Belastingtips voor het eind van het jaar

Aan het eind van het jaar kunt u nog invloed uitoefenen op de hoogte van de belasting die u moet gaan betalen over het huidige belastingjaar. Het zijn vaak kleine maatregelen waardoor u belasting kunt besparen. Jaarlijks per 1 april moet de belastingaangifte over het voorgaande jaar bij de Belastingdienst binnen zijn. Door enige slimme tips in acht te nemen kunt u geld besparen. Het gaat meestal niet om besparingen van honderden euro’s, maar het zijn besparingen waarmee u een klein bedrag per jaar kunt besparen.

Verbeter uw pensioen

Jaarlijks kunt u onder voorwaarden een bedrag storten in een lijfrentepolis of een speciale spaarrekening om uw pensioentekort te dichten. Het hiervoor gebruikte bedrag is fiscaal aftrekbaar. U moet wel een aantoonbaar pensioentekort hebben. U kunt op de site van de Belastingdienst uitrekenen of u voldoet aan de voorwaarden en hoeveel u fiscaal mag aftrekken.

Gebruik spaargeld om leningen af te lossen

Het is niet voordelig om leningen te laten lopen, terwijl u beschikt over veel spaargeld. Er zijn meerdere redenen om spaargeld te gebruiken om leningen af te lossen. De belangrijkste reden is dat de rente die u moet betalen over leningen hoger ligt dan de rente die u ontvangt over spaargeld. Het is niet verstandig om al uw spaargeld volledig in te lossen, maar het loont de moeite om schulden te verlagen. Daarnaast bespaart het u ook vermogensrendementsheffing. Over spaargeld en bijvoorbeeld een beleggingskapitaal boven een vrijstelling (ruim € 20.000 per belastingplichtige) moet u deze belasting betalen. Op twee momenten wordt jaarlijks bekeken over hoeveel spaargeld of ander vermogen u beschikt, namelijk op 1 januari en op 31 december. Door voor het einde van het jaar nog spaargeld uit te geven, kunt u belasting besparen voor het lopende en het volgende belastingjaar.

Schenken aan de kinderen

U kunt ook uw vermogen drukken door voor het eind van het jaar nog een bedrag te schenken aan de kinderen. Op deze manier verlaagt u het vermogen waar eventueel vermogensrendementsheffing over betaald moet worden. U kunt ook vermogensrendementsheffing besparen door een grote uitgave die er aan zit te komen te verrichten vóór de jaarwisseling.

Belasting terugvragen

Niet iedereen vult jaarlijks een belastingaangifte in. Toch zou het kunnen zijn dat belastingplichtigen die geen verzoek krijgen wel aftrekposten hebben. Het eind van het jaar is een moment om hier bij stil te staan. U kunt namelijk tot vijf jaar terug alsnog een aangifte invullen. Bekijk de mogelijkheden voor een belastingteruggaaf over het belastingjaar vijf jaar geleden. Vooral voor studenten zijn er vaak mogelijkheden om nog geld terug te krijgen. U moet er wat tijd in steken, maar het kan de moeite lonen.

Bundel uw giften en tel ze op

Onder voorwaarden zijn giften aftrekbaar. Eén van de voorwaarden is dat het schenkingsbedrag boven de drempel van één procent van uw verzamelinkomen uit komt. In het geval u eind van het jaar nog net onder de drempel blijft, kan het slim zijn om nog een extra schenking te verrichten. U moet wel eerst de voorwaarden voor de aftrekbaarheid controleren op de site van de Belastingdienst. De minimale drempel bedraagt 60 euro.
© 2009 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belastingdienst, belastingtips particulieren 2020Belastingdienst, belastingtips particulieren 2020Belastingtips en eindejaarstips voor de belastingen om straks bij de aangifte inkomstenbelasting minder belasting te hoe…
Geld terug van de Belastingdienst 2020 en 2021 (tips)Geld terug van de Belastingdienst 2020 en 2021 (tips)Belastingtips voor de belastingteruggave 2020, 2021 en 2022 zijn vaak welkom en kunnen ervoor zorgen dat u als particuli…
Veel gebruikte fiscale termenVeel gebruikte fiscale termenVan een aantal fiscale termen is het handig om de betekenis te weten en te begrijpen. In dit artikel komt u een aantal b…
Voorlopige teruggaaf, de meest gestelde vragenIedere Nederlander betaalt diverse soorten belastingen. De Nederlanders betalen de meeste belasting in de vorm van inkom…

Belasting betalen voor muzikanten en artiesten: wel of niet?Belasting betalen voor muzikanten en artiesten: wel of niet?Wanneer je optreedt als muzikant of artiest en je ontvangt daarvoor een vergoeding, moet je belasting betalen. De gage k…
Belastingvoordeel reiskosten woon-werkverkeerBelastingvoordeel reiskosten woon-werkverkeerAls u met eigen vervoer naar uw werk reist, kan de werkgever sinds januari 2024 maximaal € 0,23 per kilometer vergoeden.…
Bronnen en referenties
  • Belastingdienst.nl
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 22-11-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.