Kim, 20-01-2020
Ik heb een vraag in verband met het plaatsen van een mantelzorgwoning voor mijn ouders in onze achtertuin. Hoe kunnen we dit het beste vast laten leggen om te voorkomen dat de mantelzorgwoning als schenking gezien wordt? Zijn er verder nog zaken waar wij rekening mee moeten houden?
Reactie infoteur, 24-01-2020
Beste Jim,
Als u de mantelzorgwoning betaalt en er wordt een huur betaald is er geen sprake van een schenking. Als de verzorgde de woning betaalt is op het moment van bewoning geen sprake van een schenking, maar bij vertrek kan de restwaarde wellicht nog als schenking worden gezien.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
R. Schrage, 20-08-2018
Mijnheer, mevrouw,
Ik heb de volgende vraag met betrekking tot het einde van een vruchtgebruik. Mij is bekend dat het vruchtgebruik eindigt met het overlijden van de vruchtgebruiker. Alleen is mij niet duidelijk wanneer het vruchtgebruik fiscaal eindigt in relatie tot de aangifte erfbelasting. Want ten aanzien van de bezittingen die een overledene bezat is er een verschil in peildatum voor effecten (= slotkoers op voor overlijden) en de bank-en spaartegoeden (= tegoeden op de dag van overlijden). Mijn vraag is nu welke dag is bepalend voor het einde van het vruchtgebruik in relatie tot de aangifte erfbelasting: de dag voor overlijden of de dag van overlijden van de vruchtgebruiker? Of misschien wel de dag na overlijden!
Ik hoop dat u mij hier een antwoord op kan geven.
Met vriendelijke groet,
R.Schrage
Reactie infoteur, 14-01-2020
Beste R. Schrage,
Wanneer een woning in de boedel zit, gaat het bij de fiscale waardebepaling om de WOZ-waarde. U kunt kiezen uit de WOZ-waarde in het jaar van overlijden of het jaar daarna:
https://financieel.infonu.nl/belasting/190151-fiscale-waarde-erfenis-of-schenking-waardebepaling.html
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
P. Hoppen, 27-12-2016
Beste,
Onze moeder is sinds februari 2015 opgenomen in een verzorgingstehuis. In eerste aanleg is er een revalidatieprogramma doorlopen. Dat heeft niet geleid tot terugkeer naar huis. Haar man, onze vader, is in 1981 overleden. Zij is niet opnieuw getrouwd en is geen relatie aangegaan.
Vanaf 4-5-2015 heeft ze als indicatie gekregen “Beschermd wonen met intensieve verzorging en verpleging” gedurende 7 etmalen per week. Ze is niet meer in staat om voor zichzelf te zorgen en is van anderen afhankelijk bij het wassen, aankleden, naar bed en uit bed gaan, plaatsnemen in de rolstoel, etc. Dat betekend dat vanaf dat moment definitief is vastgesteld dat ze niet meer naar haar huis zal terugkeren.
In 1991 is haar huis via een akte van overdracht verkocht aan haar 6 kinderen, met behoud van het recht van vruchtgebruik. Daarbij is in de akte opgenomen dat het recht van vruchtgebruik zal beëindigen bij overlijden van de verkoper, behoudens indien de verkoper kenbaar heeft gemaakt het verkochte te willen verlaten met het oogmerk om een zelfstandige huishouding te gaan voeren in een andere woning.
Bij de belastingaangifte wordt het huis opgegeven in box 3 cf de waardeberekening die in de daarvoor opgemaakte tabel is opgenomen. Dat wordt nu nog steeds gedaan.
Naast het feit dat alle kinderen over de waarde van het huis cf box 3 inkomstenbelasting betalen, heeft dit ook tot gevolg dat de bijdrage die zij betaald voor de zorg mede op basis van de waarde van het vruchtgebruik wordt bepaald.
Omdat zij geen gebruik kan maken van het vruchtgebruik, is het naar onze mening oneerlijk om dat bij de aangifte inkomstenbelasting en bijdrage voor de zorg mee te nemen.
Kunnen wij naar uw mening de waarde van het vruchtgebruik bij de aangifte inkomstenbelasting buiten beschouwing gelaten? In dat geval zal het voor de kinderen wel gevolgen hebben voor de opgave in box 3.
Reactie infoteur, 14-01-2020
Beste P. Hoppen,
Als uw moeder geen recht meer heeft op het vruchtgebruik of daarvan bij leven afziet, vervalt bij haar de waarde hiervan en komt de waarde toe aan haar kinderen. Als de kinderen niet zelf in de woning (gaan) wonen, is dit volle eigendom voor hen box 3 vermogen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Carlo, 18-10-2015
Beste Zeemeeuw, Ik zit met een paar vragen over erfbelasting.
Mijn onlangs overleden vader was op huwelijkse vw hertrouwd. Hun woonhuis was gemeenschappelijk eigendom. Zijn weduwe is legataris en de kinderen erfgenamen. Zijn weduwe is 73 jr en krijgt tot haar 80ste het vruchtgebruik op vaders aandeel in de woning. De onverdeelde helft van de woning is vgls de WOZ taxatie € 245.000.
Wat is de waarde van het tijdelijke vruchtgebruik, hoe bereken ik dat?
Komt de waarde van het vruchtgebruik in mindering op de nalatenschap. Dit ivm het door de erven verschuldigde erfrecht?
Hopelijk kunt u mij helpen.
Reactie infoteur, 14-01-2020
Beste Carlo,
Voor de bepaling van de waarde van het vruchtgebruik speelt de leeftijd van de langstlevende op het moment van overlijden van de partner een belangrijke rol. De tabel die dit aangeeft vindt u in het artikel:
https://financieel.infonu.nl/geld/38094-nieuwe-erfrecht-nadelig-voor-huizenbezitters.html
Met vriendelijke groet,
Zeemeeuw