Belastingaangifte is te ingewikkeld

De meeste Nederlanders begrijpen zeer weinig van belastingen en de jaarlijks in te vullen aangifte. Eventuele beschikkingen van de Belastingdienst worden niet begrepen en op de beschikking zelf staat alleen een cijfermatige toelichting. Eén keer in het jaar moet er aangifte worden gedaan over het afgelopen jaar. De aangifte moet uiterlijk op 01 april binnen zijn. Door de aangifteprogramma is de belastingaangifte eenvoudiger geworden. Per in te vullen onderdeel kunt u informatie inwinnen over de betreffende vraag. Echter eenvoudig is het nog steeds niet.

Voorlopige teruggave

De belastingplichtigen die een eigen huis bezitten of op een andere manier aftrekposten hebben, kunnen over het lopende jaar een voorschot (voorlopige teruggave) krijgen. Een voorlopige teruggaaf moet echter wel zeer zorgvuldig worden ingevuld. U kunt namelijk eenvoudig het programma zo invullen, dat u maandelijks teveel terug krijgt. Uiteindelijk bij de aangifte over het belastingjaar blijkt dat u honderden, misschien zelfs duizenden euro’s moet terugbetalen. Een voorlopige teruggaaf moet u zo invullen, dat u niet het maximale eruit haalt. Bij de aangifte over het jaar krijgt u het resterende bedrag terug.

U moet een groot bedrag terugbetalen, wat nu?

Door een fout in de voorlopige teruggaaf, maar bijvoorbeeld ook door een foutieve inhouding door de werkgever, kunt u in een situatie terecht komen dat u een groot bedrag moet terugbetalen. In het geval u maandelijks bijvoorbeeld €75,- teveel aan voorlopige teruggaaf hebt ontvangen, moet u over een jaar gerekend €900,- terugbetalen.

Bij ontvangst van de schikking met het terug te betalen bedrag, stelt de Belastingdienst u een ruime termijn om terug te betalen. Indien het bedrag voor u te groot is, moet u gelijk bij ontvangst contact met ze opnemen om een betalingsregeling af te spreken. U moet niet wachten tot het bedrag uiterlijk betaald moet worden. In veel gevallen stuurt de Belastingdienst zelf al een brief waarin ze een terugbetaal regeling voorstellen.

Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker

De Belastingdienst probeert, volgens hun slogan, om het ons makkelijk te maken, maar helaas lukt dat vaak niet. Door een foutje bij uw werkgever, kan het gebeuren dat u te weinig belasting afdraagt. Na de jaarlijkse aangifte komt de Fiscus daar achter, en zij zullen u een beschikking sturen. Vervolgens krijgt u een brief thuis met een acceptgiro, met aan de achterkant van de brief een berekening hoe zij aan het terug te betalen bedrag zijn gekomen. Als leek weet u nu niet waardoor het is gekomen en belangrijker nog, of het ook werkelijk klopt. U moet een deskundige inschakelen voor advies.

Waar kunt u gratis advies krijgen over belastingen?

Veel zaken kunt u nazoeken op de website van de Belastingdienst, maar indien u een gerichte vraag hebt over iets dat u niet begrijpt, is dit vaak niet de oplossing. U kunt ook bellen met de Belastingdienst middels de Belastingtelefoon (0800-0543). Indien u hier ook niet mee uit de voeten kunt, kunt u via de Belastingtelefoon een afspraak inplannen op één van de Regionale belastingkantoren.

Hulp inschakelen bij het invullen van de aangifte

De jaarlijkse aangifte kunt u zelf invullen, maar u kunt ook hulp inwinnen bij een belastingadviseur. U kunt ook geld besparen door uw aangifte in te laten vullen door uw vakbond of de ouderenbond waar u lid van bent. Zij bieden deze service namelijk gratis (of tegen een kleine vergoeding) aan. Ouderen en mensen met een laag inkomen kunnen gratis terecht bij een regionaal belastingkantoor. Hiervoor kunt u een afspraak maken via de Belastingtelefoon.
© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maandelijks belastingteruggaveMaandelijks belastingteruggaveU kunt de belastingteruggave in termijnen laten uitbetalen door maandelijkse belastingteruggave aan te vragen. Het is oo…
Sneller definitieve aanslag Belastingdienst in 2021Sneller definitieve aanslag Belastingdienst in 2021Ook u kunt een versnelde definitieve aanslag van de Belastingdienst krijgen in 2021 en 2022. Dat betekent sneller uw gel…
Wie moet een belastingaangifte invullen?Wie moet een belastingaangifte invullen?Ongeveer negen miljoen belastingplichtigen moeten jaarlijks vóór 1 april belastingaangifte doen over het voorgaande bela…
Uitstel belastingaangifte 2021 (controleer gegevens)Uitstel belastingaangifte 2021 (controleer gegevens)U wilt uitstel voor uw belastingaangifte 2024 over aanslagjaar 2023. Wie 1 mei 2024 voor zijn aangifte inkomstenbelastin…

Geld uit neveninkomsten opgeven of verzwijgen?Veel Nederlanders verdienen extra geld naast hun reguliere baan. In de avonduren een keuken plaatsen, een badkamer beteg…
Werkkostenregeling: extra van de baas verandertWerkkostenregeling: extra van de baas verandertVanaf januari 2011 kan een werknemer op niet veel extraatjes van de baas meer rekenen. De reden is dat de overheid dat z…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 29-08-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.