Wie moet een belastingaangifte invullen?
Ongeveer negen miljoen belastingplichtigen moeten jaarlijks vóór 1 april belastingaangifte doen over het voorgaande belastingjaar. De meeste Nederlanders krijgen automatisch een verzoek, anderen moeten zelf het initiatief nemen.
Jaarlijks in de eerste drie maanden van het jaar moeten de Nederlanders zich weer buigen over de jaarlijkse belastingaangifte. Het is zaak om de gegevens zo in te vullen dat u zo weinig mogelijk belasting moet betalen. Toch moet u wel eerlijk zijn, want fraude staan zware boetes op. De Belastingdienst informeert de meeste belastingplichtigen dat ze weer een aangifte moeten invullen, die uiterlijk op 1 april binnen moet zijn. Door de handige aangifteprogramma van tegenwoordig zijn de meeste mensen in staat om de aangifte zelf in te vullen. In enkele gevallen kunt u hulp krijgen van deskundigen indien u zich er niet zeker over voelt.
Wie is er verplicht om belastingaangifte te doen?
De Nederlanders die een verzoek van de Belastingdienst krijgen, zijn verplicht om de aangifte in te vullen. Aan de hand van deze gegevens kan de Fiscus zien in hoeverre u teveel of te weinig belasting hebt betaald in het voorgaande jaar. Veel huizenbezitters en andere mensen met aftrekposten krijgen gedurende het belastingjaar al een teruggaaf in de vorm van een voorlopige
teruggave. In de jaarlijkse aangifte kan de Fiscus nagaan hoeveel belasting u zou moeten betalen, en hoeveel u werkelijk betaald hebt.
Vooringevulde aangifte
Tegenwoordig is het mogelijk om gebruik te maken van een vooringevulde aangifte. De Belastingdienst vult de aangifte (via
Digid) in dat geval al gedeeltelijk in met gegevens die al bekend zijn. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan uw naw-gegevens, uw werkgever en uw inkomsten. Het is een mogelijkheid om uw aangifte sneller in te vullen, maar het voegt eigenlijk weinig toe. U wordt toch geacht om alle gegevens te controleren, dan kunt u ze net zo goed ook zelf invullen. Het gevaar van het gebruik maken van een gedeeltelijk ingevulde aangifte is, dat u zaken over het hoofd gaat zien. U kunt zich later niet verschuilen achter het feit dat bepaalde gegevens al voorgedrukt waren.
Kan ik een ingestuurde belastingaangifte herroepen?
Ja, dat kunt u eenvoudig doen door een nieuwe aangifte in te dienen. Deze overschrijft de eerder verstuurde aangifte. U doet er wel verstandig aan om het later nog telefonisch te controleren bij de Belastingdienst.
Hoe kan ik hulp krijgen bij de aangifte tegen een lage prijs?
U kunt hulp vragen bij een accountantskantoor of een administratiekantoor, maar dan moet u rekening houden met een tarief die kan oplopen tot 85 euro. Indien u een complexe aangifte moet indienen kan de nota nog veel hoger uitvallen. Voor mensen met lage inkomens zijn er mogelijkheden om gratis hulp te krijgen bij het invullen. Deze hulp kan geboden worden door de regionale belastingkantoren. Ook leden van bepaalde ouderenbonden en vakbonden kunnen gratis of voor een laag bedrag hulp krijgen. Op locatie hebben zij bepaalde dagen deskundigen klaar zitten om uw aangifte in te vullen.
Belastingaangifte zelf invullen met een beetje hulp
In het aangifteprogramma zelf kunt u klikken op vraagtekens waar een verdere toelichting op de vraag staat. Ook kunt u veel antwoorden op vragen vinden op de website van de Belastingdienst. Via de Belastingtelefoon (0800–0543) kunt u gerichte vragen stellen, maar ga wel uit van lange wachttijden in de periode van februari tot april. Op diverse websites treft u vaak nog
tips aan om uw belastingaangifte slimmer in te vullen.