Belastingverdrag zwart geld Luxemburg

Belastingverdrag zwart geld Luxemburg De Belastingdienst zet zijn jacht op zwart geld voort. Er is een bilateraal belastingverdrag met Luxemburg gesloten dat het opsporen van zwart geld moet vergemakkelijken, bovendien is er een gegevensuitwisselingsverdrag. De opsporing van zwart gaat door met het maken van nieuwe afspraken, onder meer met de hulp van België en tipgevers. Het bankgeheim in Luxemburg is volledig opgeheven.

Luxemburg

Luxemburg is een land waar nogal wat Nederlanders zwart zouden hebben gestald. De Belastingdienst heeft een draaiboek zwart geld Luxemburg in elkaar om vervolgens te komen met een dwangsom voor zwartspaarders in Luxemburg.

Zwart geld en vluchtroutes

Voor wie zwart geld wil verbergen zijn er vele zwart geld vluchtroutes. Soms gewoon dichtbij zoals in Luxemburg, soms veel verder weg. De Belastingdienst heeft duidelijk de jacht op zwart geld geopend en wil zeker het zwarte geld in de naburige landen als Luxemburg, België en Liechtenstein opsporen. Maar dat gaat natuurlijk niet zo maar, reden waarom wordt getracht om met die landen een nieuw belastingverdrag te sluiten.

Belastingverdrag zwart geld Luxemburg

Het belastingverdrag met Luxemburg behelst dat de twee landen op verzoek belastinggegevens uitwisselen. Maar let op. De Luxemburgse minister van begroting heeft al duidelijk aangegeven dat alleen op specifieke verzoeken van de Nederlandse Belastingdienst wordt ingegaan, als er een indicatie is van belastingontwijking. Een algemeen en niet onderbouwd verzoek wordt niet door Luxemburg gehonoreerd. Daarbij wordt een automatische uitwisseling van belastinggegevens, zoals met de meeste EU landen gangbaar is, uitgesloten.

Liechtenstein

Liechtenstein is wereldberoemd om zijn bankgeheim, de zeer lage belastingtarieven en de vele brievenbusmaatschappijen. Daar komt nu verandering door het belastingverdrag met Nederland. Daarmee lijkt de Belastingdienst ook informatie over alle rekeningen van Nederlanders met jarenlang verzwegen vermogen in handen te krijgen.

Fors hogere boete zwart geld

De Belastingdienst druk bezig met het mogelijk maken van een fors hogere boete op zwart geld. Daarbij is er zelfs sprake van om ook de mensen die van de inkeerregeling voor zwart geld op en buitenlandse spaarrekening gebruik maken, een boete te geven van 300%.

Belastingverdrag België

Op 23 juni 2009 is ook een nieuw protocol bij het belastingverdrag met België getekend. Dit protocol regelt nadere afspraken over de uitwisseling van fiscale informatie om zo het opsporen van zwart geld binnen de EU te vereenvoudigen. In essentie komt het erop neer, dat de automatische uitwisseling van bankgegevens mogelijk is. Ook op dringend verzoek is uitwisseling van bankgegevens mogelijk en dat kan zelfs met terugwerkende kracht tot en met 12 jaren terug..

Slot belastingverdrag met Luxemburg

De draaischroeven lijken door de fiscus steeds verder te worden aangedraaid. Het lijkt de bedoeling, om zo veel mogelijk mensen nog dit jaar te laten kiezen voor een tijdige inkeer. En dat is niet onlogisch, want de Belastingdienst komt structureel geld tekort. Bovendien weet iedereen wel dat belastingontduiking niet is toegestaan, maar er zijn nog voldoende belastingparadijzen in de wereld en er bestaat altijd nog de mogelijkheid van een wettelijk toegestane belastingontwijking. En ook daar zullen nogal wat mensen gebruik van blijven maken. Die vinden daarvoor echt de weg wel.
© 2009 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Belastingdienst, zwart geld en vluchtroutesDe Belastingdienst, zwart geld en vluchtroutesDe Belastingdienst voert ook in 2022 een gevecht tegen zwart geld in het buitenland. Toch zijn er nog allerlei vluchtrou…
Bankgeheim België: Nederlanders halen massaal hun geld terugBankgeheim België: Nederlanders halen massaal hun geld terugHet bankgeheim in België is niet meer en de inkeerregeling zwart geld betekent ook nog eens een boete. Nederlanders hale…
Belastingdienst, dwangsom zwartspaarders LuxemburgBelastingdienst, dwangsom zwartspaarders LuxemburgWie zwart spaart in Luxemburg of Zwitserland moet extra oppassen. Zwart geld kan tot 12 jaar terug worden vervolgd door…
Zwart geld – zwart geld witwassen met hulp BelastingdienstZwart geld – zwart geld witwassen met hulp BelastingdienstVrijwillig inkeren in 2023? Er is veel zwart geld in omloop via zwart werk en zwart sparen in het buitenland, maar pas o…

Alimentatie is fiscaal aftrekbaarAlimentatie is fiscaal aftrekbaarWat kost de partneralimentatie of kinderalimentatie u nu netto na de aftrekpost alimentatie en de post levensonderhoud k…
Erfrecht en schenkingsrecht op basis van WOZ-waardeErfrecht en schenkingsrecht op basis van WOZ-waardeHebt u een huis in de erfenis of krijgt u een woning? Hoe waardeert u dan een woning in de nalatenschap in 2021 of 2022…
Reactie

Lafronde, 31-03-2012
Een strikt hypothesische vraag:
Ik heb dankzij de Staatsloterij (helaas hypothetisch) een vermogen gewonnen, maar geef er de voorkeur aan om wegens strikt persoonlijke redenen en wellicht volledig illegaal e.e.a. naar het buitenland te exporteren. Ik wil echter de oud-vaderlandse belastingkluit niet belazeren en geef het vermogensbestandsdeel en de jaarlijkse rente-inkomsten keurig netjes aan om daarover mijn tribuut te betalen; Yeeaacchhh!
Desondanks vertik ik het echter om de lokatie van dat zo keurig belegde en legaal verworven vermogen te onthullen; zowel gezien eventuele theoretische verlangens van de Staat Der Nederlanden, als tegen roofzuchtige toekomstige geldbeluste derden.
Ben ik dan strafbaar, extra-belastbaar of anderszins, of mag de Z.E. de Minister van Financiën blij zijn dat ik zo keurig aan mijn maatschappelijke verplichtingen voldoe en houdt hij dienovereenkomstig zijn grijpgrage en nieuwsgierige ambtenaren in toom?!
Wellicht een naïve vraagstelling, maar voor sommige gelukkige prijswinaars wel logisch… Reactie infoteur, 16-01-2020
Beste Lafronde,
Het vermogen opgeven (rente is niet nodig) is voldoende.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.