Belastingfraude & boetes belastingfraude
Bij belastingfraude kan de fiscus hoge boetes opleggen. Wat houdt belastingfraude in en welke maatregelen kan de Belastingdienst treffen?
Wat is belastingfraude?
Belastingfraude is fraude met betrekking tot belastingen. Belastingfraude kan betrekking hebben op verschillende soorten belastingen en kan verschillende vormen aannemen, zoals het verzwijgen van inkomsten, het verzwijgen van (buitenlands) vermogen of het ten onrechte opvoeren van aftrekposten.
Pakkans belastingfraude
De pakkans is behoorlijk groot bij belastingfraude. De Belastingdienst heeft namelijk grote controlemogelijkheden en heeft veel bevoegdheden dankzij belasting- en invorderingsverdragen. Frauduleuze bedrijven hebben professionele kennis ter beschikking, maar uiteindelijk riskeren ook zij torenhoge boetes.
Belastingfraude & belastingontwijking
Belastingontwijking is anders dan belastingfraude. Bij
belastingontwijking verzinnen belastingplichtigen inventieve manieren om belasting te omzeilen om binnen de grenzen van de wet de fiscaal gunstigste weg te kiezen. Bij belastingontwijking worden de fiscale grenzen opgezocht, maar niet overtreden. Bij belastingfraude wordt de fiscus opzettelijk om de tuin geleid. Er wordt een verkeerd beeld geschetst van de werkelijkheid met als doel minder belasting te betalen.
Bezwaren tegen belastingfraude
- Belastingfraude is ongewenst:
- De regering heeft geld nodig om haar beleid te kunnen voeren
- Belastingfraude is oneerlijk tegenover mensen die wel belasting betalen
- Oneerlijke concurrentie
- Verstoringen in het economisch verkeer
Maatregelen tegen belastingfraude
- De Belastingdienst heeft verregaande bevoegdheden. Zo heeft de fiscus toegang tot bankgegevens en andere persoonlijke gegevens en het recht van parate executie.
- Belastingvorderingen hebben een hoge prioriteit in de rangorde van schulden bij faillissement.
- De Belastingdienst kan een overkoepelend beleid voeren met regeringen van andere landen, zodat belastingfraude internationaal wordt aangepakt.
- Bij ernstige delicten kan de Belastingdienst aangifte doen. De fraudeur kan strafrechtelijk worden vervolgd door het OM.
- De fiscus kan bedragen tot 5 jaar geleden vorderen
Soorten belastingfraude
Fraude inkomstenbelasting
- Inkomsten verzwijgen
- Aftrekposten ten onrechte opvoeren of verhogen
Fraude vennootschapsbelasting
- Inkomsten verzwijgen
- Aftrekposten ten onrechte opvoeren of verhogen
- Onjuiste vestigingsplaats opvoeren
Fraude vermogensrendementsheffing
- Verzwijgen van vermogen in box 3
Boete belastingfraude: vergrijpboete
In alle gevallen kan de fiscus een zaak van belastingfraude afdoen met een boete en een naheffing.
De belastingdienst kent twee soorten boetes: een verzuimboete en een vergrijpboete. De verzuimboete is de boete die u krijgt als u niet op tijd aangifte doet. De
vergrijpboete wordt opgelegd als blijkt dat u opzettelijk onjuist aangifte hebt gedaan. Bij belastingfraude is er dus sprake van de vergrijpboete.
De hoogte van de boete bij belastingfraude is afhankelijk van de ernst van de onjuist aangifte en kan oplopen tot
300% van de te betalen belasting. De fiscus kan de vergrijpboete met terugwerkende kracht van 5 jaar vorderen. Naast de boete wordt er heffingsrente in rekening gebracht: een compensatie voor het gemiste rendement.