uw partner in 2015 heeft betaald hoog genoeg is om zijn en uw heffingskortingen uit te betalen, kan uw aanrechtsubsidie worden uitbetaald. Bij twee maanden loon zonder verder uitkering, zal dat lastig zijn. Dat zou u even kunnen bekijken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mandy, 25-02-2016
Ik zit zonder werk en mijn partner werkt fulltime. Ik werk gewezen op aanrechtsubsidie maar waar moet ik dat invullen op mijn aangifte? Of wordt dat automatisch gedaan als je hem samen invult. Reactie infoteur, 21-06-2020
Beste Mandy,
Als u het samen invult, volgt uw aanrechtsubsidie ook automatisch als heffingskorting waarop u als minstverdienende partner recht hebt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Onno, 24-02-2016
Goedemiddag,

Mijn jaarinkomen is 25920 en mijn fiscale partner werkt niet een vast aantal uur per week.
Wij hebben samen een huis gekocht en hebben dus een aftrekpost van de hypotheekrente.
Komt mijn fiscale partner dan in aanmerking voor de aanrechtsubsidie? Reactie infoteur, 25-02-2016
Beste Onno,
Als uw aftrekpost voor de hypotheekrente niet te groot is, komt uw fiscale partner in aanmerking voor de aanrechtsubsidie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hilhorst, 22-02-2016
Mijn vrouw komt uit het buitenland.wij zijn in augustus getrouwd 2015. zij is 6 maanden per jaar in Nederland. Zij heeft geen baan of inkomen. heeft zij recht op aanrechtsubsidie? Mijn inkomen is bruto 35000.00€ per jaar. Reactie infoteur, 22-02-2016
Beste Hilhorst,
Als uw vrouw in Nederland op uw adres staat ingeschreven, dan heeft ze recht op de aanrechtsubsidie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Louise, 20-02-2016
Goede morgen,
Ik ben de minstverdienende partner, met een inkomen in 2015 van ca. E. 13000.
Wij hebben samen een huis gekocht en hebben dus een aftrekpost van de hypotheekrente.
Kom ik in aanmerking voor de aanrechtsubsidie Reactie infoteur, 21-02-2016
Beste Louise,
Bij een inkomen van 13.000 euro hebt u recht op de algemene heffingskorting en niet nog eens de aanrechtsubsidie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mls, 10-02-2016
Goedemiddag,

Ik ben 25 en mijn vriend en ik hebben 2 kinderen. Mijn vriend is zelfstandige dus verdient elke maand iets anders. Ik heb op dit moment geen werk en in de sector waarin ik mijn diploma's heb is het helaas heel erg moeilijk om werk te vinden. Vandaar dat mijn vriend en ik aan het kijken zijn of ik de aankomende jaren volledig huismoeder kan zijn. Heb ik recht op aanrechtsubsidie?

Mvg M Reactie infoteur, 10-02-2016
Beste Mis,
U hebt er recht op, maar dat bedrag is alleen volledig betaalbaar als uw vriend ook voldoende inkomen in het jaar heeft.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jh van Haarlem, 24-01-2016
Goedenavond. De gemeente heeft mij uitgeschreven in Nederland, omdat ik langer dan 8 maand buiten Nederland verblijf. Raak ik dan ook mijn aanrechtsubsidie kwijt? Heb geen inkomsten, wel mijn man 100% aow. Zal wel, krom is dit, in geen een land, dat ze je zo maar uit schrijven. Reactie infoteur, 25-01-2016
Beste Jh van Haarlem,
Als uw man belastingplichtig is in Nederland, houdt u recht op uw aanrechtsubsidie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. Hartman, 08-01-2016
Goedenavond
Ik heb een eigen scheepvaart bedrijf gehad ben 69 jaar en gehuwd heb nu alleen een aow pensioen mijn vrouw is 64 jaar en krijg een toeslag voor mijn vrouw zij heeft verder geen inkomen.Heeft zij dan ook recht op aanrechtsubsidie.
bij voorbaat dank
met vriendelijke groet
J.Hartman Reactie infoteur, 09-01-2016
Beste J. Hartman,
Zij heeft recht op de aanrechtsubsidie en uw inkomen lijkt me hoog genoeg om deze ook uit te betalen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jolanda, 07-01-2016
Hoi,
Mijn partner is geboren voor 1963 en totaal geen inkomen. Ik verdien per jaar 25000 zou mijn partner recht hebben op aanrecht subsidie?
Alvast dank Reactie infoteur, 08-01-2016
Hoi Jolanda,
Als jullie verder geen fiscale aftrekposten hebben (ziektekosten bijvoorbeeld) wel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Patrick, 02-01-2016
Gelukkig Nieuwjaar,
Ik 1971 heb 390 euro sociale dienst sinds vorig jaar en mijn vriendin 1973 heeft 904 euro wia uitkering, hebben wij recht op aanrechtsubsidie. Mvgr P en M Reactie infoteur, 03-01-2016
Gelukkig nieuwjaar Patrick,
Ja daar hebt u recht op, maar of het volledige bedrag kan worden uitgekeerd op basis van jullie inkomen zou moeten worden berekend, bovendien kan het zijn dat bij het bedrag van de sociale dienst al met een deel rekening is gehouden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jochen, 28-12-2015
Nooit geweten,
toch heb ook ik (1984) de vraag of mijn vrouw (1984) hiervoor in aanmerking komt.
zo ja of dit bij de financieel adviseuse bekend moet zijn, en/of ik dit zelf moet aanvragen.
mijn inkomen bruto 37.000 per jaar.
vrouw inkomen netto 500 gemiddeld per maand.

mvg Jochen Reactie infoteur, 29-12-2015
Beste Jochen,
Als uw vrouw netto 6000 euro verdient, zou u kunnen bekijken of daarbij met de algemene heffingskorting rekening is gehouden. Als dat zo is, is er waarschijnlijk geen recht op een extra aanrechtsubsidie omdat ze dat bedrag dan al langs een andere weg heeft ontvangen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ilse, 25-12-2015
Kan je ook aanrechtsubsidie aanvragen van 2014, dit zou dan gaan om een half jaar. Reactie infoteur, 26-12-2015
Beste Ilse,
Ja dat kan als u uw algemene heffingskorting nog niet volledig zelf hebt benut met een eigen inkomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mala Chikoe, 15-12-2015
Kan ik het ook met terugwerkende kracht aanvragen? En hoe en waar moet zijn. Mijn man verdient verschillend per maand omdat hij in ploegen werkt (€1250/1550). Hebben wij dan recht op?

Met vriendelijke groet,
Mala Reactie infoteur, 15-12-2015
Beste Mala Chikoe,
Als u zelf weinig of geen inkomen hebt, hebt u er recht op, ook met terugwerkende kracht als u het geld niet eerder ontving. Hiervoor moeten jullie gezamenlijk aangifte inkomstenbelasting doen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dani, 01-12-2015
Goedenmiddag,
ikzelf verdien 30000 netto maar mijn vrouw 1987 heeft geen inkomen… heeft zij ergens recht op dan? Reactie infoteur, 02-12-2015
Goedendag Dani,
Zij heeft recht op de aanrechtsubsidie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Aad, 24-11-2015
Hallo,
Ik 1964 verdien 2000 netto per maand, mijn vrouw 1966 verdient 280 netto per maand.
Heeft zij recht op het aanrechtsubsidie? zo ja hoeveel dan? Reactie infoteur, 25-11-2015
Beste Aad,
Omdat uw vrouw ook zelf voldoende inkomen heeft, zal ze al de algemene heffingskorting krijgen via de werkgever en dan blijft er bij een netto inkomen 24.000 euro per jaar niets meer over als aanrechtsubsidie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Yvonne, 05-11-2015
Hallo,
Ik overweeg te stoppen met werken en mij op een andere manier dienstbaar te maken. ( ben sinds kort opnieuw in de ww beland)
Nu zijn er een aantal vragen over deze regeling:
Is het verstandig om als de keuze is gevallen dit jaar nog deze regeling aan te vragen?
Krijg ik dit dan maandelijks op mijn rekening bijgeschreven, of. Hoe werkt dit?
De politiek is er weer over aan het debatteren, zijn hierover al nieuwe items beschikbaar.?
Heeft het ook nadelen als je van deze regeling gebruikt gaat maken?
Veel vragen, maar wel belangrijk voor mijn keuze!
Hartelijke groet, Yvonne Reactie infoteur, 29-12-2019
Hallo Yvonne,
Als u niet binnen 1 week na uw eerste werkloosheidsdag een WW-uitkering aan, zal het UWV u straks minder uitbetalen. Het bedrag wordt maandelijks overgemaakt. Er zijn geen nadelen, u hebt er recht op. De duur van de uitkering hangt af van uw arbeidsverleden:

https://financieel.infonu.nl/geld/153505-arbeidsverleden-berekenen-en-ww-2018-2019-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Maria, 03-11-2015
Hallo,

ik heb nu een ww. uitkering. kom ik dan toch in aanmerking voor de aanrechtsubsidie? Reactie infoteur, 04-11-2015
Hallo Maria,
Als u ww ontvangt, wordt waarschijnlijk al rekening gehouden met de algemene heffingskorting. Als dat toch onvoldoende mogelijk is door een te laag eigen inkomen, is er een aanvulling mogelijk tot het bedrag van de aanrechtsubsidie waarop u recht hebt. Het is dus niet automatisch èn èn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ingeborg, 28-10-2015
Hoi,

Ik ben van plan om vanaf januari volgend jaar te stoppen met werken. Mijn man heeft een inkomen vanuit België en werkt dus niet in Nederland. Heb ik dan ook recht op aanrechtsubsidie?

Of moet het inkomen van mijn mijn uit een Nederland bedrijf komen? Reactie infoteur, 29-10-2015
Hoi Ingeborg,
Bepalend is of jullie in Nederland belastingplichtig zijn voor de inkomstenbelasting of niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marc Stolk, 25-10-2015
Mijn vrouw krijgt sinds februari dit jaar geen inkomsten meer en is sinds dien werkloos. Ik verdien +/- 46000 per jaar. Hebben wij dan recht op aanrechtsubsidie? Zoja kunnen we dat dan ook nog in terugwerkende kracht aanvragen? Hoe kunnen we de subsidie aanvragen en wanneer. Reactie infoteur, 26-10-2015
Beste Marc Stolk,
Ja dit kan met terugwerkende kracht door een voorlopige aanslag inkomsten belasting in te vullen. Als u wacht tot uw belastingaangifte inkomstenbelasting (voorjaar 2016) komt dat ook wel goed, maar dan moet u wat langer op uw geld wachten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sjef, 23-10-2015
Mijn echtgenote (geboren 1950) is nu 65 jaar geworden, heeft geen inkomen anders dan de "aanrechtsubsidie", en door het pensioenfonds van een vroegere baan worden nu de pensioenrechten afgekocht, bruto 1630,00 euro met inhouding van 595,00 Euro loonheffing. Wat betekent dit voor haar fiscale en financiële positie? Bij voorbaat dank voor Uw info! Reactie infoteur, 24-10-2015
Beste Sjef,
Het afgekochte pensioen wordt als extra inkomen van uw vrouw gezien, waarover dus ook al belasting is ingehouden. Dit zal niet van invloed zijn op de aanrechtsubsidie. Wel is jullie gezamenlijke inkomen daardoor hoger wat van invloed kan zijn op de hoogte van de toeslagen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bianca, 22-10-2015
Ik heb een wao uitkering van 824,33 netto per maand en mijn man een wia uitkering van 1362,65 netto per maand. Kan ik ook recht hebben op de aanrechtsubsidie? Reactie infoteur, 22-10-2015
Beste Bianca,
Met uw WAO uitkering krijgt u al de maximale algemene heffingskorting, wat betekent dat in uw geval de aanrechtsubsidie vervalt. U bent wel de minstverdienende, maar hebt voldoende inkomen om de algemene heffingskorting zelf uitbetaald te krijgen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

V., 20-10-2015
Hallo,

Ik zit sinds februari 2015 in de ww. In januari 2016 vervalt mijn ww. Vanaf die tijd heb ik geen inkomen meer.
Mijn man verdient ca 2000 netto in de 4 weken.

Vanaf wanneer heb ik recht op aanrechtsubsidie? Is dit vanaf het moment dat de ww stopt of is dit vanaf het moment dat ik werkeloos ben geworden?

Met vriendelijke groet,

V Reactie infoteur, 21-10-2015
Hallo V,
De aanrechtsubsidie is aan een maximum gebonden. Als op uw ww-uitkering belasting is ingehouden zal ook al rekening zijn gehouden met de algemene heffingskorting en zit u nu waarschijnlijk al aan dit maximum. Als dat zo is, zal het in 2016 zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 19-02-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.