Belastingen - moet ik over kunst en antiek belasting betalen

Belastingen - moet ik over kunst en antiek belasting betalen Hoeveel belasting en btw betaalt u over kunst en antiek in 2022 en 2023? Kunst en antiek kunnen een vermogen waard zijn, maar valt kunst en antiek in 2022 en 2023 wel onder uw vermogen in box 3 van de vermogensbelasting van de belastingdienst. Maak daarom altijd optimaal gebruik van de fiscale vrijstellingen inkomstenbelasting voor spaargeld en vermogen. De vermogensrendementsheffing is al onnodig hoog. De btw op kunst is gelijk aan 21%.

Belastingdienst en kunst, welk belastingtarief?

Via de Belastingdienst betalen we bijna op alles wat er te verkrijgen is wel belasting. Kunst, antiek en verzamelobjecten vormen hierop nauwelijks een uitzondering, maar kennen vaak wel andere regels voor de Belastingdienst. U komt de Belastingdienst mogelijk op drie momenten tegen bij de belastingheffing op kunst:
  • Via de te betalen btw;
  • Bij de vermogensbelasting en vermogensrendementsheffing;
  • Bij een erfenis.

Btw betalen op kunst

De btw op kunst, antiek en een verzamelobject valt onder het 21% tarief. Voor modern werk. Een kunsthandelaar betaalt 21% over het verschil tussen inkoopprijs en verkoopprijs. De btw moet worden betaald, wanneer deze goederen worden ingevoerd of worden verhandeld door:
  • De maker of kunstenaar.
  • Een ondernemer, die zelf de btw over de verkoop volledig aftrekt.

Geen vermogensrendementsheffing inkomstenbelasting betalen

U betaalt boven de vrijstellingen in box 3 van de inkomstenbelasting 1,2 procent vermogensrendementsheffing over het saldo van vermogen en schulden. De hoogte van de belastingvrijstelling sparen en vermogen (box 3 inkomstenbelasting) is niet elk jaar gelijk, bovendien worden een aantal zaken normaliter niet tot uw vermogen in box 3 gerekend:
  • Een mooie wijn kelder vol dure wijn.
  • Kunst, antiek en verzamelobjecten die u in bezit heeft om er persoonlijk van te genieten.

Als u uw belaste vermogen wil verlagen, kunt u dus kunst kopen.

Kunst en antiek om van te genieten

Essentieel om niet de Belastingdienst achter u aan te krijgen, is dat u betreffende kunst en antiek in bezit hebt, om er persoonlijk van te genieten. Het moet voor persoonlijk gebruik zijn en niet alleen maar in de kluis staan voor later. Zodra het handelswaar wordt, bijvoorbeeld, omdat u het later met winst wilt verkopen, wordt het een andere zaak. Ook als u het koopt als belegging, vindt u de Belastingdienst op uw weg. Overigens is het aan de Belastingdienst om aan te tonen, dat u de bedoeling hebt, om met u bezit geld te verdienen en winst te maken. In dat geval kan het resultaat van de belegging zelfs worden belast in box 1 van de inkomstenbelasting. Dit geldt zeker, als kan worden aangetoond dat u met kennis van zaken kunst en antiek koopt en verkoopt. Zoals bekend is het maximale tarief in box 1 bijna 50% (2022 en 2023).

Erfenis en nalatenschap

De waarde van een kunstcollectie wordt wel volledig meegenomen bij de afhandeling van een erfenis en nalatenschap. Zowel naar de Belastingdienst toe, als naar de erfgenamen. De waarde wordt gewaardeerd naar de waarde in het economische verkeer op het moment van overlijden van de eigenaar van de collectie.

Schenken van kunst

Wat veel gebeurt, is dat een kunstcollectie wordt geschonken aan een museum of een andere algemeen nut beogende instelling, ANBI. Een dergelijke schenking van kunst is vrij van schenkingsrecht. De ontvanger van de collectie hoeft hierover dus geen belasting te betalen.

Slot

Kunstwerken zijn helaas fiscaal belast als u belegt, erft of nieuwe kunst koopt, niet als u geniet van kunst. Dan is het geen onderdeel van uw vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting.

Lees verder

© 2009 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrij van recht erven of vrij van recht schenkenVrij van recht erven of vrij van recht schenkenOver een erfenis, nalatenschap of legaat moet u erfbelasting betalen, maar u kunt ook vrij van recht erven. In dat geval…
De vermogensrendementsheffingDe vermogensrendementsheffingDe vermogensrendementsheffing is een belasting op het veronderstelde rendement op uw vermogen. De overheid gaat er van u…
Antiek: het verzamelen van antiek glasAntiek: het verzamelen van antiek glasEr is veel vraag naar antiek glas. Dit komt omdat mensen veel graag iets tastbaars in handen willen hebben. Antiek glas…
Belasting over spaargeld 2018Belasting over spaargeld 2018Moet je belasting betalen over je spaargeld? Het antwoord is helaas “ja”. De fiscus ziet de rente als een vorm van inkom…

Belastingregels voor schone auto’s: hybrides in het voordeelBelastingregels voor schone auto’s: hybrides in het voordeelBelasting op schone auto's: auto’s die schoner rijden dan anderen kunnen in de toekomst op steun van de Nederlandse rege…
Reiskosten; woon-werkverkeerReiskosten; woon-werkverkeerVaak heeft men recht op een reiskostenvergoeding, maar veel mensen zijn niet precies op de hoogte over hoe de reiskosten…
Reacties

Marjon, 26-05-2019
Bij ons in de familie is geen geld. Mijn vader heeft een schilderij met de munt van Amsterdam er op. Hij wil dit graag nalaten aan mijn broer, dit omdat ze beide alles verzamelen betreft Amsterdam.
Mijn andere broer krijgt als herinnering een zelf gemaakt bootje. Hij heeft mijn vader gemeld dat hij het niet ok vind dat mijn broer dat schilderij krijgt, dit omdat het wellicht 5000-8000 euro waard is. Ik ( de zus ) ben bang dat hier veel gedonder van komt. Wat zijn de mogelijkheden? Er is dus voor de rest geen geld en de broer die het schilderij zou erven heeft zelf ook geen geld. Reactie infoteur, 27-05-2019
Beste Marjon,
Als er geen geld is, is het lastig. Elk kind heeft recht op een derde deel. Denkbaar is dat wordt afgesproken dat de drie kinderen eigenaar zijn en het beheer bij de verzamelende broer ligt. Als het schilderij wordt verkocht, krijgt ieder alsnog een derde deel van de opbrengst.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joy, 10-08-2018
Goedemorgen,

vorig jaar is mijn schoonvader overleden. De erfenis werd over 2 personen verdeeld.
Er zat ook een schilderij tussen. Destijds is deze verkeerd getaxeerd en is er dus teveel erfbelasting over betaald en is het getaxeerde bedrag, in vergelijking tot de andere erfgenaam, in mindering gebracht. Nu, bij een veiling, blijkt dus dat het veel te hoog is getaxeerd. Wat kunnen wij hier nog mee?
Alvast bedankt voor uw reactie! Reactie infoteur, 11-08-2018
Beste Joy,
Als de belastingaangifte erfbelasting nog niet definitief is, kunt u bij de Belastingdienst de correctie doorgegeven. Ging het om een officiële taxatie, dan kan de Belastingdienst de correctie negeren. Op de ene veiling(dag) kan de opbrengst immers veel hoger zijn dan op een andere.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ton, 17-07-2017
Hartelijk dank voor de info over kunst en antiek. Kort samengevat: genieten en geen handel dan is het geen vermogen. Ga je handelen dan komt de belasting wel in beeld.

NU: ik wil uit mijn dierbare bezit wat verkopen. Dat geld komt binnen, maar geef ik onmiddellijk uit voor een dakreparatie.
Vermogensbelasting dan geheel uit beeld vermoed ik. Al moet ik het niet op 31-12 of 1-1 doen…
Maar nu de IB. Is dit inkomen? Dus IB betalen
Heel veel dank voor je antwoord bij voorbaat. Ton Reactie infoteur, 27-04-2018
Beste Ton,
Als u geen handelaar bent en niet regelmatig op marktplaats.nl te vinden bent, maar af en toe wat verkoopt, is de opbrengst van de verkoop fiscaal gezien geen inkomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 24-07-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.