Bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)
De inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekering (Zvw) is een bijdrage aan de gezondheidszorg. Iedereen met een belastbaar inkomen betaalt hieraan mee via een verplichte bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). De hoogte van de bijdrage Zvw is afhankelijk van het soort inkomen dat u heeft de hoogte van uw bijdrage-inkomen, hierbij geldt een maximum bijdrage-inkomen. Daarboven hoeft u geen bijdrage te betalen. Uw werkgever vergoedt de bijdrage Zvw. Voor ondernemers geldt een aanslaggrens.
Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet
Iedereen met een belastbaar inkomen is verplicht een inkomensafhankelijke bijdrage Zvw te betalen. Met de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet betaalt u mee aan de kosten van de Nederlandse gezondheidszorg. De bijdrage Zvw wordt betaald aan de Belastingdienst. Dit gebeurt direct via uw werkgever of uitkeringsinstantie, of via een belasting aanslag. De hoogte van de bijdrage Zvw is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen en het soort inkomen dat uw heeft.
Hoogte bijdrage Zorgverzekeringswet
Hoogte bijdrage Zvw
De bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) is inkomensafhankelijk. De bijdrage wordt berekend aan de hand van een percentage, een hoog en een laag percentage. Dit verschilt per jaar en per soort inkomen dat u heeft:
- Inkomen uit loondienst
- AOW
- pensioen
- uitkering
- VUT-uitkering
- meerdere werkgevers of uitkeringsinstanties
- verschillende soorten inkomen
- overige situaties, zoals jongeren tot 18 jaar en militairen
Bijdrage-inkomen
Het totale inkomen waarover u een bijdrage Zvw moet betalen wordt bijdrage-inkomen genoemd. Inkomens van uw partner worden niet meegenomen bij uw bijdrage-inkomen, deze staan los van elkaar.
Het bijdrage-inkomen bestaat uit:
- loon Zorgverzekeringswet, zoals bij loondienst, uitkering, lijfrente-uitkering of pensioen op de jaaropgaaf staat;
- belastbare winst uit onderneming;
- belastbaar inkomen uit overige werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld bij freelancers;
- belastbare periodieke uitkeringen en verstrekkingen waarop geen loonheffing (loonbelasting en premie volksverzekeringen) wordt ingehouden, zoals bijvoorbeeld bij lijfrente-uitkering of alimentatie.
Indien u geen van bovenstaande inkomens heeft, dus geen bijdrage-inkomen, dan hoeft u ook geen bijdrage Zorgverzekeringswet te betalen.
Maximum bijdrage-inkomen
De hoogte van de inkomstafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) wordt berekend over het maximale bijdrage-inkomen. De hoogte van het maximum bijdrage-inkomen verschilt ook per jaar. Is uw inkomen hoger, dan hoeft u hierover geen bijdrage Zvw te betalen.
Maximum bijdrage Zvw
Het maximum bijdrage Zvw is het maximum bedrag dat u hoeft te betalen. Ook dit bedrag kan per jaar verschillen. De hoogte van het maximum bijdrage Zvw is afhankelijk van het percentage van uw bijdrage-inkomen en het maximum bijdrage-inkomen.
Vergoeding bijdrage Zvw
De meeste werkgevers en uitkeringsinstanties zijn verplicht de bijdrage Zvw voor hun werknemers of uitkeringsgerechtigden te vergoeden. Deze vergoeding bijdrage Zvw wordt door de werkgever bij uw brutoloon opgeteld, zoals te zien is op uw loonstrook. Over deze vergoeding moet wel loonheffing (loonbelasting en premie volksverzekeringen) betaald te worden. Daarna wordt de bijdrage daadwerkelijk van uw loon ingehouden. Zo ziet u op uw loonstrook dat eerst de vergoeding bij uw loon opgeteld wordt, en er later weer vanaf gehaald wordt.
Geen vergoeding bijdrage Zvw
In sommige gevallen krijgt u geen vergoeding voor uw bijdrage. Dit is het geval bij AOW, (pre)pensioen of lijfrente. Hetzelfde geldt voor sommige VUT-uitkeringen.
Bijdrage Zvw via belasting aangifte
De bijdrage Zvw wordt automatisch ingehouden door uw werkgever of uitkeringsinstantie indien u loon, een uitkering of pensioen ontvangt. Hier hoeft u dan ook niets voor te doen. Dit is anders wanneer u andere inkomsten heeft. De bijdrage Zvw betaalt u dan via een aanslag van de belastingdienst. Dit gaat via de normale belastingaangifte, met bijvoorbeeld het aangifteprogramma of aangifteformulier van de belastingdienst.
Aanslaggrens
Wanneer u via een belastingaanslag uw bijdrage Zvw betaalt, dan heeft u te maken met een aanslaggrens. U betaalt alleen bijdrage Zvw over de inkomsten boven de aanslaggrens. Is uw inkomsten lager of gelijk aan de aanslaggrens dan hoeft u geen bijdrage Zvw te betalen. Ook de hoogte van de aanslaggrens verschilt per jaar.
Lees verder