Belastingen, rechten en plichten

Belastingen, rechten en plichten Iedereen die in Nederland woont of werkt of in het buitenland een Nederlands inkomen heeft, is belastingplichtig. De Belastingdienst int, namens de Rijksoverheid, de belastingen. De belastingen worden geheven op grond van een wet. Dit is het zogenoemde legaliteitsbeginsel, welke staat vermeld in artikel 104 van de Grondwet.

Functies

Het innen van belasting heeft verschillende functies. Dit zijn een budgettaire en een instrumentele functie.

Budgettaire functie

De budgettaire functie houdt in, dat de overheid, met de opbrengsten van de heffingen, collectieve goederen en diensten betaalt. Deze goederen en diensten moeten dan algemeen toegankelijk zijn. Hierbij kan je denken aan zaken als rechtspraak, politie, defensie, het wegennet, bijstand, sociale zekerheid, subsidies, onderwijs, kunst en cultuur en zorg.

Instrumentele functie

Naast de budgettaire functie heeft belasting betalen ook nog een instrumentele functie. Dit houdt in dat de overheid het geïnde belastinggeld nog voor andere doelen wilt gebruiken. Hierbij kan je denken aan een wijziging van de inkomensverdeling, een bescherming van de nationale bedrijvigheid of het stimuleren van een milieuvriendelijk, gezond of sociaal gedrag.

Soorten belastingen

In ons land heeft vrijwel iedereen met het betalen van belastingen te maken. Zo betaal je onder meer belasting over je salaris, benzine, alcohol of een erfenis. Er zijn twee soorten belastingen. Dit zijn directe en indirecte belastingen.

Directe belastingen

Directe belastingen zijn belastingen die worden geheven op het inkomen, winst en vermogen. Deze belastingen draag je, als belastingplichtige, zelf af aan de Belastingdienst. Een bekend voorbeeld hiervan is de inkomstenbelasting.

Indirecte belastingen

Indirecte belastingen worden weer door iemand anders aan de Belastingdienst afgedragen. Hierbij is de belasting in de prijs van de goederen en de diensten verwerkt. Deze heet ook wel de kostprijsverhogende belasting. Zo is accijns een voorbeeld hiervan. Als consument betaal je de belasting, maar de leverancier draagt het belastingbedrag weer af aan de Belastingdienst.

Rechten

Als belastingplichtige heb je enkele rechten. Zo kan je altijd een bezwaar maken of in beroep gaan. Ook heb je recht op een uitleg als er van je aangifte wordt afgeweken. Daarnaast mag je altijd de hulp inschakelen van een adviseur die dan je belangen behartigt.

Plichten

Naast de rechten, heb je natuurlijk ook een aantal plichten. Zo moet je je aangifte juist, volledig en op tijd invullen, moet je je gegevens aan de belastingdienst verstrekken als deze daarom vraagt en moet je op tijd je belasting betalen.

Belastingzaak beginnen

Wanneer je het als individu of als organisatie absoluut niet eens bent met een belastingaanslag, dan kan je een belastingzaak beginnen. Als je het niet eens bent met de uitspraak van de rechter, dan kan je nog in hoger beroep gaan bij het gerechtshof en ook nog door middel van cassatie bij de Hoge Raad.

Fraude

Hoewel het gros van de particulieren en ondernemen voldoet aan de belastingverplichtingen, komt fraude nog redelijk vaak voor. Om deze fraude tegen te gaan wordt de FIOD ingezet. Dit is de opsporingsdienst van de Belastingdienst. De overheid neemt steeds meer maatregelen tegen fraude.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke belastingen heft de Rijksoverheid?Welke belastingen heft de Rijksoverheid?In Nederland is de Rijksoverheid verantwoordelijk voor het maken van wetgeving op basis waarvan de Belastingdienst de di…
Betalingsproblemen belasting, kwijtschelden belastingschuldBetalingsproblemen belasting, kwijtschelden belastingschuldAls u een belastingaanslag niet betaalt, kan dit verregaande gevolgen hebben. De Belastingdienst zal invorderingsmaatreg…
Belasting betalen over thuiswerkBelasting betalen over thuiswerkWanneer je voor een werkgever werkt, wordt de belasting automatisch betaald. Over iedere bron van inkomsten moet je bela…
Belasting en thuiswerkBelasting en thuiswerkHoe zit het met de belasting als je vanuit huis werkt? Waar moet je als thuiswerker rekening mee houden? Het betalen van…

Wonen in Nederland, werken in België en belastingverdragWonen in Nederland, werken in België en belastingverdragIn Nederland wonen, maar in België werken, grensarbeid? Wat betekent dat voor de hypotheekrenteaftrek in België (woonbon…
Aftrekposten en belastingsvoordelen voor ondernemersAftrekposten en belastingsvoordelen voor ondernemersOm de belastingdruk te verlagen en bedrijven te stimuleren heeft men tal van aftrekbare posten ontwikkeld om als erkende…
Bronnen en referenties
  • Belastingdienst.nl
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 31-01-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.