Aftrekposten ZZP

Aftrekposten ZZP ZZP'ers moeten belastingaangifte van hun inkomen doen. Ze kunnen in aanmerking komen voor verschillende aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek.

Zelfstandige Zonder Personeel

Een ZZP-er (Zelfstandige Zonder Personeel) verricht arbeid in opdracht, voor korte tijd of voor meerdere werknemers tegelijk. ZZP’ers zijn werkzaam in creatieve beroepen (filmer, fotograaf), maar ook in andere sectoren. Ze zijn niet in loondienst.

Belasting ZZP’er

De zelfstandige moet zelf voor afdracht van de inkomstenbelasting, premies volksverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage van de Zorgverzekeringswet zorgen. Hij heeft namelijk geen werkgever die heffingen op zijn loon inhoudt. Daarom is de ZZP’er verplicht om na afloop van het kalenderjaar aangifte inkomstenbelasting te doen bij de Belastingdienst. De Belastingdienst bepaald dan wat hij aan belasting en premies moet betalen.

Voorlopige aanslag Belastingdienst

De Belastingdienst kan tijdens het kalenderjaar wel een voorlopige aanslag opleggen. De zelfstandige betaalt dan (een deel van) de heffingen vooruit. De Belastingdienst doet een schatting van het inkomen en daar wordt de voorlopige aanslag op gebaseerd.

Inkomen ZZP

Het inkomen van de ZZP’er is de winst die hij uit zijn onderneming haalt. Over die winst moet hij inkomstenbelasting betalen.

Aftrekposten ZZP

Er zijn verschillende aftrekposten die de ondernemer van zijn winst mag aftrekken voor er belasting en premies over worden betaald. Het gaat om de volgende aftrekposten:
  • De ondernemersaftrek
  • De fiscale oudedagreserve

Ondernemersaftrek

De ondernemersaftrek bestaat uit:
  • De zelfstandigenaftrek
  • De startersaftrek
  • Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk
  • Meewerkaftrek
  • Stakingsaftrek

Zelfstandigenaftrek

Een ondernemer die in het kalenderjaar ten minste 1225 uur als zelfstandige werkt en minstens 50% van zijn arbeidstijd aan de onderneming besteedt, mag zelfstandigen aftrek toepassen. Hoe hoger de winst, des te lager het bedrag dat ij mag aftrekken. Startende ondernemers mogen de zelfstandigenaftrek maximaal drie jaar lang verhogen met ongeveer €2.000.

Zelfstandigenaftrek voor arbeidsongeschikten

Voor arbeidsongeschikten die een WIA-,WAO-, WAZ- of WAJONG-uitkering ontvangen en werken als zelfstandigen, is er een aparte zelfstandigenaftrek: de startersaftrek. Het urencriterium van de reguliere zelfstandigheidsaftrek is naar beneden bijgesteld. Om voor de aftrek in aanmerking te komen, moet de arbeidsongeschikte minimaal 800 uur per kalenderjaar als zelfstandige te werken. Het bedrag dat ze van de winst mogen aftrekken is het eerste jaar maximaal €12.000, het tweede jaar €8.000 en het derde jaar €4.000.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belastingaangifte, checklist en documenten BelastingdienstBelastingaangifte, checklist en documenten BelastingdienstWelke documenten en papieren hebt u of uw fiscale partner zeker nodig voor uw belastingaangifte 2023 en 2024? Let op de…
Belastingdienst & herstel zo fout in je belastingaangifteBelastingdienst & herstel zo fout in je belastingaangifteHoe herstelt u een fout in uw belastingaangifte voordat de belastingaangifte een definitieve belastingaanslag is? Een fo…
Wel of geen boekhouder voor de belastingaangifteWel of geen boekhouder voor de belastingaangifteZelf je belastingaangifte doen is goedkoper dan het uitbesteden, maar de kosten van een boekhouder of belastingadviseur…
Persoonsgebonden aftrek inkomstenbelasting verrekenenPersoonsgebonden aftrek inkomstenbelasting verrekenenBij uw aangifte inkomstenbelasting 2021 en 2022 of een andere belastingaangifte komt u de post persoonsgebonden aftrek t…

Kansspelbelasting betalen over winst uit illegaal kansspelDe Belastingdienst heft kansspelbelasting over gewonnen geldbedragen en andere op geld waardeerbare objecten. Geldbedrag…
Waarom is de benzine in Nederland zo duur?Waarom is de benzine in Nederland zo duur?Waarom is de benzine in Nederland zo duur? En waarom is die prijs niet altijd hetzelfde? De prijs van de benzine in Nede…
Bronnen en referenties
  • Praktische informatie over Sociale Zekerheid
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 28-01-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.