Zwitserland heft bankgeheim in 2018 op (zwart geld sparen)

Zwitserland heft bankgeheim in 2018 op (zwart geld sparen) Zwitserland heft in 2018 het bankgeheim volledig op. Dit hebben Zwitserland en de EU maart 2015 afgesproken. Vanaf 2018 worden de belastinggegevens uitgewisseld. Er staat naar schatting voor 40 miljard aan zwart geld op buitenlandse rekeningen. Nu heft na Luxemburg dus ook Zwitserland het bankgeheim op. Als dat gebeurt, levert dat Nederland veel extra belasting op, inclusief boetes voor zwart sparen. Maar dat zal nog niet zo eenvoudig zijn. Maar u kunt ook gewoon sparen in Zwitserland in Zwitserse franken. De Zwitserse franc wordt steeds sterker ten opzichte van de euro en daarmee interessant voor wie niet meer gelooft in de euro. Al vanaf 2017 is het bankgeheim volledig uit de EU en vele andere landen verdwenen.

Sparen in Zwitserland in Zwitserse franken

Sparen in Zwitserland hoef helemaal geen zwart geld te zijn. Sparen in Zwitserland is vooral ook zeer verstandig nu onduidelijk is hoe het zal gaan met de euro en de onzekerheid omtrent de euro alleen maar toeneemt. Meer weten over sparen of beleggen in Zwitserland, lees dan ook: sparen in Zwitserse francs CHF.

Wat is de inkeerregeling zwart geld?

Steeds meer mensen kiezen eieren voor hun geld en maken gebruik van de inkeerregeling voor zwart geld. Wie zich momenteel zelf bij de belastingdienst meldt en nog niet door de belastingdienst op zwart geld wordt onderzocht, wordt in dat geval wel met vele vragen van de belastingdienst geconfronteerd, maar vooralsnog niet met een zware boete. Vragen worden onder meer gesteld over wanneer de rekening in het buitenland is geopend, waar het geld vandaan komt en wie het heeft gestort.

Forse boete zwart geld op zwart geld

De regelgeving voor zwart geld wordt in 2010 veel strenger en kan leiden tot een forst hogere boete. Deze fiscale boete kan oplopen tot 300 procent van de verschuldigde belasting. Bovendien zal er dan een boete worden gegeven, als u zich nog tijdig via de inkeerregeling bij de belastingdienst meldt. De boete bedraagt dan 15%.

Belastingverdrag met Zwitserland 2018

Er zijn inmiddels al afspraken gemaakt over zwart geld in Luxemburg en België. De essentie daarvan is dat bij gerichte vermoedens belastinggegevens kunnen worden opgevraagd. Zelfs met terugwerkende kracht. En dat vanaf 2010 deze gegevens automatisch worden uitgewisseld. Belangrijkste voorwaarde is nog dat deze verdragen door de betreffende parlementen worden goedgekeurd. Vanaf 2017 wordende gegevens van buitenlandse spaarrekeningen verzameld en vanaf 2018 uitgewisseld. Er is wel een maar: er komt eerst nog een referendum. Overigens is de VS bezig met een soortgelijke deal met Zwitserland.

Geldt in Zwitserland nog het bankgeheim tot 2018?

Zwitserland heeft steeds een fort om het bankgeheim geplaatst. Zwitserland heeft ook veel baat bij het vele geld dat er wordt geplaatst. Tegelijkertijd neemt de druk op landen als Zwitserland de laatste tijd sterk toe om het bankgeheim op te heffen. Ook de G20 heeft zich bij monde van president Obama duidelijk kritisch over dit bankgeheim over uit gelaten. Tot 2018 geldt het bankgeheim en als de Zwitserland in het referendum hierover tegen gaan stemmen, nog veel langer.

Schikking UBS in de VS was er al op 12 augustus 2009

De Zwitserse bank UBS gaat de IRS, de Amerikaanse belastingdienst, de namen geven van duizenden cliënten uit de Verenigde Staten. Alleen klanten van UBS. Zo luidt de schikking die de UBS met de VS heeft afgesproken. Dit is de eerste keer dat een Zwitserse bank zo massaal bankgegevens aan andere landen doorgeeft. Minister Jan Kees de Jager heeft al aangegeven deze kwestie goed te volgen om te zien hoe ook de Nederlandse belastingdienst hiervan gebruik kan maken. Van de andere kant oordeelde een Zwitserse rechter oordeelde zeer recent vernietigend over de werkwijze van toezichthouder Finma, de Zwitserse AFM. Finma verplichtte de bank UBS in februari 2009 om de gegevens van ongeveer 300 rekeninghouders te geven aan de Amerikaanse belasting-autoriteiten. De Verenigde Staten hebben het bankgeheim in Zwitserland dus nog niet gebroken.

Bankgeheim staat recht overeind in Zwitserland

Jan Kees de Jager liet eerder weten met Zwitserland een akkoord te hebben. Hij zei dat Zwitserland het bankgeheim zou gaan opheffen. Maar is dat gebeurde toen nog niet. Op 26 februari 2010 werd een te vrijblijvend verdrag met Zwitserland getekend en wat opviel in het belastingverdrag met Zwitserland was het volgende:
  1. Zwitserland werkt pas mee aan een gericht verzoek om gegevens, als alle middelen in Nederland tot aan de Hoge Raad, niet hebben geholpen.
  2. Zwitserland geeft eventueel alleen gegevens vrij vanaf 1 maart 2010. Eventueel dus.
  3. De vraag vanuit Nederland moet een gerichte vraag zijn met voldoende gegevens voor de identificatie van de zwart spaarder en het tijdvak dat het betreft. Het mogen geen fishing expeditions zijn - zeg maar vissen, een visexpeditie - en hopen dat je wat vangt als belastingdienst.

Welke belastingparadijzen zijn er nog?

Het bankgeheim in Zwitserland lijkt dus niet zo wankel te zijn als werd gesuggereerd. Bovendien kent de wereld kent vele zwart geld vluchtroutes en belastingparadijzen. Liechtenstein, de Kaaiman Eilanden en de Britse Maagdeneilanden zullen ook wel met nieuwe afspraken volgen. Maar ook dan zijn er nog vele tax havens over voor wie een nieuwe veilige plek zoekt.

Afspraak met EU: vanaf 2017 bankgeheim weg uit 90 landen

In de aanloop naar 2017 worden ook grote verandering in geldstromen verwacht. Negentig landen hebben zich verplicht om aan elkaar vanaf 1 september 2017 fiscale informatie te geven over spaartegoeden en andere inkomsten van hun ingezetenen. Een belangrijke verandering die niet alleen voor Nederlanders geldt. Zo wordt het buitenlandse tegoed van de Argentijnen geschat op enkele honderden miljarden dollars en is niemand binnen de EU veilig voor de fiscus. Het volledige einde van het het bankgeheim EU in 2017 dus.

UBS Zwitserland 2015 en de Nederlandse belastingdienst

IN de eerste helft van 2015 heeft de Nederlandse fiscus de gegevens opgevraagd van alle Nederlanders met een rekening bij UBS waarop in 2013 of 2014 meer dan 1500 euro stond zonder dat is aangetoond dat al in Nederland vermogensrendemenstheffing box 3 is betaald. Let wel, ook zonder dat de fiscus een aanwijzing heeft dat u in Zwitserland zwart spaart. Dit is geen gerichte actie voor enkele individuen maar wel een zogenaamde visexpeditie waarbij ongericht gegevens worden opgevraagd. Of dit ook juridisch stand houdt en of Zwitserland aan deze wens al in 2015 zal voldoen, is nog maar de vraag.

Slot

Wie zwart geld op een buitenlandse rekening heeft, zal zeker zijn knopen moeten tellen. Officieel is zwart geld natuurlijk niet toegestaan, maar er zijn nog voldoende adviseurs die uw situatie kunnen bekijken en u van advies kunnen voorzien. Het is beter om met het inwinnen van advies niet te lang meer te wachten. Ook gewoon sparen in Zwitserse franken kan natuurlijk en heeft bij velen de voorkeur boven sparen in de euro.
© 2009 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verdrag zwart geld KaaimaneilandenVerdrag zwart geld KaaimaneilandenLet op met zwart geld op de Kaaimaneilanden. Met het verdrag met de Caymaneilanden van 8 juli 2009, kunnen de Kaaimaneil…
Belastingverdrag zwart geld LuxemburgBelastingverdrag zwart geld LuxemburgDe Belastingdienst zet zijn jacht op zwart geld voort. Er is een bilateraal belastingverdrag met Luxemburg gesloten dat…
Zwart geld – zwart geld witwassen met hulp BelastingdienstZwart geld – zwart geld witwassen met hulp BelastingdienstVrijwillig inkeren in 2023? Er is veel zwart geld in omloop via zwart werk en zwart sparen in het buitenland, maar pas o…
Het bankgeheim in de wereld en EUHet bankgeheim in de wereld en EUHet bankgeheim staat steeds meer ter discussie in de westerse wereld. Veel landen zijn gezwicht. Ze zijn bereid het bank…

Studiekosten - welke studiekosten zijn fiscaal aftrekbaarStudiekosten - welke studiekosten zijn fiscaal aftrekbaarStuderen is duur, maar niet elke opleiding komt in aanmerking voor studiefinanciering. Welke aftrek van studiekosten is…
Trust - Fiscale aspectenTrust - Fiscale aspectenDe civielrechtelijke aspecten van de trust worden beschreven in het Haags Trustverdrag. Dit verdrag op het gebied van he…
Reactie

Yde de Jong, 31-03-2017
De directe democratie in Zwitserland (referenda) zal zorg dragen, dat het bankgeheim niet zal worden opgeheven. Het betreft buitenlandse inmenging in Zwitserse binnenlandse aangelegenheden. Hier hebben álle Zwitsers een hekel aan. De enige manier voor de Nederlandse belastingdienst of andere mogendheden is gebruik te maken van "gestolen" informatie. Onrechtmatig verkregen bewijs is géén bewijs. Reactie infoteur, 17-01-2020
Beste Yde de Jong,
Dat is geen zekerheid, lijkt me en daar zullen de komende jaren in Nederland nog wel rechtszaken over worden gevoerd. Het is immers wel vaker gebeurd dat gestolen gegevens aan de fiscus werden overhandigd, al dan niet tegen betaling.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 01-10-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.