Verzamelinkomen berekenen

Verzamelinkomen berekenen In beschikkingen van de Belastingdienst zul je regelmatig het begrip “verzamelinkomen” voorbij zien komen. Het verzamelinkomen is van belang voor de belastingaangifte. Wat is het verzamelinkomen en hoe wordt dit berekend?

Wat is het verzamelinkomen?

Het verzamelinkomen is de optelsom van de inkomsten van u en uw partner in box 1, 2 en 3. De aftrekposten moeten in mindering worden gebracht om het verzamelinkomen te berekenen.
 • Box 1: Inkomen uit werk en woning
 • Box 2: Inkomen uit aanmerkelijk belang
 • Box 3: Belastbaar inkomen uit sparen en beleggen

Verzamelinkomen: bruto of netto?

Het verzamelinkomen is bruto.

Toeslagen

Regelingen zoals Kinderbijslag hoeven niet worden opgeteld bij het loon om het verzamelinkomen te berekenen. Toeslagen vallen echter wel onder het verzamelinkomen.

Verzamelinkomen schatten

U kunt het verzamelinkomen schatten door uw brutomaandloon en dat van uw eventuele partner op te tellen en te vermenigvuldigen met twaalf. Vervolgens moet u 8% van het bruto inkomen erbij optellen: de vakantietoeslag. Ook een eventuele dertiende maand valt onder het verzamelinkomen.

Verzamelinkomen uitkering

Ook voor een uitkering geldt dat het verzamelinkomen twaalf keer het bedrag aan maandelijkse uitkering plus vakantietoeslag is.

Verzamelinkomen berekenen

Voorbeeld 1:

Jenny is een alleenstaande moeder. Zij verdient €1.980 per maand. Ze heeft alleen inkomsten in box 1. Haar verzamelinkomen bestaat uit:
 • Box 1: €1.980 x 12 = €23.760.
 • Box 2: -
 • Box 3: -

Nu moet er nog de vakantietoeslag bij op worden geteld. Die is 8% van €23.760, dus €1.900,80. Vervolgens worden de aftrekposten in mindering gebracht.

Voorbeeld 2:

Tom heeft een bruto inkomen van €2.130 per maand. Zijn vrouw Maaike werkt deeltijd en verdient €746 per maand. Verder hebben zij gezamenlijk inkomsten uit beleggen. Dat inkomen bedraagt €3.421. Het verzamelinkomen wordt nu als volgt berekend:
 • Box 1: €2.130 x 12 = €25.560 en €746 x 12 = €34.512.
 • Box 2: niet van toepassing
 • Box 3: €3.421.

Optelsom bruto inkomens: €34.512 + €3.421 = €37.933.
Vakantietoeslag: €3.034,64
De aftrekposten worden in mindering gebracht.

Verzamelinkomen en belastbaar inkomen

Het belastbaar inkomen is hetzelfde als het verzamelinkomen. Het belastbaar inkomen/verzamelinkomen is het bedrag waarover belasting wordt geheven: het totale inkomen min eventuele aftrekposten.

Toetsingsinkomen of verzamelinkomen?

Verwarrend, al die verschillende termen. Het verzamelinkomen staat gelijk aan het toetsingsinkomen. Het begrip "toetsingsinkomen" wordt echter voor de toeslagen gebruikt (zorgtoeslag en huurtoeslag), terwijl het begrip "verzamelinkomen" voor de belasting wordt gebruikt.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Berekening verzamelinkomen – veel gestelde vragenBerekening verzamelinkomen – veel gestelde vragenHoe is de berekening van het verzamelinkomen voor de inkomstenbelasting 2023 en 2024? Is dit verzamelinkomen het bruto o…
Drempelinkomen en verzamelinkomen inkomstenbelastingDrempelinkomen en verzamelinkomen inkomstenbelastingUw drempelinkomen berekenen in 2022 of 2023, uw verzamelinkomen berekenen en het belastbaar inkomen box 1 bepalen en ber…
Schijvensysteem bij de belastingSchijvensysteem bij de belastingHoe werkt dat schijvensysteem bij de belasting ook al weer? Met de volgende stappen kunt u de belastingdienst controlere…
Middeling belasting: voorwaarden & middeling berekenenMiddeling belasting: voorwaarden & middeling berekenenBij een sterk wisselend inkomen kan het zijn dat u teveel belasting betaalt. Het is mogelijk om middeling van de belasti…

Persoonsgebonden aftrek inkomstenbelasting verrekenenPersoonsgebonden aftrek inkomstenbelasting verrekenenBij uw aangifte inkomstenbelasting 2021 en 2022 of een andere belastingaangifte komt u de post persoonsgebonden aftrek t…
Ga in beroep tegen WOZ-aanslag en verdien snel geld terugGa in beroep tegen WOZ-aanslag en verdien snel geld terugWees kritisch op de nieuwe WOZ-beschikking van uw woning, die begin van elk jaar weer in de brievenbus valt. Want de doo…
Bronnen en referenties
 • Belastingdienst
 • Rijksoverheid
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Laatste update: 05-06-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.