Belastingfraude & boetes belastingfraude

Belastingfraude & boetes belastingfraude Bij belastingfraude kan de fiscus hoge boetes opleggen. Wat houdt belastingfraude in en welke maatregelen kan de Belastingdienst treffen?

Wat is belastingfraude?

Belastingfraude is fraude met betrekking tot belastingen. Belastingfraude kan betrekking hebben op verschillende soorten belastingen en kan verschillende vormen aannemen, zoals het verzwijgen van inkomsten, het verzwijgen van (buitenlands) vermogen of het ten onrechte opvoeren van aftrekposten.

Pakkans belastingfraude

De pakkans is behoorlijk groot bij belastingfraude. De Belastingdienst heeft namelijk grote controlemogelijkheden en heeft veel bevoegdheden dankzij belasting- en invorderingsverdragen. Frauduleuze bedrijven hebben professionele kennis ter beschikking, maar uiteindelijk riskeren ook zij torenhoge boetes.

Belastingfraude & belastingontwijking

Belastingontwijking is anders dan belastingfraude. Bij belastingontwijking verzinnen belastingplichtigen inventieve manieren om belasting te omzeilen om binnen de grenzen van de wet de fiscaal gunstigste weg te kiezen. Bij belastingontwijking worden de fiscale grenzen opgezocht, maar niet overtreden. Bij belastingfraude wordt de fiscus opzettelijk om de tuin geleid. Er wordt een verkeerd beeld geschetst van de werkelijkheid met als doel minder belasting te betalen.

Bezwaren tegen belastingfraude

 • Belastingfraude is ongewenst:
 • De regering heeft geld nodig om haar beleid te kunnen voeren
 • Belastingfraude is oneerlijk tegenover mensen die wel belasting betalen
 • Oneerlijke concurrentie
 • Verstoringen in het economisch verkeer

Maatregelen tegen belastingfraude

 • De Belastingdienst heeft verregaande bevoegdheden. Zo heeft de fiscus toegang tot bankgegevens en andere persoonlijke gegevens en het recht van parate executie.
 • Belastingvorderingen hebben een hoge prioriteit in de rangorde van schulden bij faillissement.
 • De Belastingdienst kan een overkoepelend beleid voeren met regeringen van andere landen, zodat belastingfraude internationaal wordt aangepakt.
 • Bij ernstige delicten kan de Belastingdienst aangifte doen. De fraudeur kan strafrechtelijk worden vervolgd door het OM.
 • De fiscus kan bedragen tot 5 jaar geleden vorderen

Soorten belastingfraude

Fraude inkomstenbelasting

 • Inkomsten verzwijgen
 • Aftrekposten ten onrechte opvoeren of verhogen

Fraude vennootschapsbelasting

 • Inkomsten verzwijgen
 • Aftrekposten ten onrechte opvoeren of verhogen
 • Onjuiste vestigingsplaats opvoeren

Fraude vermogensrendementsheffing

 • Verzwijgen van vermogen in box 3

Boete belastingfraude: vergrijpboete

In alle gevallen kan de fiscus een zaak van belastingfraude afdoen met een boete en een naheffing.
De belastingdienst kent twee soorten boetes: een verzuimboete en een vergrijpboete. De verzuimboete is de boete die u krijgt als u niet op tijd aangifte doet. De vergrijpboete wordt opgelegd als blijkt dat u opzettelijk onjuist aangifte hebt gedaan. Bij belastingfraude is er dus sprake van de vergrijpboete.

De hoogte van de boete bij belastingfraude is afhankelijk van de ernst van de onjuist aangifte en kan oplopen tot 300% van de te betalen belasting. De fiscus kan de vergrijpboete met terugwerkende kracht van 5 jaar vorderen. Naast de boete wordt er heffingsrente in rekening gebracht: een compensatie voor het gemiste rendement.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belasting ontwijken of ontduiken, wat mag wel?Belasting ontwijken of ontduiken, wat mag wel?Ben ik legaal bezig? Wat mag wel, belasting ontwijken of belasting ontduiken? Dit artikel gaat over het verschil tussen…
Belastingaangifte 2020: de verzuimboete en heffingsrenteBelastingaangifte 2020: de verzuimboete en heffingsrenteWie te laat zijn belastingaangifte inkomstenbelasting doet, kan ook over 2021 en 2022 van de Belastingdienst een hoge ve…
Saldoverklaring lijfrente BelastingdienstSaldoverklaring lijfrente BelastingdienstGebruik de saldomethode bij de in 2022 en 2023 uitgekeerde lijfrente en vraag de verklaring niet afgetrokken premies of…
Aftrekposten ZZPAftrekposten ZZPZZP'ers moeten belastingaangifte van hun inkomen doen. Ze kunnen in aanmerking komen voor verschillende aftrekposten, zo…

Uitstel belastingaangifte 2021 (controleer gegevens)Uitstel belastingaangifte 2021 (controleer gegevens)U wilt uitstel voor uw belastingaangifte 2024 over aanslagjaar 2023. Wie 1 mei 2024 voor zijn aangifte inkomstenbelastin…
Wat is de middelingsregelingWat is de middelingsregelingAls je per belastingjaar sterk wisselende inkomsten hebt kan het de moeite lonen om na te gaan of je in aanmerking komt…
Bronnen en referenties
 • Belastingdienst
 • WIkipedia
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 25-03-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.