Welke belastingen moet u betalen?

Welke belastingen moet u betalen? Over uw inkomen moet u afrekenen om het netto besteedbaar bedrag te krijgen. Over het nettoloon moet ook nog weer meerdere keren belasting over worden voldaan. Hierbij maakt het niet uit of u het oppot of u het gaat uitgaven. De belastingdruk op het inkomen kan oplopen tot 52 procent. Van iedere euro die u verdient kunt u tot €0,52 belasting moeten betalen. Na de afrekening over het brutoloon zult u weer belasting moeten betalen zolang u het geld bezit of op het moment dat u het uitgeeft. Bij het consumeren van het geld moet u eventueel BTW, accijns en verpakkingsbelasting betalen. Gaat u het niet consumeren, dan moet u er eventueel vermogenrendementsheffing over betalen en bij het weggeven schenkingsrechten en na uw overlijden moeten de nabestaanden nog successierechten betalen. Gaat u met uw geld een auto kopen? Houd dan rekening met BPM, BTW, Accijns (brandstof), motorrijtuigenbelasting, assurantiebelasting en parkeerbelasting. Hieronder worden een aantal belastingen besproken.

Wat is loonbelasting?

De loonbelasting wordt maandelijks ingehouden op uw brutoloon. Dit is een voorheffing op de inkomstenbelasting. De werkgever draagt het ingehouden bedrag af aan de Belastingdienst. Belastingplichtigen met één inkomen en verder geen aftrekposten zullen bij de jaarlijkse belastingaangifte op nul uit komen. De voorheffing is in dat geval de eindheffing.

Indeling van inkomstenbelasting

De inkomstenbelasting is onderverdeeld in drie boxen waar verschillende inkomenscomponenten in belast worden. In box één wordt het inkomen uit werk en woning belast, in box twee het aanmerkelijk belang en in box drie de voordelen uit sparen en beleggen. De heffing kan oplopen tot 52 procent. De inkomstenbelasting wordt verlaagd met heffingskortingen en aftrekposten. Een belangrijke aftrekpost is de mogelijkheid om betaalde hypotheekrente over de eigen woning van het inkomen af te trekken.

Wat is accijns?

Accijns wordt geheven over aankopen die de overheid wil afremmen en ontmoedigen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan sigaretten, tabak en benzine. De inkomsten uit accijns (ruim elf miljard euro in 2010) kan de overheid ook niet meer zonder. Er zal een andere bron van inkomsten moeten worden gezocht als bijvoorbeeld alle rokers gaan stoppen met roken. Ze proberen het gebruik van benzine af te remmen, maar indien dit werkelijk lukt, moeten ze op zoek naar andere manieren om meer belastinggeld te incasseren.

Waar moet u BPM over betalen?

Bij het kopen van een nieuwe auto wordt u aangeslagen voor BPM (belasting op personenauto’s en motoren). Dit is een milieubelasting die wordt geheven over auto’s die voor het eerst een Nederlands kenteken krijgen. De heffing wordt verrekend via de aankoopprijs.

Belasting betalen over de eigen woning – onroerende zaak belasting

Deze heffing wordt huiseigenaren opgelegd. Tot 2006 kregen huurders ook een aanslag, maar deze is vervallen. De grondslag voor deze heffing in de WOZ-waarde van het huis. De waarde wordt bepaald door de gemeente.

Bij overlijden successierechten betalen

Bij overlijden gaan de bezittingen over op de erfgenamen. Per overlijdensdatum wordt de waarde bepaald van de bezittingen die in de nalatenschap vallen. Voor naaste familie geldt een hoge vrijstelling. De vrijstelling is lager voor erfgenamen buiten de gezinsleden om. Voor de partner van de overledene geldt een vrijstelling van ruim zes ton, voor erfgenamen buiten het gezin en de ouders om bedraagt de vrijstelling slechts €2.012. De hoogte van de heffing bedraagt voor de kinderen en de partner 10 tot 20 procent. Erfgenamen buiten de gezinsleden en de kleinkinderen om, betalen 30 tot 40 procent belasting.
© 2012 - 2020 Esmee, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Fiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenFiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenWat is fiscaal loon en hoe kun je het fiscaal loon berekenen? Brutoloon, nettoloon, fiscaal loon, verzamelinkomen en toe…
Bijbaan: belasting & vakantiegeldBijbaan: belasting & vakantiegeldAls je een bijbaan hebt of vakantiewerk doet, is de kans groot dat er teveel belasting is ingehouden. Die belasting kun…
Welke belastingen heft de Rijksoverheid?Welke belastingen heft de Rijksoverheid?In Nederland is de Rijksoverheid verantwoordelijk voor het maken van wetgeving op basis waarvan de Belastingdienst de di…
Vakantiegeld uitbetalen, hoeveel krijg ik?Vakantiegeld uitbetalen, hoeveel krijg ik?Hoeveel vakantiegeld je krijgt hangt af van je brutoloon. Het vakantiegeld bedraagt 8% van het brutoloon. Daarna moet je…

Overgangsrecht: huis kopen in 2020 met oude hypotheekOvergangsrecht: huis kopen in 2020 met oude hypotheekAls u in 2020 of 2021 een woning koopt ter vervanging van een andere eigen woning met hypotheek, is fiscaal van belang v…
Algemene heffingskorting 2014 omhoogAlgemene heffingskorting 2014 omhoogDe algemene heffingskorting 2014 gaat omhoog, maar niet voor iedereen. De algemene heffingskorting wordt met ingang van…
Bronnen en referenties
  • Belastingdienst.nl

Reageer op het artikel "Welke belastingen moet u betalen?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Esmee
Gepubliceerd: 26-11-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!