Welke belastingen heft de Rijksoverheid?

Welke belastingen heft de Rijksoverheid? In Nederland is de Rijksoverheid verantwoordelijk voor het maken van wetgeving op basis waarvan de Belastingdienst de directe belastingen kan heffen. Daarnaast zijn er nog de kostprijsverhogende belastingen. U betaalt meerdere keren belasting over geld dat u verdient. De werkgever zorgt al voor inhouding van inkomstenbelasting. Bij het uitgeven van uw nettoloon moet u nog een keer belasting betalen in de vorm van BTW en accijns. Zelfs in het geval u het geld niet gaat uitgeven, moet u nog belasting betalen op het moment dat u vermogen boven de vrijstelling in box drie uit komt.

Na uw overlijden gaan uw bezittingen en uw vermogen naar uw nabestaanden. Zij moeten nog een keer erfbelasting betalen. U kunt uw geld zelfs niet weggeven, want giften boven een bepaald bedrag zullen ook worden belast.

Wat gebeurt er met het belastinggeld?

Met de inkomsten uit belasting moeten de voorzieningen worden betaald waar inwoners recht op kunnen hebben, maar ook de openbare wegen, de gezondheidszorg, onderwijs, politie enzovoort.

Directe belastingen en indirecte belastingen

Directe belastingen zijn de heffingen op bijvoorbeeld het inkomen en vermogen. Deze belastingen worden rechtstreeks geheven door de Belastingdienst. Indirecte belastingen worden niet door de Belastingdienst geheven, maar komen daar uiteindelijk wel terecht. Dit zijn bijvoorbeeld de belastingen die worden geheven over producten en diensten (kostprijsverhogende belastingen). BTW wordt geheven door de verkoper en deze draagt het weer af aan de Belastingdienst.

Soorten belasting toegelicht

Hieronder treft u een aantal belastingen aan met een toelichting.

Wat is kansspelbelasting?

Over gewonnen prijzen boven de 454 moet u 29 procent belasting betalen. Zodra de prijs boven deze grens komt, zal het volledige bedrag belast worden. Over een prijs van 100.000, moet u dus 29.000 belasting betalen. Sommige loterijen nemen deze lasten voor hun rekening.

Wat is inkomstenbelasting?

Over het brutoloon wordt door de werkgever inkomstenbelasting ingehouden. De hoogte van deze heffing is afhankelijk van de hoogte van het inkomen. Het tarief kan oplopen tot 52 procent.

Wat is schenkbelasting?

Schenkingen zijn gedeeltelijk vrijgesteld, maar bij een schenking boven het vrijgestelde bedrag, moet u belasting gaan betalen. De heffing is een percentage over het bedrag.

Wat is vermogensrendementsheffing?

Dit is de opvolger van de vroegere vermogensbelasting. U vermogen wordt in box drie van ons belastingstelsel belast. De belastingdienst gaat er vanuit dat u een rendement maakt op uw vermogen van 4 procent. Over dit verondersteld rendement, moet u een belastingheffing betalen van 30 procent. De heffing komt neer op een belasting van 1,2 procent over uw vermogen boven de vrijstelling.

Wat is omzetbelasting

Bij het afnemen van producten en diensten is de verkoper of aanbieder van de dienst verplicht om u BTW in rekening brengen. Deze heffing moeten zij weer afdragen aan de Belastingdienst.

Wat is overdrachtsbelasting?

Op het moment dat u een bestaande woning koopt, bent u 6 procent overdrachtsbelasting verschuldigd over de koopsom.

Wat is assurantiebelasting?

Dit is een heffing die de verzekeraar u in rekening brengt door middel van de premie die u voor de verzekering moet betalen. Deze heffing geldt niet voor alle verzekeringsvormen. De levensverzekering en de zorgverzekering zijn bijvoorbeeld vrijgesteld.

Wat zijn accijnzen?

Dit is een extra heffing op producten, waarmee de Rijksoverheid het gebruik van deze producten wil ontmoedigen. Accijns zit bijvoorbeeld verwerkt in benzine en diesel en sigaretten en shag.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belastingen, rechten en plichtenBelastingen, rechten en plichtenIedereen die in Nederland woont of werkt of in het buitenland een Nederlands inkomen heeft, is belastingplichtig. De Bel…
Welke belastingen moet u betalen?Welke belastingen moet u betalen?Over uw inkomen moet u afrekenen om het netto besteedbaar bedrag te krijgen. Over het nettoloon moet ook nog weer meerde…
Belasting betalen in NederlandBelasting betalen in NederlandOf het nu is tijdens het winkelen, bij de benzinepomp of bij het drinken van een glas bier, belasting betalen in Nederla…
Hoe vaak betaalt u belasting over uw geld?Hoe vaak betaalt u belasting over uw geld?Alle belastingplichtigen betalen een flink deel van hun inkomen aan belastingen. Het begint met inkomstenbelasting over…

De rol van de WOZ-waarde bij het erven van een huisDe rol van de WOZ-waarde bij het erven van een huisIndien je een erfenis ontvangt die onder meer een huis bevat dan komt er een hoop financiële een administratieve rompslo…
De margeregeling op omzetbelastingDe margeregeling op omzetbelastingDe margeregeling zorgt er voor dat een handelaar in gebruikte goederen over ingeruilde artikelen alleen omzetbelasting h…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Laobc, Openclipart
  • Rijksoverheid.nl
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 20-04-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.