Studiekosten - welke studiekosten zijn fiscaal aftrekbaar

Studiekosten - welke studiekosten zijn fiscaal aftrekbaar Studeren is duur, maar niet elke opleiding komt in aanmerking voor studiefinanciering. Welke aftrek van studiekosten is er in 2020 mogelijk, waar hebt u recht op? Niet alle studiekosten zijn fiscaal aftrekbaar bij uw belastingaangifte inkomstenbelasting. Bespaar met de aftrekpost veel geld. Wellicht komt u voor studiefinanciering in aanmerking, maar wat betekent dat voor uw fiscale aftrek?

Studiekosten aftrekken via de Belastingdienst


DUO 2020

Voor studiefinanciering komt in beginsel iedereen in aanmerking die zijn opleiding volgt aan mbo, hbo, hogeschool of universiteit en jonger is dan 30 jaar. Het aanvragen van de studiefinanciering via DUO doet u met uw DigiD-code. Vraag de studiefinanciering tijdig aan, het liefste zeker 3 maanden voor aanvang van de studie. Als u tijdig de studie succesvol afrondt, wordt de basisbeurs geheel of gedeeltelijk omgezet in een gift. Tot slot geldt dat u al uw studiefinanciering moet gebruiken binnen tien jaar nadat u voor het eerst studiefinanciering hebt ontvangen. Het voor het eerst aanvragen van studiefinanciering na de 30e verjaardag is niet mogelijk, wel kunt u als u vanaf 30 jaar het levenlanglerenkrediet aanvragen.

Studiebeurs: gift of lening in 2020

De studiefinanciering kan in een gift worden omgezet. Dit zijn hiervoor de regels:
  • Mbo 1 en 2: basisbeurs, aanvullende beurs en reisproduct zijn altijd een gift.
  • Mbo 3 en 4: basisbeurs, aanvullende beurs en reisproduct worden een gift als u binnen 10 jaar uw diploma behaalt. Lukt dit niet, dan blijft het een lening.
  • Hbo of universiteit (wetenschappelijk onderwijs): reisproduct en aanvullende beurs worden een gift als u binnen 10 jaar een diploma behaalt, de basisbeurs is en blijft een voorschot (een lening).

Hoeveel mag u bijverdienen als student?

Een bijbaantje kan u financieel verder helpen. Steden met een universiteit of hogeschool hebben vaak ook uitzendbureaus voor studenten. Bij dit werk wordt meestal ook rekening gehouden met uw studielast. Deze studenten-uitzendbureaus weten waar ze het over hebben. In 2020 mag een student in het wetenschappelijk onderwijs en mbo ongelimiteerd bijverdienen zonder dat dit ten koste gaat van de studiefinanciering. Wel moet over de inkomsten loon- en inkomstenbelasting worden betaald. Studenten in het mbo hadden in 2019 nog wel een bijverdiengrens van € 14.682,96.

Fiscaal aftrekbare studiekosten - aftrek studiekosten 2020

Studiekosten zijn fiscaal aftrekbaar bij degene die de studie volgt en als student geen recht meer heeft op studiefinanciering. Heeft een student geen recht op studiefinanciering en worden de kosten vergoed door bijvoorbeeld de werkgever, dan kunnen de studiekosten minus vergoeding en minus een drempel van 250 euro in 2020 fiscaal aftrekbaar zijn. Een belangrijke voorwaarde is dat het studiekosten zijn voor een opleiding die u volgt voor uw beroep of ter verbetering van uw financieel economische positie. Het mag bij de aftrek niet gaan om een studie of opleiding van zeer algemene aard, zoals het volgen van rijlessen en het behalen van een rijbewijs. Er moet sprake zijn van een leertraject, waarbij u kennis opdoet onder begeleiding of toezicht. Hebt u een fiscale partner dan kunnen uw studiekosten ook bij uw fiscaal partner aftrekbaar zijn (dat kan handig zijn als de partner meer inkomen heeft).

Welke aftrek studiekosten 2020

De studiekosten die aftrekbaar zijn, zijn afgebakend. In aanmerking komen de verplichte studiekosten die u als student maakt en betaalt. Dat wil zeggen:
  • Het collegegeld, cursusgeld, lesgeld of examengeld.
  • De leermiddelen die u van de opleiding verplicht moet aanschaffen. Denk aan boeken of bepaalde software, maar ook kosten van tentamens, readers, kosten voor EVC-procedures.

Maar let op, niet alles is dus aftrekbaar. Niet aftrekbare studiekosten zijn:
  • De rente over de studieschuld of lening.
  • De kosten van een laptop, tablet of printer.
  • Eventuele reiskosten, studiereizen en excursies.
  • De verblijfkosten.
  • Kosten van levensonderhoud en de inrichting van uw studeerkamer

De rente die u betaalt voor uw studieschulden kunnen fiscaal aftrekbaar zijn in box 3 van de inkomstenbelasting.

Studiekosten lopen over de jaargrens heen, wat nu?

Vaak lopen de studiekosten over een jaargrens heen. Aftrekbaar in 2020 is dan wat u in 2020 daadwerkelijk hebt betaald minus de studiedrempel van 250 euro.

Conclusie aftrek studiekosten 2020

Maak vooral gebruik van de mogelijkheden om uw studiekosten af te trekken van de belasting. Studeren is zo al duur genoeg.

Lees verder

© 2009 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Aftrek studiekosten 2020 en 2021Aftrek studiekosten 2020 en 2021U kunt u in 2020 en 2021 een deel van de studiekosten en scholingsuitgaven aftrekken zodat u een deel van de gemaakte st…
Aftrek studiekosten 2017Aftrek studiekosten 2017De regels voor de particuliere fiscale aftrek van studiekosten 2017 zijn vrijwel gelijk gebleven. Er gelden voor de inko…
Aftrek studiekosten 2018 en 2019 en scholingsuitgavenAftrek studiekosten 2018 en 2019 en scholingsuitgavenDe studiekosten en scholingsuitgaven die zijn gemaakt in 2018, 2019 en 2020 kunnen fiscaal aftrekbaar zijn, eventuele st…
Aftrekposten belasting 2018 en 2019Aftrekposten belasting 2018 en 2019Wat zijn de fiscale aftrekposten belasting 2018 en 2019 voor particulieren? Dat is belangrijk voor uw belastingaangifte…

FOR, de Fiscale OudedagsReserveFOR, de Fiscale OudedagsReserveFOR, oftewel de Fiscale OudedagsReserve is voor ondernemers een mogelijkheid om uitstel van betaling van belastingen te…
Zwitserland heft bankgeheim in 2018 op (zwart geld sparen)Zwitserland heft bankgeheim in 2018 op (zwart geld sparen)Zwitserland heft in 2018 het bankgeheim volledig op. Dit hebben Zwitserland en de EU maart 2015 afgesproken. Vanaf 2018…

Reageer op het artikel "Studiekosten - welke studiekosten zijn fiscaal aftrekbaar"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Dave, 29-06-2016 10:48 #543
Beste Zeemeeuw,

Dit jaar krijg ik het bericht dat mijn diplomatermijn komt te vervallen. Als het goed is krijg ik dit bericht in september (2016) en kan ik dit opgeven in mijn aangifte 2017, dus ik hoef gelukkig niks te corrigeren.

Ben alleen nog benieuwd of deze informatie al vooraf ingevuld is (in 2017) door de belastingdienst of dat ik zelf dit dien te doen. Weet jij dit Zeemeeuw?

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Dave,
Daar kunt u niet automatisch vanuit gaan hoor, de vooraf door de Belastingdienst ingevulde gegevens zijn helaas niet altijd volledig en actueel. Daarom geeft de fiscus ook altijd aan dat u zelf die gegevens goed moet controleren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dave, 21-06-2016 11:17 #542
Beste Zeemeeuw,

Ik had een vraagje over studiefinanciering en in het bijzonder wanneer deze definitief niet is omgezet in een gift, oftewel het is een lening geworden. Nu ben ik benieuwd of de OV studentenkaart ook aftrekbaar is, gezien deze in de prestatiebeurs valt. Dit jaar komt mijn diplomatermijn te vervallen en heb ik bericht gekregen dat mijn prestatiebeurs definitief niet is omgezet in een gift. Ik hoop dat jij een eenduidig antwoord hebt, gezien de belastingtelefoon steeds met verschillende antwoorden komt en het dus eigenlijk ook niet weet. Daarnaast ben ik benieuwd of dit ook vooraf ingevulde informatie is welke op de belastingaangifte komt of dat ik dit zelf dien in te vullen. Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Dave,
Leningen kunt u in mindering brengen in box 3 van de inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Geri de Lange Mes, 15-09-2015 21:51 #541
Mijn pleegzoon woont zelfstandig en doet de opleiding bbl. Hij verdiend daarmee ca. 600 euro. Hij moet nu 570 euro studiegeld betalen. Is dit fiscaal aftrekbaar? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Geri de Lange Mes,
Als hij recht heeft op studiefinanciering, zijn de studiekosten niet aftrekbaar, anders wel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Van Uden, 03-06-2015 13:43 #540
Mijn dochter van 17 gaat een particulieren opleiding volgen als kapster de opleiding duurt twee jaar de totale kosten voor deze opleiding zijn 10000 euro. Kunnen wij wat terug krijgen van de belasting of gaat dat via mijn dochter. Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Van Uden,
Dit gaat via de inkomstenbelasting van uw dochter als zij het zelf betaalt. Zij zou het bedrag van u kunnen lenen, de studie betalen en de verplichte kosten van de opleiding aftrekken. De drempel bedraagt 250 euro. Als u de studie voor haar betaalt, is niets aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nien, 16-04-2015 13:11 #539
Beste Zeemeeuw,

Ik ben in september 2012 gestart met een opleiding welke betaald werd door mijn werkgever. In september 2013 ben ik ziek geworden en heb ik vervolgens in juni 2014 moeten besluiten vanwege mijn gezondheid te moeten stoppen met mijn opleiding. Mijn werkgever wil de gemaakte studiekosten nu bij mij terugvorderen door middel van een maandelijkse netto inhouding van mijn salaris. Gezien de drempel lijkt het mij het meest "voordelig" de kosten nog dit jaar terug te betalen, mits mijn studieschuld aftrekbaar is. Kunt u mij hier opheldering over geven?

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Nien,
Wat u terugbetaalt aan uw werkgever en nog niet fiscaal werd afgetrokken is bij u aftrekbaar, minus 250 euro drempel. De werkgever heeft recht op deze terugbetaling als u dat bij de aanvang van uw studie ook zo bent overeengekomen. Bedenk wel dat ook u er niets aan kunt doen dat u ziek bent geworden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Samer, 11-04-2015 19:44 #538
In 2011 studeerde ik en werkte naast mijn studie. Echter had ik toen meer verdiend dan de door DUO aangegeven grens (ongeveerd 13.000). Hierdoor moet ik meer dan de helft van de ontvangen stufie terugbetalen (ongeveer 3000). Kan ik een deel van deze kosten als aftrekpost opgeven? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Samer,
U had door het bijverdienen deels wel en deels geen recht op studiefinanciering.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Aarrie, 21-03-2015 00:15 #537
In 2004 ben ik een studie begonnen tot 2009. Deze is niet afgemaakt. Voor 2014 kom ik in aanmerking (via vooraf ingevuld belastingformulier) voor aftrekpost studiefinanciering omdat deze niet omgezet is in een gift.

Nu lees en hoor ik van mensen dat na 1 jaar de belasting bewijs wil dat je beurs NIET is omgezet in een gift. Ik lees en hoor dat de DUO deze brieven niet en nooit verstrekt heeft. Dus men kan dus eigenlijk nooit bewijzen dat je beurs niet is omgezet in een gift.

Voorlopig durf ik de aangifte niet te doen met de gedachtegang dat ik na een belastingcontrole later alles weer terug moet betalen en een eventuele boete en veel rompslomp.

Kent u dit probleem? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Aarrie,
DUO hoort een dergelijke beschikking wel te sturen en die is waarschijnlijk al eerder verstuurd. U kunt het beste even contact opnemen met DUO om precies te weten wat er aan de hand is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dave, 03-03-2015 14:50 #536
Ik heb dit en vorig collegejaar collegegeld betaald van mijn hbo-opleiding. Momenteel betaal ik geen loonbelasting bij mijn werkgever, omdat ik weinig uren maak. Klopt het dat ik deze studiekosten in volgende jaren alsnog mag aftrekken in de ib-aangifte? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Dave,
Het is iets anders. U doet belastingaangifte inkomstenbelasting met daarin de aftrekpost studiekosten. Het deel van die aftrekpost dat niet kan worden teruggegeven doordat u te weinig belasting betaalt, schuift dan door naar volgend jaar als restant persoonsgebonden aftrek:

https://financieel.infonu.nl/belasting/65842-persoonsgebonden-aftrek-inkomstenbelasting-verrekenen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sandra, 03-03-2015 13:13 #535
Hallo,

In september 2014 ben ik gestart met mijn tweede HBO opleiding. Helaas was dit niet wat ik ervan verwacht had en ben ik per 1 februari 2015 gestopt. Ik heb geen studiefinanciering gekregen en alles (collegegeld en boeken) zelf betaald. Een gedeelte van mijn collegegeld heb ik, na uitschrijving, terug gekregen.
Kan ik deze kosten als aftrekpost gebruiken?

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 22-07-2020
Hallo Sandra,
Eigenlijk hebt u eerst een aftrekpost (september tot en met december) en het volgende jaar een bijtelpost.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joyce, 09-10-2014 12:27 #534
Hallo,

ik heb een dringende vraag; ik studeer (deeltijd) aan de pabo in Doetinchem. De studiekosten zijn hoog, aangezien ik al een HBO in het onderwijs heb afgerond. Daarom leen ik maandelijks de kosten van het studiegeld bij de DUO. Mijn vraag is; Heb ik recht op de tegemoetkoming leraren? Alvast bedankt. Reactie infoteur, 22-07-2020
Hallo Joyce,
Waarschijnlijk wel, de tegemoetkoming is inkomensafhankelijk. Bekijk voor de verdere details voor de tegemoetkoming leraren:

https://financieel.infonu.nl/geld/53491-tegemoetkoming-studiekosten-leraren-en-docenten.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Pat, 09-09-2014 18:37 #533
Hallo ik wil een opleiding gaan volgen ik ben 32 jaar en ben op het moment werkloos en heb een wwb uitkering
ik wil de opleiding secretaresse doen totaal 2200 ik weet dat daar de drempel van 250 euro af moet.
het deel wat over blijft kan ik dus laten aftrekken maar is dat een percentage van het bedrag of krijg ik dit hele bedrag vergoed
heb namelijk niet veel geld om zelf de opleiding te kunnen bekostigen Reactie infoteur, 22-07-2020
Hallo Pat,
Helaas krijgt u niet het hele bedrag vergoed.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kzn, 21-07-2014 21:58 #532
Hallo,

Ik heb geen fiscal technische vraag, maar misschien kunt u mij toch helpen, voordat ik bel met DUO.

Ik heb een bachelor Economie & bedrijfseconomie achter de rug. 4 over gedaan. 4 jaar lang ook stufi ontvangen. Vervolgens begonnen met een premaster, maar heb deze niet gehaald en val nu onder contractonderwijs, dat betekent dat ik per studiepunt ga betalen. Ik werk fulltime en ik heb op meerdere pagina's dingen gelezen dat als je fulltime werkt geen recht meer hebt op collegegeldkrediet? Ik wil graag weten of ik nu nog recht heb op collegegeldkrediet. Want ik moet voor 2 vakken 1800euro betalen.

Alvast bedankt!

Mvg,
Kazan Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Kazan,
Studenten die colleges volgen in het kader van contractonderwijs hebben helaas geen recht op studiefinanciering.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Alen, 30-04-2014 14:20 #531
Hallo,
Ik was in 2011 begonnen met een tweede opleiding aan de universiteit en had geen recht meer op een studiefinanciering.
Ik heb het collegegeld (5200 euro) deels zelf betaald en een deel van het collegegeld heb ik geleend aan de fondsen die het toen betaald hebben aan de universiteit. Ik heb ze later terugbetaald. De studie was wel nodig om een passende baan te krijgen, aangezien met mijn eerste opleiding kon ik door mijn beperking niet werken. Ik kreeg toen geen speciale begeleiding voor die studie maar de UWV was wel op de hoogte en ging akkoord. Ik heb de studie nog niet afgerond.
Mijn vraag is of ik er recht op een aftrek van het collegegeld en kan ik het hele bedrag aftrekken ook die ik eerst geleend heb.

Ik zal u heel dankbaar zijn voor het antwoord.

Mvg Alen Reactie infoteur, 22-07-2020
Hallo Alen,
U mag in een jaar aftrekken wat u in een jaar zelf betaald hebt voor uw studie minus de drempel in dat jaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Peter, 24-03-2014 12:26 #530
Hallo,

Ik heb dit jaar in juni een hbo master gevolgd en behaald. Hier kreeg ik nog studiefinanciering voor. In september ben ik begonnen met blok 3 van mijn gymbevoegheid. Deze heb ik in januari behaald. Hier heb ik zonder studiefinanciering 1800 euro voor betaald. Kan ik dit nog aftrekken voor studiekosten? En moet ik dit over dit jaar doen of over volgend jaar? Reactie infoteur, 22-07-2020
Hallo Peter,
Als u geen recht had op studiefinanciering, mag u die kosten minus 250 euro aftrekken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Harry, 10-03-2014 21:57 #529
Hallo,

Ik ben in september 2013 begonnen met een HBO opleiding, echter ben ik hiermee in januari 2014 weer mee gestopt.
Het collegegeld heb ik zolang geleend van m'n ouders, de boeken etc heb ik zelf betaald.
Kan ik hier nog wat voor aftrekken? Kan het niet goed uit de voorwaarden opmaken.

Mvg Harry Reactie infoteur, 22-07-2020
Hallo Harry,
De verplichte boeken zijn dan als studiekosten aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bob, 05-03-2014 21:38 #528
Goedeavond,

Momenteel rond ik mijn HBO studie af, waarvoor ik in eerdere jaren 4 jaar lang studiefinanciering ontving. Al ruim een jaar ontvang ik echter geen studiefinanciering meer, over heel 2013 is deze omgezet geweest in een lening. in 2013 heb ik wel regulier collegegeld betaald. is het rechtmatig deze op te voeren als studiekosten in de belastingaangifte? verderop in dit topic (#455) las ik in een reactie dat een DUO-lening ook als onderdeel van studiefinanciering werd gedefinieerd, ondanks dat dit geen voorwaardelijke gift is. Waarom moet een lening van DUO toch als studiefinanciering worden aangemerkt? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Bob,
Een lening is aftrekbaar in box 3 van de inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marleen, 03-03-2014 22:49 #527
Hallo,

Ik ben in september 2012 begonnen met de opleiding HBO-Rechten, in januari 2013 heb ik mij uitgeschreven en ben ik gaan werken. Nu ben ik in september 2013 weer met de opleiding begonnen. Hoe zit dit precies met de aftrek van de studiekosten over 2013? Ik ontvang studiefinanciering en betaal mijn opleiding zelf.

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 22-07-2020
Hallo Marleen,
In 2020 is er geen aftrek als er nog recht bestaat op studiefinanciering.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Coen, 18-02-2014 12:25 #526
Hallo,

Ik ben student aan de universiteit Groningen. Afgelopen jaar +/- 1800 euro aan collegeld in 1 keer betaald. Daarnaast ook paar honder Euro aan boeken uitegegeven. Ik betaal mijn collegegeld zelf en werk daarnaast ook ook. Wel minder dan 13000 Euro per jaar. Ik ontvang wel nog studiefinanciering. Wat zou ik van mijn studiekosten terug kunnen vragen? En wat als ik volgens jaar geen studiefinanciering meer ontvang? Hoe moet ik dit dan invullen?

Alvast dank,
Coen Reactie infoteur, 22-07-2020
Hallo Coen,
De verplichte studiekosten kunnen aftrekbaar zijn als u geen recht meer hebt op studiefinanciering.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anne, 15-01-2014 19:51 #525
Hallo,
Ik ben zeven jaar geleden afgestudeerd (HBO Journalistiek). De laatste twee jaar van mijn studie heb ik geen studiebeurs meer ontvangen, maar een studielening afgesloten bij DUO. Kan ik het collegegeld van deze laatste twee jaar van mijn studie aftrekken? Zo ja, kan ik dat nu alsnog doen? Reactie infoteur, 22-07-2020
Hallo Anne,
Ook een studielening van DUO is studiefinanciering.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joyce, 21-03-2013 11:36 #524
Hallo,

Bedankt voor uw snelle antwoord. Ik vraag me alleen af hoe ik e.e.a. nu berekenen. Moet ik dus 12 maanden x normbedrag x 2 doen? En als ik meer dan dit bedrag heb uitgegeven aan studie is dat bedrag aftrekbaar (minus de drempel?) Ik heb namelijk alleen mijn collegegeld als kosten gehad. Reactie infoteur, 22-07-2020
Hallo Joyce,
De aftrek wordt per jaar berekend.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joyce, 20-03-2013 10:31 #523
Hallo,

Ik heb in het gehele jaar 2012 geen studiefinanciering ontvangen, omdat ik meer dan 4 jaar studeer. Wel heb ik in dit hele jaar een nullening gehad (waar ik niet van heb geleend) om mijn recht op OV-chipkaart te behouden. Ik heb net gebeld naar de Belastingtelefoon en zij geven aan dat van belang is of ik studiefinanciering heb ontvangen of niet. Dit is niet het geval, maar op mijn vraag of een nullening wel of niet van invloed is, werd mij verteld dat ik alle kosten gewoon mag aftrekken bij de aangifte. Veel tegenstrijdige informatie, dus ik hoop dat iemand mij meer duidelijkheid kan geven: moet ik met een nullening wel of niet rekening houden met de normbedragen?

Alvast hartelijk dank voor het antwoord. Reactie infoteur, 20-03-2013
Hallo Joyce,
Bij een nullening zet je de prestatiebeurs op nul, waardoor minimaal de normkosten minus drempel aftrekbaar zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Carol, 20-03-2013 09:56 #522
Ik volg een verkorte deeltijd opleiding op de HvA en zit in mijn derde jaar. Ik heb geen recht meer op studiefinanciering, maar ik heb wel in 24 maanden de Tegemoetkoming Leraren gekregen. Ik vernam van een medestudent dat wij collegegeld kunnen terugvragen. Klopt dit? En kan dat dan nog voor de afgelopen jaren (2010 en 2011)? Bij voorbaat dank voor uw reactie. Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Carol,
De tegemoetkoming leraren is juist bedoeld om uw studiekosten betaalbaar te maken. Wat u nog aan extra studiekosten hebt (kosten minus tegemoetkoming) is aftrekbaar:

https://financieel.infonu.nl/geld/53491-tegemoetkoming-studiekosten-leraren-en-docenten.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Julie, 25-02-2013 21:41 #521
Ik werk als ZZP-er met winst uit onderneming. Ondertussen heb ik tussen 2010 en 2012 een studie aan de vrije universiteit in Berlijn gevolgd en deze geheel zelf gefinancierd. Ik vroeg me af of mijn studiekosten aftrekbaar zijn en op welke manier? Kan ik dat nog terugkrijgen van het jaar 2011 waarover ik mijn belastingaanslag reeds binnen heb (en betaald).
bedankt!
met vriendelijke groeten,
Julie Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Julie,
Uw studiekosten kunnen op twee manieren aftrekbaar zijn, afhankelijk van de wijze van financiering en de studie: als zakelijke kosten via het bedrijf of als aftrek studiekosten als particulier.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jenny Schepers, 20-02-2013 00:44 #520
Beste Zeemeeuw,

Ik heb het volgende verhaal. Van september 2011 tm september 2012 heb ik op ROC eindhoven een MBO opleiding kraamverzorgster (branche erkend diploma) BBL gevolgd. Ik ging dus naar school en werkte waarvoor ik natuurlijk ook betaald kreeg. Mijn opleiding en mijn boeken heb ik zelf betaald, dus niet mijn werkgever. Kan ik deze kosten aftrekken of kan dat niet omdat ik BBL deed (dus betaald werd)?

Mvg, Jenny Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Jenny Schepers,
Als uw studiekosten niet vergoed werden, mag u ze aftrekken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Yous, 19-02-2013 16:16 #519
Ik zit nu in mijn vijfde jaar (hbo). Ik ontving van jan tot aug (2012) studiefinanciering. Vanaf september tot december niet meer. Wel heb ik collegegeld 1771, - voor studiejaar (2012-2013) in één keer betaald in september. Moet ik voor de schoolkosten 1771, - invullen bij mijn aangifte of alleen de 1771/12= 177.10 * 4mnd (sept, okt, nov en dec)…

Alvast bedankt Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Yous,
Studiefinanciering betekent geen aftrek.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sabrina018 (infoteur), 25-01-2013 18:27 #518
Geachte heer/mevrouw,

Ik ben een meid van 21 jaar ben 3, 5 jaar terug met een MBO opleiding begonnen. Ik heb boeken, uniform, en studiereizen kosten zelf moeten betalen, mijn vraag is kan je iets hiervan terug vragen ergens?

nog een andere vraag…

Ik ben een tijdje ziek geweest waardoor ik 2 jaar lang zelf eigen risico moest betalen ( 2 jaar lang ruim 400euro) kan ik dit ook ergens terug vragen? zoiets is me verteld maar weet niet hoe en wat.

Hoop van jullie te horen.

Alvast bedankt.

Sabrina Reactie infoteur, 22-07-2020
Hallo Sabrina,
1. Wat betreft de studiekosten is belangrijk of je recht hebt op studiefinanciering.
2. Wat betreft de ziektekosten is het verbruikt verplicht eigen risico niet aftrekbaar, de rest wel voor zover het niet door anderen wordt vergoed:

https://financieel.infonu.nl/belasting/105078-recht-op-fiscale-aftrekpost-specifieke-zorgkosten.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rinus van Egmond, 14-01-2013 23:46 #517
Geachte dames/heren,

Mijn vrouw is Russisch. Zij maakt kosten om de Nederlandse taal eigen te maken. In eerste instantie werden de kosten vanuit de gemeente betaald maar omdat ze nog niet alle onderdelen van het Staatsexamen Nederlands met succes heeft afgerond studeert ze op eigen kosten verder met het doel het examen uiteindelijk met succes af te ronden. Formeel is ze verblijfstechnisch gezien verplicht dit examen te halen. Het kostenplaatje loopt redelijk op, zoals privélessen, boeken en andere literatuur. Ze heeft een eigen inkomen wat ze ieder jaar trouw opgeeft bij de IB. Ik heb eerder ergens gelezen dat de studiekosten die zij maakt aftrekbaar zijn voor de IB als het diploma moet worden gehaald voor haar werk. Uiteraard kan ze een goede beheersing van het Nederlands ook goed gebruiken bij haar huidige en wellicht toekomstige werk. Is het juist dat ik de aantoonbare zelf gemaakte kosten als aftrekpost bij de volgende IB-aangifte kan meenemen? Onder welk item kan ik dat dan het beste doen? Ik hoor graag. Dank u bij voorbaat. Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Rinus van Egmond,
De kosten zijn niet zondermeer aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Tony, 10-01-2013 23:34 #516
Ik heb een vraag over mijn studie. Ik woon en werk in Nl, maar volg een afstandsopleiding op HBO niveau van een Braziliaanse universiteit. Kan ik mijn studiekosten aftrekken van de belasting van 2012? De kosten zijn €2000 per jaar. Hoeveel zou ik daarvan terug kunnen krijgen?

Groeten Tony Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Tony,
Als het een erkende studie is (en dat zal voor een universiteit zeker gelden) kunt u uw studiekosten aftrekken. Als u geen studiebeurs hebt, is dat in dit geval 1.750 euro, vanwege de drempel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jennifer, 11-12-2012 20:18 #515
Ik volg sinds januari 2012 een particuliere opleiding, waar ik studiefinanciering voor ontving. In september ben ik overgestapt van VOLtijd naar DEELtijd dus ontvang geen studiefinanciering meer. Per maand betaal ik 560 aan school en ook nog een examen+kledinggeld.
Kan ik hier iets van terugvragen?

Alvast bedankt Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Jennifer,
Als u geen recht hebt op studiefinanciering en de scholing gericht is op uw werk, zijn uw studiekosten aftrekbaar minus de drempel. Het kledinggeld is aftrekbaar als het bijvoorbeeld beschermende kleding betreft die door de onderwijsinstelling verplicht is gesteld.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Tom, 23-11-2012 12:51 #514
Beste Zeemeeuw,
Ik doe inmiddels al voor het 2e jaar een cursus kok. En mij is pas dit jaar verteld dat ik enig geld kan terug vragen? zoals, studiekosten, boekengeld kleren etc. Klopt dat en hoe kan ik dat doen?

alvast bedankt. Tom Reactie infoteur, 23-11-2012
Beste Tom,
U vraagt uw studiekosten minus de drempel terug via uw aangifte inkomstenbelasting of een voorlopige aanslag inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Miranda, 22-11-2012 11:39 #513
Beste Zeemeeuw,

Ik ben werkloos en doe een 2-daagse cursus websites bouwen om meer kansen te creëren op de arbeidsmarkt (ben vormgever). Graag zou ik ook het bijbehorende programma voor thuis aan willen schaffen, kan ik hiervan ook een deel aftrekken bij de belasting? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Miranda,
Dat is een twijfelgeval. Als de aankoop noodzakelijk is om de cursus goed te kunnen doorlopen of verplicht is, wel. Als u een eigen bedrijf start, zeker.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jeffrey, 17-10-2012 16:44 #512
Geachte zeemeeuw,

Ik doe nu een loi opleiding en moet daar 4300 euro gespreid over 2, 5 jaar betalen.
nou vraag ik mij af of ik een deel hiervan kan aftrekken bij de belasting. Zo ja, hoe zou dat dan kunnen en hoeveel?

Met vriendelijke groeten,

Jeffrey Reactie infoteur, 22-07-2020
Geachte Jeffrey,
Als u de opleiding volgt voor uw (toekomstige) baan en er is toezicht op uw studie, dan zijn in de werkelijke kosten per jaar minus drempel aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ellen, 07-09-2012 13:08 #511
Beste zeemeeuw,

Ik ben een alleenstaande moeder en raak in december werkloos. In februari wil ik met een BOL opleiding beginnen en ik krijg er studiefinanciering voor. Ik zal mijn kleintje voor 5 maanden 4 dagen/week naar de kinderopvang moeten brengen (hierna gaat hij naar school). De gemeente betaalt 1/6 deel, belastingdienst de rest. Als ik bij de toeslagen een proefberekeing maak, scheelt het nogal wanneer ik bij "werkt u?" 'Ja' invul. Als ik nee invul heb ik alsnog een maandelijkse eigen bijdrage van ruim 340 euro, als ik ja invul slechts 145 euro. Wordt voltijd studeren ook gezien als werken, dus zou ik bij "Werkt u?" Ja kunnen invullen en mijn inkomen op 0 kunnen zetten? Anders is het eigenlijk alsnog niet te betalen voor mij. Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Ellen,
U bent een doelgroepouder in een traject naar werk toe. Zolang u in dat traject zit, hebt u recht op de kinderopvangtoeslag:

https://financieel.infonu.nl/geld/157734-kinderopvangtoeslag-2021-kinderopvangtoeslagtabel-2021.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nelly, 13-08-2012 01:48 #510
Ik ben gestart met een docentenopleiding. Ik heb hiervoor een tegemoetkoming leraren gekregen.
Kan ik nu toch de studiekosten aftrekken en moet ik deze tegemoetkoming aangeven en waar? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Nelly,
1. De tegemoetkoming leraren is een gift en hoeft u daarom niet op te geven voor de inkomstenbelasting. Het is ook geen studiefinanciering.
2. Uw aftrekbare studiekosten zijn uw studiekosten minus de tegemoetkoming leraren en minus de drempel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lizet, 31-07-2012 11:12 #509
Ik ben 31, met een HBO opleiding, en wil in het najaar starten met een 2 jarige deeltijd masteropleiding.
1) Ik zie masteropleidingen met het wettelijke collegegeld van EUR 1771 en van EUR 15.000. Klopt het dat ik bij beide opleidingen de drempel van EUR 500 betaal en evt. de kosten hoger dan EUR 15.000?
2) Zouden de kosten voor een tweede/ vervolg mastercursus ook nog aftrekbaar zijn?
3) Aangezien ik een tijdelijk contract heb, twijfel ik om in 2013 als ZZP-er te starten. Welke gevolgen zou dit hebben voor de aftrek van de studiekosten? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Lizet,
1. De drempel van 250 euro geldt voor het hele belastingjaar. Als u meer opleidingen doet in een jaar, komen die 250 euro eenmaal in mindering.
2. Als zzp-er zijn de studiekosten als zakelijke kosten aftrekbaar (gaat dus af van de winst). Als particulier is het een aftrekpost studiekosten, dat in mindering komt op het inkomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Pieter, 17-07-2012 15:31 #508
Volgens informatie moet een computer of andere voor studie gebruikte duurzame goederen onder aftrek van 10% in drie jaar worden afgeschreven. Op de website van de belastingdienst staat dat ook met voorbeeld uitgelegd. Wat daar niet bij staat en wat ook niet in de bijlage voor het doen van de aangifte staat is dat de belastinginspecteur ook nog kijkt naar de datum waarop de spullen zijn aangeschaft. Dat betekent dat als je halverwege het jaar met de studie bent begonnen, je voor dat jaar maar de helft van dat derde deel mag aftrekken. De andere helft kun je pas in het vierde jaar aftrekken. Gevolg is dan dat je op die manier vier keer (!) met de drempel van 500 euro te maken krijgt. Dus ook al mag je in drie jaar afschrijven, het wordt op deze manier toch over vier jaren verdeeld met in totaal een drempel van niet minder dan 2000 euro! Is dit nog eerlijk? Wat te doen? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Pieter,
De computer is niet aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kevin, 12-07-2012 13:09 #507
Ik begin in september 2012 met mijn HBO studie. Nu heb ik vanaf januari 2012 tot nu fulltime gewerkt. Loop ik er straks tegenaan dat ik het maximumbedrag heb verdiend om nog stufi te ontvangen? Reactie infoteur, 03-05-2019
Beste Kevin,
1. Dat hangt ervan af hoeveel u hebt verdiend:

https://financieel.infonu.nl/lenen/77732-studiefinanciering-2019-en-2020.html

2. Als u geen recht hebt op stufi, mag u de werkelijke studiekosten aftrekken minus de drempel van 250 euro.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rob, 28-06-2012 22:14 #506
Mijn zoon, 17 jaar, komt van het vmbo en gaat naar het MBO een BOL opleiding volgen. Hiervoor moeten wij kleding en boeken kopen. In totaal zo'n € 1100,00. Mijn zoon heeft geen inkomen, en wij krijgen alleen kinderbijslag. Ons inkomen is niet van dien aard dat wij dat zo even kunnen betalen. Is er nog iets van deze studiekosten aftrekbaar? Wie weet raad? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Rob,
Waarschijnlijk kunt u bij DUO dan om een tegemoetkoming ouders vragen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ivo van Willigen, 23-05-2012 19:27 #505
Beste,

Ik zit met het volgende. Ik ga een opleiding doen waarbij ik een leuke korting krijg als ik in een keer voor 4 jaar betaal. € 10.000 ipv € 12.000. Nu is het wel zo dat ik een studievergoeding krijg van mijn werkgever, maar dat is op maandbasis. Is het dan toch mogelijk de studiekosten voor de aangifte 2012 in aftrek te nemen, minus de in 2012 ontvangen vergoedingen? Dus € 10.000 minus € 1.500. Of moet ik het over meerdere jaren spreiden en dan dus ook de studievergoeding ieder jaar meenemen.

Mvg,

Ivo Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Ivo van Willigen,
U kunt bij uw belastingaangifte de betaalde netto studiekosten (8.500 euro) minus drempel aftrekken. Eigenlijk zou u dan in de volgende jaren een correctie moeten aanbrengen voor wat u dan ontvangt van uw werkgever.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jacqueline Spencer, 29-04-2012 22:46 #504
Juni 2013 ben ik van plan een talenstudie in het buitenland te doen voor 6 maanden. De kosten hiervan zijn rond de 12.000 euro. Het is een particuliere school en ik kom niet in aanmerking voor studiefinanciering of een studiebeurs. Er werd mij verteld dat ik wel in aanmerking zou kunnen komen voor belastingaftrek. Ik weet hier vrij weinig van en zij adviseerde mij om contact op te nemen met de belasting. Mijn vraag was, moet het volledig schoolgeld eerst betaald worden voordat ik iets terug zou kunnen krijgen van de belasting? Ik ben nu 22 en moet het meerendeels zelf gaan betalen.

Vriendelijke groet,
Jacqueline Reactie infoteur, 06-01-2019
Beste Jacqueline Spencer,
1. Als u voor een studie betaalt die is gericht op uw loopbaan, kunt u in een jaar de betaalde studiekosten als aftrekpost opvoeren bij uw aangifte inkomstenbelasting.
2. Maar als er aftrekposten zijn waardoor u eerder geld terug wilt krijgen, kunt u een voorlopige aanslag invullen. U neemt daarmee in feite een voorschot op de terugbetaling. Daar vult u dan ook de studiekosten in. Bij de aangifte inkomsten belasting wordt dan eventueel nog bekeken of uw aftrekpost ook overeenkomt met de werkelijke studiekosten:

https://financieel.infonu.nl/belasting/65057-voorlopige-aanslag-2019-inkomstenbelasting.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jc, 24-04-2012 16:19 #503
Beste, Ik ben in 2008 gestart met een particuliere hbo studie en ben in 2011 afgestudeerd. Ik heb in deze jaren nooit mijn studie kosten terug gevraagd. Kan ik dit alsnog doen en wat is de procedure? Ik heb eerder vernomen dat ik bezwaar kan maken maar hoe pak ik dat exact aan? Alvast bedankt. Groet JC Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Jc,
Als u nog geen belastingaangifte in die jaren hebt gedaan, kunt u dat alsnog doen tot 5 jaren terug. Als u wel aangifte hebt gedaan en de belastingaanslag is definitief, dan kunt u de Belastingdienst om een correctie in betreffend jaar vragen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Polleke, 22-04-2012 14:26 #502
Onze zoon is 17 en studeert aan een hbo-opleiding. Kan hij de studiekosten aftrekken met een T-biljet, of gaat dat via de aangifte van de ouders? Kun je als je gestopt bent met je hbo-studie wel de kosten boeken en laptop aftrekken? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Polleke,
Als uw zoon zelf de studiekosten betaalt, kan hij de aftrek opvoeren. Men kan echter niet meer aan belasting terug krijgen dan aan belasting is betaald.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gert, 16-04-2012 16:08 #501
Onze dochter gaat een opleiding doen die 22.000 euro kost. Ze heeft wel recht op Studiefinanciering. Wij betalen een deel, onze dochter betaald een deel, het restant leent ze van ons (ouders) en moet ze later terugbetalen. Kan ze als ze werkt de aflossing van de lening van de belasting aftrekken? En zo ja onder welke voorwaarden? Al vast bedankt voor de reactie. Gert Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Gert,
De aflossing van de studieschuld is niet aftrekbaar. De studieschuld zelf is wel aftrekbaar in box 3 (spaargeld en vermogen).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ricardo, 03-04-2012 23:48 #500
Beste Zeemeeuw, Op uw site In de tabel 'maandelijkse normbedragen studiefinanciering'. Voor hbo/wo studenten gaat u uit van de periode 1 jan 2011 t/m 31 juli 2011 (197, 33)resp 1 aug tm 31 dec 2011 (200, 75). In de toelichting van de belastingdienst gaat met voor hbo/wo studenten uit van de periode 1 jan 2011 t/m 31 aug 2011 resp. 1 sep t/m 31 dec 2011? Is er per ongeluk een typefout gemaakt of lees ik het verkeerd? Alvast bedankt voor uw reactie.
Met vriendelijke groet, Ricardo Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Ricardo,
Bedankt voor het opmerken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dorine, 03-04-2012 10:51 #499
Beste, ik heb in 2011 een deeltijd basiscursus fotografie aan een particuliere opleiding gevolgd, de kosten waren ongeveer € 750,-. Ik heb al belastingaangifte over 2011 gedaan. Kan ik deze kosten alsnog aftrekken bij de belasting? In 2012 ga ik verder met een deeltijd vakopleiding fotografie, deze duurt een jaar en kost ongeveer € 3000,-. Dit betaal ik allemaal in 2012, terwijl de opleiding t/m april 2013 duurt. Kan ik alle kosten straks over 2012 aftrekken?

Kan ik kosten voor de aanschaf van fotoapparatuur aftrekken ook al werk ik (nog) niet 'officieel' als fotograaf?

Bij voorbaat dank! Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Dorine,
1. Als de cursus bedoeld is voor uw loopbaan, mag u de kosten minus drempel aftrekken.
2. Fouten in een eerdere belastingaangifte herstellen is ook mogelijk:

https://financieel.infonu.nl/belasting/32141-belastingdienst-herstel-zo-fout-in-je-belastingaangifte.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marieke, 31-03-2012 13:03 #498
Ik vraag mij af of het voor de belangstingdienst uitmaakt of ik nieuwe of 2dehandse studieboeken /-materialen aanschaf. Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Marieke,
Het maakt de Belastingdienst niet uit of u nieuwe boeken aanschaft, alleen de hoogte van kosten die u maakt, telt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gert-Jan, 29-03-2012 20:41 #497
Beste Zeemeeuw, Onze zoon is in sept 2009 begonnen met HBO ICT. In april 2011 bericht vd HBO dat hij verplicht moest stoppen ivm niet halen van propedeuse. Hij heeft dus tm april 2011 nog stufi ihkv een basisbeurs gekregen. Alles is nu omgezet in een lening. Kan hij nu al een aftrekpost voor zijn aangifte over 2011 opvoeren?
Bedankt alvast voor uw reactie. Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Gert-Jan,
Onder het oude studiestelsel kan nog een herberekening van de aftrek noodzakelijk zijn, het jaar waarin is afhankelijk van de datum van de beschikking.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marja, 29-03-2012 14:46 #496
Beste, Onze zoon van 23 is sept.2011 gestart met een mbo-studie. Okt. nog thuiswonende studiefinanciering, nov en dec uitwonende stufi. Lesgeld, boekengeld, etc. in 1x betaald voor het hele schooljaar. Als ik dat bij elkaar optel, incl.( -10%) 1/3 van de verplichtte laptop, dan kom ik op een bedrag van € 2.745, 40. Als ik het goed snap dan is dat de "werkelijke kosten". De herrekende kosten is dan dat bedrag gedeeld door 12 maanden ( studiejaar) maal 4 ( sept. - dec. 2011) voor 2011? Maar moet alles wel herrekent worden als alles in 2011 betaald is? Alvast bedankt voor uw hulp want het is best ingewikkeld allemaal. Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Marja,
Omdat uw zoon studiefinanciering ontvangt, is er geen aftrek.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Martijn, 29-03-2012 10:29 #495
Ik heb tot en met 28feb 2010 studiefinanciering ontvangen en heb een schuld opgebouwd van €915, 94. Een paar weken geleden heb ik een brief gekregen dat ik vanaf 1jan 2013 een vast bedrag per maand terug moet gaan betalen. Kan over 2011 al iets van de belasting aftrekken? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Martijn,
U moet wachten tot de belastingaangifte inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Liselotte, 29-03-2012 10:01 #494
Beste Zeemeeuw. Nee ik ontvang geen studiefinanciering meer, maar heb wel nog een nulllening en ovchipkaart. Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Liselotte,
1. De nullening betekende dat u moet rekenen met de normkosten, maar met de beurs op nul.
2. Omdat de prestatiebeurs gelijk is aan nul, zijn de normkosten aftrekbaar plus 30% van de kosten van de aanschaf van de laptop.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Priscilla, 28-03-2012 14:07 #493
Onze dochter van 17 jaar, volgt op dit moment nog een HAVO opleiding. Ze krijgt particuliere bijles en dat gaat in totaal wel zo'n 2000,00 euro kosten. Ze wordt dit jaar 18 en gaat per september een HBO opleiding doen. Ze zal dan ook een uitwonenden beurs ontvangen. Kan zij de kosten voor de bijles straks aftrekken v.d. belasting? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste
Ook de bijles is bij haar fiscaal aftrekbaar als zij die kosten betaalt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Liselotte, 27-03-2012 22:08 #492
Ik heb een vraag over de studiekosten. Het is mij niet helemaal duidelijk wat ik wel en niet mag aftrekken. Het normbedrag voor mijn studie voor de maanden sep tot dec 2011 is 803 euro. Mijn herrekende studiekosten zijn 1638 euro vanwege extra bijles, schoolboeken en de aanschaf van een laptop. Mijn werkelijke kosten zijn 2834 eur omdat ik het gehele schooljaar in 1 keer heb betaald. Klopt het dat ik dit mijn werkelijke kosten zijn? En mag ik mijn laptop (waarbij ik kan aantonen dat deze bij aanvang studie is gekocht onder studentenkorting) wel bijvoegen? Wanneer ik mijn laptop niet mag toevoegen kom ik namelijk niet over het normbedrag van 1606 heen! Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Liselotte,
Hebt u studiefinanciering of daarop recht?
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mariska van der Velde, 26-03-2012 15:18 #491
Bedankt Zeemeeuw voor je reactie. Het betreft kosten die ik mijn stage moest betalen om daar stage te kunnen lopen. Dat is helaas heel normaal in de mijn werk/studiewereld. Deze stagekosten kan ik wel opgeven? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Mariska van der Velde,
Dergelijke stagekosten kunt u als studiekosten opgeven, rekening houdend met de systematiek van de stufi.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mariska van der Velde, 26-03-2012 13:54 #490
Ik zit in het laatste jaar van het WO en heb het gehele jaar (2011) studiefinanciering ontvangen. Voor mijn studie heb ik 10 weken stage moeten lopen oa in het buitenland. Kan ik de kosten die ik heb gemaakt opgeven? En moet ik dat opgeven bij de werkelijk gemaakte kosten (Normbedrag + gemaakte kosten?) Het betreft een bedrag die ruimschoots het normbedrag overschrijdt. Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Mariska van der Velde,
Als je studiefinanciering krijgt, is er geen aftrek meer mogelijk.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rita, 26-03-2012 11:18 #489
Mijn dochter heeft in de eerste helft van 2011 gewerkt. En is in september begonnen met haar master. Heeft toen 1 maand geleend bij duo. Zij heeft wel recht op ov. Kan ik collegegeld en studieboeken aftrekken? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Rita,
U kunt geen studieboeken aftrekken voor de studie van uw dochter. Uw dochter wel als ze zelf betaalt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hansje, 25-03-2012 22:09 #488
Kan iemand van 17 jaar al belastingaangifte doen, omdat ze denkt aftrekposten te hebben? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Hansje,
1. Wat betreft inkomen uit werk moet een minderjarig kind zelf belastingaangifte doen. Vele jongeren met vakantiewerk vragen bijvoorbeeld belasting terug.
2. Vermogensbestanddelen echter worden toegerekend aan de ouders.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sandra, 24-03-2012 21:38 #487
Ik volg deeltijd de opleiding leraar basisonderwijs. Nu heb ik voor studiejaar 2010-2011 tegemoetkoming leraren ontvangen, Maar voor 2011-2012 heb ik deze nog niet ontvangen (bevestiging is er nog niet) Mag ik omdat ik deze tegemoetkoming heb ontvangen nog studiekosten aftrekken van de belasting? Zo ja moet ik ergens aangeven dat ik deze tegemoetkoming heb ontvangen? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Sandra,
U mag uw studiekosten aftrekken minus drempel en minus de ontvangen tegemoetkoming.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sanne, 23-03-2012 11:04 #486
Heel 2011 heb ik een WO-opleiding gevolgd, kosten collegegeld ongeveer 1700, - in 2011.
Totaal van de normbedragen is 2381, -. Totaal ontvangen stufi in 2011 is 0, - (nullening). Kan ik nu het volledige normbedrag a 2381, - minus de drempel van 500, - aftrekken van de belasting? Of moet ik de werkelijke studiekosten daar neerzetten? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Sanne,
Een nullening is ook stufi.
Zeemeeuw

Patty, 22-03-2012 20:25 #485
Mijn dochter doet een particuliere hbo opleiding. Zij is nog 17 jaar. Ontvangt wel studiefinanciering. Kan zij al belastingaangifte doen en gebruik maken van het carry-forward systeem om in de toekomst het belasting voordeel te kunnen ontvangen? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Patty,
Als uw dochter dit jaar 18 wordt, kan ze zelf belastingaangifte doen en schuift de aftrek door (carry forward) naar een volgend jaar. Anders moet er onderscheid gemaakt worden in inkomensbestanddelen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

M. Kids, 22-03-2012 01:26 #484
Ik ben een alleenstaande moeder met wwb uitkering en wil een avondopleiding gaan volgen. Kan ik de kosten hiervan terug krijgen van de belasting? (opleiding en examens)
Ben de 30 al gepasseerd en wil gaan werken als de kinderen ouder zijn. Door de sociale dienst word het niet vergoed omdat het een avondopleiding is een keer in de week. Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste M. Kids,
Ja, u mag de werkelijke studiekosten minus drempel aftrekken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

H. Begeman, 21-03-2012 13:32 #483
Mijn zoon heeft vorig jaar in Amerika gestudeerd. Wij hebben voor hem zijn vliegticket en kost en inwoning betaald. Hij was in bezit van een studiebeurs. Deze was echter bij lange na niet voldoende om het verblijf in Amerika mogelijk te maken. Vraag: kan ik deze kosten van de belasting aftrekken onder de post 'levensonderhoud voor kinderen jonger dan 30 jaar'? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste H. Begeman,
Helaas maakt het verkrijgen of het recht hebben op een studiebeurs de aftrek van de studiekosten onmogelijk.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Roelie, 20-03-2012 19:24 #482
Ik ben eind vorig jaar gestopt met mijn hbo opleiding. Ik heb de laatste 2 jaar wel studiekosten afgetrokken, maar de 3 jaren ervoor niet of nauwelijks, omdat ik toen niet veel bijverdiende en me verteld werd door mijn belastingadviseur dat ik dan ook maar beperkt af kon trekken en deze kosten beter in een later jaar kon aftrekken. Ik heb in die jaren wel vrij hoge studiekosten gemaakt. Mijn beurs is doordat ik gestopt ben niet in een gift omgezet en is dus een schuld geworden. Kan ik de studiekosten over de jaren 2007, 2008 en 2009 nog in aftrek brengen of is dit te laat? Ik heb van die jaren al namelijk een definitieve aanslag gehad. Ik zag bij het invullen van de ib aangifte van afgelopen jaar dat je bij studiekosten ook kosten gemaakt in voorgaande jaren kunt opgeven. Is dat de beste manier om resterende studiekosten alsnog af te kunnen trekken of zie ik dat helemaal verkeerd en is het beter om dit anders aan te pakken?

groet,

Roelie Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Roelie,
Er is geen aftrek.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Britt, 20-03-2012 13:36 #481
In de zomer van 2011 ben ik afgestudeerd. Nu hoorde ik van een vriendin dat je belasting kan terugvragen op je gemaakte kosten (schoolboeken, schoolkleding, laptop etc. etc.). Deze heb ik wel al in 2007 betaald. Ik heb alle bonnen en facturen nog. Kan ik hier wat mee doen en zo ja, in welke regel moet ik deze kosten dan invoeren? Hoe moet ik dit gaan bewijzen?

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,

Britt Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Britt,
Je kunt alleen iets terug krijgen door voor dat jaar een verzoek in te dienen bij de Belastingdienst en als er geen belastingaangifte is gedaan voor dat jaar, dat alsnog te doen (verjaringstermijn van 5 jaar).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Louise, 20-03-2012 11:55 #480
Mijn dochter volgt 2 jaar een particuliere opleiding. Deze kost 12.000 euro per jaar. Vorig jaar heeft ze aangifte gedaan en heeft doordat ze in dat jaar gewerkt heeft belasting terug gekregen. Dat was 800 euro. Want meer belasting had ze dat jaar niet betaald. Blijft ze dan nog recht houden op het restant? En moet ze dit jaar ook aangifte doen al heeft ze niet gewerkt? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Louise,
Dat restant komt automatisch het volgende jaar terug als restant persoonsgebonden aftrek. Als het goed is, staat wat nog resteert ook in de toelichting op haar belastingaanslag van vorig jaar:

https://financieel.infonu.nl/belasting/65842-persoonsgebonden-aftrek-inkomstenbelasting-verrekenen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wilma, 19-03-2012 19:22 #479
Mijn dochter doet een HBO opleiding en ontvangt ook studiefinanciering. Nu zijn de gemaakte kosten mbt collegegeld en boekengeld veel hoger als de studiefinanciering. Ik begreep van degene die altijd onze belastingpapieren invult dat je niets terug kunt vragen als je geen baantje hebt waarbij je ook loonheffing betaald. Ik begrijp het niet helemaal meer. Moet je een bijbaantje hebben om je studiekosten terug te kunnen vragen bij de belastingen? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Wilma,
Om belasting te kunnen terugkrijgen met een aftrekpost moet je wel eerst belasting betalen. Toch is het zinvol om belastingaangifte te doen en de aftrekpost op te voeren. Als de belasting nog niet kan worden terug betaald, verschuift de aftrekpost als restant persoonsgebonden aftrek door naar een volgend jaar. Dan is misschien wel een teruggave mogelijk:

https://financieel.infonu.nl/belasting/65842-persoonsgebonden-aftrek-inkomstenbelasting-verrekenen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. Bast, 18-03-2012 22:30 #478
Ik heb een pabo opleiding met succes afgerond. Ik heb tijdens mijn studie maandelijks 150 euro extra geleend. Nu heb ik een eindschuld van bijna 8000 euro. Kan ik fiscaal nog iets met deze schuld. Ik heb inmiddels gelezen dat ik wel de rente over dit bedrag kan verrekenen. Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste J. Bast,
U mag wel de studieschuld in mindering brengen op uw vermogen in box 3, maar de rente is niet fiscaal aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

M. Hendriks, 18-03-2012 21:58 #477
Inmiddels ben ik 5 jaar aan het werk en heb een zeergeringe studieschuld meegenomen. Nu las ik dat deze kosten aftrekbaar zijn, geldt dit ook na het afronden van je studie? DUO moet in 15 jaar worden terugbetaald. Mogen de rentekosten worden afgetrokken? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste M. Hendriks
U mag wel de studieschuld in mindering brengen op uw vermogen in box 3, maar de rente is niet fiscaal aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Door, 18-03-2012 17:21 #476
Ik krijg geen studiebeurs meer. Ik leen nu alles bij DUO.Wordt deze lening als inkomsten gezien, kan ik de gemaakte studiekosten, collegegeld e.d. ook aftrekken van de belastingen? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Door,
Als u een lening hebt bij DUO, wordt dat als studiefinanciering gezien en zult u een berekening moeten maken als iemand die studiefinanciering ontvangt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Inge, 18-03-2012 14:50 #475
Beste,
Ik ben uitwonend en ontvang 411 euro in de maand. mijn schoolgeld dit jaar was 1700 ongeveer. aan boeken was ik 600 euro kwijt plus nog een laptop voor school gekocht van 500 euro. nu is mijn huur 335 en kan ik dus alles lang niet betalen… telt mijn huur ook mee? of krijg ik zoveel stufie dat ik gewoon pech heb? Ik betaal overigens alles zelf. Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Inge,
Je ontvangt meer aan stufi dan je aan studiekosten hebt. De huur telt niet mee.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joep, 17-03-2012 15:53 #474
In 2011 heb ik mijn HBO-diploma behaald. Over 2010 en 2011 heb ik mijn studiekosten bij de Belastingdienst in aftrek genomen. Over de jaren 2009, 2008 en 2007 heb ik dit echter niet gedaan. Ik heb contact gehad met de Belastingtelefoon en zij hebben mij verteld dat ik dit alleen nog maar kan verrekenen door een verzoek voor een ambtshalve vermindering in te dienen. Dit omdat de definitieve aanslag over deze drie jaren reeds is vastgesteld. Nu vraag ik mij af of dit de juiste gang is om mijn studiekosten van de jaren 2007, 2008, 2009 alsnog af te kunnen trekken? Een ambtshalve vermindering heeft meer weg van een bezwaarschrift als je het niet eens bent met een beslissing en dat is in mijn geval niet de situatie. Ik ben het gewoon vergeten en wil deze kosten nu met terugwerkende kracht in mindering brengen.

Iemand?

Bij voorbaat mijn dank! Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Joep,
Als u een definitieve belastingaanslag hebt gehad en meer dan zes weken later een fout wilt herstellen, kan dan alleen nog ambtshalve. Dat houdt ook in dat men niet meer verplicht is om met uw correctie rekening te houden:

https://financieel.infonu.nl/belasting/32141-belastingdienst-herstel-zo-fout-in-je-belastingaangifte.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Peter, 17-03-2012 14:13 #473
Ik heb in juli dit jaar mijn baan verloren door een reorganisatie.
Nu ben ik een cursus gaan volgen bij Schouten en Nelissen om mijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Heb sinds januari 2012 weer een nieuwe baan.
Kan ik deze cursus bij mijn belastingaangifte aftrekken? Reactie infoteur, 18-03-2012
Beste Peter,
U mag de cursus minus 500 euro aftrekken van de belasting als studiekosten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Priscilla, 16-03-2012 13:25 #472
Wij betalen voor onze zoon zijn studiekosten ( collegegeld/laptop/boeken). Hij ontvangt een prestatiebeurs voor thuiswonenden. Wat kunnen wij evt. aftrekken v.d. belasting?
Is het misschien voordeliger om onze zoon elk jaar een schenking te doen en hem zelf de studiekosten te laten betalen, zodat hij deze op zijn aangifte kan aftrekken? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Priscilla,
U kunt op deze manier niets aftrekken. Als u uw zoon het geld geeft en hij doet de uitgaven, dan mag hij de relevante uitgaven wel bij zijn belastingaangifte aftrekken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anne, 16-03-2012 11:18 #471
Hoe bereken ik de schoolkosten? Ik heb namelijk een rekening van school gekregen voor het eerste halve schooljaar (ik ben eind januari 2011 aan de opleiding begonnen) van 327 euro. Daarna heb ik een rekening gekregen voor het gehele schooljaar 2011 - 2012 van 574 euro. Wat is het bedrag daarvan tot en met 31 december 2011? Want ik moet de schoolkosten opgeven voor het jaar 2011 (en niet voor de maanden in 2012) Reactie infoteur, 16-03-2012
Beste Anne,
Als u geen studiefinanciering ontvangt, mag u de scholingskosten die u in 2011 hebt betaald of vooruitbetaald bij uw aangifte inkomstenbelasting 2011 aftrekken. Dit minus de drempel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sjef, 15-03-2012 12:51 #470
In september 2011 heb ik eindelijk een voltijd HBO studie afgerond na 9 jaar. Ik heb al mijn studiekosten (collegegeld, boeken) van de afgelopen paar jaren heel inzichtelijk per kalenderjaar (1-1 tot 31-12). Ik heb de afgelopen 4 jaar geen studiefinanciering of lening meer ontvangen. Ik heb in februari 2012 de melding gekregen dat E11.000 prestatiebeurs is omgezet in een gift. Mag ik nu inde aangifte van 2011 alle studiekosten van de afgelopen 5 jaar terugvragen of alleen die uit 2011? Er staat mij een regeling bij dat je al je studiekosten, ook uit voorgaande jaren, na afronding van je studie mag terugvragen. De herrekende studiekosten zijn ruim tweemaal hoger dan de normbedragen. Opmerking: ik heb de afgelopen 5 jaar naast mijn studie gewoon voltijd gewerkt. Heb echter wel altijd dus het collegegeld voldaan en was ingeschreven ten alle tijden als voltijd student. Een hoge aftrek van afgelopen jaar is meer dan wenselijk. Reactie infoteur, 15-03-2012
Beste Sjef,
1. Bij de aftrek studiekosten kan iemand met studiefinanciering niet de werkelijke studiekosten aftrekken, omdat de mogelijkheid er is dat de studiefinanciering wordt omgezet in een gift. Als dat niet gebeurt, kunt u met terugwerkende kracht de eerdere studiekosten die nog niet zijn afgetrokken alsnog aftrekken.
2. In uw geval zijn de werkelijke kosten in 2011 aftrekken minus de drempel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Eva de Boer, 15-03-2012 08:53 #469
Ik ben dit jaar begonnen met een master studie naast mijn werk waarvoor ik elke week reiskosten maak (auto of openbaar vervoer) Ik krijg geen studiefinanciering.
Kan ik deze reiskosten opgeven bij mijn belastingaangifte inkomstenbelasting 2012?
Ik kon dit nergens terugvinden. Reactie infoteur, 15-03-2012
Beste Eva de Boer,
De reiskosten worden niet tot de studiekosten gerekend.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Erik, 14-03-2012 22:26 #468
In 2011 heb ik vanaf januari t/m augustus een studie gevolgd. Deze heb ik in augustus afgerond en ben inmiddels aan het werk. Ik had in 2011 geen recht meer op studiefinanciering, aangezien ik hier al 4 jaar gebruik van heb gemaakt. Daarnaast heb ik 8 januari 2012 bericht gekregen dat mijn prestatiebeurs waarvan ik de voorgaande jaren (voor 2011) ook gebruik van heb gemaakt is omgezet naar een gift.
Kan ik nu gewoon mijn studiekosten (na aftrek vd drempel) als aftrekpost gebruiken bij mijn aangifte inkomstenbelasting? En wil de belastingdienst voor de aanschaf van bijvoorbeeld boeken ook echt de facturen zien of is bijvoorbeeld een boekenlijst vanuit school voldoende? Reactie infoteur, 15-03-2012
Beste Erik,
Doordat de eerdere studiefinanciering is omgezet in een gift, hoeft u geen herberekening te maken voor eerdere jaren en zijn in 2011 de werkelijke studiekosten minus drempel aftrekbaar. Qua boekenlijst is niet elke inspecteur even lastig, maar is het altijd beter om de bonnetjes te hebben.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lieke, 14-03-2012 22:15 #467
Ik heb de volgende casus:
2 jaar journalistiek gestudeerd met stufi, ngeen diploma
1 jaar voltijd HBO P&A, met stufi
3 jaar voltijd HBO P&A. Diploma behaald dus alle leningen zijn omgezet in een gift.

Nu wil ik graag Socialogie gaan studeren, een master gericht op mijn werkveld: Duur 2 jaar. Hiervoor moet ik eerst een pre-master doen van 3000 euro. Met mijn salaris zit ik aan de hoge kant in de 42% schaal.

Als ik in sept 2012 start, wat kan ik dan in 2013 aftrekken?
En is de rest van de kosten dan in 2014 aftrekbaar?

Ik zie graag van iemand een reactie tegemoet Reactie infoteur, 15-03-2012
Beste Lieke,
Als u geen stufi meer ontvangt, mag u wat u in 2012 aan studiekosten betaalt, bij uw aangifte inkomstenbelasting 2012 aftrekken. Ook wat u vooruitbetaalt. Wat u betaalt in 2013 bij uw belastingaangifte 2013 en zo verder.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Manon, 14-03-2012 19:43 #466
Beste,
Ik ben in oktober 2011 van start gegaan als ZZPer (freelance journaliste) en moet dus de inkomstenbelasting voor ondernemers invullen. Naast mijn freelance inkomsten, had ik daarnaast wat inkomsten uit een vast dienstverband. Mijn vraag heeft betrekking op opleidingskosten. Ik heb (na aftrek drempel) 1565 euro besteed aan studiekosten (in de VS, universiteit, geen studiefinanciering). Nu verbaast het me dat ik daar volgens mijn overzicht niets van terugkrijg! Volgens mijn overzicht is alles wat ik terugkrijg de loonheffing die ik heb betaald bij mijn vaste dienstverband. Hoe is dat mogelijk? Het lijkt erop dat mijn opleidingskosten (via mijn persoonsgebonden aftrek) worden verrekend met mijn inkomsten uit werk en woning. Maar dat ik niets van die kosten terugzie, begrijp ik niet. Doe ik iets verkeerd? Hartelijk dank! Reactie infoteur, 15-03-2012
Beste Manon,
Als u de studiekosten hebt gemaakt als ondernemer komen die kosten ten laste van de winst. Als u de studie hebt gevolgd vanuit het perspectief van het dienstverband ontstaat de aftrekpost studiekosten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anne, 13-03-2012 10:08 #465
Ik ben eind januari 2011 de opleiding MMZ (voorheen SPW-4) begonnen op MBO-4 niveau. Ik ga 1 dag per week naar school en 4 dagen werk ik (BBL-opleiding). Ik ontvang geen studiefinanciering (ben de 30 jaar al ruimschoots gepasseerd), maar betaal de hele opleiding zelf. Ik ben de opleiding begonnen om hogerop te kunnen komen op mijn werk.

Maar hoe zit dat met de aftrek van alle kosten? Het schoolgeld gaat per schooljaar. Hoe bereken ik dat? En kosten voor studieboeken, laptop en andere schoolbenodigdheden? Reactie infoteur, 13-03-2012
Beste Anne,
Omdat u geen studiefinanciering ontvangt, mag u alle studiekosten die u in een jaar maakt minus de drempel aftrekken als scholingsuitgaven. Voor de laptop mag u drie jaren achtereen 30% aftrekken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Plopipo, 12-03-2012 20:18 #464
In 2011 volgde ik een HBO-opleiding via het NTI. In principe kan ik hiervoor studiefinanciering aanvragen, maar dit heb ik niet gedaan omdat ik nu al weet dat ik niet binnen de 10-jaren-termijn van de IB-groep deze studie kan afronden. Ik heb namelijk ook in 2003 al een jaar stufi ontvangen voor een eerdere opleiding en de IB-groep rekent vanaf die tijd.
Voor de opleiding die ik nu volg heb ik wel recht op studie, maar dus niet aangevraagd omdat ik dan toch al zeker weet dat het terugbetaald moet worden.

Op welke manier moet ik de kosten nu aftrekken? Volgens de stufi-methode, of niet? Bij de info van de belasting dienst staat steeds 'indien u recht had op stufi ongeacht of u die heeft ontvangen of niet'.

Iemand een idee? Reactie infoteur, 12-03-2012
Beste Plopipo,
U moet wel de stufi aanvragen als u daar recht op hebt en dan rekenen met de normkosten alsof u studiefinanciering ontvangt. In dit geval is wel coulance denkbaar, omdat u straks toch alles mag aftrekken zodra niet aan de 10-jarentermijn blijkt te voldoen. Bovendien hebt u de stufi niet ontvangen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kelly, 12-03-2012 14:54 #463
Van 2007 t/m 2011 ben ik in dienst geweest van een accountantskantoor. Zij betaalden mijn studieboeken/collegegeld en examengelden. Deze zijn voor mij persoonlijk natuurlijk niet aftrekbaar. Wel hielden zij elke vrijdag waarop ik college volgde een bedrag in als compensatie voor studiekosten. Dit heette een 50/50 regeling, de helft van de studiedag waren voor mijn rekening de helft voor mijn werkgever. Ik kreeg dus per maand 4 x 4 uur bruto in mindering gebracht op mijn salaris ter compensatie van studiekosten. Ik heb er nooit over nagedacht om deze af te trekken maar twijfel nu of dit niet toch mocht aangezien het daadwerkelijk tot kosten voor mij heeft geleid ivm studie. Heeft iemand een antwoord? Reactie infoteur, 12-03-2012
Beste Kelly,
Dit zijn geen studiekosten, maar u krijgt toch de helft van het aantal uren uitbetaald, ondanks het feit dat u niet aanwezig bent. Als u nou de helft van de studieboeken zelf moest betalen, zou het anders zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Stefanie, 11-03-2012 22:52 #462
In 2011 heb ik van januari t/m september studifinanciering gekregen. Van oktober t/m december 2011 had ik hier geen recht meer op. Ik heb ook geen nullening aangevraagd.

Hoe moet ik nu de belasting aangifte invullen? Als wel of geen studifinanciering? Hoe kan ik dit volledig invullen? Reactie infoteur, 12-03-2012
Beste Stefanie,
Essentieel is of u al een beschikking hebt gehad dat de studiefinanciering is omgezet in een gift of niet. Als die beschikking er nog niet is, vult u uw belastingaangifte 2011 in met studiefinanciering.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ivo, 10-03-2012 16:11 #461
In 2011 hbo-opleiding gevolgd (studietraject loopt nog), daarbij stufi ontvagen (half jaar thuiswonend, half jaar uitwonend).
Wat moet er nu van het normberdrag af? Alleen basis(12x96) of basis+uitwonend(6x96 + 6x260)?
Tevens heb ik 2 jaar geleden een laptop aangeschaft voor de studie, en mag deze voor de laatste x afschrijven, maar waar kan ik deze kosten (1000*0,9/3=300,-) invullen? Moet ik deze van het vergoedingen bedrag afhalen, zoniet waar dan wel?

Mvg Reactie infoteur, 10-03-2012
Beste Ivo,
1. Als u stufi ontvangt moet u een herberekening van een deel van de studiekosten maken (lesgeld, collegegeld) en daarbij de kosten van boeken en de pc (30%) optellen.
2. Dan zijn er twee situaties mogelijk. Of u hebt een dure studie (meer dan tweemaal de normbedragen) of niet. Hieruit volgt ook wat u mag aftrekken (zie artikel).
3. Nu is het zo dat u het deel dat u via de prestatiebeurs ontvangt (inclusief aanvullende beurs) ook nu niet mag aftrekken, maar pas als het zich voordoet in het jaar dat uw prestatiebeurs geen gift is geworden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Heintje, 08-03-2012 11:45 #460
Mijn vriend gaat een cursus informatica volgen via de LOI. Nu hebben wij een computer nodig. Is de cursus, en eventueel ook de laptop aftrekbaar van de belasting? Reactie infoteur, 08-03-2012
Beste Heintje,
Als de computer nodig is voor de cursus en de cursus is gericht op zijn loopbaan, dan kunt u de kosten van de pc geleidelijk aftrekken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ida, 07-03-2012 21:19 #459
Mijn zoon heeft in 2006 en 2007 een studiebeurs ontvangen voor een HBO opleiding die hij niet heeft afgemaakt. In 2011 is hij begonnen met het afbetalen van zijn studieschuld in maandelijkse termijnen en in november 2011 heeft hij het totale bedrag 6000 euro in een keer afbetaald. Kan hij dit bedrag aftrekken van de belasting? Reactie infoteur, 07-03-2012
Beste Ida,
De aflossingen kan hij niet aftrekken van de belasting als studiekosten of scholingsuitgaven. Wel komt zijn schuld per 1 januari 2011 in mindering op zijn vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting.
Met vriednelijke groeten,
Zeemeeuw

Jef S., 07-03-2012 19:27 #458
Ik ben begin 2011 tot en met juli gewerkt daarna particuliere HBO opleiding gaan volgens. deze betaal ik volledig zelf. het is met boekengeld er bij ongeveer €10.000 euro, kan ik nog een deel van dit collegegeld bij de belastingdienst terugvragen? Reactie infoteur, 07-03-2012
Beste Jef S.,
Als u geen studiefinanciering had, mag u de werkelijke kosten minus drempel aftrekken. Wat u daarvan dan terugkrijgt, is afhankelijk van de belastingschijf waarin u zit met uw inkomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Patrick, 06-03-2012 18:26 #457
Beste,
Zijn door mijn moeder betaalde studiekosten ten behoeve van mijn studie aftrekbaar in mijn aangifte? Dus zonder dat ik deze feitelijk heb betaald? Reactie infoteur, 07-03-2012
Beste Patrick,
Neen, u kunt alleen uw zelf betaalde studiekosten als aftrek opvoeren in uw belastingaangifte.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jeroen, 06-03-2012 13:48 #456
Ik heb in Januari 2011 mijn Master afgerond en ben vanaf Maart 2011 gaan werken. Dit is het eerste jaar dat ik nu aangifte doe. Kan ik de studiekosten die ik tot en met het behalen van mijn Master heb gemaakt aftrekken van de belasting. Dit is ondermeer studiemateriaal en collegegeld. Reactie infoteur, 06-03-2012
Beste Jeroen,
U kunt de studiekosten per jaar aftrekken en niet ineens voor alle jaren tegelijkertijd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nienke, 05-03-2012 19:49 #455
Mijn verhaal plus bijbehorende vragen:
Ik ga in september een HBO deeltijd Master doen (heb al een afgeronde HBO bachelor), namelijk de Master in Dans Therapie. Ik zal hierbij gaan werken, zo'n 16 tot 20 uur.
Ik heb geen recht meer op studiefinanciering, gezien ik al vier jaar heb gekregen en ik mijn vijfde jaar (vijf jaar over HBO bachelor gedaan) alleen een lening had.
Naar mijn weten kan ik doorlenen, gezien ik vanaf komende september weer sta ingeschreven bij DUO. Liever doe ik dit niet, maar ik weet nog niet of dit mogelijk is financieel. Maakt het uit of ik leen bij de IBG met betrekking tot het aftrekken van mijn studiekosten? En voldoe ik verder aan de 'eisen' rondom aftrekken studiekosten?

Hoor het graag, bedankt alvast! Reactie infoteur, 05-03-2012
Beste Nienke,
1. Als u leent bij IB Groep, ontvangt u studiefinanciering en kunt u niet de werkelijke studiekosten aftrekken.
2. Of u kunt doorlenen, kan alleen DUO-IB beantwoorden, want die kent uw persoonlijke situatie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Erica, 05-03-2012 19:18 #454
Mijn dochter 22 heeft 3 verschillende HBO opleidingen gedaan, zij heeft een lening prestatiebeurs en een OV lening prestatiebeurs ontvangen. Nu is zij in augustus 2011 begonnen met aflozen van deze schuld met 45,00 per maand. Kan zij de gehele studieschuld die zij heeft ook in de belastingaangifte meenemen, of kan dat pas als de prestatiebeurs is omgezet in een schuld, zij heeft hiervan nog geen officiële beschikkig van gehad. Zij is nogal slordig geweest met haar overzichten, kan ik dan de laatste schuld overzicht gebruiken van de IB groep voor haar aangiften (mocht dit mogelijk zijn). Als het totaal van ongeveer 5.000,00 dit jaar in één keer wordt afgelost, is dat gunstig voor de aangifte of alleen voor de rente. Ik hoop dat u mij kunt helpen met bovenstaande vragen. Reactie infoteur, 05-03-2012
Beste Erica,
1. Als uw dochter in een jaar studiefinanciering ontvangt, moet ze de in dat jaar betaalde studiekosten vergelijken met de in dat jaar verkregen studiefinanciering en de normkosten HBO (zie artikel). Pas in het jaar waarin de studiefinanciering is omgezet in een schuld, mag een verrekening plaats vinden voor alle jaren op basis van de werkelijke uitgaven.
2. De studieschuld of de rente daarop zijn niet als studiekosten aftrekbaar. Wel is de studieschuld aftrekbaar van het vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Myra S., 02-03-2012 13:44 #453
Hoi,

heel 2011 heb ik een WO-opleiding gevolgd, kosten collegegeld ongeveer 1700,- in 2011.
Totaal van de normbedragen is 2381,-.
Totaal ontvangen stufi in 2011 is 0,- (nullening).
Totaal ontvangen stagevergoeding (heffingskorting is niet ingehouden) in 2011 is ongeveer 2700,-.

Kan ik nu het volledige normbedrag a 2381,- minus de drempel van 500,- aftrekken van de belasting? Of kan ik niets aftrekken omdat stagevergoeding>normbedrag? Maakt het nog wat uit dat de heffingskorting van de stagevergoeding niet is ingehouden?
bij voorbaat dank.

Wat ik nog even kwijt wil, het viel me op bij het lezen van de reacties dat Zeemeeuw iedereens vraag kan beantwoorden en meestal heel vlug! Dat is zeker een compliment waard dus namens alle vraagstellers: heel erg bedankt en ga zo door! Groetjes Myra S. Reactie infoteur, 22-07-2020
Hoi Myra S.,
1. Een heffingskorting is juist een belastingteruggave, waar u recht op hebt en die kan worden uitbetaald als u voldoende inkomsten hebt gehad. Het is me niet helemaal duidelijk of er over uw stagevergoeding belasting is ingehouden. Als dat zo is, zou u nog recht hebben op een teruggave.
2. Dit als de aftrekpost restant persoonsgebonden aftrek:

https://financieel.infonu.nl/belasting/65842-persoonsgebonden-aftrek-inkomstenbelasting-verrekenen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wout, 02-03-2012 12:10 #452
Geheel 2011 universitaire studie gevolgd. Heb geen recht op studiefinanciering of OV kaart. Combineer studie met werken. Heb een contract voor 32 uur werken (betaald) en 8 uur studie per week (onbetaald). De werkgever betaald alle studie kosten (college geld, tentamens, enz.). Studie is 100% in lijn met de werkzaamheden cq loopbaanontwikkeling. Zonder studie geen perspectief. Vraag: kan/mag ik de gederfde inkomsten (8 uur per week) als studie kosten opvoeren? Reactie infoteur, 02-03-2012
Beste Wout,
De gederfde inkomsten worden niet gezien als studiekosten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

K., 02-03-2012 09:07 #451
0p 31 augustus 2011 heb ik mijn universitaire studie afgerond. Het hele jaar 2011 had ik geen recht meer op studiefinanciering, wel had ik nog recht op een OV. Daarnaast is mijn prestatiebeurs ook omgezet in een gift aangezien ik mijn studie binnen de 10 jaar heb afgerond. Ik ontving al 2 jaar geen studiefinanciering meer, maar had dus wel die twee jaren nog recht op een OV. Nu is mijn vraag wat mag en kan ik bij de belastingdienst opgeven? Mag ik 7 X het normbedrag van 197.33 en 1 maal het normbedrag van 200.75 aftrekken + de kosten voor mijn studieboeken?

Alvast bedankt voor uw tijd en uw moeite. Reactie infoteur, 02-03-2012
Beste K.,
De ov kaart wordt ook als studiefinanciering gezien (nullening). Dus moet u zoals in het artikel verder wordt verduidelijkt uw studiekosten vergelijken met de normkosten, waarbij u de prestatiebeurs gelijk stelt aan nul.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

M., 01-03-2012 19:06 #450
Hallo!

Ik heb in 2011 een ov schuld afbetaald van circa 1000 euro!
Heb alleen gewerkt en geen studie gevolgd, toen ik myn belastingaangifte heb gedaan vanmiddag kwam er eigelyk wat minder geld uit dat ik zou terugkrijgen, dan dat ik had verwacht.
Kan ik die ov schuld ook ergens noemen waardoor ik bijv. meer geld terug krijg? Of andere tips daarvoor? Reactie infoteur, 06-01-2019
Hallo M,
Allerlei tips voor uw belastingaangifte vindt u in:

https://financieel.infonu.nl/belasting/65245-belastingaangifte-2018-en-2019-inkomstenbelasting.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Tim, 01-03-2012 18:53 #449
Hoe kan ik nu in 2012 een aangifte die ik over 2010 heb gemaakt nog wijzigen? Dit ivm bij de aangifte van 2010 geen rekening gehouden met studiekosten als aftrekpost.

mvg, Tim Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Tim,
U kunt een aangifte wijzigen door een nieuwe belastingaangifte te doen of als de belastingaanslag al definitief is, een brief te schrijven aan de Belastingdienst:

https://financieel.infonu.nl/belasting/32141-belastingdienst-herstel-zo-fout-in-je-belastingaangifte.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Tim, 01-03-2012 17:58 #448
Hallo

Ik ben in september 2010 begonnen met mijn 4 jarige HBO opleiding en heb gewoon studiefinanciering gekregen (was niet altijd evenveel of meer als de maandelijkse studiekosten, dus deel ook bijbetaald) en mijn studieboeken ook zelf betaald. Kan ik hiermee dan voor het jaar 2011 iets aftrekken van de belasting en hoe werkt dit?

Ik ben naar verwachting in juli 2014 klaar met mijn opleiding, en heb nog tot november 2012 recht op studiefinanciering.
mvg Reactie infoteur, 01-03-2012
Hallo Tim,
Als je studiefinanciering ontvangt voor een HBO opleiding, moet je je studiekosten afzetten ten opzichte van de normbedragen voor het HBO (zie artikel).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Heleen, 01-03-2012 16:15 #447
Ik ben student master Geneeskunde en heb op de bank € 180.000,= staan nadat mijn moeder is overleden en erfbelastingen zijn betaald. Ik heb mijn studielening bij de DUO afbetaald. Is het mogelijk dat ik mijn prestatiebeurs (incl. ov-lening) a € 32.000,= maar dus zonder bijlenen bij de belasting opgeef als schuld onder box 3? Reactie infoteur, 01-03-2012
Beste Heleen,
Schulden volgens de Wet studiefinanciering mag u voor het deel boven de drempel van € 2.900 per persoon in mindering brengen op uw vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting. Dat geldt ook voor de prestatiebeurs zolang die nog opeisbaar is en niet is omgezet in een gift.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Elisa, 01-03-2012 15:13 #446
Ik heb vorig jaar vanaf september een opleiding PABO gedaan, zonder studiefinanciering, maar ik kreeg wel de vergoeding Leraren van ong, 1100 euro. In hoeverre kan ik dan nog wat aftrekken voor de belasting? Ik moet de vergoeding wel terugbetalen in termijnen. Mijn kosten van dat jaar waren ong. 1000 voor de boeken en 500 voor het lesgeld. Reactie infoteur, 01-03-2012
Beste Elisa,
U moet dan rekenen met de normbedragen voor het HBO met de prestatiebeurs op nul.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Martijn, 01-03-2012 12:47 #445
Mijn vriendin heeft haar MBO opleiding afgerond in juni 2011, en eeft 2 maanden het MBO gedaan in augustus en september 2011. Ze heeft in 2011 verschillende boeken en een laptop speciaal voor de studie aangeschaft. Zijn deze aftrekbaar?
en zo ja waar vul ik dat in in het digitale programma van de belastingdienst? Reactie infoteur, 01-03-2012
Beste Martijn,
Ja deze studiekosten zijn aftrekbaar. Houd daarbij rekening met de drempel. Voor de laptop is wel van belang dat die ten behoeve van de is gekocht en gebruikt. Je vindt deze post bij de aftrekposten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jacqueline, 28-02-2012 22:12 #444
Kan ik de reiskosten van mijn kind van 17 jaar ergens aftrekken? Ik heb kinderbijslag. Mijn kind reist ivm een mbo dagopleiding. Reactie infoteur, 28-02-2012
Beste Jacqueline,
Helaas kunt u de reiskosten van uw kind niet aftrekken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

David Da Costa, 27-02-2012 14:19 #443
Ik zit met het volgende probleem: ik wil volgend jaar een studie volgen om me meer te verdiepen. Ik ben kok en wil een studie voedingstechnologie doen. Het is echter een vrij prijzige studie namelijk 14325 euro verspreid over 2 jaar. Ik zou graag willen weten hoe "aftrek studiekosten" werkt en hoeveel voordeel mij dat opleveren. Of is het misschien beter als ik het via mijn werkgever doe, dat die een deel van mijn salaris inhoudt? Verder volg ik dit jaar ook cursus/studie in België zou ik deze kosten ook kunnen aftrekken? Reactie infoteur, 27-02-2012
Beste David Da Costa,
1. U mag de studiekosten die u maakt in het kader van uw loopbaan opvoeren als aftrekpost (minus de drempel). Vervolgens is het afhankelijk van uw inkomenstarief hoeveel u hiervan netto terug krijgt. Als u 42% belasting betaalt, krijgt u tot 42% terug.
2. Wat u zo terug zou kunnen krijgen van de belastingdienst kunt u vervolgens vergelijken met het bedrag dat uw werkgever op uw loon zal inhouden om te zien wat voor u het voordeligste is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Victor Müller, 21-02-2012 22:18 #442
In 2008 heb ik mijn 4-jarige HBO-opleiding afgerond. Van sept. 2004 t/m aug. 2008 ontving ik studiefinanciering (prestatiebeurs, aanvullende beurs, een lening en OV). Ik heb altijd (tot heden) mijn belstingsaangifte gedaan maar helaas mijn studiekosten niet afgetrokken (uit onwetendheid). NB: begin 2009 kreeg ik een beschikking van de IB-groep dat mijn prestatiebeurs omgezet was in een gift. Mijn vraag: kan ik mijn studiekosten 2004 t/m 2008) alsnog opvoeren als "restant persoongebonden aftrek"? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Victor Müller,
U kunt maximaal vijf jaar teruggaan in het wijzigen van uw belastingaangifte:

https://financieel.infonu.nl/belasting/32141-belastingdienst-herstel-zo-fout-in-je-belastingaangifte.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Leo van Kampen, 21-02-2012 15:39 #441
Vraag.

Als ouders schieten wij de studiekosten (HBO) van onze dochter voor. Zij moet dit terugbetalen als zij gaat werken. Feitelijk bouwt ze (studie)schuld bij ons op.

Kan zij haar studie kosten aftrekken omdat ze deze uiteindelijk wel zelf betaalt. Reactie infoteur, 21-02-2012
Beste Leo van Kampen,
Alleen de studiekosten zijn aftrekbaar die daadwerkelijk in een jaar worden betaald. Een schuld is niet aftrekbaar als studiekosten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Menno, 20-02-2012 22:53 #440
Ik heb eind augustus 2011 mijn studie afgerond. Verder had ik in 2011 geen recht meer op een lening via DUO. Nu wil ik het collegegeld van 2010-2011 (E 1672,-) graag opgeven als aftrekpost. Kan ik nu het totale bedrag van E1672,- opgeven of kan ik alleen het bedrag voor de maanden januari 2011 t/m augustus 2011 (8 x E139,33 = E1114,64) opgeven?

Wanneer dit laatste het geval is, kan ik het collegegeld van de 4 maanden in 2010 dan toch nog aftrekken? En zo ja, hoe dan? Alvast erg bedankt! Reactie infoteur, 21-02-2012
Beste Menno,
1. U mag in 2011 aftrekken wat u in 2011 betaald hebt.
2. De uitgaven in 2010 (4 maanden) komen voor rekening van de belastingaangifte 2010.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Frank, 18-02-2012 17:44 #439
Mijn vrouw en ik zijn samen in 2011 een Alternatieve Geneeskunde Ohm Punctuur gaan volgen. lesgeld, boeken, en instrumenten betaald van eigen kosten. Met het doel voor de toekomst een eigen praktijk te starten.
Worden deze kosten vergoed /aftrekbaar voor aangifte I.K. 2011? Reactie infoteur, 18-02-2012
Beste Frank,
Als u kunt aantonen dat u dit inderdaad hebt gevolgd om een eigen praktijk te starten wel. Niet als het een hobby is, iets wat de belastingdienst al snel kan denken. Maak e.e.a. aannemelijk doordat u de kosten, haalbaarheid en inkomsten van een dergelijke praktijk ook echt hebt uitgezocht.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Silvie, 15-02-2012 21:00 #438
Ik overweeg deel te nemen aan een opleiding welke 18.000 voor twee jaar kost. De opleidingskosten dienen bij aanvang van de opleiding ineens te worden voldaan. De opleidingsperiode loopt van september 2012 tot september 2014. Hoe werkt nu de aftrek? Kan ik eenmalig de studiekosten in 2012 aftrekken of deze uitsmeren over de 2 jaar? Reactie infoteur, 16-02-2012
Beste Silvie,
Als er geen studiefinanciering is, mag u het totaal betaalde bedrag in 2012 als studiekosten aftrekken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Eef, 15-02-2012 09:39 #437
Van januari t/m september had ik een rentedragende lening a €834,- per maand. Mijn collegegeld (WO) voor het jaar 2010-2011 heb ik als aftrekpost gebruikt in de aangifte over 2010. Mijn vraag is op welke manier ik mijn rentedragende lening als aftrekpost kan gebruiken bij de belastingaangifte 2011? Reactie infoteur, 15-02-2012
Beste Eef,
Uw rentedragende lening is geen aftrekpost studiekosten, maar u kunt de lening wel in mindering brengen op uw vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dj92, 12-02-2012 15:49 #436
Ik volgde in 2011 (en nu nog steeds) een HBO opleiding. In het eerste semester van collegejaar 2011-2012 (dus vanaf augustus t/m januari) liep ik stage. Ik ontving hier een stagevergoeding, waar geen heffingskorting op is toegepast. Naast mijn stage werkte ik doordeweeks en in het weekend bij. Hier werd wel heffingskorting toegepast. Verder was ik ook in dienst van een uitzendorganisatie van mijn onderwijsinstelling voor het deelnemen aan groepsvertegenwoordigersoverleggen ed. dit was ook betaald, zonder heffingskorting.

Mijn collegegeld wordt door mijn vader betaald. Eigenlijk alle studiekosten die ik maak worden door hem betaald. Nu kan ik op mijn aangifte aangeven dat ik studiekosten heb gemaakt. Mag ik deze studiekosten opgegeven op mijn aangifte? Het zijn geen buitenproportiionele studiekosten (dus niet 2x het totale normbedrag). Alvast bedankt voor uw antwoord. Reactie infoteur, 12-02-2012
Beste Dj92,
Als uw vader de kosten heeft betaald, kunt u ze niet aftrekken als studiekosten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Us911, 10-02-2012 22:50 #435
Mijn zoon van 17 gaat in September aan een particuliere MBO opleiding beginnen (TIO). Is het collegegeld aftrekbaar als ik het zelf betaal? Als hij 18 wordt komt hij in aanmerking voor studiefinanciering. Veranderd er iets als hij alleen van de prestatiebeurs gebruikt gaat maken? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Us911,
De kosten voor een studie bij deze TIO zouden bij uw zoon fiscaal aftrekbaar zijn als hij de kosten ook betaalde en belastingaangifte zou doen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Edu Brijsland, 10-02-2012 18:33 #434
Hallo,

1. Per september begonnen met studie zonder studiefinanciering. Is het gehele collegegeld betaalt voor periode sept 2011 tot sept 2012 in 2011 af te trekken?

2. Zijn gemaakte reiskosten, bij lage vergoeding (dus het meerdere) af te trekken?

3. Waaronder kan ik gemaakte reiskosten voor bezoek tandartsen/orthodontist en kaakchirurg onderbrengen?

Alvast bedankt voor uw reactie. Reactie infoteur, 22-07-2020
Hallo Edu Brijsland,
1. Omdat u geen studiefinanciering hebt, is het totale collegegeld aftrekbaar. Niet de reiskosten.
2. Reiskosten voor het bezoeken van een arts kunt u kwijt onder de aftrekpost specifieke zorgkosten:

https://financieel.infonu.nl/belasting/105078-recht-op-fiscale-aftrekpost-specifieke-zorgkosten.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sabine, 10-02-2012 11:39 #433
Ik heb de volgende vraag:
Op dit moment volg is een hbo opleiding en ontvang ik geen studiefinanciering meer. Wel leen in via de IB-groep. Naast mijn opleiding volg ik voor mijn werk ook nog een mbo opleiding via de werkgever van mijn bijbaan. De kosten voor deze tweede opleiding worden per uur ingehouden op mijn loon. De opleiding betaal ik dus zelf. Zijn de kosten van mijn tweede opleiding in 2011 aftrekbaar? Alvast bedankt voor uw reactie. Reactie infoteur, 10-02-2012
Beste Sabine,
De kosten van de tweede opleiding zijn, als ze gericht zijn op een toekomstige baan of een betere baan, fiscaal aftrekbaar als studiekosten of scholingsuitgaven. Het is altijd wel handig om een overzichtje van de inhouding bij de werkgever op te vragen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Maarten, 08-02-2012 20:06 #432
Ik woonde in 2010 een deel van het jaar vanwege een reis (5 maanden) niet in Nederland en had me uitgeschreven. In de rest van het jaar verdiende ik (in Nederland) 8300 euro bruto. Tevens studeerde ik (2e studie, volwassenenonderwijs) en maakte 2400 euro aantoonbare studiekosten. Op de voorlopige aanslag over 2010 die ik recentelijk ontving staat de 2400-500=1900 euro studiekosten vermeld als aftrek onder de inkomsten uit dienstbetrekking. ECHTER: het bedrag Totaal inkomsten box 1 is gelijk aan het bedrag inkomsten uit dienstbetrekking, m.a.w. de aftrek is wel genoemd maar heeft in de voorlopige aanslag niet plaatsgevonden!

1. Controleert de Belastingdienst haar voorlopige aanslagen nog voor de verzending van de definitieve? 2. Is hier sprake van een fout of heeft het te maken met mijn gedeeltelijke uitschrijving? 3. Heb ik nou wel of niet recht op de studiekostenaftrek?

PS: mooi initiatief! Reactie infoteur, 09-02-2012
Beste Maarten,
1. De voorlopige aanslag is slechts een voorlopige berekening.
2. Het beste kunt u kijken naar uw verzamelinkomen. Daar zou de aftrekpost vanaf gehaald moeten zijn.
3. U hebt recht op de aftrek studiekosten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

P. V., 07-02-2012 20:04 #431
Mijn partner volgt sinds september 2011 een deeltijdstudie HBO, zonder (recht op) studiefinanciering. We betalen het collegegeld van €1590,- in 10 termijnen.
Ik heb een paar vragen m.b.t. aangifte inkomstenbelasting over 2011.

Vraag 1: Klopt het dat we van het collegegeld alleen een deel kunnen terugvragen?
Bereken je dat als volgt? Sept t/m dec = 4 maanden; 4mnd/12 * 1590 = €530,-

Vraag 2: Geldt de verdeling van vraag 1 ook voor studenten zónder studiefinanciering?
In deze toelichting van de belastingdienst staat bovenstaande berekening alléén vermeld bij het hoofdstuk "uw studiekosten berekenen (mét studiefinanciering)". In het hoofdstuk "uw studiekosten berekenen (zónder studiefinanciering)" moet je bij de rekenhulp volgens mij het totale collegegeld invoeren (?).

Vraag 3:
Is het percentage wat je van de studiekosten terugkrijgt (minus de drempel van €500,- natuurlijk) afhankelijk van de belastingschijf waar je in valt? Dus eigenlijk: hoe groter je inkomsten, hoe meer je terugkrijgt? En worden hiervoor de inkomsten van de student en de fiscale partner bij elkaar geteld? Reactie infoteur, 08-02-2012
Beste P. V.,
1. U mag het collegegeld aftrekken dat u in 2011 hebt betaald. Dat is 530 euro (vier termijnen).
2. Als u zonder studiefinanciering het totale collegegeld hebt betaald in 2011, mag u ook het totale bedrag aftrekken.
3. Het is inderdaad zo dat als men in een hogere belastingschijf valt, men meer geld van de aftrekpost terugkrijgt. Daarbij mag deze aftrekpost bij fiscale partners worden opgevoerd bij de meest verdienende partner.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jacob, 07-02-2012 15:35 #430
Van 2004 t/m 2009 heb ik voltijd gestudeerd (MBO niv. 2 t/m 4) in 2009 heb ik mijn diploma MBO administrateur behaald. Ik heb nooit aangifte IB gedaan in deze jaren en dus ook nooit studiekosten afgetrokken.

Ik ontving al deze jaren wel studiefinanciering basis - en aanvullende beurs (uitwonend)
Mijn vraag is nu of ik die aangifte's alsnog kan doen en alle studiekosten kan aftrekken/terugvragen? Reactie infoteur, 07-02-2012
Beste Jacob,
U kunt tot maximaal vijf jaar teruggaan. Als u denkt recht te hebben op een teruggave kunt u per jaar alsnog belastingaangifte doen. U kunt teruggaan tot 2007.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marc, 06-02-2012 19:15 #429
Onze zoon gaat in Belgie naar school. Zijn de gemaakte reiskosten aftrekbaar van de belastingen? Reactie infoteur, 07-02-2012
Beste Marc,
Reiskosten worden door de belastingdienst niet als studiekosten gezien.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Onno, 04-02-2012 18:30 #428
Als iemand 18 jaar oud is en een chauffeursopleiding volgt, moeten de ouders zorgen dat het kind een rijbewijs B haalt (is geen onderdeel van de opleiding zelf).
is hiervoor studiefinanciering te krijgen en mag het als kostenpost worden opgevoerd bij de belastingdienst? Reactie infoteur, 05-02-2012
Beste Onno,
Voor de chauffeursopleiding is er geen studiefinanciering. De kosten voor een gewoon rijbewijs zijn niet fiscaal aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

M. Welten, 29-01-2012 11:12 #427
Als de studie tijdig succesvol wordt afgerond, wordt de basisbeurs gedeeltelijk of geheel omgezet in een gift. Wat is de maatstaf voor het geheel dan wel gedeeltelijk omzetten? Reactie infoteur, 29-01-2012
Beste M. Welten,
Hoeveel jaren van een prestatiebeurs na het halen van je diploma worden omgezet in een gift, is afhankelijk het diploma. Bij een diploma voor een vierjarige studie met 240 studiepunten zal vier jaar prestatiebeurs worden omgezet in een gift. Bij drie jaar is dat drie jaar prestatiebeurs en zo verder.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Tim, 24-01-2012 13:29 #426
In 2011 had ik t/m september recht op stufi (alleen lening). Het aangifteprogramma van Belastingdienst rekende over die periode aan normbedragen €1780. Verder had ik in 2011 nog kosten aan collegegeld over studiejaar 2011-2012 a €1713.

Nu vraag ik me af: mag ik die €1713 in z'n geheel invullen als 'Aftrekbare studiekosten zonder studiefinanciering', of moet ik die delen over de maanden okt /tm december? Reactie infoteur, 24-01-2012
Beste Tim,
In geval van studiefinanciering moet u kijken naar de zogenaamde herrekende kosten. Dat zijn hier de collegegelden die betrekking hebben op 2011. Ook de normbedragen die u noemt, overschrijden (als het goed is) niet december 2011.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hamid, 14-01-2012 13:18 #425
Mijn vrouw komt uit buitenland en ze pas haar inburgeringscursus gehaald.
Nu wil ze bij James boswill in Utrecht verder gaan studeren met haar Nederlandse taal.
Ik werk zelf en heb een inkomen van € 2900,00 bruto, nu wil weten kan zij in aanmerking komen voor studiefinanciering voor haar studiekosten of dat aftrekkken via inkomsten belasting? Reactie infoteur, 14-01-2012
Beste Hamid,
Nee, de regeling Tegemoetkoming deeltijders van de Dienst Uitvoering Onderwijs geldt niet voor cursussen van het JBI. Maar als de studie nodig is om haar kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, kunnen de kosten minus de drempel wel worden opgevoerd als aftrekpost studiekosten. Het moet haar toekomstige beroep ten goede komen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Michael, 12-01-2012 11:44 #424
Beste Zeemeeuw,

Ja mijn partner heeft alle jaren netjes haar aangifte gedaan, maar toen nooit de studiekosten als aftrekposten opgevoerd. hoe kom ik achter het restant persoonsgebonden aftrek voor de jaren 2009+2010? maar als ik het zo begrijp kan ik dus de studiekosten voor eerdere aangiftejaren (2009+2010) niet meenemen in mijn aangifte voor 2011? sorry voor de vele vragen, maar het is een nogal grijs gebied.
laatste vraag: voor wat voor bedrag telt de OV-kaart mee voor de hoogte van je stufi? stel je ontvangt thuiswonende beurs van 90 p/m + OV-kaart. met welk bedrag moet ik dan gaan rekenen, indien ik voor mijn partner wil kijken wat zij eventueel nog terug kan krijgen voor de periode dat ze een thuiswonende student was. Reactie infoteur, 12-01-2012
Beste Michael,
1. De restant persoonsgebonden aftrek uit eerdere jaren wordt door de belastingdienst berekend en aangegeven.
2. U zult voor elk jaar afzonderlijk een correctie moeten aanvragen.
3. U kunt de OV-jaarkaart bij de berekening van de studiekosten op nul zetten. De OV jaarkaart is wel een vorm van studiefinanciering, maar reiskosten spelen in het kader van de aftrek studiekosten geen rol. Niet als vergoeding en niet als kosten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Michael, 12-01-2012 10:34 #423
In het kort: sinds februari 2009 woon ik samen met mijn fiscale partner (die sinds oktober 2011 geen stufi meer ontvangt, daarvoor uitwonende beurs). kort geleden er achter gekomen dat haar gemaakte studiekosten sinds zijn mijn fiscale partner is voor mij als betere verdiender als aftrekpost op mijn belastbaar inkomen kan worden toegepast (drempel 500 euro bekend). binnenkort komt de aangifte voor 2011 eraan. kan ik dan alle studiekosten van feb. 2009 tot en met december 2011 voor de aangifte van 2011 meenemen of moet ik voor 2009 en 2010 een correctieaanvraag indienen bij de belastingdienst? Reactie infoteur, 12-01-2012
Beste Michael,
Dat hangt ervan af:
Als zij elk jaar belastingaangifte heeft gedaan is er misschien uit die jaren een restant persoonsgebonden aftrek die in 2011 automatisch in de gezamenlijke aangifte is mee te nemen. In andere gevallen kunt u per jaar een correctie aanvragen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mariet, 11-01-2012 15:56 #422
Vraag: Ik wil in april 2012 een opleiding gaan volgen tot coach. Dit is een opleiding via het ICM, welke 5 maanden in beslag zal nemen. Deze opleiding kost 3500 euro waarvan ik een gedeelte terug wil vragen aan de belastingdienst. Ik verdien ca. 20.000 euro op jaarbasis en woon samen (geen fiscaal partner). Kan iemand mij vertellen wat ik ongeveer terug zal krijgen van de belastingdienst na aftrek van de eerste 500 euro?
En tevens wil ik een laptop aanschaffen, ik weet niet of het mogelijk is om deze volgend jaar ook af te schrijven met 30%? Reactie infoteur, 11-01-2012
Beste Margriet,
Uw belastingtarief is 33,1%. U krijgt dus een derde deel van 3000 euro terug, zijnde 1000 euro.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Vogel, 06-01-2012 11:07 #421
Vraag: heb van 2001-2003 een studie gevolgd met een rentedragende lening als Studiefinanciering. Uiteraard wordt deze lening nooit omgezet in een gift.
Kan ik nu de gemaakte studiekosten uit voornoemde jaren met terugwerkende kracht in aftrek nemen? De werkelijke kosten waren overigens meer dan 2x het normbedrag. Reactie infoteur, 06-01-2012
Beste vogel,
1. Een prestatiebeurs kan worden omgezet in een gift en een rentedragende lening kan eventueel worden kwijtgescholden.
2. Om de studiekosten nog af te trekken bent u te laat, vanwege de verjaring na 5 jaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Raymond, 03-01-2012 23:26 #420
Erg veel informatie, bedankt daarvoor. Toch nog een vraag omtrent mijn eigen situatie: ik volg sinds 2008 een HBO deeltijd studie waarbij ik jaarlijks gebruik maak van de PGA. Nu heb ik vorige week een nieuwe computer gekocht. Mijn doel is om eind 2012 af te studeren. Kan ik dan alsnog 3x30% aftrekken of maar 1x? Is dat uberhaupt mogelijk. En hoe zit dit als ik een half jaar na afstuderen op de HBO een vervolgstudie aan de WO ga doen? Reactie infoteur, 04-01-2012
Beste Raymond,
Voorwaarde voor de aftrek is dat de computer wordt gebruikt voor de studie. Als u eind 2012 afstudeert en nu de pc koopt is dat eenmaal 30% aftrek. Bij een (bijna) aansluitende vervolgstudie volgt dan de rest.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Petra, 29-12-2011 08:55 #419
Mijn pc is kapot en ik wil graag een nieuwe aanschaffen. Ik volg momenteel een studie en krijg studiefienanciering. Kan ik de pc opgeven bij de belasting? Reactie infoteur, 29-12-2011
Beste Petra,
Als u de pc gebruikt voor de studie, mag u die ook opvoeren als aftrekpost studiekosten. Dat is 3x 30%.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wouter, 28-12-2011 15:30 #418
Hallo,

Ik doe nu aangifte over 2010. In 2010 heb ik t/m augustus studiefinanciering gehad. Vanaf september had ik geen recht meer op stufi. Ik heb van september t/m november geleend. Kan ik mijn betaalde collegegeld over de maand december aftrekken? Ik had in december kunnen lenen. Maakt dit nog uit? Reactie infoteur, 28-12-2011
Hallo Wouter,
Als het een lening bij DUO is, valt ook die onder de studiefinanciering. In dat geval moet u rekenen met uw kosten ten opzichte van de normkosten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Isa, 22-12-2011 14:50 #417
Ik wil een studie gaan doen. Deze kost €7.650 ex btw. Mijn werkgever is bereid €2.500 ex btw bij te dragen. Rest € 5.150 ex btw of €6.128,50 incl. btw. Ik wil graag weten hoe ik mijn netto kosten zo laag mogelijk kan krijgen. Ik heb een aantal mogelijkheden voor ogen, maar ik weet niet wat de beste/meest financieel aantrekkelijke mogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld €430 bruto minder salaris gedurende 12 maanden of de opleiding mij laten factureren voor €6.128,50 en dan aftrekken als studiekosten. Of wellicht is er ook nog een belasting voordeel studieregeling voor de werkgever waardoor mijn bijdrage minder wordt?
Of het cafetaria model en aftrekken als studiekosten, mag dat? Wie kan mij een goed advies geven? Reactie infoteur, 14-06-2020
Beste Isa,
1. Maandelijks een deel van de studie betalen, heeft voor u een klein rentevoordeel en is eenvoudiger behapbaar.
2. De werkgever kan de studie onderbrengen onder de werkkostenregeling:

https://financieel.infonu.nl/belasting/62846-fiets-van-de-zaak-leasen-of-werkkostenregeling-2019-2020.html

3. Een uitruil met onderdelen van een cafetariamodel (atv, vakantiedagen, vakantiegeld, gratificatie) wordt niet als betaalbewijs gezien.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Patrick, 21-12-2011 16:02 #416
Gm,

het is bijna eind 2011, en ik heb in januari een pc gekocht met het oog op een studie (NTI MCSE a € 460,00). door omstandigheden is de cursus nog niet aangeschaft, maar dat wil ik vandaag (21 dec) nog doen. bij deze cursus zitten 6 examens a +/- €150,00.
is het nu handiger om 30% pc, de cursus, en 1 examenvoucher in 2011 op te voeren en dan de overige 5 in 2012 met 30% pc? of alles in 2012?
ik zit nl nog te twijfelen wat verstandiger is. zelf denk ik het eerste omdat er dan ook n og extra pc bij komt.

misschien dat u daar een andere kijk op heeft? en mag je abonnementen op computerbladen als vakliteratuur aanmerken, en toner en printerpapier ook opvoeren als er veel geprint word?

mvg
Patrick Reactie infoteur, 21-12-2011
Beste Patrick,
Het is moeilijk om hard te maken dat de pc voor de studie is gekocht als daar zoveel maanden tussen zitten. Bovendien is de pc aftrekbaar voor de maanden waarin de pc voor de studie is gebruikt. Je kunt het proberen (optie 1), maar als er vragen komen kan beantwoording lastig zijn. Eigenlijk is het in 2011 maar 10/365*30% voor de pc. Serieuze computerbladen als vakliteratuur kan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hans, 19-12-2011 20:29 #415
Beste,

Ik heb 8 jaar gestudeerd, waarbij ik de laatste jaren zelf heb gefinancierd, zonder lening van de duo ( toen IBG). De afgelopen heb ik geen studiekosten afgetrokken en de aangiften zijn al wel gedaan en goedgekeurd.

Kan ik alsnog de studiekosten aangeven van de afgelopen jaren? En zo ja, hoe?

Met vriendelijke groet,

Hans Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Hans,
U kunt tot vijf jaar terug een schriftelijk verzoek indienen bij de belastingdienst om met een vergeten aftrekpost rekening te houden. Als een belastingaanslag definitief is, kan een correctie nog ambtshalve plaats vinden, maar daartoe is de belastingdienst niet verplicht:

https://financieel.infonu.nl/belasting/32141-belastingdienst-herstel-zo-fout-in-je-belastingaangifte.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Doreen, 19-12-2011 05:20 #414
Hallo,

Is het voor mij mogelijk om mijn collegegeld/boekengeld voor een HBO-studie die start in februari 2012 in 2011 af te trekken als ik deze in 2011 betaal? Voor deze HBO-studie zal ik wel studiefinanciering ontvangen. Begin 2011 heb ik mijn MBO-opleiding afgerond en wil deze ook graag aftrekken.

Kunt u aangeven welke bewijsstukken ik moet kunnen overleggen en op welk moment deze worden opgevraagd? Moet ik bijvoorbeeld kwitanties vragen bij de aanschaf van 2e hands boeken? Reactie infoteur, 19-12-2011
Hallo Doreen,
1. Voor lesgeld en collegegeld moet u de uitgaven toerekenen aan de maanden in het jaar waarin u de studie volgt. Vooruit betalen heeft voor de aftrek dus weinig zin.
2. Anders is dat met de andere studiekosten zoals de boeken. Daarvan mag u wel de werkelijke uitgaven aftrekken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wouter, 15-12-2011 19:27 #413
In 2009 heb ik een pc gekocht. In 2011 ben ik een Opleiding gestart, deze loopt door in 2012. Ik gebruik deze pc voor mijn studie en prive. Kan ik voor 2011 en/of 2012 een deel van de aanschafwaarde aftrekken van de belasting? Zo ja, hoeveel? Reactie infoteur, 15-12-2011
Beste Wouter,
U mag de pc voor de het deel dat u hem voor de studie gebruikt aftrekken. Stel u gebruikt de studie voor 50% aantoonbaar voor uw studie dan resteert er nog 50% van 60% ofwel 30% in twee jaar tijd. Hier gaat de drempel nog vanaf.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Patrick, 10-12-2011 21:53 #412
Beste zeemeeuw,
Houd het digitale belastingaangifteprogramma (VA) automatisch rekening met de 500 euro drempel of moet je deze zelf aftrekken van het totaal. Bijv. opleiding kost 5000 euro, vul ik dan bij Aftrekposten/ studiekosten en andere scholingsuitgaven 4500 euro in of de totale 5000 euro kosten? Reactie infoteur, 11-12-2011
Beste Patrick,
De digitale versie heeft een rekenmodel waarbij de aftrekbare studiekosten (de laatste regel) de studiekosten minus de drempel zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Robin, 09-12-2011 10:09 #411
Goedemorgen. Ik ben via een opleidingsinstituut aan het begin van 2011 een 1 jarige opleiding begonnen die ik in Februari ga afronden kan ik deze opleiding aftrekken van de belasting? En voor hoeveel krijg ik terug? Mijn opleiding zit boven de 2000,- euro. Reactie infoteur, 09-12-2011
Goedemorgen Robin,
Er geldt een drempel van 500 euro voor eigen rekening. Zo resteert er een aftrekpost van 1500 euro plus. Hoeveel u hiervan terugkrijgt, hangt af van de hoogte van uw inkomen. Dat kan oplopen tot 52%.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lien, 08-12-2011 11:00 #410
Goedemorgen, ik heb van 2006 tot 2010 gestudeerd. In 2008 heb ik een laptop gekocht voor mijn studie. Die heb ik afgetrokken van de belasting in de opgaaf voor 2008 (ik wist niet dat dit met 30% per maand moest). Intussen ben ik in 2011 aan een verdere studie begonnen die nog vier jaar gaat duren, en ik heb een nieuwe laptop nodig. Kan ik die al in de aangifte voor 2011 opgeven? Of is dat te snel na 2008? En maakt het dan wat uit of ik de laptop nu koop, of dat ik wacht tot januari 2012? Reactie infoteur, 08-12-2011
Beste Lien,
U kunt de laptop voor 30% meenemen in uw aftrek 2011. Verondersteld wordt namelijk een afschrijving in drie jaar tijd (2008, 2009, 2010). Als u in 2012 koopt, begint de aftrek in 2012.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Eve, 07-12-2011 21:23 #409
Hoi,

Ik heb een vraag: ik heb een 5-jarige WO-studie gevolgd waarover ik 7 jaar heb gedaan (sept 2004 tm aug 2011). De eerste 5 jaar heb ik studiefinanciering ontvangen, de overige 2 jaar heb ik zelf bekostigd (via een lening bij DUO en een bijbaan).
Ik zou graag willen weten of ik de studiekosten van het jaar 2010 nu dien in te voeren als 'studie zonder studiefinanciering in 2011' of als 'studie met studiefinanciering' (omdat ik voorheen voor die studie wel studiefinanciering ontving.
Alvast bedankt Reactie infoteur, 08-12-2011
Hoi Eve,
De lening van DUO valt ook onder studiefinanciering.
Met vriendelijk groeten,
Zeemeeuw

Dome, 07-12-2011 19:15 #408
Mijn dochter is voor haar eindstage HBO naar Namibie. Zij werkt daar (Windhoek) in een weeshuis en voorziet volledig in haar eigen onderhoud. Eten en drinken, huur van het hostel maar ook reizen per taxi van het hostel naar het weeshuis, omdat het anders te onveilig is. Mag zij de kosten voor de reis naar Namibie en de taxikosten ed aftrekken. Zo ja welke? Reactie infoteur, 07-12-2011
Beste Dome,
Neen helaas, vervoerskosten zijn geen studiekosten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mieke, 07-12-2011 14:52 #407
Moet ik bij de berekening van de teruggaaf studiekosten uitgaan van het gezamelijk inkomen (van mij en mijn fiscale partner)? Ikzelf verdien minder dag 18.000, waarmee ik in aanmerking kom voor 33% teruggaaf. Samen met mijn partner wordt dit bedrag een stuk hoger en zouden we meer terug kunnen krijgen.
Daarnaast vraag ik me af waar de opleiding/opleider aan moeten voldoen om geld terug te kunnen krijgen. Geldt de teruggaaf ook bij thuisstudies (van NHA, NTI en dergelijke) gericht op werk? Geldt het voor niet-volledige mbo/hbo opleidingen (dus cursussen, leertrajecten)? Hoe zit het met private opleiders (zoals van der Hilst)? Reactie infoteur, 07-12-2011
Beste Mieke,
1. U mag de studiekosten ook opgeven bij uw fiscale partner als aftrekpost. Het gezamenlijke inkomen is niet zozeer belangrijk, maar het feit dat zijn inkomen hoger is en dus ook de teruggave.
2. De studie moet op uw werk zijn gericht en u moet kennis opdoen kennis op onder begeleiding of toezicht.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Manon, 01-12-2011 00:27 #406
Nog even een vraag omtrent de berekening van wat ik terug kan krijgen van de belastingdienst gezien mijn studiekosten;

Mijn eerste opleidingsjaar kost 3.950 euro. Mijn jaarinkomen is lager dan 18.000 euro. Dit betekent dat ik 33% terugkrijg. Van welk bedrag wordt deze 33% berekend? Is dit inclusief de drempel van 500 euro (33% van 3950euro) of exclusief (33% van 3450 euro).

De kosten voor een laptop/pc vallen hierbuiten toch, gezien de regeling van 3 jaar lang 30% terug van het aankoopbedrag? Reactie infoteur, 01-12-2011
Beste Manon,
1. Die 33% wordt berekend over het bedrag minus de drempel van 500 euro. Dat is immers de hoogte van uw aftrekpost. De drempel bij de studiekosten is naast drempel ook een eigen bijdrage.
2. De aftrek is inclusief de aftrek voor de pc.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Manon, 01-12-2011 00:18 #405
Bedankt voor uw reactie. Ik las dat er een drempel is van 500 euro omtrent studiekosten. Deze zijn dus voor mijn eigen rekening. Alleen, als ik een laptop/pc koop, is het zo dat ik 3 jaar lang 30% terugkrijg van de belasting omdat ik deze voor mijn opleiding ga gebruiken.

Mijn vraag is; hoe moet ik de kosten van mijn laptop/pc precies opvoeren bij mijn belastingaangifte in 2012, 2013 en 2014? Moet ik dan elk jaar opnieuw het volledige bedrag van mijn laptop/pc invullen om aanspraak te maken op die 30% teruggave? Reactie infoteur, 01-12-2011
Beste Manon,
U moet als aftrek voor de pc drie jaar 30% opvoeren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Karina, 30-11-2011 13:31 #404
Ik ben momenteel werkloos vanwege faillissement werkgever. Als ik een opleiding ga volgen als secretaresse of administratief medewerkster krijg ik dat niet vergoed via het UWV, want ik ben nog maar een paar dagen officieel werkloos. Maar ik heb wel 12 jaar ervaring en alleen maar een MAVO diploma.Deze opleiding is dus aftrekbaar via de belasting want de kosten zijn meer dan 500 Euro… dus wil dat zeggen dat ik zelf 500 euro aan die opleiding betaal en ik het restant via de belasting terug ontvang? (terwijl ik m'n uitkering van het UWV ook krijg?) Reactie infoteur, 30-11-2011
Beste Karina,
Het betekent dat u inderdaad 500 euro mag aftrekken, maar ook dat u daarvan 1/3 tot de helft terugkrijgt van de belasting, afhankelijk van het belastingtarief loonbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Manon, 29-11-2011 23:24 #403
Ik wil in 2012 een nieuwe laptop of pc aanschaffen voor mijn opleiding. Deze wil ik aftrekken van de belasting. Zit er een grens aan de prijs van een laptop/pc? Reactie infoteur, 30-11-2011
Beste Manon,
Neen daar zit geen grens aan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Reinier, 23-11-2011 21:04 #402
Ik ben afgelopen januari begonnen met een HBO opleiding, betekent dit dat ik voor het eerste half jaar €197 per maand en voor het tweede half jaar € 200 per maand terug kan vragen. Boeken hebben mij zo'n 600 euro gekost, dus dat is ongeveer die drempel van € 500. En daarnaast wil een nieuwe laptop voor school aanschaffe, laten we zeggen dat die € 800 kost, 10% eraf en door drie delen, betekent dit dat ik €250 euro per jaar terug kan vragen? Reactie infoteur, 24-11-2011
Beste Reinier,
1. Neen, de kosten die u maakt als u studiefinanciering ontvangt, moet u corrigeren voor deze normkosten. Dit wordt in het het artikel uitgelegd onder het kopje Studiefinanciering en herberekening studiekosten.
2. De aftrek van boeken en laptop is zoals u aangeeft.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Shirley, 23-11-2011 20:12 #401
Ik ben in september begonnen aan een HBO opleiding. Collegegeld en boekengeld betaal ik met mijn spaarrekening. Hoe kan ik mijn schoolboeken en schoolgeld terugvragen van de belasting? En geld deze aftrekpost ook voor de aanschaf van een laptop? Reactie infoteur, 23-11-2011
Beste Shirley,
De aftrekpost studiekosten voer je op bij de aangifte inkomstenbelasting. Voor de laptop geldt dezelfde procedure als voor een pc: drie jaar achter elkaar 30% van de aankoopwaarde aftrekken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Soraya Wiese, 22-11-2011 15:35 #400
Ik moet lesgeld betalen van 1043, en kan dit moeilijk betalen, want krijg maar 300 per maand aan studiefinancering. Kan ik hiermee terecht bij de belastingdienst of moet ik hiervoor ergens anders zijn. Reactie infoteur, 22-11-2011
Beste Soraya Wiese,
U kunt gebruik maken van de aftrekpost studiekosten. Ik zou ook DUO vragen of er niet meer studiefinanciering mogelijk is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Fred, 21-11-2011 21:42 #399
Hoi, ik wil een studie volgen, deze kost 14.000 euro. ik zag dat ik maximaal 15.000 mag aftrekken, maar wat kost dit dan netto? Is dit afhankelijk van de belasting schijf? Reactie infoteur, 22-11-2011
Beste Fred,
De aftrekpost is afhankelijk van de hoogte van de studiekosten, maar wat u dan terugkrijgt is inderdaad afhankelijk van de belastingschijf waarin u zit.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Carina, 21-11-2011 14:53 #398
Ik ga van april 2012 tot april 2013 een HBO opleiding volgen (op zaterdag, een dagopleiding). Nu wil mijn werkgever een deel betalen. Is het dan toch nog mogelijk dat ik voor mijn deel ook nog iets terug kan krijgen bij de belasting bijv. voor het studiemateriaal? Reactie infoteur, 21-11-2011
Beste Carina,
U mag uw deel als aftrekpost studiekosten opvoeren. Let wel op de drempel van 500 euro.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Martijn, 21-11-2011 14:16 #397
Ik heb dit jaar een cursus gevolgt van 2 dagen kosten ca 1600 euro. Nu is deze in eerste instantie betaald door mijn huidige werkgever. Nu ga ik van baan veranderen en moet ik het terug betalen. Mag ik de cursus dan evengoed aftrekken van de belasting? Reactie infoteur, 21-11-2011
Beste Martijn,
U mag de kosten aftrekken in het belastingjaar dat u de studiekosten aan de werkgever terugbetaalt. Dit minus de drempel van 500 euro.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Luuk, 20-11-2011 14:24 #396
Ik heb van 2002 tot en met 2007 een voltijd bacheloropleiding ruimtelijke ordening & planologie gevolgd en afgerond. Ik wil in 2012 starten met een andere bacheloropleiding in deeltijd. Omdat ik al een andere studie heb gevolgd, kom ik niet in aanmerking voor studiefinanciering en alleen al het collegegeld ligt op €3600,00 per studiejaar. Omdat het een opleiding betreft aan een kunstacademie, zijn er ook nog materiaalkosten, excursiekosten en wellicht zelfs een nieuwe computer. Zeer waarschijnlijk neem ik ook deel aan de vooropleiding, waaraan ook materiaalkosten en €650,00 collegegeld verbonden zijn.

Kan ik bovenstaande kosten aftrekken van de belasting? Reactie infoteur, 20-11-2011
Beste Luuk,
U mag de studiekosten (collegegeld, boeken, literatuur) aftrekken plus in drie jaar tijd de kosten van de pc minus 10% restwaarde. Materiaalkosten meestal niet, excursiekosten ook niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kim, 18-11-2011 21:52 #395
Hallo,
Ik volg op het moment een hbo-opleiding en ik krijg daarbij studiefinanciering. Ik heb voor de opleiding al veel kosten gemaakt ( boeken, collegegeld, etc.) en binnenkort moet ik een camera aanschaffen om mee te kunnen oefenen. mijn vraag is daarom of een fotocamera ook aftrekbaar is? En of daar verder nog regels of voorwaarden aan verbonden zijn? Reactie infoteur, 19-11-2011
Beste Kim,
Een fotocamera aftrekken mag volgens het schema van de aftrek van een computer. Dus met een restwaarde van 10% en drie jaren een aftrek van 30%. let op de drempel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sjoerd, 17-11-2011 22:47 #394
Hallo, ik heb een opleiding sph gevolgd in deeltijd. Werkgever heft de kosten betaald. Ik moet dan vervolgens wel nog twee jaar bij de organisatie werkzaam blijven. ben in juni afgestudeerd en heb een andere baan aangeboden gekregen van een andere organisatie. Deze willen maar een del van de opleidingskosten overnemen. Kan ik het rest bedrag aftrekken van de belasting? Of maar een deel? Reactie infoteur, 17-11-2011
Beste Sjoerd,
U kunt dat als studiekosten aftrekken wat u zelf betaalt of terugbetaalt aan de werkgever.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

L., 17-11-2011 19:15 #393
Hallo,

Ik ben begonnen met een particuliere opleiding bij het fabius college.
De kosten hiervan zijn €1645,- deze betaal ik zelf.
Kan ik een deel hiervan terug krijgen van de belasting?
En worden eventuele treinkosten vergoed?

mvg Reactie infoteur, 17-11-2011
Hallo L,
Treinkosten worden niet vergoed. De kosten minus drempel kunt u aftrekken als de opleiding is gericht op uw beroep of toekomstige beroep.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Iris, 16-11-2011 12:24 #392
Hallo, ik volg nu een deeltijd opeising media styling op het artemisia academy in Amsterdam, zelf ben ik woonachtig in regio Rotterdam. Mag ik trein kaartjes opgeven als aftrekpost? En mijn studie van 2500 euro per jaar? En kosten zoals papier, verf, decoratie en andere materialen? Alvast bedankt! Reactie infoteur, 16-11-2011
Beste Iris,
Neen de reiskosten zijn geen aftrekpost. De studiekosten kunt u wel aftrekken als de opleiding is gericht op uw beroep of toekomstige beroep. Papier en dergelijke weer niet, maar wel de eventuele boeken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sabine, 14-11-2011 13:35 #391
Ik volg nu een Post-HBO opleiding, bevoegdheid bewegingsonderwijs. Ik krijg geen studiefinanciering en ik wil graag weten of ik de kosten vergoed kan krijgen. Reactie infoteur, 14-11-2011
Beste Sabine,
Als u de studie volgt uit loopbaanperspectieven, zijn de kosten minus de drempel fiscaal aftrekbaar als studiekosten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Didi, 13-11-2011 09:30 #390
Ik volg de deeltijd opleiding mwd aan de Han, ik zit in het 4e jaar. Betaal mijn collegegeld zelf en heb een baan van 32u per week verdien ongeveer 2190 bruto p.m. Kan ik de kosten van mijn studie (1400 per jaar) terug krijgen? De opleiding is relevant voor mijn toekomstige beroep! Reactie infoteur, 13-11-2011
Beste Didi,
Ja, u kunt de studiekosten minus de drempel opvoeren als aftrekpost studiekosten. Daarvan krijgt dan 33% terug.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Budd, 11-11-2011 07:10 #389
Ik heb 8000 euro prive geleend bij een familielid voor het instappen bij een franchise onderneming. Ik ben vorige maand gestopt met het bedrijf ik wil nu het bedrag terug betalen aan mijn familielid kan ik dit bedrag opvoeren bij de belastingdienst als kosten? Reactie infoteur, 11-11-2011
Beste Budd,
Nee, het aflossen van schulden is geen aftrekpost.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Vanessa, 07-11-2011 17:21 #388
Ik volg sinds Augustus 2011 een MBO opleiding van 1 jaar bij Schoevers, mijn ouders moesten €9.200 betalen aan Schoevers. ik krijg wel studiefinanciering. Nou wil/moet ik vanwege ziekte en absentie deze november stoppen. Kan ik het geld of een gedeelte ervan terugvragen aan Schoevers of ergens anders? Reactie infoteur, 07-11-2011
Beste Vanessa,
U moet dan haast maken met de annulering. In de algemene voorwaarden staat:

" Annulering dient schriftelijk en aangetekend plaats te vinden bij de vestigingsmanager.
Bij annulering tot 1 maand voor de eerste lesdag is de student een bedrag van € 75,- verschuldigd aan administratiekosten. Het inschrijfgeld wordt niet gerestitueerd.
"Bij annulering van een opleiding vanaf 1 maand na de eerste lesdag zijn, naast de reeds gefactureerde termijnen, nog drie termijnen lesgeld verschuldigd."

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nick Koning, 04-11-2011 18:42 #387
Hallo,

Ik moet van mijn werkgever een opleiding volgen van 5 weken.
Heen en weer reizen is geen optie omdat ik tever weg woon.
Zelf verblijf ik dan ook in een hotel (doordeweeks)
Ik krijg hiervoor van mijn werkgever geen kosten vergoed.

Kan ik via de belastingdienst nog iets terug krijgen van de gemaakte
hotelkosten omdat het om een (gedwongen) opleiding gaat?

Mvg,
Erik Reactie infoteur, 05-11-2011
Beste Nick Koning,
Neen, deze kosten van verblijf vallen niet onder de aftrek studiekosten. Meestal worden reis- en verblijfkosten door de werkgever vergoed.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Aaltje, 03-11-2011 09:24 #386
Ik ben 2 weken terug begonnen met een HBO opleiding via het NTI. Voor deze opleiding heb ik al 1 jaar collegegeld betaald, namelijk €2.100.
Ik heb tot nu toe voor het jaar 2011 drie verschillende werkgevers (uitzendbureau's) gehad. Bij de 1e werkgever heb ik vanaf 1 januari 2011 €5.002,93 bruto verdiend. Bij de 2e werkgever €7.069,65 en bij de huidige werkgever tot nu toe €6.844,36. In totaal heb ik nu dus in het jaar 2011 bruto €18.916,94 verdiend.Dit valt onder box 1, dus als ik het goed begrijp betaal ik over het loon dat ik in de laatste 2 maanden krijg meer belasting? 41,95%?

Alleen de studiekosten en de laptop die ik dit jaar nog aan ga schaffen, wordt dat dan van mijn jaarinkomen afgetrokken? Zou ik een jaarinkomen hebben van bruto €21.000,-, Kan ik daar dan mijn studiekosten van €2.100 en mijn laptop van (€800 -10% : 3 jaar) €240,- daarvan aftrekken? Dan zou er dus geen belasting van 41,95% geheven worden? Zie ik dat nu goed? Reactie infoteur, 03-11-2011
Beste Aaltje,
Dat is juist. Als u door aftrekposten een jaarinkomen hebt dat lager is dan € 18.628, betaalt u over dat inkomen 33% procent belasting. Anders gezegd: u krijgt door de aftrekpost 41,95% van uw studiekosten terug via de belasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dagmar, 02-11-2011 12:12 #385
Ik volg de HBO studie MWD en zit in het tweede jaar. Ik betaal 1700 euro schoolgeld en krijg ongeveer 95 euro studiefinancering. Ik ga in april een minor volgen. Voor deze minor ga ik 6 weken naar china. Ik moet hiervoor 1750 euro betalen. Kan ik een gedeelte van dit geld terugkrijgen? Alvast bedankt voor uw reactie. Reactie infoteur, 02-11-2011
Beste Dagmar,
U behoudt de studiefinanciering als:
* u als voltijdstudent blijft ingeschreven bij een Nederlandse opleiding;
* de studie of stage in het buitenland onderdeel is van de Nederlandse opleiding.

In dat geval blijven de zelfde regels voor aftrek van studiekosten bestaan als voor iemand die in Nederland studiefinanciering heeft.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Armand, 31-10-2011 17:23 #384
Ik ga een modulair opgebouwde masteropleiding volgen. De werkgever als ik betalen een deel van de te maken kosten. Kan ik nu dat deel wat ik zelf betaal door inleveren van vakantieuren als aftrekpost opnemen bij mijn jaarlijkse belastingaangifte? Moet de werkgever nu een opgave verstrekken waaruit blijkt wat de hoogte is van mijn eigen aandeel in deze, bij wijze van bewijsstuk voor de belastingdienst? Mijn bijzonder tarief is 52%, is dit nu ook wat ik -minus de drempel van 500 Euro- terug kan verwachten?
Tenslotte, ik ben 50+ en de vraag is of mijn werkgever (schoolbestuur voor primair en secundair onderwijs) fiscaal voordeel geniet voor het bieden van opleidingsmogelijkheden aan een medewerker vanaf een bepaalde leeftijd? Hoe kunnen wij dat terugkrijgen? Vast bedankt voor uw reactie. Reactie infoteur, 01-11-2011
Beste Armand,
1. Het aantal opgeofferde uren vormt geen aftrekpost studiekosten, maar wel de uitgaven aan collegegeld, studieboeken, kosten voor EVC-procedures en pc.
2. U hebt een baan, dus is er bij mijn weten ook niet een subsidie of iets dergelijks.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Linda, 31-10-2011 14:12 #383
Ik heb in het verleden een 3 jarig HBO opleiding gevolgd en hiervoor studie-prestatie beurs en een lening ontvangen dit jaar ben ik gestart met een 2 jarig part-time MBA opleiding bij de Fontys is het mogelijk om hiervoor een studiebeurs te ontvangen. De totale kosten zijn voor de gehele cursus € 10.290,00. Voor deze opleiding heb ik een lap-top aangeschaft. Ben werkzaam op contract basis voor 32-38 uur perweek en krijg niets via de werkgever vergoed. Reactie infoteur, 31-10-2011
Beste Linda,
Doe je na je wo-bachelor nog een tweejarige masteropleiding, dan krijg je één jaar extra prestatiebeurs.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hendrik, 31-10-2011 12:40 #382
"Als u een prestatiebeurs ontvangt zijn soms de herrekende studiekosten minus de normbedragen minus de prestatiebeurs fiscaal aftrekbaar."

Het studentenreisproduct (OV-jaarkaart) maakt ook deel uit van de prestatiebeurs. Moet ik het bedrag van het studentenreisproduct ook in mindering brengen of geldt dit alleen voor de basisbeurs en de (eventuele) aanvullende beurs? Reactie infoteur, 31-10-2011
Beste Hendrik,
U hoeft de OV jaarkaart niet om te zetten in geld, maar wie alleen een OV jaarkaart ontvangt, moet er rekening mee houden dat de aftrek gerelateerd is aan de normkosten en niet alleen aan de werkelijke kosten. U valt met de OV-jaar kaart in de categorie studiefinanciering.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ingrid, 28-10-2011 18:10 #381
Onze zoon (zonder inkomen) gaat een pilotenopleiding volgen. Dit is een particuliere opleiding. Hiervoor geldt geen studiefinanciering zoals voor universitaire student en ook geen OV. Voor de pilotenopleidingskosten moet hij een lening afsluiten bij de bank. Wordt deze lening fiscaal gezien als studiefinanciering?
Volgende vraag: wij ouders overwegen de kosten van levensonderhoud tijdens deze opleiding te betalen. Hebben wij recht op aftrek kosten levensonderhoud? Zo ja, welke kosten vallen hieronder?
Alvast bedankt, groet Ingrid Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Ingrid,
1. Neen die lening bij een bank voor een pilotenopleiding wordt niet gezien als studiefinanciering.
2. De aftrekpost levensonderhoud kinderen bestaat in 2020 niet meer.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Evelien, 21-10-2011 16:37 #380
Bedankt voor uw reactie. Dus dan kan ik vanaf november de kosten wel afttrekken. Want met studiefinanciering kan ik sowieso niks afttrekken. Maar de kosten die ik dan maak vanaf november 2012 kan ik wel aftrekken. En als mijn ouders vanaf dan gaan betalen, mogen zij dan de kosten nog aftrekken? Reactie infoteur, 21-10-2011
Beste Evelien,
De ouders kunnen de studiekosten niet aftrekken, omdat het hun studie niet is. Misschien komen ze dan wel in aanmerking voor de aftrekpost levensonderhoud kind:

http://www.financieel.infonu.nl/geld/77903-aftrek-levensonderhoud-kind-2011-2012.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Evelien, 21-10-2011 11:16 #379
Ik heb een vraag. Ik volg een studie op HBO niveau. Ik ontvang studiefinanciering. Nou heb ik berekend dat ik dan helaas niets kan aftrekken omdat ik dan niet boven de drempel uitkom. Maar vanaf volgend jaar november ontvang ik geen studiefinanciering meer want dan heb ik 4 jaar gehad. Maar mijn opleiding loopt nog wel door. Ik moet dan nog een halfjaar.

Hoe gaat het dan met die kosten? Hoe moet ik dat berekenen over 2012? Omdat ik dan een gedeelte van het jaar wel studiefinanciering ontvang en een gedeelte van 2012 ook niet meer. Ik betaal alles overigens zelf. Leeftijd is op dit moment 20. Reactie infoteur, 21-10-2011
Beste Evelien,
In 2012 kunt u een knip aanbrengen: met en zonder studiefinanciering.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jan, 19-10-2011 00:33 #378
Dank voor heldere uiteenzetting.
Nog 1 aanvullende vraag.
Wat is feitelijk het verschil tussen herrekende studiekosten en werkelijke studiekosten?
Is hier het betalingsmoment van belang?

In het voorbeeld van de belastingdienst is dit (wat mij betreft) namelijk heel verwarrend.

Voorbeeld voor studie van sept 2010 tot aug 2011.
Collegegeld 2010-2011 = 12000 euro
Studiekosten mbt aftrek 2010 berekenen:
Herrekende studiekosten = 12000 /12 x 4 = 4000 euro
Maar ik betaal collegegeld in 6 gelijke termijnen a 2000 euro
Alleen 4 termijnen betaald in 2010 en 2 termijnen betaald in 2011.

Wat zijn nu m'n werkelijke studiekosten?
a. 4x2000=8000 euro
b. 4000 euro Reactie infoteur, 19-10-2011
Beste Jan,
1. Bij de herrekende studiekosten is de periode waarvoor de uitgaven bestemd zijn van belang. Stel u betaalt uw collegegeld vooruit voor twee jaar, dan zal bij de studiefinanciering moeten worden herberekend hoeveel hiervan betrekking heeft op belastingjaar X en hoeveel op X+1.
2. In het voorbeeld dat u geeft hebben vier maanden betrekking op 2010 en de rest op 2011.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jan, 18-10-2011 12:45 #377
Ik heb onlangs een dure studie afgerond, en ben gelukkig via deze site op info gekomen m.b.t. aftrek studiekosten.
Gegevens: Collegegeld ongeveer 12000 EUR per jaar (+extra kosten boeken enz)
Studiefinanciering: basis + aanvullend + lening + krediet (DUO/IB-Groep)
Start studie sept 2008
Einde studie aug 2011
Geen inkomen (verwaarloosbaar) tijdens gehele studie en nog geen belastingaangifte gedaan tijdens studieperiode (nooit).

Toch heb ik nog enkele vragen:
1. Ik heb model op de site van de belastingdienst met studiefinanciering doorgenomen en moet met prestatiebeurs rekenen. Klopt het dat prestatiebeurs = basisbeurs + aanvullendebeurs? Dus ik hoef niets met lening en krediet te doen tijdens deze berekening?

2. Ik zal met terugwerkende kracht belastingaangiftes moeten indienen. Volgens mij moet dit per jaar gebueren. Klopt het dat dit per jaar moet gebeuren?

3. Indien antwoord per jaar is, zal ik bijvoorbeeld voor 2008 een negatief inkomen krijgen.
Ik heb niet voldoende verdiend dat jaar en zal dus aftrekpost studiekosten een negatief inkomen opleveren. Nu begrijp ik dat dit automatisch door de belastingdienst wordt overgeheveld naar 2009. Kan ik dan wel de verschillende aangiftes 2008,2009 en 2010 opsturen naar de belastingdienst, of moet dit 1 voor 1 (met enkele maanden wachten), zodat het doorschuiven van aftrekposten goed gaat? Reactie infoteur, 18-10-2011
Beste Jan,
1. Klopt, de prestatiebeurs is de basisbeurs, een aanvullende beurs plus een OV-jaarkaart.
2. De belastingaangifte is inderdaad per belastingjaar, maar een eerder jaar kan via bijvoorbeeld het restant persoonsgebonden budget doorwerken naar een volgend jaar.
3. Ik zou de aangiftes niet tegelijkertijd opsturen, omdat dan de kans op fouten bij de belastingdienst groot is. Begin met de oudste belastingaangifte.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Corinne, 17-10-2011 17:18 #376
Ik ben recentelijk begonnen met een cursus visagie. Bij de opleiding krijg je een (klein) basispakket met het advies om zelf nog andere producten (boeken, kwasten en make-up) bij te kopen. Kan ik de kosten voor deze materialen ook aftrekken? Voor de boeken weet ik dat het wel kan, maar hoe zit dat met de make-up zelf? Reactie infoteur, 17-10-2011
Beste Corinne,
Als particulier kunt u de make-up en dergelijke niet als studiekosten aftrekken van uw inkomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lupe, 17-10-2011 09:49 #375
Ik ben in september dit jaar een nieuwe studie begonnen op het HBO. Mijn collegegeld wordt door mijn werkgever betaald, maar mijn boeken betaal ik zelf. Per studiejaar zullen de kosten voor literatuur rond de 400 euro liggen. Ik zit hiermee telkens net onder de grens van 500 euro. Is het mogelijk om aan het eind van mijn studie, of wanneer ik in een keer voor bijvoorbeeld voor 2 jaar studieboeken koop, het mogelijk deze bedragen bij elkaar op te tellen en op deze manier boven de grens van 500 euro uit te komen?

Oftewel; als ik aangifte doe, neem ik dan alleen kosten mee gemaakt in het betreffende boekjaar of kan ik voor mijn studie de totale kosten in een keer aftrekken wanneer ik de studie heb afgerond en zal ik om voordeel te behalen de kosten binnen 1 jaar moeten maken om ze aftrekbaar te maken? Reactie infoteur, 17-10-2011
Beste Lupe,
De aftrek studiekosten geldt per jaar en elk jaar hebt u te maken met de drempel. In 2013 gaat de drempel naar 250 euro. Ik denk niet dat u veel risico loopt door in een jaar een boekje meer te kopen of vooruit te kopen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rosa, 13-10-2011 15:13 #374
Mijn ouders betalen mijn studiekosten (collegegeld + boeken). Kunnen mijn ouders dit als aftrekpost gebruiken? Zelf ontvang ik studiefinanciering. Reactie infoteur, 13-10-2011
Beste Rosa,
De ouders kunnen wel gebruik maken van de aftrekpost levensonderhoud kind, maar niet van de aftrekpost studiekosten, omdat het niet hun studie is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bas, 11-10-2011 19:08 #373
Ik heb een studie gevolgd van sept. 2006 t/m sept 2011. In die jaren heeft mijn vader de studiekosten betaald (ongeveer 5 x 1700 euro = 8500 euro). Mijn vader wil mij eventueel geld schenken wat ik mogelijk kan terugvragen. Maar wat wordt er eigenlijk bedoeld met teruggave (wordt er een bedrag teruggestuurd op zijn of mijn rekening?) En welke formulieren moet ik eventueel invullen? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Bas,
1. Als u de studiekosten niet zelf hebt betaald, zijn ze voor u ook niet aftrekbaar.
2. Teruggave betekent dat u door aftrekposten minder belasting hoeft te betalen dan zonder aftrekposten. Als u na een belastingjaar een belastingformulier invult en er gedurende het jaar nog niet is rekening gehouden met de aftrekposten, krijgt u geld terug.
3. Zie bijvoorbeeld voor de belastingaangifte inkomstenbelasting:

https://financieel.infonu.nl/belasting/33658-wie-moet-belastingaangifte-doen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mee, 11-10-2011 16:25 #372
Ik (22) zou graag een opleiding gaan volgen voor 35 weken via mijn werkgever. Het gaat om een bedrag van 5400 euro. Mijn salaris is ongeveer 1900 bruto. Hoeveel procent kan mijn werkgever aftrekken bij de belasting?

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 11-10-2011
Beste Mee,
Vaak hebben werkgevers een apart potje voor studie dat ten laste komt van de winst of dat als onbelast loon wordt gezien via de werkkostenregeling. Dit valt onder de gerichte vrijstellingen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Femke, 11-10-2011 11:31 #371
Ik (34) zou graag een duale of deeltijd HBO studie willen gaan volgen via mijn werkgever, om mijn arbeidsachterstand in te halen. Deze studie sluit dan aan op mijn huidige werkzaamheden. Ik heb in het verleden een voltijd HBO studie gedaan, maar wegens ziekte niet kunnen afmaken. Ik heb daardoor geen recht meer op stufi en ook heb ik een studieschuld. Ik heb nu een kleine baan in combinatie met Wajong. Ik krijg waarschijnlijk toestemming van het UWV voor het volgen van de studie, maar de kosten zijn voor mij of werkgever.

Wat zou voor mij waarschijnlijk financieel gezien de gunstigste situatie zijn en kan mijn werkgever een groot (!) deel terugkrijgen? Bedankt voor de moeite van het beantwoorden. Reactie infoteur, 11-10-2011
Beste Femke,
Als u een relatief laag inkomen hebt, krijgt u maximaal 33% van de aftrekpost studiekosten via de belasting terug. Vaak hebben werkgevers wel een apart potje voor studie dat ten laste komt van de winst, maar daar worden ze niet rijker van. Denk ook aan de werkkostenregeling.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Manon, 07-10-2011 12:13 #370
Ik wil graag in april 2012 starten met een post-hbo opleiding, welke aan mijn werk is gerelateerd en ik wil volgen om hogerop te komen. Deze opleiding duurt 3 jaar en bestaat uit 3 modules. Graag wil ik weten (indien mijn werkgever de opleiding niet wil betalen en ik dit zelf doe) hoeveel ik terug kan vragen van de belastingdienst. Mijn inkomen ligt rond de 1300 euro per maand. Krijg ik het hele bedrag terug (minus 3x drempel van 500) of is mijn inkomen hier ook van invloed op. Zo ja, welk bedrag kan ik dan ongeveer verwachten terug te krijgen?

Module 1 kost 3.950 euro
Module 2 kost 2.950 euro
Module 3 kost 1.140 euro.

In totaal kost de opleiding dus 8.040 euro. Dit bedrag is exclusief studieboeken. Mag ik de kosten hiervan ook aftrekken?

Ook wil ik een nieuwe laptop aanschaffen om te gebruiken voor mijn studie. Klopt het dan dat ik drie jaar achter elkaar 30% van het aankoopbedrag mag aftrekken (dus in totaal 90%)?

Wanneer mijn werkgever mijn opleiding wel gaat betalen, mag ik dan alsnog de kosten van mijn laptop van de belastingdienst aftrekken? Reactie infoteur, 07-10-2011
Beste Manon,
1. Uw inkomen is 15.600 euro per jaar. Dat betekent dat u van een aftrekpost 33% terugkrijgt voor zover de aftrekpost niet meer bedraagt dan grofweg 9000 euro per jaar.
2. Als u alleen de laptop zelf betaalt voor een studie, mag u die aftrekken voor de belasting. Inderdaad 30% per jaar.
Met vriendelijke groeten,
zeemeeuw

Kim, 05-10-2011 18:48 #369
L.s. In 2012 wil ik starten met een tweede studie, namelijk geneeskunde. Dit gaat ongeveer €23.000 per jaar kosten. Hoeveel kan ik aftrekken van de belasting met een inkomen van €1500 p. maand? Kan je meer van de belasting aftrekken als je een appartement koopt van onder €50.000 of moet je dan een duurder appartement aanschaffen om je profijt eruit te halen? Zijn er anders nog andere mogelijkheden om je studiekosten af te trekken van de belasting? Met vriendelijke groet, Kim Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Kim,
1. U kunt als particulier uw studiekosten minus de drempel aftrekken van uw inkomen tot nihil. Die regel is voor iedereen gelijk, maar wat u ervan terug krijgt is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen.
2. Wat nog niet dit jaar kan worden afgetrokken schuift, na aangifte inkomstenbelasting, automatisch een jaar door als restant persoonsgebonden aftrek:

https://financieel.infonu.nl/belasting/65842-persoonsgebonden-aftrek-inkomstenbelasting-verrekenen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rene, 05-10-2011 14:32 #368
Ik heb van 2003 tot en met 2006 een studie HBO gevolgd voor 1 dag in de week. Nu werd de dag dat ik naar school ging niet vergoedt door mijn werkgever. Nu hoorde laatst van iemand dat hij deze uren als derving inkomen had aangegeven en bij de studiekosten aangegeven. Voor mij komt dit op een redelijk bedrag. Hoeveel kan ik opgeven over de aangifte 2006? Ook 2003 tot en met 2005? Enig ervaring mee hoe dit aangegeven kan worden? Reactie infoteur, 05-10-2011
Beste Rene,
Als u een particulier bent, kunt u derving van inkomen door het volgen van een studie niet als aftrekpost studiekosten opvoeren. Het feit dat het iemand wel eens gelukt is, wil niet zeggen dat het ook was toegestaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sophie, 04-10-2011 16:33 #367
Ik ga solliciteren op een duale (leer/werk combi) functie in een ziekenhuis. Het ziekenhuis zou dan mijn HBO collegegeld e.d. betalen. Ik heb echter al een HBO opleiding afgerond en het ziekenhuis zou voor mij dus aanzienlijk meer collegegeld betalen dan voor een "nieuwe" student. Het ziekenhuis zegt dat zij daarom de voorkeur geven aan "nieuwe" studenten. Mijn vraag is of het ziekenhuis de scholingskosten af kan trekken o.i.d. waardoor ik dus niet duurder zou zijn dan een andere sollicitant. Reactie infoteur, 11-10-2011
Beste Sophie,
Nou, zakelijke studiekosten zijn aftrekbaar van de winst. Misschien geeft je afgeronde HBO studie ook vrijstellingen, wat weer in je voordeel is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rudasilva, 26-09-2011 14:49 #366
Mijn vriendin is op dit moment winkelmedewerkster, maar volgt naast haar werk een HBO-opleiding tot vertaler (LOI). Dit doet zij oa om financieel/economisch een stap om hoog te kunnen maken. Onze belastingadviseur geeft aan dat de kosten niet kunnen worden afgetrokkken, maar ik ben daarvan niet overtuigd. De opleiding sluit inderdaad niet naadloos aan op een functie van winkelmedewerker, maar het zal op termijn wel (kunnen) leiden tot een verbetering van de financiele posistie van mijn vriendin. Welke voorwaarden zijn hierbij van doorslaggevende factor? Reactie infoteur, 26-09-2011
Beste Rudasilva,
De belastingdienst eist dat de opleiding gericht moet zijn op baan of carrière. Het moet aantoonbaar niet alleen om een hobby gaan. Ik zou de post wel aftrekken en een paar banen zoeken die daarop zouden aansluiten. Als de belastingdienst dan om uitleg vraagt, hebt u die.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Annelies, 25-09-2011 09:05 #365
Ik krijg vanaf dit jaar geen studiefinanciering meer, ik heb mijn studie in september gelijk voor het hele studiejaar vooruitbetaald, mag ik dit hele bedrag na aftrek van de drempel van 500 euro aftrekken? En mijn in Amerika aangeschafte ipad tbv studie mag ik daar voor dit jaar ook 30% van aftrekken? Wel heb ik dit jaar nog een studenten ov-kaart gehad, ik neem aan dat die niet meetelt als studiefinanciering? Reactie infoteur, 25-09-2011
Beste Annelies,
Helaas telt de ov-jaarkaart wel mee als studiefinanciering.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Koen, 23-09-2011 13:22 #364
2 Jaar geleden heb ik een HBO studie afgerond, waarvoor ik de volle 4 jaar stufi heb gekregen. Volgende maand start ik een nieuwe baan, waarbij ik graag een cursus wil gaan volgen. Indien de cursus door het bedrijf wordt betaald moet ik daar minimaal 2 jaar werkzaam blijven om de studiekosten niet terug te hoeven betalen. Graag zou ik daarom willen weten of het mogelijk is de studiekosten zelf te betalen en deze af te trekken van de belasting.

Ik lijk daarbij aan de voorwaarden te zullen voldoen:
1) Gericht op werk:
Ja, het betreft het volgende: http://www.imf-online.com/vakgebieden/IT_security/CISSP_Preparation_Course_mond.php
2) Drempelbedrag €500
Ja, deelname kost €6485 (inc btw)
3) Zelf kosten dragen
Ja, dit bedrag zou ik dan zelf betalen (volledige betaling vooraf).

Komt een dergelijke cursus inderdaad in aanmerking voor aftrek studiekosten? Klopt het inderdaad dat ik aan de voorwaarden hiervoor voldoe? Reactie infoteur, 23-09-2011
Beste Koen,
Ja, deze studiekosten zijn aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Heidi, 22-09-2011 10:32 #363
In feb 2011 ben ik gestart met een HBO opleiding, welke ik een half jaar heb gevolgd en in september helaas door omstandigheden heb moeten beëindigen. Ik heb gedurende dit half jaar studiefinanciering ontvangen (ben 26). Ik had/heb verder geen inkomen. Mijn fiscale partner heeft wel inkomen. Zijn mijn gemaakte studiekosten nu fiscaal aftrekbaar? Reactie infoteur, 22-09-2011
Beste Heidi,
Of uw studiekosten hoog genoeg zijn geweest om als aftrekpost studiekosten op te voeren, kunt u in het artikel lezen onder het kopje Studiefinanciering en herberekening studiekosten. Daar vindt u de rekenregels met de normbedragen als u studiefinanciering hebt of hebt gehad.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Michel, 21-09-2011 15:10 #362
Mijn vrouw (36) wil binnenkort graag de Pabo gaan doen op HBO niveau. Samen verdienen we iets meer dan 60k bruto p/j. Zij 10 en ik 52. Bij dit inkomen zijn er volgens mij geen vergoedingen meer, of vergis ik me? Wat zouden we p/j terug kunnen krijgen en via welke instanties? Alleen belastingdienst? Reactie infoteur, 21-09-2011
Beste Michel,
De leeftijd is een probleem, niet het inkomen. Na de leeftijd van 30 jaar is er geen studiefinanciering. De studiekosten minus 500 euro zijn immers fiscaal aftrekbaar. Hoe hoger het inkomen, hoe meer u gezamenlijk terugkrijgt via de aangifte inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Guido, 20-09-2011 23:34 #361
Hoi, ik ben in april begonnen met een korte opleiding van ongeveer 8 tot 10 maanden, dit zal mij 3800 euro kosten. Ik heb geen inkomen en ben thuiswonend, ik heb de opleiding zelf betaald. Hoeveel zou ik hier ongeveer in totaal terug voor kunnen krijgen? Reactie infoteur, 21-09-2011
Beste Guido,
Als u nu geen inkomen hebt, moet u wel aangifte inkomstenbelasting doen om ervoor te zorgen dat de teruggave voor de aftrekpost studiekosten op een later moment waarop u wel inkomen hebt, door de belastingdienst kan worden uitbetaald.
Met vriendelijke groten,
Zeemeeuw

Erna, 20-09-2011 13:49 #360
Hallo, volgend schooljaar wil ik beginnen aan een tweede studie. Deze studie zal mij 4000 euro per jaar gaan kosten, enkel aan collegegeld. Kan ik hier geld van terugkrijgen van de Belastingdienst en hoeveel zal dit dan zijn? Dit is belangrijk omdat de kosten voor een vierjarige studie nu voor mij niet haalbaar zijn (Ik krijg geen studiefinanciering meer). Reactie infoteur, 20-09-2011
Hallo Erna,
In 2012 mag u hiervan 3500 euro aftrekken. Hoeveel u hiervan terugkrijgt, hangt af van de hoogte van uw inkomen. Dit varieert van 33,1% tot 52% aan teruggave studiekosten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Chanah, 20-09-2011 09:34 #359
Ik start volgende week met een opleiding tot pedicure. Basispedicure waarin ik meteen risicovoet meeneem (70% van de opleiding tot medisch pedicure). Dit omdat ik reeds een jaar thuis zit (WW) en ik dat ongelofelijk zat ben. Heb toestemming van het UWV maar moet de kosten wel zelf voldoen. Ipv 2 dagen school ga ik het dubbele doen om zodoende ook eerder klaar te zijn. Na 4 praktijkdagen (die beginnen na het behalen van het examen voor de eerste module) is het de bedoeling dat ik thuis oefen (basis) waarvoor ik dan reeds materialen aan moet schaffen.

De vraag is dan: Moet ik me reeds inschrijven bij kvk en dus belasting om zodoende btw terug te kunnen ontvangen van aangekochte materialen? De opleiding is aftrekbaar maar zit er verschil in als ik het dan zakelijk aftrek (gezien die inschrijving) als investering of is het dat dan zowiezo. Is er een bepaalde periode na inschrijving waarna er wel zichtbaar sprake moet zijn van inkomen? (de opleiding duurt in principe nu 10 maanden en voor het oefenen mag ik enkel materiaalvergoeding vragen gezien ik het diploma natuurlijk nog niet heb).

Ik open vast wel een aparte rekening waarlangs ik alle kosten laat lopen zodat dat in ieder geval gescheiden en duidelijk is. En voor de materiaalvergoedingsinkomsten heb ik een kasboek maar dat komt dus op nul. Reactie infoteur, 20-09-2011
Beste Chanah,
1. Pedicure zijn is geen beschermd beroep, dus dat hoeft inschrijving bij de KvK niet tegen te houden.
2. U moet dan uw urenopgave aan het UWV en de belastingdienst overleggen. Dat zijn ook de uren voor uw administratie, studie of het binnenhalen van opdrachten.
3. Het aantal uren bepaalt of u voor de zelfstandigenaftrek in aanmerking komt en wat de hoogte van uw uitkering wordt, niet of u de btw kunt terugvragen.
4. U wordt als als zelfstandige gezien als u meer dan 1.225 uren per jaar aan uw eigen bedrijf besteedt.
5. Het UWV heeft ook een zogenaamde werkcoach die u verder kan helpen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rianne, 19-09-2011 22:17 #358
Ik ben van plan om een verkorte HBO opleiding toerisme te volgen bij het NTI. Dit duurd ongeveer een jaar. En nou vroeg ik me af of het dan fiscaal aantrekkelijker is om de opleiding in Januari te beginnen om twee keer de drempel te vermijden? Of maakt dat niet uit? Reactie infoteur, 20-09-2011
Beste Rianne,
Ja, met twee maal de drempel verliest u per keer minimaal 500 euro bij de aftrek studiekosten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hans, 18-09-2011 17:33 #357
Mijn vriendin heeft een particuliere studie gedaan in de jaren 2004 t/m 2007. We zijn er achtergekomen dat zij de kosten voor collegegeld en studiemateriaal kan opgeven als aftrekpost bij haar aangiften. Echter van de belastingdienst heb ik vernomen dat je pas 5 jaren terug kunt gaan voor het doen van aangifte. Dit zou in dit geval betekenen aangifte van 2006 en verder. We zouden dan de aftrekposten voor 2004 en 2005 missen. Wat kunnen/moeten we nu doen om deze aftrekposten van 2004 en 2005 mee te kunnen nemen? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Hans,
Denk ook aan de post "restant persoonsgebonden":

https://financieel.infonu.nl/belasting/65842-persoonsgebonden-aftrek-inkomstenbelasting-verrekenen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jurist, 18-09-2011 15:18 #356
Zijn studiekosten van een niet afgeronde advocatenopleiding fiscaal aftrekbaar? Ik heb de studiekosten zelf moeten betalen nadat ik ontslag nam. Reactie infoteur, 18-09-2011
Beste Jurist,
De kosten die u hebt betaald zijn minus de drempel fiscaal aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wowa, 17-09-2011 22:09 #355
Graag wil ik via NTI een HBO opleiding volgen waar ik geen studiefinanciering voor mag ontvangen. Opleiding kost per jaar ca 2000 + 500(examengeld).Hoeveel kan ik via de belastingdienst terugkrijgen als studie 2500 eu per jaar kost en ik fulltime werk en in de laag inkomen zit? Reactie infoteur, 18-09-2011
Beste Wowa,
Als u meer dan 8500 euro per jaar verdient en geen andere aftrekposten hebt, krijgt u daarvan 660 euro terug.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jan, 17-09-2011 16:59 #354
Mijn zoon onderbreekt zijn studie na het behalen van zijn Bachelor en ontvangt dit jaar geen studiefinanciering (tijdelijk stop gezet). Volgend jaar gaat hij weer verder met zijn master en vraagt weer stufie aa. Hij werkt er nu wat bij, maar het inkomen is gering ca. 300 per maand. Hij wil nog een cursus Engels (Cambridge)gaan volgen, kosten ca. € 5000,-. Zijn deze kosten aftrekbaar en wat is wijs. Dat hij zelf aangifte doet, wat me gezien het geringe inkomen, niet zinvol lijkt. Of is het verstandiger dat wij deze kosten opvoeren? Of is dat niet mogelijk en kunnen we alleen maar de kosten voor onderhoud opvoeren? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Jan,
1. Het inkomen van uw zoon is te laag om profijt te hebben van de aftrekpost studiekosten, maar als hij belastingaangifte zou doen, blijft die aftrek op de lat staan voor een later jaar als restant persoonsgebonden aftrek:

https://financieel.infonu.nl/belasting/65842-persoonsgebonden-aftrek-inkomstenbelasting-verrekenen.html

2. De enige mogelijkheid tot aftrek die u zelf hebt, is de aftrekpost levensonderhoud kind. Daarbij is het nog de vraag of de belastinginspecteur een extra studie Engels in Cambridge noodzakelijke kosten van levensonderhoud vindt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nadoria, 17-09-2011 10:50 #353
Ik moet nog over het jaar 2010 inkomstenbelasting invullen. Gedurende heel 2010 ontving ik geen studiefinanciering meer, omdat ik de volledige 4 jaar al had verbruikt bij de IBG-Groep. Nou heb ik vanan januari t/m augustus 2010 me bachelor Rechtsgeleerdheid afgerond en ben in september t/m december 2010 me master begonnen. Gedurende deze hele periode heb ik gewoon me collegegeld moeten betalen uit me eigen zak. Dit deed ik door een bijbaantje van ongeveer 600 euro's per maand. Gedurende 2010 heb ik ook nog studiekosten gemaakt van ongeveer 1100 euro's en een aanschaf van een laptop voor me studie(scriptie schrijven) voor een bedrag van 500 euro's. Nu vraag ik me af wat ik ongeveer terug zou moeten krijgen en hoe ik dit moet indienen bij de belastingdienst?

Alvast bedankt, Reactie infoteur, 17-09-2011
Beste Nadoria,
1. U telt de gemaakte studiekosten op en trekt daar 500 euro vanaf. Vil dit bedrag in bij de aangifte inkomstenbelasting aftrek studiekosten. Daarbij geldt voor een laptop de bijzondere regeling dat die in drie jaar kan worden afgeschreven met jaarlijks 30% van de betaalde factuur en niet in één keer.
2. Hoeveel u terugkrijgt, hangt af van het inkomen. Als uw inkomen ruim 7000 euro is, krijgt u eerst de algemene heffingskorting terug en is er nog maar ruimte voor grofweg 1000 euro aan aftrek, waarvan u ongeveer 1/3e deel terugkrijgt. In dat geval schuift de restant aftrek door naar volgend jaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marga, 16-09-2011 15:53 #352
Onze dochter volgt een opleiding bij een particuliere instelling, ze ontvangt studiefinanciering en daarnaast heeft ze voor het instellingscollege geld een lening bij DUO, kan ze deze kosten en aanschaf boeken aftrekken van de belasting? Reactie infoteur, 16-09-2011
Beste Marga,
Doordat uw dochter studiefinanciering ontvangt, zijn de herrekende studiekosten minus de normbedragen minus de prestatiebeurs fiscaal aftrekbaar. In het artikel wordt dit verder uitgelegd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Tim, 14-09-2011 20:51 #351
Ik ben een IT-er en heb bij sommige klanten een laptop nodig om mijn werk te kunnen doen. Mijn werkgever vergoed er geen en bij de klant moet er dan toevallig eentje beschikbaar zijn. Ziet de belastingdienst een laptop van een IT-er als z'n gereedschapskist en mag ik deze ook aftrekken van de belasting? Reactie infoteur, 15-09-2011
Beste Tim,
Als u zelf geen ondernemer bent, mag u deze zakelijke kosten niet fiscaal aftrekken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hans, 14-09-2011 20:49 #350
Ik ben dit jaar in maart gestopt met mijn studie tijdens het tweede jaar van mijn HBO opleiding aan de zeevaartschool op Terschelling. Tijdens deze schoolperiode heb ik een schuld opgebouwd bij de HBO opleiding van € 5.800,00 en bij de studiefinanciering van ruim € 10.000,00. Ik heb sinds 2 maanden een inkomen uit een baan en ben inmiddels (verplicht) begonnen met de terugbetaling van de schuld bij de HBO opleiding. De schuld aan de HBO opleiding moet ik terug betalen binnen 3 jaar of sneller. Mijn vraag is of ik de schuld aan de HBO opleiding en de schuld aan de studiefinanciering kan aftrekken van de belasting? Zo ja, is het dan mogelijk (en verstandig) om deze schuld in een of meerdere jaren op te voeren. Ook heb ik in 2009 voor € 750 een laptop aangeschaft voor deze opleiding. Kan ik deze nu ook voor dit en volgend jaar als aftrekpost opvoeren? Reactie infoteur, 15-09-2011
Beste Hans,
1. Uw schulden kunt u alleen aftrekken in box 3 van de inkomstenbelasting.
2. Van de laptop mag u jaarlijks 30% aftrekken als studiekosten, als de totale aftrekbare studiekosten in een jaar hoger zijn dan 500 euro.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

M. Pol, 14-09-2011 19:12 #349
Ik doe een thuisstudie via schriftelijke cursus. Is deze ook aftrekbaar? Reactie infoteur, 15-09-2011
Beste M. Pol,
Die kosten zijn aftrekbaar als ze hoger zijn dan 500 euro en het een studie betreft met het oog op uw loopbaan of verbetering daarvan. Het mag geen hobby zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lars, 13-09-2011 20:52 #348
Ik ben in 2007 afgestudeerd aan de HBO. Mijn studiekosten € 4.000 zijn betaald door mijn werkgever en vallen in 60 termijnen vrij, door bij de werkgever te blijven. In feite betaal ik de kosten dus zelf. Kan ik deze kosten nu aftrekken en zo jaar in welk jaar? Reactie infoteur, 13-09-2011
Beste Lars,
Als de werkgever de studiekosten betaalt, zijn ze niet fiscaal aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Merel, 12-09-2011 08:41 #347
Dit jaar ben ik naast mijn fulltime-baan begonnen met een HBO-opleiding in deeltijd. Ik krijg geen compensatie van mijn werkgever. Wel kan ik uren "terug" kopen. Zijn de kosten voor deze uren aftrekbaar? Reactie infoteur, 12-09-2011
Beste Merel,
Wat bedoelt u hier met uren terugkopen?
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Neeltje, 09-09-2011 14:15 #346
Ik ben begonnen met een hbo opleiding deeltijd. Mijn werkgever waar ik nog 34 uur werk in de week betaald collegegeld +boekengeld. Nu heb ik alleen voor school nog een pc nodig. Kom ik in aanmerking voor een vergoeding van de belasting als ik een laptop koop van 500 euro of meer? of is het slimmer een goedkopere pc te kopen? Reactie infoteur, 09-09-2011
Beste Neeltje,
Waarschijnlijk is een goedkopere pc verstandiger, want van de aankoop van een pc voor je studie mag je per jaar 3x 30% aftrekken. Dat is jaarlijks minder dan de drempel van 500 euro.
Met vriendelijke groeten,
zeemeeuw

Elwyn, 08-09-2011 15:28 #345
Ik volg een MBO opleiding nivaeu 3 bbl eerste jaar (18 jaar). ik heb een rekening van mijn schoolboekken gekregen dat was 700 euro vervolgens heb ik nog een rekening gekregen van school zelf 1,100 euro, heb ik recht op een vergoeding? Reactie infoteur, 09-09-2011
Beste Elwyn,
U kunt studiefinanciering aanvragen bij de DUO-IB-groep.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Vijay, 07-09-2011 02:21 #344
Ik ben een uitwonend student en volg een HBO studie kan ik een deel van mijn studieboeken terugkrijgen van de belastingdienst? En voor mijn laptop? Reactie infoteur, 07-09-2011
Beste Vijay,
Ja deze kosten zijn aftrekbaar boven de 500 euro per jaar. Voor de laptop geldt dat u die wel voor de studie moet gebruiken. Dan mag u van de laptop 3 jaar achter elkaar 30% aftrekken. De laatste 10% mag u niet aftrekken. Dat is de restwaarde.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gigi, 06-09-2011 14:33 #343
Mijn dochter van 18 jaar woont nog thuis en volgt HBO, zij ontvangt studiefinanciering. Mijn dochter heeft een nieuwe laptop nodig. Is deze laptop aftrekbaar, als wij (haar vader en ik ) deze voor haar kopen? Reactie infoteur, 06-09-2011
Beste Gigi,
Neen, u kunt helaas die kosten niet fiscaal aftrekken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anna, 06-09-2011 14:04 #342
Ik ben begonnen aan een opleiding bij de Open Universiteit, hiervoor krijg ik een KCOU-korting van 80%. Nu is mijn computer het aan het begeven en ik vraag me af of ik een andere computer/laptop kan aanschaffen met evt korting/teruggave? Reactie infoteur, 06-09-2011
Beste Anna,
De OU geeft voor een pc geen korting. Bij de inkomstenbelasting is het zo dat u in drie jaar tijd per jaar maar 30% van de kosten van een pc mag aftrekken en dat de eerste 500 euro voor eigen rekening zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Stan, 06-09-2011 06:53 #341
Ik ben net begonnen aan mijn examen jaar maar, ik ben al een werkboek kwijt. Is school dan verplicht mij een nieuw boek te geven? Reactie infoteur, 06-09-2011
Beste Stan,
Als de school niets kan worden verweten niet. Tegen betaling kunt u ongetwijfeld een nieuw exemplaar krijgen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Eva, 05-09-2011 13:10 #340
Hallo!
Voor mijn studie fotografie bij de fotoacademie heb ik een fotocamera moeten kopen. Ik doe zaterdag/avond vakopleiding en ik werk 40uur per week. Dus ik wil collegegeld en materiaalkosten aftrekken van mijn inkomstenbelasting.

Ik heb de volgende vraag. Als ik een tweedehands camera via Marktplaats kopen (goedkopere natuurlijk), kan ik dan kosten declareren of moet ik allen nieuw materialen kopen?

Bedankt! Reactie infoteur, 05-09-2011
Hallo Eva,
Het hoeft geen nieuw materiaal te zijn. Het gaat om de uitgaven die u doet. Bewaar wel het bewijs van betaling.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hedianne, 05-09-2011 09:09 #339
Ik heb een dochter van 16 jaar die een mbo opleiding is gestart. de kosten reizen de pan uit, openbaar vervoer, laptop, camera, enz ik ben nu al ongeveer 4000 euro kwijt, ik krijg voor haar nog kinderbijslag, kan ik dan toch niets als aftrek post opvoeren bij de belasting opgave? Reactie infoteur, 05-09-2011
Beste Hedianne,
Neen, helaas.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marieke, 04-09-2011 17:13 #338
Ik ben dit jaar (2011) een opleiding begonnen. Kan ik voor het eind van 2011 de opleiding vergoed krijgen? Of moet ik wachten tot ik aangifte moet invullen over 2011? Ik weet dat er een eigen bedrage van 500 euro geld. Reactie infoteur, 14-06-2020
Beste Marieke,
U kunt een voorlopige teruggave vragen bij de belastingdienst op basis van de studiekosten als aftrekpost, maar ook wachten tot na de belastingaangifte:

https://financieel.infonu.nl/belasting/10685-de-belastingdienst-de-voorlopige-teruggaaf-2019-en-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anna, 01-09-2011 10:52 #337
Klopt het dan de drempel nog steeds 500 euro is, als het over studie kosten gaat?
Dus als ik college geld 4500 euro betaal in werkelijkheid 4000 euro terug krijg van belasting? of is het afhankelijke van de inkomsten? Reactie infoteur, 01-09-2011
Beste Anna,
De aftrekpost is dan 4000 euro. Hoeveel je hiervan terugkrijgt van de belasting is afhankelijk van de hoogte van je inkomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Andries, 01-09-2011 07:51 #336
Hallo,

Ik ben een langstudeerder en zit in de leenfase bij de IB. Moet ik nu bij mijn belastingaangifte rekening houden met deze lening of kan ik al mijn studiekosten (boeken/lesgeld) aftrekken?

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 01-09-2011
Hallo Andries,
Ook de lening is studiefinanciering. Voor u gelden dus de normbedragen als vergelijkingsmateriaal.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ruben, 31-08-2011 18:17 #335
Beste Zeemeeuw,

Ik ben zojuist begonnen met een HBO opleiding.
Hiervoor betaal ik zo'n 1400 euro
Boeken kosten mij dit jaar zo'n 800 euro

Nu wil ik ook een computer kopen voor 1600 Euro. ( 50% studie / 50% prive )

Wat is verstandig?

- Mijn werkgever betaalt 50% van de studiekosten + boeken.
En de computer betaal ik zelf.

- Of kan ik beter alles zelf betalen en dit verrekenen via studiekosten aftrek in de belastingaangifte?

Alvast hartelijk bedankt. Reactie infoteur, 31-08-2011
Beste Ruben,
1. Alleen de pc als aftrekpost leidt niet tot een teruggave. Omdat de pc ook 50% prive is, komt het bedrag voor 5 maanden in 2011 uit op 5/12*1600:3:2=111 euro. Dat is niet meer dan de drempel van 500 euro.
2. De werkgever betaalt 1100 euro, terwijl de maximale belastingteruggave 52% van 1811 euro is (2200+111-500), ofwel 942 euro.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lars, 30-08-2011 18:33 #334
Beste Zeemeeuw, onlangs heb ik moeten besluiten om mijn master-opleiding te staken. Indien mijn werkgever krachtens de studieovereenkomst besluit dat ik het "collegegeld" ad ca. eur 40.000 moet terugbetalen, geldt dan ook hier dat tot "slechts" eur 15.000 kan worden opgevoerd als aftrekpost? Zijn er eventueel alternatieven om deze kosten op een andere manier te beperken? Alvast hartelijk dank. Reactie infoteur, 31-08-2011
Beste Lars,
Het maximum van 15.000 euro geldt niet als:
1. u bij de aanvang van de studie nog geen 18 jaar was;
2. de prestatiebeurs definitief niet werd omgezet in een gift;
3. u een studie of opleiding volgde tijdens de standaardstudieperiode, dat wil zeggen 16 maanden full time zonder volledige baan erbij. U bent dan jonger dan 30 jaar.

In andere gevallen zou ik als ik u was voorstellen om in delen het bedrag aan de werkgever terug te betalen.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Erica Groenendijk, 30-08-2011 14:52 #333
Ik werk nu bij een bedrijf als interieurverzorgster, maar omdat ik veel lichamelijke klachten heb en krijg, wil ik me laten omscholen en wil ik een basisopleiding doen voor telefoniste-administratief medewerkster.
Mijn baas wil deze opleiding niet voor mij betalen. de opleiding duurt 12 weken, 1 dag in de week naar school. de opleiding word gegeven aan de davincicollege en als ik deze opleiding afgerond heb, krijg ik 2 diploma's. het is een LSSO, cedeo erkende opleiding. de opleiding kost totaal 1650 euro. kan ik met deze opleiding ook aftrekken van de belasting? Reactie infoteur, 30-08-2011
Beste Erica Groenendijk,
Ja, als u deze studie volgt voor uw toekomstig beroep, mag u de studiekosten minus 500 euro als studiekosten aftrekken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Aline Halfwerk, 27-08-2011 16:55 #332
Ik heb het voornemen om een deeltijd opleiding te gaan volgen tot onderwijzeres in het basisonderwijs. Er wordt op deze pagina veel gesproken over teruggave van de belastingdienst en zag zelfs staan dat je vanaf 500 euro alles terugkrijgt en dan met een maximum van 15.000 euro? Klink te mooi om waar te zijn. Kan iemand mij vertellen wat je nu echt terugkrijgt als de gehele opleiding 6000 euro kost? Alvast bedankt! Reactie infoteur, 27-08-2011
Beste Aline Halfwerk,
Bij elke aftrekpost geldt dat je meer terugkrijgt als je inkomen in een hogere belastingschijf valt. Maximaal kun je dan 52 procent van een aftrekpost terug krijgen. Het is dus niet alles terugkrijgen, maar alles als aftrekpost kunnen opvoeren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sietske, 23-08-2011 22:14 #331
Ik volg in 2011 een opleiding, startmaand januari. Het lesgeld van 7000 euro heb ik in 2010 voldaan. Van de aftrek van de studiekosten van mijn partner begreep ik dat je de studiekosten moet verdelen over de maanden van daadwerkelijk onderwijs. Nu twijfel ik. Kan ik de studiekosten inderdaad in 2011 aftrekken? Of had ik dit in 2010 moeten doen en kan dit nog? De de berekening heb ik al ontvangen. Voor de bewijsvoering heb ik een factuur op mijn naam en het afschrift van de bank. Zijn er meer bewijzen die ik moet bewaren in geval van controle? Reactie infoteur, 24-08-2011
Beste Sietske,
1. U mag, als er geen studiefinanciering is, de kosten in 2010 aftrekken, aangezien dan ook de uitgaven zijn gedaan.
2. Schrijf, als u de definitieve aanslag al hebt, een briefje aan de belastingdienst. Geef daarin aan dat u de studiekosten als belangrijke aftrekpost bent vergeten. Voeg het afschrift van de bank bij. Dat moet voldoende zijn. Wel moet de studie worden gevolgd om daar met uw baan beter van te worden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mandy, 22-08-2011 10:30 #330
Voorgaand schooljaar ben ik afgestudeerd aan de pabo. Aangezien er in mijn regio geen werk is, ben ik bij de invalpool gaan werken. Naast mijn werk bij de invalpool wil ik een master halen. Aangezien ik sinds korte tijd een eigen huis heb, zou je het collegegeld en de boeken terug kunnen krijgen van de belasting (de eerste 500e zijn voor jezelf). Is dit echter ook altijd het geval? Kun je 1 studie volgen welke aftrekbaar is van de belasting, of kunnen dit meerdere (werkgerelateerde) studies zijn, met een maximum van 15.000e.? Reactie infoteur, 22-08-2011
Beste Mandy,
1. U mag meerdere studies volgen en fiscaal aftrekken.
2. Het is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen of de aftrek ook tot een teruggave leidt. Als dat niet het geval is, schuift de restant aftrek door naar het volgende jaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Pjotr, 21-08-2011 21:50 #329
Als je een studie naast je baan volgt vanaf 2007 tot en met 2011 en je hebt elk jaar je kosten gemaakt voor collegegeld en boeken etc, moet je dan elk jaar bij je belastingaangifte de dat jaar gemaakte kosten opvoeren of is het handiger om alle kosten pas in 1 keer in 2011 op te voeren zodat je maar 1 keer de drempel van € 500 hebt? En mag dit? Reactie infoteur, 22-08-2011
Beste Pjotr,
U moet de kosten aftrekken in het belastingjaar dat u de uitgaven doet. Als dat niet tot aftrek leidt door te weinig inkomsten, schuift een jaar door naar een volgend jaar. Anders niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anne, 17-08-2011 20:40 #328
Graag advies over het volgende. Van september 2010 - juli 2012 volg ik een opleiding. Tot mijn diplomering houdt mijn werkgever 10% van de opleidingskosten in van mijn salaris (deze krijg ik in 2012 dus terug). De rekening van het eerste studiejaar is (opgesplitst) in december 2010 en januari 2011 van mijn salaris ingehouden. Het ingehouden bedrag van december komt echter niet boven de norm van E500,- als aftrekpost uit. Is er een manier waarop ik dit toch aftrekbaar is? Reactie infoteur, 17-08-2011
Beste Anne,
Als u boeken moet kopen of een pc, komt u misschien wel boven de drempel uit.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jeroen, 15-08-2011 21:49 #327
Ik ben werkzaam in de financiele wereld en overweeg nu om in deeltijd een studie geschiedenis te gaan doen aan de universiteit. Of ik na deze studie ook beroepsmatig verder wil in deze richting kan ik nu nog niet inschatten. Zijn de collegegelden en studieboeken dan wel aftrekbaar? Mocht je deze kosten wel aftrekken in je aangifte en je gaat uiteindelijk na afronding van de studie toch niet beroepsmatig verder in dit vakgebied, hoe treedt de fiscus dan op? Reactie infoteur, 15-08-2011
Beste Jeroen,
1. Het moet wel meer zijn dan dit. Wat u kunt doen is zoeken welke functie bij de opleiding past.
2. De belastingdienst kan vragen waarom u de studie wilde volgen. Dat het daarna niet uw baan is geworden, kan door allerlei redenen, maar het moeten geen redenen zijn die tijdens de studie al bekend waren, waardoor het motief hobby is geworden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nils, 15-08-2011 09:08 #326
Beste Zeemeeuw,

Ik heb 4 jaar studiefinanciering gehad voor deze studie (+ 2 jaar geleend). De studiefinanciering is nog geen gift. Dit gaat pas gebeuren als ik mijn diploma krijg. Of het wordt een lening als het niet binnen 10 jaar lukt.

Hoop dat je me kan helpen.

Alvast bedankt. Reactie infoteur, 15-08-2011
Beste Nils,
In dat geval mag u, als u ook geen nieuwe lening van Duo ontvangt, de werkelijke kosten aftrekken boven de drempel van 500 euro.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Johannes, 14-08-2011 19:24 #325
Ik zit met de volgende onduidelijkheid over het opvoeren van gemaakte studiekosten. Ik ben in 2009 afgestudeerd, na 7 jaar studie. Hiervoor kreeg ik de eerste 5 jaar een studiefinanciering, de resterende 2 jaar niet meer. Voer heel 2010 heb ik een fulltime baan gehad en ik moet thans de inkomsten belasting invullen. Ik heb in de jaren hiervoor nooit een belastingformulier ingevuld (ivm met geen inkomsten door een baan).

1. Als ik het goed begrijp kan ik de gemaakte studiekosten opvoeren als 'restant persoonsgebonden aftrek', klopt dit?
2. Om dit te doen, moet ik dan ook de belastingaangifte over de afgelopen jaren (2005 - 2009) nog invullen om zodoende het daadwerkelijke "restant" te verkrijgen of is dit niet noodzakelijk en volstaat eenmalig invullen voor 2010?
3. Het bedrag wordt opgebouwd uit: 2005 - 2007: studiekosten zoals normbepaald om in te vullen naast het verkrijgen van een studiefinanciering + 2007 - 2009: daadwerkelijk gemaakte kosten (collegegeld + boeken) in die jaren. Is dit correct?
4. Welke betalingsbewijzen moet je desgevraagd kunnen tonen (ik heb niet alle bonnetjes van boeken etc meer)?

Alvast hartelijk dank voor je reactie Reactie infoteur, 15-08-2011
Beste Johannes,
1. De restant persoonsgebonden aftrek is alleen van toepassing als in een jaar belastingaangifte is gedaan, maar het inkomen onvoldoende was om de gehele aftrek te kunnen benutten. Dan is er een restant, anders niet.
2. Ja.
3. Dat hangt ervan af of en wanneer uw beurs is omgezet in een gift. Na dat jaar kunt u de werkelijke kosten aftrekken.
4. Vaak genoeg wordt u niet om bewijzen gevraagd. Als dat toch gebeurt, moet u proberen om uw uitgaven zo goed mogelijk aan te tonen, het liefste met bonnen en afschriften.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nils, 14-08-2011 13:56 #324
Ik werk als docent en volg de docenten opleiding en heb inmiddels geen recht meer op studiefinanciering. Kan ik de normbedragen gebruiken als fiscale aftrek? Reactie infoteur, 14-08-2011
Beste Nils,
Uit uw vraag is me niet duidelijk of u voor deze studie al studiefinanciering kreeg of voor een andere studie, of de beurs is omgezet in ene gift en zo ja, wanneer.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Leonard, 12-08-2011 16:36 #323
In 2010 heb ik een training gevolgd. De studiekosten zijn in eerste instatie betaald door mijn werkgever. Per 1 september verander ik van werkgever en moet ik een deel van de studiekosten aan mijn werkgever betalen. Kan ik deze studiekosten in 2011 als aftrekpost opvoeren bij de belastingdienst? Reactie infoteur, 12-08-2011
Beste Leonard,
Ja u mag wat u betaalt aan u werkgever opvoeren als aftrekbare studiekosten. Vermeld wel bij uw storting dat het om de betaling van studiekosten gaat. Overigens veronderstel ik daarbij dat het om een training voor uw werk of uw toekomstig werk gaat.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kim Dam, 04-08-2011 18:37 #322
Ik ben nu werkzaam als touringcarchaufeusse en ik wil de opleiding rijinstructeur gaan volgen. Mijn vraag is kan ik geld terug krijgen van de belasting de opleiding kost zo rond de 5000 euro. Reactie infoteur, 04-08-2011
Beste Kim Dam,
Als u rij-instructeur wilt worden, wel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Debbie, 30-07-2011 21:49 #321
Reactie infoteur, 30-07-2011
Beste Debbie,
1. Waarom moet u die kosten betalen? U kunt er niets aan doen dat het bedrijf failliet is.
2. Als u toch betaalt, is het fiscaal aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Om antwoord te geven op uw vraag.
Helaas moeten wij het betalen omdat mijn man degene is die de boeken besteld heeft.
Het bedrijf zou de rekening betalen. Had ook allang betaald moeten zijn. Zeker omdat bedrijf pas in 2010 failliet is gegaan. Contact met curator gehad en die vertelde ons dat de kans klein was dat wij nog geld terug zagen van die rekening mochten we hem bij hem indienen. Hij stuurde ons naar UWV afdeling faillissementen maar deze wees ons af.

Ben bang dat er dus niks anders mogelijk is… helaas. Reactie infoteur, 31-07-2011
Beste Debbie,
Dank u wel voor uw uitleg.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Debbie, 30-07-2011 01:01 #320
Mijn man was in 2009 werkzaam voor een detachering.
Via deze detachering volgde hij een opleiding die door hun gefinancierd werd.
In 2010 ging het detachering failliet.
Nu kreeg hij laatst een rekening van boekenkosten van 2009 die eigenlijk voor rekening van detachering was maar nu door ons betaald moet worden.
Is het mogelijk deze kosten op te geven aan belasting? Reactie infoteur, 30-07-2011
Beste Debbie,
1. Waarom moet u die kosten betalen? U kunt er niets aan doen dat het bedrijf failliet is.
2. Als u toch betaalt, is het fiscaal aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Adam, 29-07-2011 14:02 #319
Begin september begin ik een opleiding in Nederland bij NHA als logistiek managment. Ik kan betaal de cursus geld momenteel, maar de examen is kostbaar, is er mogelijk krijgt een vergoeding van belasting en ik ben meer dan 40 jaar. Reactie infoteur, 29-07-2011
Beste Adam,
Dit zegt de NHA er zelf over:
"Studiekosten die u maakt voor uw NHA opleiding, kunt u in veel gevallen fiscaal aftrekken. Denk hierbij aan kosten als lesgeld, examengeld, afschrijving van een computer, enz. Wanneer de studie erop gericht is om uw positie te verbeteren, dan kunt u studiekosten meestal aftrekken (na aftrek van een bepaald drempelbedrag). Volgt u een studie om de kennis op niveau te houden, dan kunt u de kosten opvoeren als aftrekbare beroepskosten. Wanneer u een bijstandsuitkering ontvangt, kunt u in aanmerking komen voor een vergoeding van studiekosten. Informeer hiervoor bij de sociale dienst in uw gemeente. Wanneer u een WW of WAO-uitkering ontvangt, kunt u ook in aanmerking komen voor een vergoeding van studiekosten. Informeer hiervoor bij het UWV."
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Waard, 21-07-2011 11:02 #318
Begin september begin ik een opleiding in Nederland. (de bijbelschool) Dit is een niet erkende opleiding. Ik woon daar 4 dagen intern. zo avond tot donderdag middag. Is er een mogelijkheid dat je een vergoeding krijgt voor deze school?

Groetjes, Reactie infoteur, 21-07-2011
Beste Waard,
1. U komt helaas niet in aanmerking voor studiefinanciering, OV-jaarkaart of aftrek studiekosten.
2. Twee andere wegen zijn:
a) Uw ouders betalen en maken gebruik van de aftrek levensonderhoud kind.
b) U kunt gebruik maken van het studiefonds van betreffende bijbelschool.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Monique, 20-07-2011 10:22 #317
Onze zoon gaat het komende jaar studeren aan een particuliere opleiding. Het is een internationale masterstudie. Hij krijgt geen studiefinanciering en o.v, wij moeten dus alles zelf betalen. Kosten studie eerste jaar 11.500 euro, hier komt nog een kamer bij en levensonderhoud. Kunnen wij de studie aftrekken van de belasting. Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Monique,
Studiekosten kunnen alleen door uw zoon als aftrekpost worden opgevoerd. Maar dan moet hij ze zelf betalen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anon, 15-07-2011 00:10 #316
Ik ben werkzaam bij een IT bedrijf en om verder op te komen heb ik me ingeschreven voor certificerings examens bij ISACA en de IIA. dit zijn gerenomeerde organisaties waar je na zelfstudie een certificaat tot Auditor kunt behalen. mag ik de kosten voor de certificering en de boeken die ik daarvoor heb gekocht. met inachtname van de drempel aftrekken?

ik vraag dit omdat dit artikel (onderstaand) aangeeft dat geen aftrek mogelijk is wanneer het om een studie gaat die niet onder begeleiding plaats vind.

http://www.pleinplus.nl/nieuws/artikel/21152/geen_studie_onder_begeleiding_of_toezicht%2C_dan_geen_aftrek_scholingskosten

Ik maak me ernstige zorgen omdat ik flink geïnvesteerd heb dit jaar.
Met vriendelijke groet, Anton Reactie infoteur, 15-07-2011
Beste Anon,
1. Dat artikel gaat over iemand die in zijn belastingaangifte over 2003 scholingskosten aftrok van zijn inkomen, geen opleiding of studie volgde, maar stelde wel studiekosten te maken. Het moet wel om een aantoonbare studie gaan natuurlijk.
2. Ook bij u maken de certificaten deel uit van een leertraject om auditor te worden. Bovendien is ISACA bekend.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Petra, 14-07-2011 11:49 #315
Op het moment dat de factuur van een opleiding op naam van mijn werkgever staat en ik hem een deel van de kosten weer terugbetaal, kan ik deze studie dan wel opvoeren voor belasting aftrek? Je hebt dan immers geen factuur voor de opleiding. Reactie infoteur, 14-07-2011
Beste Petra,
U kunt uw werkgever een factuur of bewijs vragen en u kunt in het bijschrift van de overboeking vermelden waarom u het geld stort.
Met vriendelijke groeten,
zeemeeuw

Maria, 12-07-2011 09:49 #314
In september 2011 begin ik met de opleiding psychologie in de universiteit. Ik moet alles zelf betalen. Ik moet ook reis kosten misschien 200 per mand betalen.
Ik weet dat de college geld zijn aftrekbaar, maar zijn er ook de reiskosten aftrekbaar? Reactie infoteur, 12-07-2011
Beste Maria,
De reiskosten zijn helaas niet als studiekosten aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joan, 12-07-2011 09:16 #313
Ik wil komend schooljaar een Sph hbo opleiding gaan volgen( deeltijd) is een studie dat ik zelf zal moeten bekosten met alles inbegrepen. Is het mogelijk dat ik hiervoor ook aftrek van de belastingen ontvangt. Deze studie is € 7216 per jaar

Joan M Reactie infoteur, 12-07-2011
Beste Joan,
Als het een studie is voor uw toekomstig beroep, zijn de studiekosten minus 500 euro fiscaal aftrekbaar als studiekosten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. Haandrikman, 11-07-2011 21:50 #312
Ik heb in 2010 de opleiding pedicure afgerond en deze zelf bekostigd. Hiervoor een erkend diploma behaald. cursusgeld was rond de 4000 euro. Heb voor de cursus ook middelen moeten aanschaffen zoals een pedicure motor (machine om eelt weg te frezen) van 1000 euro. En materialen zoals handschoenen/verband/stoel etc. zijn deze ook belastingaftrekbaar? Ik neem aan dat een pedicure motor slechts deels aftrekbaar is? Reactie infoteur, 12-07-2011
Beste J. Haandrikman,
U hebt de pedicure motor nodig gehad voor uw studie, dus zou ik het proberen af te trekken. Nu heeft zo'n apparaat een restwaarde en gaat waarschijnlijk jaren mee. Neem de aankoopwaarde minus de restwaarde en deel dat door minimaal 3 jaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

M. Kippers, 09-07-2011 12:44 #311
Ik wil komend schooljaar graag starten met een opleiding tot tweedegraads docent Nederlands in deeltijd. Ik heb al een HBO opleiding genoten en afgerond tot basisschoolleraar. Daarvoor moet ik voor deze studie per jaar 7200 euro collegegeld betalen. Dat is mij teveel. Voor een lerarenbeurs kom ik niet meer in aanmerking omdat deze vol is. Alleen een tegemoetkoming zou kunnen, maar dat is slecht een paar honderd euro.
Zou ik de komende twee jaar mijn collegegeld en andere studiekosten kunnen aftrekken van de belastingdienst? Of mag dat niet omdat ik een tegemoetkoming kan aanvragen?
En zou ik wanneer ik het collegegeld in termijnen betaal het belastinggeld al wel kunnen ontvangen? Reactie infoteur, 09-07-2011
Beste M.Kippers,
Ja, u mag die studiekosten aftrekken. Als u studiefinanciering ontvangt, gelden conform artikel aparte regels voor de wijze van aftrek.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jinku, 07-07-2011 15:47 #310
Ik werk in Amsterdam als een Kenismigrant. Mij vrouw leert Nederlands taal in TU Delft talen centrum. Zijn haar studiekosten fiscaal aftrekbaar? Reactie infoteur, 07-07-2011
Beste Jinku,
Dat blijft een lastige. Als uw vrouw Nederlands leert bij een inburgeringscursus zijn de studiekosten niet aftrekbaar. Als het bedoeld is voor haar werk, zodat ze straks een betere baan kan hebben, weer wel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Pascal, 06-07-2011 21:17 #309
Vorig jaar ben ik ontslagen. Op grond van mijn arbeidsovereenkomst en studieovereenkomst (die ik voorafgaand aan de opleiding moest tekenen), moest ik mijn opleiding terugbetalen. Na een rechtszaak is er geschikt en hoefde ik mijn studieschuld niet meer te betalen. Mijn vraag: is het niet meer hoeven betalen van de studiekosten een netto-ontslagvergoeding? Kan ik de studiekosten nu zelf aftrekken van de belasting? Reactie infoteur, 06-07-2011
Beste Pascal,
Als u geen studiekosten hebt betaald, kunt u ze ook niet aftrekken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lisette, 06-07-2011 09:21 #308
In september ga ik beginnen met de twee-jarige opleiding tot GZ-psycholoog. De studiekosten hiervoor zijn 17.000 euro. Mijn werkgever vergoed de helft. Ik kan kiezen om het zelf te betalen bedrag af te trekken bij mijn belastingaangifte of gebruik te maken van het meerkeuzearbeidsvoorwaarden-systeem. Dan heb ik een fiscaal voordeel verrekend met mijn salaris. Wat is voor mij de gunstigste regeling? Ik kan de 8500 euro wel zelf in een keer betalen. Als ik het via de belastingaangifte zou doen, is het dan ook gunstiger om het in 1 belasting jaar te doen dan in 2 (dit gezien de drempel van 500 euro)? Reactie infoteur, 06-07-2011
Beste Lisette,
1. Het hangt er vanaf tegen welke arbeidsvoorwaarden u de kosten bij de werkgever zou willen uitruilen.
2. Als u het opvoert als fiscaal aftrekbare post, doet u dat het beste in 1 keer. Inderdaad in verband met de drempel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ingrid, 05-07-2011 21:51 #307
Ik wil starten met een studie medio augustus, heb in maart een laptop aangeschaft omdat mijn oude niet meer goed werkte. Ik wil mijn laptop gaan gebruiken voor mijn studie. Mag die in 3 jaar verdeeld worden afgeschreven, of mag dat niet meer omdat ik hem een paar jaar eerder heb aangeschaft? Reactie infoteur, 06-07-2011
Beste Ingrid,
U hebt de laptop toch in maart aangeschaft ten behoeve van uw aanstaande studie? Dan zou ik die aftrekken, ook al had u beter een paar maanden kunnen wachten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nicole, 04-07-2011 23:24 #306
Ik werk sinds feb. voor een uitzendbureau, erg onregelmatig. En zal dit waarschijnlijk voorlopig blijven doen. Nu wil ik een (particuliere) opleiding volgen, 16 weken, €3623,- lesgeld. Geen recht op studiefinanciering. Een visagie opleiding. Aangezien ik visagist wil worden (uiteindelijk een zzp'er, eenmanszaak).

Ik snap niks van belastingen dus mijn vraag kan stom klinken. Hoe werkt het nou precies met geld terugkrijgen? Soms lijkt het alsof ik €3623,- - €500,- (drempel) = €3123 terug kan krijgen. Dat lijkt me niet waar. Hoe zit het dan? Wordt er gebaseerd op de studiekosten een bepaald percentage van mijn belastbaar inkomen afgehaald? Krijg ik überhaupt echt geld 'terug' of wordt ik. minder belast? Ik hoop dat ik een beetje duidelijk ben. En ik hoop dat u mij wat duidelijkheid kunt geven.

En is het aan te raden om mij eerst in te schrijven bij de KvK -voordat- ik aan de opleiding begin? (ik zal waarschijnlijk gelijk aan de slag gaan en het dus al opbouwen tijdens de opleiding) Heeft dit voordelen?

Kan ik ook gewoon ergens binnenlopen met mijn vragen (belastingdienst kantoor)?
Alvast bedankt! Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Nicole,
1. U moet twee dingen onderscheiden, namelijk a) wat u fiscaal mag aftrekken en b) wat u dan terug krijgt:

https://financieel.infonu.nl/belasting/125743-inkomstenbelasting-2020-belastingtarieven-en-schijven.html

2. U krijgt pas belasting terug als u voldoende belasting betaald hebt.
3. Zakelijk mag u alles aftrekken en komen de kosten ten laste van de winst. Maar dan moeten de kosten wel echt met de zaak samenhangen.
4. De KvK kan u verder helpen of een belastingadviseur waar u uw zaak wilt onder brengen voor de latere belastingaangifte.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

O. den Hartog, 04-07-2011 21:59 #305
Mijn dochter (16) gaat in september de kappersopleiding volgen aan het ROC. Voor deze opleiding moet ze een aantal materialen nodig met de totale kosten van 520 euro. Tevens moet zij een aantal certificaten aanschaffen om deel te mogen nemen aan de opleiding, welke bij elkaar 150 euro kosten tevens heeft zij een laptop moeten aanschaffen voor deze opleiding. Zijn deze kosten ook fiscaal aftrekbaar? Reactie infoteur, 04-07-2011
Beste O. den Hartog,
U ontvangt waarschijnlijk kinderbijslag voor uw dochter. In dat geval is er geen aftrekpost bij u.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ricardo, 04-07-2011 01:00 #304
Mijn vriendin uit China was in 2009 naar Nederland gekomen om een master te doen aan de UvA. Voor haar master had ze 9000 euro in 2009 betaald (zonder beurs of studiefinanciering). Mijn vriendin is al een tijdje afgestudeerd en nu werkt ze. Zijn haar studiekosten uit 2009 fiscaal aftrekbaar? Reactie infoteur, 04-07-2011
Beste Ricardo,
Als zij in Nederland belastingplichtig is wel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jannie, 02-07-2011 12:35 #303
Als (niet werkende) moeder van een gezin van 5 kinderen, met werkende man, Wil ik graag een MBO opleiding gaan doen via een erkend e-learning bedrijf. Kan ik van de studiekosten (2500 euro) op één of andere manier iets terug krijgen. Aan deze opleiding is geen stage verbonden, dus ik heb geen "werkgever". Asl de kosten aftrekbaar zijn van de belasting, om welk percentage van het totaalbedrag zou het dan gaan? Reactie infoteur, 02-07-2011
Beste Jannie,
Als de opleiding meer dan een hobby is, maar is bedoeld voor een toekomstige loopbaan, kunt u de studiekosten boven de 500 euro opvoeren als fiscale aftrekpost. Dit voert u op bij uw man als u gezamenlijk belastingaangifte doet. Dan hangt het van het inkomen af hoeveel belasting u terug krijgt. Maximaal is dat 52% en minimaal 32%.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rob Rijnberg, 02-07-2011 11:27 #302
In mijn vakgebied zijn er weinig banen. Ik wil hierom een studie gaan volgen op een ander vakgebied. Omdat ik samenwonend ben, zal dit een avond opleiding worden en naast deze opleiding wil ik nog werken. Zijn deze studikosten fiscaal aftrekbaar? Reactie infoteur, 02-07-2011
Beste Rob Rijnberg,
Uw studiekosten zijn minus de drempel van 500 euro volledig aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

R. Claessen, 30-06-2011 13:28 #301
Mijn dochter gaat een studie TIO volgen waarvan de kosten circa 15.000,00/jaar bedragen. Mijn dochter heeft geen eigen inkomen. Ik wil deze studie via schenkingen ( belastingvrij) aan haar betalen. Kan mijn dochter in haar studiejaren belasting teruggaaf opbouwen en deze doorschuiven naar de jaren dat ze gaat werken en inkomen genereert? Reactie infoteur, 30-06-2011
Beste R. Claessen,
1. Als u het schenkt zonder de toevoeging dat het voor haar studie is, kan uw dochter het gebruiken voor haar aftrekpost studiekosten. Eenmalig kunt u tot ruim 24.000 euro belastingvrij schenken, oplopend tot ruim 50.000 euro als het voor een dure studie is.
2. Als u voor de ruime schenking kiest tot ruim 50.000 euro eenmalig, zal de belastingdienst wel moeilijk doen, omdat dan duidelijk is dat u in feite de studie betaalt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Eef, 27-06-2011 14:20 #300
Ik ben student en heb in 2011 alleen januari t/m maart gewerkt en werk dit jaar waarschijnlijk niet meer. Vanaf 2012 krijg in geen studiefinanciering meer. Adviseert u mij om de aanschaf van een latop uit te stellen tot 2012 zodat ik nog wat van de belasting af te trekken samen met collegegeld of heeft dat volgens u geen tot weinig nut? Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Eef,
Het is zo dat de aftrek van studiekosten als persoonsgebonden aftrek op de lat blijft staan, als de aftrek in een jaar door te weinig inkomsten niet volledig benut kan worden. Een laptop is niet aftrekbaar:

https://financieel.infonu.nl/belasting/65842-persoonsgebonden-aftrek-inkomstenbelasting-verrekenen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kurvers, 26-06-2011 21:46 #299
Ik ben als Nederlander (tevens woonachtig in Nederland) werkzaam in een Belgische ziekenhuis. Ik wil graag binnenkort een opleiding gaan volgen In Belgie (met goedkeuring van mijn Belgische werkgever ivm educatief verlof) om mijn carrieremogelijkheden te vergroten. Het betreft een post HBO opleiding (Veiligheidskundige niveau I).
Nu mijn vraag: kan ik als Nederlander belastingaftrek krijgen voor studiekosten als ik grensarbeider ben? Reactie infoteur, 26-06-2011
Beste Kurvers,
Als u in Nederland belastingaangifte doet, komt u ook in aanmerking voor de aftrekpost studiekosten.
Met vriendelijke groten,
Zeemeeuw

Fred, 22-06-2011 14:47 #298
Wij zijn net terug gekomen naar Nederland na 17 jaar in het buitenland gewoont te hebben. In die tijd altijd een directeursfunctie vervult. Echter, ik verwacht toch dat ik me zelf meer moet opleiden en van plan ben een MBA (MASTER) opleiding ga volgen van 10000.-. Ik geniet geen inkomen en ik voorzie in mijn eigen onderhoud. Kan ik toch deze kosten fiscaal aftrekken? Reactie infoteur, 22-06-2011
Beste Fred,
U mag de kosten aftrekken, maar kunt in een jaar nooit meer inkomstenbelasting terugkrijgen dan u betaald hebt. Als er belastingaftrek overblijft, kunt u dat naar een volgend jaar doorschuiven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Selena, 21-06-2011 16:22 #297
Mijn vraag is of een particulier school(euport business school) voor Mbo opleiding naar Hbo ook aftrekbaar is? De schoolkosten bedragen 8980 euro per jaar. Ik ben namelijk 18 jaar en verdien als bijbaantje 350.00. Reactie infoteur, 21-06-2011
Beste Selena,
De studiekosten zijn aftrekbaar, maar heb je geen recht op studiefinanciering. Bovendien moet het inkomen wel hoog genoeg zijn om voordeel van de aftrek te hebben.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Huseyin, 14-06-2011 20:51 #296
Ik heb een vraagje ik heb op me 24 juni zomervakantie ontvang ik nog studiegeld? Reactie infoteur, 14-06-2011
Beste Huseyin,
Wie recht heeft op studiefinanciering ontvangt dit elke maand tijdens zijn studie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jos, 14-06-2011 17:24 #295
Ik ben net een eigen bedrijf begonnen, maar op dit moment kan ik daar nog niet volledig van leven. Ik ben dus op zoek naar werk wat aansluit bij mijn HBO opleiding. Aangezien het vinden van een nieuwe ban nog niet echt op schiet wil ik graag in september beginnen met een nieuwe studie/cursus om mijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. De kosten van deze studie zijn rond de 10000 euro.

1 Kan ik deze kosten aftrekken van de belasting?
2 Aangezien mijn bedrijf nog geen winst maakt, moet ik deze kosten op mijn bedrijf zetten? Of op mijn persoon?
3 Zijn er nog risico's, hier bedoel ik mee, mocht bedrijf wel gaan lopen dat ik een naheffing krijg? of zoiets?

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 14-06-2011
Beste Jos,
1. Zakelijk zijn studiekosten voor 75% aftrekbaar als ze in het belang zijn van het bedrijf. Particulier zijn ze aftrekbaar als ze in het belang zijn van uw loopbaan.
2. Hoe u uw belastingaangifte invult is mede afhankelijk van het soort bedrijf, bv, zzp-er.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Peter, 10-06-2011 11:16 #294
Dit jaar wil ik een opleiding naast mijn huidige baan volgen aan de fotovakschool.
Graag zou ik willen uitrekenen wat ik terug kan krijgen van de belasting.
Ik lees dat het tussen de 32procent en max. 52 procent is. dit is afhankelijk welke belastingschijf je zit. Nu zou ik graag willen weten welke percentage ik voor in aanmerking zou komen.wie kan mij hiermee helpen?

Alvast bedankt vriendelijke groeten

Peter Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Peter,
Kijk ook eens naar het artikel:

https://financieel.infonu.nl/belasting/125743-inkomstenbelasting-2020-belastingtarieven-en-schijven.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Esther, 09-06-2011 21:33 #293
Ik heb dit jaar een opleiding afgerond en zal de kosten hiervan binnenkort aan mijn werkgever terugbetalen omdat ik naar het buitenland vertrek en mijn baan opzeg.
Zijn de studiekosten nog steeds fiscaal aftrekbaar als ik me later dit jaar al uitschrijf in NL? Of is het beter te wachten met uitschrijven en definitief NL verlaten tot ik de aangifte gedaan heb over 2011? Reactie infoteur, 09-06-2011
Beste Esther,
U krijgt hooguit met twee belastingstelsels te maken als u zich gedurende het jaar uitschrijft en ook in het buitenland inkomen hebt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

G. Valkonet, 09-06-2011 15:51 #292
Ik ben een aantal maanden werkeloos. Gelukkig heb ik nog recht op een behoorlijke tijd ww uitkering, maar het zoeken naar een baan gaat bijzonder slecht in en buiten mijn branch (bouw, architectuur) Daar komt nog bij dat ik momenteel 15 weken zwanger ben van mijn 2e kindje en die dikke buik helpt allerminst om een baan te vinden. Tijd dus voor plan B. Ik ben me aan het orienteren naar bijscholing eventueel omscholing om in de toekomst aantrekkelijk te blijven voor de arbeidsmarkt.
Wil deze studie voor ons financieel haalbaar zijn, dan moet deze aan de volgende eisen voldoen; kinderopvang teruggave moet gewaarborgd blijven en de studiekosten moeten fiscaal aftrekbaar zijn voor mijn partner.
Aan welke eisen moet opleiding/ instelling voldoen? Zijn daar lijsten van beschikbaar?
Kan mijn man (fiscaal partner) deze kosten ook aftrekken van de belasting, als we al hypotheekrenteaftrek hebben? Reactie infoteur, 09-06-2011
Beste G. Valkonet,
1. Uw studiekosten zijn aftrekbaar, omdat u ze maakt ter verbetering van uw kansen op de arbeidsmarkt.
2. Bij de gezamenlijke belastingaangifte mag u de studiekosten opvoeren bij uw man.
3. Maar dat is niet het punt. Of u dan ook dit jaar geld terug krijgt hangt af van het gezamenlijke inkomen en wat jullie aan belasting betalen. Daarvoor pakt u de belastingaanslag en kijkt u naar de uitleg. Als daaruit blijkt dat jullie ondanks de aftrek van hypotheekrente nog belasting betalen, is er ook ruimte voor de aftrek van studiekosten en een belastingteruggave. Een deel bij u en een deel bij uw partner. U kunt niet meer aan belasting terug krijgen dan er betaald is. Wat niet tot een teruggave dit jaar leidt, mag naar een volgend jaar worden doorgeschoven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Linda, 09-06-2011 14:48 #291
Ik wil op korte termijn een MBO opleiding niveau 4 van 2 jaar volgen bij het nti. Mijn studiekosten bedragen 1794 euro per jaar. ik werk niet en ik ontvang geen studiefinanciering en geen prestatiebeurs. Zijn deze kosten aftrekbaar bij de belasting? Reactie infoteur, 09-06-2011
Beste Linda,
Deze studiekosten zijn aftrekbaar bij de belasting. Als u geen inkomen hebt, moet u wel aangifte inkomstenbelasting doen, zodat de aftrek doorschuift naar het volgende jaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sjaak Nieuwman, 06-06-2011 22:50 #290
Ik wil op korte termijn een opleidingen volgen. Betreft opleiding Oracle Databasebeheer bij 5hart opleidingen. Kosten opleiding ruim 11.000 euro. Op het moment werk ik in de ICT-brance en wil graag een stap verder willen d.m.v deze opleiding. Mijn vraag is, of deze kosten voor de opleiding aftrekbaar zijn bij de belasting? Zo ook enige verblijfkosten (hotelovernachtingen) omdat de opleidingsinstituut elders in het land betreft? Ik wacht uw reactie af. Reactie infoteur, 07-06-2011
Beste Sjaak Nieuwman,
De opleidingskosten minus 500 euro zijn fiscaal aftrekbaar als studiekosten, de kosten van overnachting helaas niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sofia, 04-06-2011 18:47 #289
Ik wil naast mijn partime baan een opleiding volgen is de schoonheidsbranche, mijn partner werkt fulltime. Kan ik de studiekosten ook bij de belasting aftrekken? Reactie infoteur, 05-06-2011
Beste Sofia,
Als de opleiding is gericht op uw beroep of toekomstige beroep wel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nicole Melgers, 03-06-2011 11:27 #288
Ik wil graag een volwassen opleiding volgen, Helpende Zorg en Welzijn, maar het is een particuliere opleiding, dus best duur. Ik ben 10 jaar geleden gestopt met werken voor onze kinderen, en wil nu ze groter worden graag weer aan het werk. Ik ben niet afhankelijk van mijn eigen inkomen, en vraag mij dus af of er mogelijkheden zijn om toch een deel van het studie geld terug te krijgen. Reactie infoteur, 03-06-2011
Beste Nicole Melgers,
Als u een fiscale partner hebt, doet u gezamenlijk belastingaangifte en voert de aftrekpost bij de meest verdienende op.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Floris, 02-06-2011 00:12 #287
Hallo.

Ik wil weten of de volgende (studie)kosten aftrekbaar zijn. Ik betaal %52 belasting van mijn salaris, getrouwd en mijn partner werkt niet. Wij hebben samen een kind die is op papier alleen mijn kind (door adoptie). Ik vraag me af of de volgende kosten aftrekbaar zijn.
- Mijn partner spreekt geen Nederlands. Hij is wettelijk niet verplicht om Nederlands te leren dus hij werd niet geroepen voor inburgering. Maar om verder in Nederland te studeren moet hij de taal leren. Mag ik de kosten daarvan aftrekken? (hij werkt niet)
- Ik werk in een internationale bedrijf en ik wil Frans leren. Dit zult me ontzettend helpen met mijn werk. Mag ik deze kost wel aftrekken?
- Ik wil een studie (WO) Psychologie volgen (online) aan een school die in Engeland is en ik zal dit studie online afmaken. Ondanks het feit dat dit studie niet een directe invloed heeft op mijn carrière (verschillende velden), het maakt mijn marktwaarde hoger omdat ik op dit moment geen WO diploma heb en dit baan gekregen heb met mijn ervaring. Mag ik de kosten (college geld en boeken) aftrekken?
- Kan ik de kosten van oppas of buitenschoolopvang van mijn kind ook aftrekken? Mijn partner werkt niet (studeert) en belastingdienst zei dat dit wel mag alleen als beide ouders werken. Mijn partner is niet de officiële ouder van mijn kind maar is ingeschreven op mijn adres.
- Ik heb ergens gelezen dat belastingdienst eigenlijk deze kosten niet terugbetaald en terugkrijgen een foute term is. Hoe berekent met de aftrek dan. Ik verdien 72000 euro per jaar. Stel maar voor dat het totale bedrag van bovenstaande studies 10000 per jaar kosten en dat ze allemaal afgetrokken mag. Gaat men me belasten op 72000-10000= dus 62000 of een andere formula is gehanteerd?

Alvast bedankt

Flor Reactie infoteur, 02-06-2011
Hallo Floris,
1. Iedereen met verblijfsvergunning mag de studiekosten ter verbetering van het loopbaanperspectief fiscaal aftrekken van de inkomstenbelasting. Alleen de kosten van een inburgeringscursus vallen hier niet onder.
2. Hetzelfde geldt voor uw cursus Frans, voor zover niet door de werkgever vergoed.
3. Bij de WO psychologie zult u desgevraagd aannemelijk moeten maken dat het in het voordeel van uw loopbaan is en geen hobby. Als u denkt dat dat lukt, mag u betreffende studiekosten aftrekken.
4. Ik zie nog niet hoe de oppas fiscaal aftrekbaar.
5. U betaalt over 10.000 euro geen belasting tegen 52%. Dus betaalt u 5.200 euro minder aan de belastingdienst dan zonder aftrekpost. Afgezien van andere posten leidt dit tot een teruggave van 5.200 euro.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ilona, 31-05-2011 13:15 #286
Dag, bedankt voor de snelle reactie!
Dus als ik het goed begrijp:
- speelt je inkomen in geval met studiefinanciering geen rol
- moet je behalve basis prestatie bedrag ook je aanvullende prestatiebedrag meerekenen
-en tot slot is het dus handig om perjaar teruggave aan te vragen, en voordat je presentatiebeurs is omgezet tot gift( of is het zo dat als het eenmaal is omgezet tot gift dat je de teruggave van voorgaande jaren terug moet betalen? Reactie infoteur, 31-05-2011
Beste Ilona,
1. Het inkomen speelt geen rol bij de aftrekpost, maar natuurlijk wel voor wat je van de aftrekpost terug krijgt. Hoe hoger het inkomen, hoe hoger het belastingtarief en dus ook hoe groter de teruggave.
2. Neen, het gaat alleen om de prestatiebeurs. Die kan overigens ook nul zijn.
3. Als de beurs is omgezet in een gift, hoeft u niet terug te betalen. Het is juist andersom. Als de beurs niet wordt omgezet in een gift, is de kans groot dat u later nog meer terug kunt krijgen.
4. De belastingopgave is per jaar.
Met vriendelijke groeten,
zeemeeuw

Ilona, 30-05-2011 16:22 #285
Dag,

ik wil per september een opleiding volgen die 3,5 jaar duurt en 32.000 euro zal kosten( 4470 circa per half jaar.
ik zal wel studiefinanciering ontvangen, en daarnaast een bijbaantje met niet al teveel uren.

nu is mijn vraag zal dit in de toekomst aftrekbaar zijn?
aangezien ik anders zo een 2.500 euro per jaar uit eigen zak moet bijbetalen.

bedankt! de belastingtelefoon en website waren niet erg nuttig voor mij. Reactie infoteur, 30-05-2011
Dag Ilona,
Als je studiefinanciering krijgt, gelden de normbedragen van de belastingdienst als uitgangspunt en wel als volgt:
a) Als de studiekosten hoger zijn dan 2x het totaal aan maandelijkse normbedragen tijdens je studie--> Studiekosten minus eenmaal de normbedragen en minus de toegekende prestatiebeurs zijn fiscaal aftrekbaar.
b) Als het totaal aan maandelijkse normbedragen tijdens je studie hoger zijn dan het toegekende bedrag van de prestatiebeurs --> Totaal van de maandelijkse normbedragen minus de verkregen prestatiebeurs zijn fiscaal aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Denise123, 30-05-2011 03:05 #284
Hoi, Ik volg op dit moment een mbo niv 2 opleiding. Daarvoor krijg ik wel studiefinanciering maar geen prestatiebeurs. is mijn lesgeld nog wat te trekken van de belasting. Zo ja, hoe kan ik dat bewijzen bij de belastingdienst, ik heb geen brief of iets ontvangen waar het in staat. Geld dat per schooljaar of per kalenderjaar? Reactie infoteur, 30-05-2011
Hoi Denise123,
De aftrek studiekosten is per belastingjaar. Omdat je studiefinanciering krijgt, zijn de studiekosten af te trekken volgens de systematiek van de normbedragen. Zie hiervoor het artikel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jacky, 27-05-2011 11:01 #283
Mijn zoon van 17 jaar gaat in september de PABO opleiding volgen. Kosten 1700,00 p/jaar
Wat zijn de mogelijkheden hiervoor aan tegemoetkoming van de kosten?
Hij werkt en verdient ca. 400,00 Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Jacky,
Voor de tegemoetkoming studiekosten leraren en docenten verwijs ik u naar het artikel:

https://financieel.infonu.nl/geld/53491-tegemoetkoming-studiekosten-leraren-en-docenten.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lisa, 24-05-2011 08:49 #282
Mijn vraag is of een particulieren school voor VMBO (Mavo) ook aftrekbaar is?
Mijn zoon wordt in auguastus 15 jaar, gaat Mavo 3 doen.

Ik hoor graag van u.

m.v.gr. Reactie infoteur, 24-05-2011
Beste Lisa,
Studiekosten van het VMBO zijn op deze leeftijd niet als studiekosten aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Elke, 23-05-2011 16:42 #281
Ik heb een brief binnen gekregen van DUO. ik had heel veel vaste lasten en heb mijn lesgeld dus niet kunnen betalen, daarom heb ik een brief binnen gekregen. Alleen kon ik het toen nog niet betalen, ik weet nu niet zo goed hoe ik het op moet lossen. kan ik nu zomaar van school gezet worden? krijg ik boete? hoe kom ik hier achter? Reactie infoteur, 23-05-2011
Beste Elke,
DUO zal proberen het lesgeld in 1 keer te innen en als dat niet lukt een incassobureau op je afsturen. Neem contact op met DUO en leg je situatie uit. Bespreek of je alsnog het lesgeld in een paar keer kunt betalen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mariska, 22-05-2011 19:09 #280
Ik ga in september een postmasteropleiding volgen voor twee jaar (in totaal een opleiding van ong. 17.000). Hiervan krijg ik 300 euro per maand vergoed van mijn werkgever. Is het belastingtechnisch handiger om de studiekosten in een keer of twee keer te betalen dan per maand? Dit zodat ik zo min mogelijk de drempel van 500 euro moet aftrekken, of maakt dat relatief weinig verschil? En het bedrag dat ik terugkrijg van mijn werkgever moet ik dat in het jaar dat ik dat krijg aftrekken van wat ik terug mag vragen, of kan dat ook het jaar erop? Reactie infoteur, 23-05-2011
Beste Mariska,
1. De drempel geldt per jaar. Dan maakt het niet, uit als u ook december in december betaalt.
2. Het bedrag dat u van de werkgever krijgt, moet u aftrekken in het jaar van betaling, zolang de studiekosten positief zijn. Als de werkgever een keer later is en over de jaargrens heen gaat, kan dat een voordeel zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joey, 22-05-2011 15:34 #279
Ik wil een HBO-Master gaan volgen waarvoor ik 1 maal per week met de trein naar de ander kant van het land moet. Zijn deze kosten aftrekbaar? Reactie infoteur, 22-05-2011
Beste Joey,
De kosten van vervoer zijn niet aftrekbaar. Die van de HBO opleiding wel, als de opleiding in het voordeel van je carrière is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rachel, 21-05-2011 13:07 #278
Ik heb bij mijn vorige werkgever een opleiding gekregen die nodig was voor het werk. Er ontstond om andere redenen een arbeidsconflict en in een vaststellingsovereenkomst zijn we samen akkoord gegaan dat ik 3000 euro terugbetaal voor de studie (van de 7000 euro). Mag ik deze 3000 euro opgeven als studiekosten bij de belastingdient en zijn ze aftrekbaar? Reactie infoteur, 21-05-2011
Beste Rachel,
U mag die 3000 minus de drempel opgeven als aftrekbare studiekosten in het jaar van terugbetaling aan de werkgever.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mark, 21-05-2011 09:32 #277
Mijn partner moet een Nederlandse cursus volgen voor dat hij aan universiteit begint. Mag ik deze bedrag ook aftrekken? Reactie infoteur, 21-05-2011
Beste Mark,
Zolang het geen inburgeringscursus betreft, is het fiscaal aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Loes, 20-05-2011 13:49 #276
Ik wil graag de opleiding SPH via het NCOI doen. Ik werk fulltime en wil deze opleiding ernaast doen. Krijg ik dan de volledige opleidingskosten terug? En krijg ik deze per jaar terug na het opgeven van mijn inkomstenbelasting? Omdat ik het nl wel eerst zelf voor moet schieten. En hoe wordt bepaald dat het voor je toekomstige werk is? ZIjn er een aantal verplichte uren dat je in deze sector moet werken, omdat ik nu een hele andere baan heb nl? En als je nog niet direct in sector van de opleidingskeuze werkt, moet je dan geld aan de belasting terug betalen? Reactie infoteur, 14-06-2020
Beste Loes,
1. Zelf moet je beoordelen en desgevraagd kunnen motiveren of een opleiding je perspectief op de arbeidsmarkt verbetert. Het moet niet om puur een hobby gaan bijvoorbeeld.
2. De kosten zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Dat kan via de aangifte inkomstenbelasting voor 1 april van het volgende jaar of via een voorlopige aanslag belastingen, wat in dit geval dan een voorlopige teruggave is. Zie voor meer informatie hierover het artikel:

https://financieel.infonu.nl/belasting/65057-voorlopige-aanslag-2019-inkomstenbelasting.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Klaas Jan, 18-05-2011 22:05 #275
Om mijn (zelfbekostigde) deeltijdstudie te kunnen volgen ben ik twee jaar lang 1 dag per week minder gaan werken, was full-time. Zijn de gederfde inkomsten, ca 20% minder, als studiekosten aftrekbaar? Reactie infoteur, 19-05-2011
Beste Klaas Jan,
Neen, de gederfde inkomsten zijn niet als studiekosten fiscaal aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sabi, 18-05-2011 19:53 #274
Ik volg een mbo opleiding en dat is 1013 euro per jaar, 3 jaar. nu heb ik een voorlopige teruggave ingevuld en blijkt dt ik bijna 2000 euro terug krijg omdat ik recht heb op heffingskorting en nog iets… ik heb studiefinanciering met een lening omdat ik een kindje heb en mijn partner werkt gewoon. ik heb daar toch geen recht op? Reactie infoteur, 18-05-2011
Beste Sabi,
Of u recht hebt op de lening bovenop de prestatiebeurs kan ik zo niet vast stellen, maar in eerste instantie zou ik niet weten waarom. U inkomen is bepalend.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Meike, 17-05-2011 17:45 #273
Hoi, ik heb een vraag. Ik werk nu niet, maar mijn partner ontvangt een wa-jong uitkering met toeslag i.v.m mij en mijn zoontje. Graag zou ik wat aan mijn toekomst willen doen en een opleiding/training willen doen bij een particulier bedrijf dat is opgenomen in het register van het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO). wel staat er ; uw voordeel geen btw. Is dit aftrekbaar of niet? Reactie infoteur, 17-05-2011
Hoi Meike,
Als de opleiding je kans op een baan of de vooruitzichten daarop vergroot, zijn de kosten minus 500 euro fiscaal aftrekbaar. Als het inkomen onvoldoende hoog is, schuift de aftrek een jaar door.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gunther, 16-05-2011 11:25 #272
Goedemorgen, ik zit met de volgende vraag. Voor mijn studie moet ik mijn paard meenemen om hier mee te werken. Betreft een studie voor sportmasage bij paarden. Kan ik hiervoor de kosten opvoeren als aftrekpost bij de belastingdienst? Moet met een trailer heen en weer om het paard mee te nemen en moet daar naast de studiekosten ook apart boxhuur betalen.
Volgens de site van de belastingdienst kan huisvesting, voeding en reiskosten niet worden afgetrokken, is dat ook bij mij het geval of niet omdat dit paard nodig is voor de cursus.

Bedankt voor de reactie. Reactie infoteur, 16-05-2011
Beste Gunther,
Mijn inschatting is dat u uw paard als studiemateriaal kunt zien en de daarmee samenhangende kosten mag aftrekken voor zover zij een normaal gebruik van het paard te boven gaan en samenhangen met de studie. Overigens moet het wel gaan om een studie die uw kansen op carrière of betere baan vergroten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Antoinet, 15-05-2011 10:58 #271
Mijn zoon volgt een opleiding op de universiteit en krijgt geen studiefinanciering want die heeft hij al op het HBO verbruikt. Wij dachten zijn studiekosten af te kunnen trekken bij de belastingaangifte maar hij heeft maar een klein bijbaantje waardoor zijn inkomen te laag is. Betekent dit dat hij nu echt alle studiekosten zelf moet betalen zonder dat er een mogelijkheid is om dit gedeeltelijk via de belasting terug te krijgen? (Eigenlijk is dat toch niet eerlijk? Iemand die werk heeft kunnen vinden krijgt geld terug en iemand die dat niet heeft kunenn vinden of te weinig werk moet de volle mep betalen.) Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Antoinet,
Of uw zoon betaalt de studiekosten en doet belastingaangifte inkomstenbelasting. De studiekosten die zo niet tot uitbetaling komen, schuiven dan automatisch door naar het volgende belastingjaar:

https://financieel.infonu.nl/belasting/65842-persoonsgebonden-aftrek-inkomstenbelasting-verrekenen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sylvia, 13-05-2011 11:44 #270
Mijn zoon gaat de opleiding volgen veiligheid en vakmanschap niveau 2 vol tijds.
nu ben je verplicht de sportkleding aan te schaffen die ze nodig hebben ter waarde van bijna 600 euro. Is hier een tegemoetkoming voor of moet ik dit allemaal zelf bekostigen. vindt het nogal een bedrag. Reactie infoteur, 13-05-2011
Beste Sylvia,
Als hij nog geen 18 jaar is, kunt u als ouders in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de studiekosten via de regeling Tegemoetkoming Ouders. Anders is er recht op studiefinanciering met een OV-studentenkaart. Neem hiervoor contact op met de DUO - IB groep.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rf, 12-05-2011 19:41 #269
Misschien niet de slimste vraag, maar toch… binnenkort stopt mijn studiefinanciering en kan ik niet meer lenen. Toch volg ik volgend studiejaar waarschijnlijk nog twee opleidingen, in totaal ongeveer 3200 euro aan opleidingsgeld. De betalingen hiervoor doe ik waarschijnlijk in juli/augustus 2011, want het studiejaar start in september 2011. Vanaf welk moment kan ik dat bedrag dan aftrekken? Reactie infoteur, 13-05-2011
Beste Rf,
De betaalde studiekosten in 2011 zonder studiefinanciering, mag u in 2011 aftrekken van de belasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sa, 11-05-2011 22:48 #268
Ik heb voor mijn studie 4 jaar studiefinanciering gekregen maar later bleek dat ik recht had op 3 jaar. Mijn laatste studiejaar was 2005. Ik moet nu een bedrag van ongeveer 2700 betalen aan de IB-groep. Als ik dat in een keer betaal, is dat belastingaftrekbaar? of zou ik bv. voor 2006 inkomstenbelasting een correctie kunnen maken en mijn studieschulden van toen opgeven (omdat ik hoorde dat je je studieschulden tot 5 jaar kon opgeven) Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Sa,
1. Het terug betalen van te veel ontvangen studiefinanciering is niet fiscaal aftrekbaar.
2. U kunt studiekosten aftrekken die u eerder maakte via de post restant persoonsgebonden aftrek:

https://financieel.infonu.nl/belasting/65842-persoonsgebonden-aftrek-inkomstenbelasting-verrekenen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Me, 11-05-2011 16:59 #267
Ik volg momenteel een master opleiding van rond de 30.000 euro die door mijn werkgever wordt betaald. Ik ben voornemens om van werkgever te veranderen en ben conform de overeengekomen studieovereenkomst verplicht deze kosten in een keer terug te betalen. Kan ik deze kosten dan nog aftrekken van de belasting? Reactie infoteur, 11-05-2011
Beste Me,
Ja u mag in het jaar van terugbetaling deze studiekosten aftrekken. Niet een eventuele boete.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dakota, 10-05-2011 18:24 #266
Ik ben 48 jaar en heb een baan als secretaresse. Ik wil een 3 jarige regisseurs opleiding gaan volgen. Ik ben alleenverdiener met 1 thuiswonend kind. Deze opleiding is niet in het belang van mijn huidige baan maar ik wil me omscholen. Het is een opleiding van 1500 euro per jaar kan ik dit bij de belasting opgeven? Reactie infoteur, 10-05-2011
Beste Dakota,
Ja u kunt dit als studiekosten aftrekken minus de drempel van 500 euro.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Merkens, 10-05-2011 17:05 #265
Ik volg naast mijn fulltime baan een deeltijd studie. Deze bekostig ik zelf. De studiekosten wil ik graag aftrekken van de belasting. Mijn vraag: Kan ik naast een computer en printer ook een back-up oplossing (bijvoorbeeld een externe harddisk) als studiekosten opgeven? Reactie infoteur, 10-05-2011
Beste Merkens,
Ja dat kan ook in 3 jaar tijd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Melissa, 10-05-2011 14:49 #264
Ik volg een MBO opleiding voltijd niveau 4 aan het Horizon College in Hoorn. Ik ben een halfjaar terug gezet vanwege 6 toetsen die ik nog moest inhalen. 6 toetsen bestaande uit 3 vakken, als ik deze vakken gewoon zou volgen zou ik op 15 uur in de week komen. Nu heb ik van mijn school gehoord dat ik 20 uur moet volmaken in de week. Ik heb het naast school erg druk met werk en sporten, dus ik vind dat erg moeilijk. Er zou eenrisico zijn dat ik al mijn studiefinanciering moet terugbetalen. Mijn vraag is hoe hoog is die risico en wat zijn de kosten en rente die ik dan zou moeten betalen. Reactie infoteur, 10-05-2011
Beste Melissa,
Als het gaat om een mbo-opleiding op niveau 1 of 2, dan is de studiefinanciering een gift. Na je opleiding betaal je alleen een eventuele lening terug. Bij een mbo-opleiding op niveau 3 of 4 is de studiefinanciering een prestatiebeurs. Dat betekent dat je je studiefinanciering moet terugbetalen als je je diploma niet haalt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dirk, 10-05-2011 12:02 #263
Ik volg een opleiding via de NCOI. Een deel van mijn opleiding heb ik zelf betaald (werd ingehouden op mijn salaris) Echter betaalde ik zelf het volledige bedrag van de studie terwijl mijn werkgever profiteert van de W.V.A. Zijn de kosten voor mij dan nog wel aftrekbaar, ik ga er niet vanuit maar misschien kun jij er nog wat overzeggen. Daarnaast betaal ik herexamens etc. zelf, zijn deze wel aftrekbaar evenals de reiskosten die ik maak? Reactie infoteur, 10-05-2011
Beste Dirk,
Toch zou ik het ingehouden loon opvoeren als studiekosten, plus de kosten van de herexamens. Ja heb je, neen kun je krijgen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Petra Schuurmans (Antwoord 2. Euro), 09-05-2011 18:40 #262
Mijn dochter is twee jaar geleden gestart met de HBO opleiding verpleegkunde Deze opleiding wordt betaald door het ziekenhuis waar zijn is aangenomen en werkt. Daarnaast ontving zij studiefinanciering. Nu is werken in het ziekenhuis niet wat ze ervan verwacht heeft en wil ze stoppen. Ze gaat wel door met de opleiding maar dan in voltijd. Ze moet nu de door het ziekenhuis betaalde studiekosten terugbetalen. Is het mogelijk om hier een aftrekpost van te maken. In principe betaalt ze de opleidingskosten gedeeltelijk zelf. Reactie infoteur, 10-05-2011
Beste Petra Schuurmans,
Uw dochter mag de studiekosten in het jaar van terugbetaling aftrekken van de belasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sabine, 09-05-2011 15:24 #261
Vorig jaar ben ik een 1 jarige opleiding/cursus PDL gaan volgen. De opleiding deed ik om mijn horizon te verbreden. Helaas was dit te veel voor mij naast mn huidige baan. Ik heb 1 certificaat behaald van de 3. Mijn vraag is of ik deze kosten betreft opleiding wel kan terugkrijgen of ben ik dit geld allemaal kwijt. Tevens heb ik voor mn opleiding een laptop gekocht, kan deze ook gedeclareerd worden? Alvast bedankt voor je antwoord! Reactie infoteur, 10-05-2011
Beste Sabine,
U kunt de studiekosten die u gemaakt hebt, minus 500 euro, aftrekken van de belasting. De laptop is in 3 jaar, elk jaar 30%. Geef altijd aan dat u de studie volgde uit carrièreperspectief.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Luna, 08-05-2011 16:26 #260
Ik ben begin dit jaar naast mijn werk gestart met een studie op Master niveau. De studie draagt bij aan mijn huidige functie & kansen op de arbeidsmarkt. Dus in die zin zijn de kosten volgens mij aftrekbaar voor de belasting. (?) Gezien het hoge niveau en de vele tijd die ik naast mijn werk aan zelfstudie dien te besteden, begin ik nu lichtelijk te twijfelen aan de haalbaarheid om deze studie (dit jr ) te behalen. Misschien een stomme vraag; maar stel dat ik de studie (dit jr) niet haal, blijven de kosten dan nog steeds aftrekbaar? Alvast dank voor je antwoord! Reactie infoteur, 09-05-2011
Beste Luna,
Uw gemaakte kosten zijn nog steeds fiscaal aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wijnand, 05-05-2011 18:31 #259
Kan ik, als ik mijn ouders kostgeld betaal, dit terugvragen als studiekosten, óf op een andere manier terugvragen? Reactie infoteur, 06-05-2011
Beste Wijnand,
Neen, kosten van inwoning en levensonderhoud zijn niet als studiekosten aftrekbaar. U kunt ze ook niet anders via de belasting terug krijgen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Elyse, 05-05-2011 08:41 #258
Ik ben vandaag vergeten een treinkaartje te kopen, 5 mei. Gewoon helemaal niet over nagedacht ivm stage dat ik gewoon moet werken. Kan ik deze ook onder de ov vergeten regeling terug vragen bij de ib? Reactie infoteur, 05-05-2011
Beste Elyse,
1. Dit kan 1 keer per jaar.
2. Stuur uw geldig vervoerbewijs, vol tarief, binnen een maand na reisdatum met het restitutieformulier en de noodzakelijke bewijsstukken naar NS Klantenservice, Postbus 2025, 3500 HA Utrecht.
3. Het restitutieformulier kunt u telefonisch aanvragen bij NS Klantenservice via telefoonnummer 0900-202 11 63.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jeroen, 04-05-2011 20:48 #257
Ik heb mijn studie niet afgerond en nu las ik op de site van de belastingdienst dat ik de beurs, die nu een rentedragende lening is geworden, met terugwerkende kracht kan aftrekken als studiekosten. Zeemeeuw, jij weet zo veel, zou je me hierover meer kunnen uitleggen? Reactie infoteur, 05-05-2011
Beste Jeroen,
1. In het belastingjaar dat de beurs is omgezet in een rentedragende lening, moet u herberekenen op hoeveel aftrek u gedurende uw studie zou hebben gehad in de situatie dat u geen studiefinanciering zou hebben gehad. U berekent de werkelijke kosten boven de drempel van 500 euro.
2. Van deze werkelijke kosten trekt u jaarlijks af wat u in dat jaar als aftrekpost studiekosten hebt opgevoerd.
3. Het verschil tussen de werkelijke kosten en de reeds afgetrokken kosten per jaar telt u op. Dat totaal is uw aftrekpost in het jaar dat u de definitieve beschikking van de DUO ontving dat uw prestatiebeurs niet is omgezet in een gift, maar in een rentedragende lening.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mj, 02-05-2011 19:22 #256
Ik zou graag een aanvullende cursus willen volgen (echocursus) op mijn huidige beroep als verloskundige. Deze cursus van een half jaar kost echter 2200 euro. Zijn deze kosten fiscaal aftrekbaar? Reactie infoteur, 03-05-2011
Beste Mj,
Ja deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar boven de drempel van 500 euro.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gs, 02-05-2011 13:49 #255
Stel dat ik een bruto-salaris overeen ben gekomen van €3000 en ik volg een studie, waarvan 50% (een dag in de week> dus 4 uur zelf) eigen tijd is. Mijn werkgever past op de loonstrook een korting toe van 10% ivm de eigen tijd. Kan ik dan nog wat met deze korting op het salaris ivm de studie? Ik vermoed van niet maar wilde het toch even vragen. Reactie infoteur, 02-05-2011
Beste Gs,
Neen, deze korting op uw salaris wordt niet gezien als studiekosten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kim Meijer, 28-04-2011 17:48 #254
Vanaf april 2011 start ik met een deeltijd opleiding (master). Hierover heb ik een aantal vragen (ik ontvang geen studiefinanciering of OV recht meer ivm deeltijd studie)
1. Kan ik de reiskosten aftrekken van de belasting en zo ja, hoe?
2. Kan ik de kosten voor studieboeken aftrekken van de belasting? Reactie infoteur, 29-04-2011
Beste Kim Meijer,
1. Reiskosten kunt u niet als studiekosten aftrekken.
2. De studieboeken minus de drempel van 500 euro mag u aftrekken als studiekosten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Janneke, 28-04-2011 11:46 #253
Per maart 2012 zal ik gaan starten met een post-doctorale opleiding. Mijn werkgever zal het bedrag in één keer aan de opleidingsinstelling betalen en dit in 24 termijnen inhouden van mijn bruto-loon. Ik teken een contract met mijn werkgever dat ik heb opleidingskosten vershuldigd ben. De kosten zullen voor mij ongeveer 350 euro netto per maand zijn. Op de loonstrook zal duidelijk 'studiekosten' worden vermeld bij de inhoudingen. Is het mogelijk om dan zelf ook nog de studiekosten als aftrekpost op te voeren bij de belastingaangifte. Reactie infoteur, 28-04-2011
Beste Janneke,
Op deze manier mag u inderdaad uw studiekosten aftrekken. Overigens moet de werkgever het niet ook zelf als aftrekpost opvoeren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Johanna, 27-04-2011 13:08 #252
Ik kom er net achter dat mijn zoon zijn studiekosten kon aftrekken van de belasting. Maar doordat ik zijn collegegeld betaal, mag hij geen studiekosten aftrekken. Achteraf had mijn zoon misschien toch zelf zijn collegegeld kunnen betalen en dat ik dit als "zakgeld" aan hem terug gaf, toch? Want nu loopt hij zijn studieaftrek mis. Of redeneer ik verkeerd? Reactie infoteur, 27-04-2011
Beste Johanna,
Zo had u het inderdaad kunnen doen of door hem jaarlijks tot maximaal 5000 euro belastingvrij te schenken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Arno, 26-04-2011 10:26 #251
Ik werk nu als marketing manager maar zou graag daarnaast een voltijd wo bachelor Geschiedenis volgen. Deze studie, daar het mijn tweede bachlor is, kost 9.000 euro p. jaar. Na afronden van de studie ben ik wel gerechtigd tot het lesgeven van Geschiedenis op de middelbare school (onderbouw). Mijn vraag, is de volgende motivatie genoeg voor het krijgen van belastingaftrek van deze hoge studiekosten? Dat ik in de toekomst 1) graag mijn huidige marketing functie (26uur) zou willen combineren met een functie als leraar geschiedenis (zeg 14uur) en belangrijker nog, dat ik, daar het nog steeds economisch lastige tijden zijn 2) mijn kansen op een baan wil zeker stellen/ spreiden door een verbeding in opleiding. Reactie infoteur, 26-04-2011
Beste Arno,
Ja hoor dat is voldoende. Succes met uw studie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hans, 25-04-2011 09:29 #250
Bedankt voor uw snelle reactie.
Toch nog even een aanvullende vraag op mijn vraag hieronder:

Onze dochter kan alleen haar aftrekposten opvoeren wanneer ze ook belasting betaald.
Nu heeft ze een bijbaan waarbij bruto, netto wordt uitgekeerd.
Er zijn ook scholieren met een bijbaan die wel belasting betalen.
Heeft de bruto/netto constructie voordelen voor de werkgever of liever gezegd wat is de reden van deze constructie.
Is het zinvol om aan de werkgever te vragen of dit anders kan zodat onze dochter toch haar aftrekposten kan indienen?
Of schiet ze daar niets mee op.

Bedankt alvast! Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Hans,
1. Dat bruto=netto komt zeer waarschijnlijk doordat uw dochter te weinig verdient. Daardoor valt de belasting die ze betaalt weg tegen de heffingskortingen, waardoor het lijkt dat ze geen belasting betaalt.
2. Toch moet ze dan aangifte inkomstenbelasting doen en haar aftrekpost opvoeren. Dan keert de aftrekpost een jaar later weer terug als restant persoonsgebonden aftrek:

https://financieel.infonu.nl/belasting/65842-persoonsgebonden-aftrek-inkomstenbelasting-verrekenen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hans, 23-04-2011 16:04 #249
Onze dochter van 17 (januari 2012 wordt ze 18) gaat studeren aan de universiteit in sept. 2011.
We krijgen nog kinderbijslag tot okt. 2011 en daarna krijgt ze studiefinanciering voor uitwonende. Wij als ouders maken dus nog onkosten voor haar (Kamerhuur, reiskosten, levensonderhoud e.d. in de maand september.
Ze ontvangt straks geen aanvullende beurs, wij worden geacht €240,- bij te dragen gezien ons inkomen.
Wat is nu wijsheid.
Ik heb begrepen dat de student zelf ook een aantal kosten kan aftrekken van de belasting mits ze ze zelf betaald heeft. (collegegeld, aanschaf laptop, boekengeld)
M.a.w. : Onder welke noemer maken we de €240,- op haar bankrekening over, zodat zij straks de hoogst mogelijke aftrekposten kan opvoeren en wat zou ze kunnen opvoeren als aftrekpost?
Wat kunnen wij als ouders nog als aftrekpost opvoeren?
Alvast bedankt voor uw reactie. Reactie infoteur, 24-04-2011
Beste Hans,
1. Helaas is er voor u geen aftrekpost, omdat uw dochter kinderbijslag dan wel studiefinanciering ontvangt.
2. U kunt het beste die 240 euro niet in verband brengen met haar uitgaven, omdat dan kan worden gesteld dat ze niet alle kosten zelf heeft betaald. Schrijf iets als "conform afspraak".
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ivo, 19-04-2011 19:57 #248
Een vraag over de aftrek van een computer: stel ik koop nu een computer en verwacht binnen nu en een jaar af te studeren. Mag ik nu in 1 jaar het volledige bedrag voor de aanschaf opgeven of geldt nu de regel 90% * aanschafwaarde / 3 en alleen dit bedrag mag dit jaar opgegeven worden en het overige deel is niet meer aftrekbaar in komende jaren? Reactie infoteur, 20-04-2011
Beste Ivo,
Het moet in 3 jaar tijd en de pc moet voor de studie worden gebruikt. Dat kan in uw geval betekenen dat eenmalig 30% aftrekbaar is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Veerle, 14-04-2011 15:22 #247
Na het artikel te hebben gelezen, kom ik er nog niet uit. Tussen onderstaande vragen en antwoorden heb ik mijn vraag niet zo duidelijk zien staan, waardoor ik het nogmaals vraag. Momenteel betaal ik voor een hbo-opleiding 1600 euro collegegeld en krijg ik studiefinanciering. Is er op dat moment nog wat af te trekken van de belasting of is het bedrag hier te klein voor? Hopelijk kunt u mij antwoord geven, want ik kan het op internet nergens terug vinden. Reactie infoteur, 14-04-2011
Beste Veerle,
Er zijn slechts twee opties: iemand krijgt wel of geen studiefinanciering. Zodra iemand studiefinanciering ontvangt zijn werkelijke gemaakte kosten niet relevant, maar de normbedragen. Die bepalen wat u eventueel nog kunt aftrekken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Leo, 12-04-2011 14:55 #246
Kan ik de kosten die ik voor de overname van studieboeken van een andere student opvoeren als studiekosten? Of breng ik hiermee degene waarvan ik de boeken heb overgenomen in de problemen? Reactie infoteur, 12-04-2011
Beste Leo,
U mag de studiekosten zeker opvoeren. Degene van wie u de boeken hebt overgenomen had toen ook zelf betaald, dus dat hoeft geen probleem te zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Paulina, 11-04-2011 20:53 #245
Dag zeemeeuw,
Bedankt voor je reactie.
Ad 1: Mijn vraag is onduidelijk. Wat ik bedoelde is: Als je in deeltijd studeert, krijg je geen prestatiebeurs. Dan moet je dus je daadwerkelijk gemaakte studiekosten aftrekken en niet rekenen met de normbedragen studiefinanciering?
Ad 2: Als ik je goed begrijp, hoef je dus alleen de basisbeurs voor de thuiswonende student af te trekken, ookal kreeg je de basisbeurs voor uitwonende studenten?
Alvast bedankt! Reactie infoteur, 12-04-2011
Dag Paulina,
1. U moet met de normbedragen rekenen als u studiefinanciering ontvangt. Ook de basisbeurs valt daaronder.
2. Het enige wat u hoeft af te trekken is de prestatiebeurs en die is bij u nihil.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kevin, 11-04-2011 13:12 #244
Wat ik me afvraag is, als je mbo opleiding doet en je betaalt dat bijna 1000 euro per jaar aan studiekosten, kan je een deel daarvan terugkrijgen ook al krijg je wel elke maand studiefinanciering? Reactie infoteur, 11-04-2011
Beste Kevin,
De snelste manier om daarachter te komen is de digitale versie downloaden en de getallen intikken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 22-07-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Special: Aftrek studiekosten
Reacties: 543
Schrijf mee!