Verzamelinkomen berekenen

Verzamelinkomen berekenen In beschikkingen van de Belastingdienst zul je regelmatig het begrip “verzamelinkomen” voorbij zien komen. Het verzamelinkomen is van belang voor de belastingaangifte. Wat is het verzamelinkomen en hoe wordt dit berekend?

Wat is het verzamelinkomen?

Het verzamelinkomen is de optelsom van de inkomsten van u en uw partner in box 1, 2 en 3. De aftrekposten moeten in mindering worden gebracht om het verzamelinkomen te berekenen.
 • Box 1: Inkomen uit werk en woning
 • Box 2: Inkomen uit aanmerkelijk belang
 • Box 3: Belastbaar inkomen uit sparen en beleggen

Verzamelinkomen: bruto of netto?

Het verzamelinkomen is bruto.

Toeslagen

Regelingen zoals Kinderbijslag hoeven niet worden opgeteld bij het loon om het verzamelinkomen te berekenen. Toeslagen vallen echter wel onder het verzamelinkomen.

Verzamelinkomen schatten

U kunt het verzamelinkomen schatten door uw brutomaandloon en dat van uw eventuele partner op te tellen en te vermenigvuldigen met twaalf. Vervolgens moet u 8% van het bruto inkomen erbij optellen: de vakantietoeslag. Ook een eventuele dertiende maand valt onder het verzamelinkomen.

Verzamelinkomen uitkering

Ook voor een uitkering geldt dat het verzamelinkomen twaalf keer het bedrag aan maandelijkse uitkering plus vakantietoeslag is.

Verzamelinkomen berekenen

Voorbeeld 1:

Jenny is een alleenstaande moeder. Zij verdient €1.980 per maand. Ze heeft alleen inkomsten in box 1. Haar verzamelinkomen bestaat uit:
 • Box 1: €1.980 x 12 = €23.760.
 • Box 2: -
 • Box 3: -

Nu moet er nog de vakantietoeslag bij op worden geteld. Die is 8% van €23.760, dus €1.900,80. Vervolgens worden de aftrekposten in mindering gebracht.

Voorbeeld 2:

Tom heeft een bruto inkomen van €2.130 per maand. Zijn vrouw Maaike werkt deeltijd en verdient €746 per maand. Verder hebben zij gezamenlijk inkomsten uit beleggen. Dat inkomen bedraagt €3.421. Het verzamelinkomen wordt nu als volgt berekend:
 • Box 1: €2.130 x 12 = €25.560 en €746 x 12 = €34.512.
 • Box 2: niet van toepassing
 • Box 3: €3.421.

Optelsom bruto inkomens: €34.512 + €3.421 = €37.933.
Vakantietoeslag: €3.034,64
De aftrekposten worden in mindering gebracht.

Verzamelinkomen en belastbaar inkomen

Het belastbaar inkomen is hetzelfde als het verzamelinkomen. Het belastbaar inkomen/verzamelinkomen is het bedrag waarover belasting wordt geheven: het totale inkomen min eventuele aftrekposten.

Toetsingsinkomen of verzamelinkomen?

Verwarrend, al die verschillende termen. Het verzamelinkomen staat gelijk aan het toetsingsinkomen. Het begrip "toetsingsinkomen" wordt echter voor de toeslagen gebruikt (zorgtoeslag en huurtoeslag), terwijl het begrip "verzamelinkomen" voor de belasting wordt gebruikt.

Lees verder

© 2011 - 2020 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Berekening verzamelinkomen – veel gestelde vragenBerekening verzamelinkomen – veel gestelde vragenHoe is de berekening van het verzamelinkomen voor de inkomstenbelasting 2018, 2019 en 2020? Is dit verzamelinkomen het b…
Drempelinkomen en verzamelinkomen inkomstenbelastingDrempelinkomen en verzamelinkomen inkomstenbelastingUw drempelinkomen berekenen in 2018, 2019 of 2020, uw verzamelinkomen berekenen en het belastbaar inkomen box 1 bepalen…
Schijvensysteem bij de belastingSchijvensysteem bij de belastingHoe werkt dat schijvensysteem bij de belasting ook al weer? Met de volgende stappen kunt u de belastingdienst controlere…
Middeling belasting: voorwaarden & middeling berekenenMiddeling belasting: voorwaarden & middeling berekenenBij een sterk wisselend inkomen kan het zijn dat u teveel belasting betaalt. Het is mogelijk om middeling van de belasti…

Persoonsgebonden aftrek inkomstenbelasting verrekenenPersoonsgebonden aftrek inkomstenbelasting verrekenenBij uw aangifte inkomstenbelasting 2018, 2019, 2020 of een andere belastingaangifte komt u de post persoonsgebonden aftr…
Ga in beroep tegen WOZ-aanslag en verdien snel geld terugGa in beroep tegen WOZ-aanslag en verdien snel geld terugWees kritisch op de nieuwe WOZ-beschikking van uw woning, die begin van elk jaar weer in de brievenbus valt. Want de doo…
Bronnen en referenties
 • Belastingdienst
 • Rijksoverheid

Reageer op het artikel "Verzamelinkomen berekenen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Boer, 01-04-2017 11:13 #5
Vermogen wordt 2x belast. Een keer via Box 3 "vermogensrendementsheffing" (heette vroeger vermogensbelasting), en een tweede keer via Box 1 omdat de 4% "rendement" wordt opgeteld bij het verzamelinkomen (ook wel "belastbaar inkomen" genoemd).

Johanna, 11-01-2017 18:03 #4
Ik wil mij inschrijven voor woningzoekende Ik heb een woning maar gezien de leeftijd wil ik voorzorg nemen anders te kunnen wonen in de toekomst Wat bedoelen ze met verzamelinkomen ik heb AOW en een pensioentje van mijn werk wat ik gedaan heb.Ik ben niet zo goed in het invullen van gegevens buiten om natuurlijk de bestaande gegevens naam adres tel mail.
Dank U.

Peter, 13-01-2016 12:19 #3
Geachte dames/heren,

Ik ben sinds 2013 afgekeurd. Voorheen had ik een klussenbedrijf. Ik heb mij destijds verzekerd door een hypotheekverzekering af te sluiten. Deze verzekering is bedoeld om de hypotheeklasten op te vangen. Wordt dit als inkomen berekend voor de studiefinanciering van mijn dochter, gezien zij geen toelage meer krijgt?

L. de Jong, 16-11-2014 12:12 #2
L.s.
Dit artikel is op zich helder, maar geeft geen antwoord op mijn vraag.
Hoe wordt het verzamelinkomen tbv de eigen bijdrage AWBZ voor verblijf in een verzorgingshuis berekend, indien er sprake is van Nederlands en buitenlands inkomen?
Het Nederlands inkomen wordt belast in Nederland. Het buitenlands inkomen in het betreffende buitenland.
Het CAK 'weet' het niet; rekent het buitenlands inkomen het ene jaar mee, het andere jaar niet. Navraag aldaar levert geen antwoord op, slechts een verwijzing naar de belastingdienst.
De belastingdienst geeft aan dat het buitenlands inkomen voor de belastingdienst niet relevant is, omdat daar reeds elders belasting over wordt betaald. Het hoeft dus niet te worden opgegeven.
Kortom: moet het buitenlands inkomen nu wel of niet worden meegerekend voor het bepalen van de eigen bijdrage AWBZ?
Kunt u hierover uitsluitsel geven?

Met vriendelijke groet
Bert de Jong

Ardian, 10-12-2011 21:21 #1
Ik verdien per jaar ongeveer 33.000 € bruto
Op mijn aanslaag van 2010 staat dat mijn verzamelinkomen 16.000 € is.
Mijn vraag: welke bedrag moet ik nemen om een toeslaag(zorg en KGT aan te vragen?
Groeten,
Ardian

Infoteur: Rebeccahoogers
Laatste update: 05-06-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Special: Belastbaar inkomen
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 5
Schrijf mee!