Is belastingvrij bijverdienen mogelijk?

Is belastingvrij bijverdienen mogelijk? Vaak wordt gedacht dat het mogelijk is om een bepaald bedrag in het jaar belastingvrij bij te verdienen. Bijverdiensten worden in principe altijd belast. Over iedere euro die u met werken verdient moet u inkomstenbelasting betalen. De hoogte van de heffing over de bijverdiensten is afhankelijk van uw totale inkomen in één jaar. De heffing over bijverdiensten is afhankelijk van welke belastingschijf het hoogste inkomen in valt. Het tarief kan oplopen tot maximaal 52 procent.

Recht op heffingskortingen

Iedere belastingplichtige heeft recht op heffingskortingen. Dit is een korting op de heffing die gebruikt mag worden om het te betalen bedrag te verlagen. Welke heffingskorting u recht op hebt is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Iedereen heeft recht op de algemene heffingskorting. Belastingplichtigen die betaalde arbeid verrichten hebben ook nog recht op de arbeidskorting. De ouderenkorting en de alleenstaande ouderenkorting geldt weer voor een deel van de belastingplichtigen die aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Er bestaat maar één keer recht op de heffingskortingen

Indien u meerdere banen of inkomsten hebt, kunt u niet meerdere keren profiteren van deze heffingskortingen. Hierdoor lijkt het dat overwerk en extra inkomsten zwaarder belast worden in vergelijking met het reguliere inkomen. Over extra inkomsten wordt geen korting verstrekt. Indien de korting wel wordt verwerkt, moet u bij de aangifte over het betreffende jaar het te weinig betaalde belasting alsnog verrekenen.

Zelf de inkomsten opgeven

Extra inkomsten die niet via een werkgever lopen, maar die u bijvoorbeeld verdient op het internet, moet u zelf bij de jaarlijkse aangifte opgeven. Het verzwijgen van inkomsten is strafbaar, want u bent verplicht om de extra inkomsten op te geven. Een deel van het extra verdiende geld moet u dus reserveren voor de belastingheffing. Afhankelijk van de hoogte van het inkomen zal de hoogte van deze heffing fluctueren. Het tarief ligt ongeveer tussen de 33 en 52 procent.

Bijverdiensten belast als overwerk

De heffing over bijverdiensten kunt u vergelijken met de heffing die verricht wordt over overwerk. Het bedrag wordt bij uw jaarinkomen opgeteld en het tarief waar het bovenste deel van de inkomsten in vallen, bepaalt de hoogte van de belastingheffing.

Extra inkomsten heeft ook invloed op de recht op toeslagen

Extra verdiensten kunnen tot gevolg hebben dat u minder of geen recht meer hebt op toeslagen. U kunt op de zorgtoeslag of de huurtoeslag gekort worden door de extra inkomsten. Op Toeslagen.nl kunt u berekenen hoeveel invloed het gaat hebben in uw situatie. De korting op de toeslagen moet u ook meenemen in de overweging of het uit kan om extra bij te verdienen.

Kan het wel uit om bij te verdienen?

Er zal altijd een bedrag overblijven waardoor u er wel beter van wordt. De zware heffing houdt veel mensen tegen om de extra verdiensten op te geven. In bepaalde gevallen kunt u getraceerd worden door de Belastingdienst. Extra bijverdienen door schoon te maken bij particulieren zal moeilijk te traceren zijn, maar de situatie ligt anders als u betalingen ontvangt van bedrijven. Bijvoorbeeld verdiensten via Google Adsense zijn te traceren via het bedrijf Google. Zij zullen het bedrag namelijk in hun administratie opnemen en vastleggen aan wie zij uitgekeerd hebben. Bij het verzwijgen van inkomsten loopt u risico. Ze kunnen een naheffing opleggen die ze nog gaan verhoging met een zware boete.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mag je belastingvrij bijverdienen?Mag je belastingvrij bijverdienen?Met belastingvrij bijverdienen bedoelen veel mensen het zogenaamde zwartwerk: werken zonder dat hierover loonbelasting w…
Belastingvrij bijverdienenBelastingvrij bijverdienenWie een aantal uur per week werkt, verdient niet zoveel als iemand die fulltime werkt. Dit heet dan bijverdienen. Hoe zi…
Belastingvrij verdienen 2019, 2020 en 2021Belastingvrij verdienen 2019, 2020 en 2021Meer belastingvrij verdienen wordt mogelijk in 2019, 2020 en 2021 doordat een aantal heffingskortingen omhoog gaat en he…
Belastingvrij bijverdienen kan nietBelastingvrij bijverdienen kan nietTen onrechte wordt vaak gedacht dat werknemers die fulltime werken belastingvrij kunnen bijverdienen. Dit is echter niet…

Belasting over spaargeld verlagenBelasting over spaargeld verlagenDe belastingheffing over spaargeld is een onredelijke heffing. U hebt namelijk al een keer inkomstenbelasting of erfbela…
Kwijtschelding belastingen en heffingen 2020 aanvragenKwijtschelding belastingen en heffingen 2020 aanvragenIn Nederland kun je kwijtschelding van een aantal soorten belasting en heffingen aanvragen wanneer je kunt aantonen dat…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 28-09-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.