Huis ouders op naam van kinderen: belastingvoordeel vervalt
Erfbelasting. Weinig mensen vinden het prettig om dat te betalen. Tot 2010 waren er bovendien manieren om deze vorm van belasting te omzeilen. Maar dat is vanaf dat jaar niet langer het geval. Een huis op naam van de kinderen is dus niet langer voordelig. Het belastingvoordeel van een huis van de ouders op naam van de kinderen zat namelijk in de waardestijging van de woning. De fiscus was daar niet blij mee. Huis ouders op naam van de kinderen: is dat nu dan nog een optie?
Erfbelasting
Bij een erfenis moeten mensen in de vorm van erfbelasting belasting betalen. Voor veel Nederlanders is dat een reden om als zij nog in leven zijn een deel van hun bezittingen op naam van hun familie te zetten. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een gift. Tot voorheen konden ouders ook hun woning al vast op naam van hun kinderen zetten. Dit bespaarde de erfbelasting. Maar sinds 1 januari 2010 heeft dat weinig zin meer.
Huis op naam van de kinderen: niet zo eenvoudig als het klinkt
Een huis op naam van de kinderen zetten lijkt heel eenvoudig. Maar zo simpel als het klinkt is het niet. De ouder(s) verkopen of schenken de woning aan hun kinderen. Maar ze blijven er wel zelf in wonen. Daarom moet in dat geval overdrachtsbelasting worden betaald en bij een schenking ook schenkingsbelasting. Omdat de kinderen de nieuwe eigenaren zijn moet tevens vermogensbelasting worden betaald over de woning. De ouders betalen in ruil voor hun woongenot belasting voor woonrecht dat ook wel vruchtgebruik wordt genoemd. Hoewel ingewikkeld leverde deze fiscale truc in ieder geval heel wat verschillende belastingaanslagen op.
Belastingvoordeel huis ouders op naam kinderen
Het belastingsvoordeel dat behaald werd door een woning op naam van de kinderen te zetten, zat echter in de waardestijging van de woning. Een woning die bij schenking 2 ton kost, is bij het overlijden soms wel het dubbele waard. De kinderen hoeven dan echter geen erfbelasting meer te betalen, omdat het huis al van hen is. De kinderen hebben dan dus met de fiscus afgerekend met als centraal punt een huis van 2 ton, terwijl het inmiddels 4 ton waard is. De fiscus liep daardoor flink wat geld mis.
Waarde van huis op moment overlijden vanaf 2010 bepalend voor erfrecht
Sinds 1 januari 2010 geldt daarom de waarde van het huis op het moment dat de persoon in kwestie overlijdt. Dit is voor kinderen die gerekend hadden op een mooi belastingvoordeel een flinke domper. Zij betalen over de waardestijging namelijk alsnog belasting. Tot een bedrag van 118.000 euro moeten kinderen in 2010 dan 10 procent erfbelasting betalen. Daarboven geldt een percentage van 20 procent. Wel geldt een belastingvrij bedrag van 19.000 euro.
Ook in 2001 al aangescherpte belastingmaatregelen huis op naam kinderen
In 2001 is het ook al veel minder aantrekkelijk gemaakt om een woning op naam van de kinderen te zetten terwijl de ouders nog in leven zijn. Vanaf dat jaar kunnen ouders hun hypotheekrente al niet meer aftrekken. Dit is omdat ze het huis wettelijk gezien niet meer in bezit hebben. In 2001 werd tevens de vermogensbelasting over de woning overgeheveld van ouders naar kinderen. Dit gebeurt onder aftrek van het vruchtgebruik dat ouders moeten opgeven.
Huis “opeten”
Voor 1997 zetten ouders hun woning overigens ook vaak op naam van hun kinderen omdat ze als ze in een verzorgingshuis terechtkwamen eerst hun huis moesten opeten. Pas dan konden ze een beroep doen op bijstand in de kosten. Sinds 1997 is deze situatie echter veranderd. Er wordt vanaf dat jaar veel minder gekeken naar het vermogen dat iemand heeft.
Specials over belastingen en over hypotheek en belastingen
Veel meer over belastingen en de mogelijkheden om het verdwijnen van dit belastingvoordeel te omzeilen is te vinden in de special:
Belastingen. In
Hypotheek en belastingen is meer te vinden over hypotheken in relatie tot de belastingen.