Toetsingsinkomen berekenen

Toetsingsinkomen berekenen Mensen met een laag tot modaal inkomen kunnen in aanmerking komen voor zorgtoeslag of huurtoeslag. De Belastingdienst gebruikt hiervoor het toetsingsinkomen. In dit artikel: de berekening van het toetsingsinkomen. Of iemand recht heeft op toeslag, is afhankelijk van zijn inkomen.

Wat is het toetsingsinkomen?

Het toetsingsinkomen is het geschatte inkomen over het jaar waarvoor de toeslag wordt aangevraagd. Als er dus toeslag voor 2011 wordt aangevraagd, is het toetsingsinkomen van 2011 van belang. Het toetsingsinkomen is dus een schatting. Aan de aanvrager wordt gevraagd om een schatting van zijn inkomen voor het nieuwe jaar te maken. Dat gebeurt op basis van gegevens van het vorige jaar.

Berekenen van het toetsingsinkomen

Het berekenen van het toetsingsinkomen kan op verschillende manieren, namelijk door te kijken naar het verzamelinkomen bij belastingaangifte, het belastbaar inkomen op de jaaropgave en het belastbaar inkomen van het loonstrookje.

Verzamelinkomen bij belastingaangifte

Wie belastingaangifte doet voor de inkomstenbelasting, komt op zijn belastingaanslag van het vorige jaar het “verzamelinkomen” tegen. Dit is het inkomen over het vorige jaar waarover inkomstenbelasting wordt betaald. Dit verzamelinkomen is de basis voor het toetsingsinkomen van het volgende jaar. Maar meestal zal het inkomen vanwege inflatie wel omhooggaan met enkele procenten.

Belastbaar inkomen op de jaaropgave

Wie geen belastingaangifte doet, kan de jaaropgave van zijn werkgever (of uitkeringsinstantie) gebruiken om een schatting van het toetsingsinkomen te maken. Aan het begin van het nieuwe jaar krijgt elke werknemer en uitkeringsgerechtigde een overzicht van het bedrag aan loon, pensioen of uitkering dat is betaald in het afgelopen jaar. Op dit jaaroverzicht staat het belastbaar inkomen van het afgelopen jaar. Dit vormt de basis voor het toetsingsinkomen.

Belastbaar inkomen op het loonstrookje

Het loonstrookje kan ook worden gebruikt om het toetsingsinkomen te bepalen. Op het loonstrookje staat het belastbaar maandinkomen. Het belastbaar jaarinkomen is dit bedrag vermenigvuldigd met twaalf plus vakantietoeslag en eventueel een dertiende maand.

Toetsingsinkomen bruto of netto?

Het toetsingsinkomen is altijd bruto.

Voorbeeldberekening toetsingsinkomen

Berekening toetsingsinkomen bij aangifte
Verzamelinkomen 2010€19.000
Brutobedrag waarmee het inkomen stijgt+ €200
Toetsingsinkomen 2011€19.200

Wijzigingen doorgeven aan de Belastingdienst

Als blijkt dat het toetsingsinkomen te hoog of te laag is ingeschat, moet dit door worden gegeven aan de Belastingdienst. De Belastingdienst kan teveel betaalde toeslag terugvorderen.
© 2010 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toetsingsinkomen 2020 en 2021 berekenenToetsingsinkomen 2020 en 2021 berekenenDe hoogte van het toetsingsinkomen 2021, 2022 en 2023 zijn zeer belangrijk voor het toekennen een toeslag in 2021, 2022…
Berekening zorgtoeslag 2021Berekening zorgtoeslag 2021Hoeveel zorgtoeslag 2021 krijgt u? De berekening van hoogte van de zorgtoeslag 2021 kunt u eenvoudig zelf met een rekenm…
Zorgtoeslag - wijzigingen en voorwaardenZorgtoeslag - wijzigingen en voorwaardenDe zorgtoeslag 2024 is een voorschot en gaat omlaag ten opzichte van 2023. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van u…
Huurtoeslag 2021 en vermogen 2021Huurtoeslag 2021 en vermogen 2021Hebt u in 2021 niet te veel vermogen, een niet zo hoog inkomen, maar betaalt u wel een hoge huur? Vraag dan de huurtoesl…

Voorlopige aanslag 2021 inkomstenbelastingVoorlopige aanslag 2021 inkomstenbelastingU wilt een voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2022 of 2023 aanvragen, wijzigen of stoppen? Een voorlopige aanslag ink…
Belasting over spaargeld 2018Belasting over spaargeld 2018Moet je belasting betalen over je spaargeld? Het antwoord is helaas “ja”. De fiscus ziet de rente als een vorm van inkom…
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Laatste update: 20-12-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.